Úterý 19. březen 2024 12:36
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americký dolar zažívá nejlepších 11 týdnů za posledních 40 let, Wall Street pod prodejním tlakem; analýza GBP/CHF, GBP/AUD, EUR/GBP

26.09.2014 11:30  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký dolar postupuje dále směrem na sever, a to již 11tý týden v řadě, což je výkon, který se mu nepodařilo dosáhnout v průběhu posledních 40 let. Příští měsíc by měl být ukončen program kvantitativního uvolňování a investoři počítají dny, kdy si ještě budou moci užít nízkých úrokových sazeb v USA. Fisher, člen bankovní rady americké centrální banky, včera uvedl, že USA mohou zvýšit úrokové sazby již na jaře příštího roku. Ekonomika Spojených států amerických je nyní v silném protikladu k ekonomice Japonska a eurozóny, kde centrální banky uvolňují monetární politiku, aby podpořily slabé hospodářství a oživily zvadlou podnikatelskou důvěru, která je v USA na vysoké úrovni. Právě opačný vývoj potvrdil na starém kontinentu ve středu německý index IFO. Rozdíl mezi výnosy (spread) z amerických a německých státních dluhopisů se stále zvyšují, což je velkým lákadlem a motivem pro nákup právě amerických dolarů. Americké 10leté státní dluhopisy nabízejí o 1,5390 procenta vyšší výnos než německé, u 2letých dluhopisů je tento rozdíl ve výši 0,6151 procenta. USD posiluje i vůči kanadskému dolaru (CAD). Měnový pár USD/CAD se obchoduje u 6měsíčních maxim.

Americký dolar dnes brzy ráno korigoval včerejší mírné ztráty vůči JPY (USD/JPY), když Japonsko potvrdilo svůj záměr pokračovat v penzijní reformě.  Včerejší posílení JPY bylo totiž způsobeno právě spekulacemi o prodloužení doby implementace této reformy. Reforma by měla dovolit největšímu státnímu penzijnímu fondu (GPIF) investovat více zdrojů do rizikovějších aktiv, tedy do domácích i zahraničních akcií. V noci byl zveřejněn index spotřebitelských cen (CPI). Inflace v Japonsku v srpnu meziročně posílila o 3,1 procenta, což je o 0,1 procenta níže, než byla očekávání a o 0,2 procenta méně, než dosáhla předchozí měsíc.

Americký akciový trh včera postihl nejhorší výprodej od 31. července 2014. Pod prodejním tlakem byla společnost Apple, jejíž akcie ve čtvrtek ztratily 3,8 procenta poté, co byly zveřejněny informace, že nový iPhone 6 se při nošení v kalhotách ohýbá a jejich nejnovější operační systém bojuje se závadami. Index Dow Jones včera ztratil 264,26 bodů tedy 1,54 procenta. S&P 500 klesl o 32,31 bodů neboli o 1,62 procenta a technologický Nasdaq oslabil o 1,94 procenta.Oba indexy Dow Jones a S&P 500 uzavřely pod psychologickými hodnotami 17 000 a 2 000 bodů. Akciím rovněž nepomáhá ani silný dolar, který by mohl zhoršit hospodářské výsledky exportních firem ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Proti akciovému trhu hrají i očekávání zvýšení úrokových sazeb v USA v příštím roce. Negativní nálada na americkém akciovém trhu byla včera rovněž podpořena zprávami z Ruska. Jeden z poslanců předložil parlamentu návrh, jež by umožňoval konfiskaci zahraničních aktiv na území Ruska a státní kompenzaci těm Rusům, jejichž majetek byl zkonfiskován v zahraničí. Jde o reakci Ruska na krok Itálie, která včera podle agentury Bloomberg, zmrazila majetek Arkade Rotenberga, blízkého přítele Vladimíra Putina, v hodnotě 30 miliónů eur. Aby byl zákon schválen, musí projít třemi čteními v dolní komoře parlamentu, schválením horní komory a podpisem Vladimíra Putina. Negativní nálada se dnes přesouvá i do Evropy, kde je akciový trh rovněž v červených číslech. Německý akciový index DAX se obchoduje pod klíčovou hodnotou 200denního průměru.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 14:30 USA – poslední (třetí) měření HDP (q/q) za 2. kvartál 2014
  • 15.55 USA – 2. měření indexu spotřebitelské důvěry Univerzity Michigan
  • Víkend – změna času z letního na zimní na Novém Zélandu


Již včera jsme psali o možném oslabení britské libry. Dnes se pravděpodobnost této varianty zvyšuje při pohledu na další měnové páry s britskou librou.

GBP/CHF včera uzavřel svíčkou „doji“, která znamená nerozhodnost trhu a rovněž naznačuje nedostatek sil pro pokračování v pohybu směrem nahoru. Prodej GBP/AUD je proti trendovým, a tedy více rizikovým obchodem. Nicméně divergence na 4hdinovém grafu, by se mohla postarat o korekci k červené případně až zelené trendové linii.  

Podobný vývoj jako na GBP/CHF lze pozorovat i na GBP/AUD. NA 4hodinovém grafu lze opět vidět medvědí divergenci, která by mohla způsobit korekci k dolní hraně kanálu. Opět jde o proti trendový pohyb, tedy rizikovější pohyb. Tato úvaha by byla porušena, kdyby oscilátor MACD dosáhl předchozích vrcholů.

Zajímavě včera uzavřel na denním grafu i měnový pár EUR/GBP, a to býčí svíčkovou formací „binbar“, která opět mluví proti libře. Na 4hodinovém grafu je rovněž vidět býčí divergence s oscilátorem MACD. Měnový pár by tak mohl opět otestovat předchozí silnou hladinu supportu (nyní rezistence) poblíž úrovně 0,7880. I v tomto případě jde oproti trendový obchod.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Americký dolar v mírném zisku během pondělního rána
      Zelená bankovka se obchodovala v malém plusu během Frankfurtské seance v pondělí ráno a dolarový index se pohyboval při 95.80, intradenně silnější o cca 0.20%.
    • Americký dolar v začarovaném kruhu
      Ve výhledu na druhý kvartál, který vznikal v období nejhorší březnové paniky na trzích, jsem uvedl, že nemohu s jistotou říci, zda již trhy dosáhly svého pomyslného dna a krize vyvrcholila, dokud americký dolar neotočí. Zpětně je tak vidět, jak výstižné toto tvrzení bylo. A to především díky tomu, že Fed zmobilizoval obrovská kvanta likvidity a realizoval celou řadu nákupů aktiv a úvěrových programů skrytých za nejrůznějšími zkratkami.
    • Americký dolar vzrostl na 3letá maxima
      Minulý týden se globální rezervní měna rychle zhodnocovala a dosáhla nejvyšší úrovně od ledna 2017. Trh se obával rychlého šíření koronaviru v Evropě a USA, což přimělo investory, aby uložili kapitál do bezpečných měn - americký dolar a japonský jen.
    • Americký dolar vzrostl na 3letá maxima
      Měnový trh byl minulý týden plný událostí a nových ekonomických dat. Americký dolar pokračoval ve svém vzestupném trendu a vzrostl na nejvyšší úroveň od dubna 2017. Investoři se nadále obávají dopadu koronaviru na globální ekonomiku, protože celkový počet infikovaných lidí stále roste, dosahuje téměř 80 000 pacientů a kolem 2 500 úmrtí. Čísla v Číně naznačili určitý optimismus, protože se epidemie významně zpomalila, avšak panují pochybnosti o důvěryhodnosti těchto údajů. Na druhé straně v neděli se počet infikovaných pacientů v Jižní Koreji začal rychle zvyšovat z pouhých 100 případů na více než 500. V Japonsku se počet nakažených blíží ke stovce a pokud se situace nezmění bude letošní olympiáda v Tokiu odložena.
    • Americký dolar vzrostl na 3 měsíční maximum
      Minulý týden byl pro americký dolar pozitivní, jeho index prudce vzrostl a dosáhl nejvyšší úrovně od konce listopadu 2020. Přes víkend bylo oznámeno, že Senát USA schválil program ekonomických stimulů 1,9 bilionu USD. Plán nyní musí být schválen Sněmovnou reprezentantů, hlasování je naplánováno na úterý, poté jej podepíše prezident Joe Biden. Program rovněž zahrnuje výhody 1,4 tisíce amerických dolarů pro mnoho obyvatel země, jejichž kontrola by měla začít již na konci března, pokud bude plán schválen podle plánu.
    • Americký dolar začal týden negativně, Euro se dostalo za 9 měsíců na nejvyšší úrovni
      Americký dolar zažívá negativní začátek týdne kvůli rizikovému sentimentu, který se zatím drží na nízké úrovni. Americký dolar se vůči svým hlavním soupeřům konsoliduje na úrovni kolem 102, i když předtím během asijské seance byl na sedmiměsíčním minimu na 101,77.
    • Americký dolar zaznamenal dvouměsíční minima
      Hlavní měnový pár EUR/USD posílil na úroveň 1.185 a zakončil týden nad 50denním klouzavým průměrem. Skutečné výsledky nebyly zahrnuty do seznamu ekonomických ukazatelů - většinou obsahovaly sentiment a údaje z průzkumu trhu.
    • Americký dolar zaznamenal minulý týden určité posílení
      Kolísání cen na finančních trzích minulý týden neočekávaně vzrostlo, což přimělo investory snížit riziko a prodat svá aktiva. Nižší poptávka po riziku přiměla účastníky trhu k návratu k bezpečným nástrojům a zvýšila poptávku po americkém dolaru, který za poslední 2 týdny vzrostl na maxima.
    • Americký dolár zaznamenal pokles po tom, čo FED znížil očakávania rastu úrokových sadzieb
      Menový pár EURUSD zaznamenal po zasadaní FOMC nárast. Akciový index S&P500 vymazal straty a dlhopisy rožširujú zisky. FOMC neočakáva v romto roku ani jedno zvýšenie úrokových sadzieb a v roku 2020 očakáva len jedno zvýšenie. Centrálna banka plánuje koncom septembra ukončiť odpredávanie aktív. Trhové očakávania naznačujú nárast pravdepodobnosti zníženia úrokových sadzieb v tomto roku. EURUSD prekonal úroveň 1,14.
    • Americký dolar zaznamenává jen malou reakci na optimistická data spotřebitelského sentimentu UoM
      Spotřebitelský sentiment University of Michigan pro USA v prosinci vzrostl z listopadových 56,8 na 59,10. Odhad předběžných údajů činil 56,9.
    • Americký dolar změnil směr a výrazně posílil
      Na začátku minulého týdne se americký dolar neočekávaně otočil a začal rychle růst, čímž eliminoval ztráty posledních několika týdnů. Negativní sentiment na trzích, vzhledem k vývoji koronaviru vedl investory k návratu do bezpečných měn.
    • Americký dolar znamenal mírnou korekci
      Americká centrální banka (FED) nepřinesla minulou středu opravdu nic nového při svém rozhodnutí o úrokové sazbě, což většina obchodníků také očekávala. Zajímavé je, že na základě očekávání členů zůstanou úrokové sazby v zemi nezměnné, a to minimálně do roku 2023.
    • Americký dolar znovu nabývá na síle uprostřed agresivní politiky Fedu
      Euro a britská libra se zhroutily vůči americkému dolaru poté, co předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell plně podpořil zvýšení úrokových sazeb o půl bodu a přiklonil se k dalšímu agresivnímu zpřísňování měnové politiky s cílem omezit inflaci.
    • Americký dolar ztrácí, je na tříletém minimu
      Po velmi slabém roce 2017, kdy dolar ztratil přibližně 10 procent své hodnoty, počátkem letošního roku poklesy pokraču...
    • AMERICKÝ DOLAR ZTRÁCÍ VŮČI JAPONSKÉMU JENU
      Dolar ztrácí oproti japonskému jenu již druhý den po sobě a obchoduje se na úrovni 98.313. Dolar ztrácí i vůči euru. P...
    • Americký dolar: ztráta pozice vůči ostatním měnám
      Americký dolar ztratil pozici vůči ostatním měnám, když ekonomické údaje z USA ukázaly, že inflace začíná slábnout a zvyšuje se chuť lidí investovat do rizikovějších aktiv a je snížená poptávka po bezpečných zelených bankovkách.
    • Americký dolar zůstal v konsolidačním pásmu
      Minulý týden nepřinesli zprávy ani ekonomické údaje příliš pozitivity, avšak trh reagoval docela pasivně a zůs...
    • Americký dolar zůstal v konsolidačním režimu
      Minulý týden zůstal americký dolar v posledním 2 měsíčním obchodním kanálu, přičemž týden začal korekcí, ale později v pátek zotavil všechny týdenní ztráty. Vzhledem k tomu, že se finanční trhy obávají rostoucích výnosů dluhopisů, investoři se stahují z akciových trhů a vedou k návratu kapitálu k americkému dolaru, který je považován za bezpečnou investici.
    • Americký domeček z karet je na spadnutí
      Spojené státy čeká horký podzim. I bez efektu možné druhé vlny COVID-19 (pokud aktuální vlna do té doby bude vůbec kulminovat a opadne) budou prezidentské volby jedny z nejstěžejnějších v posledních desetiletích. USA vykazují enormní dluhovou zátěž, když veřejný dluh na konci roku 2019 dosáhl úrovně 107 % HDP a dá se jen tušit, do jakých výšin se dostane letos.
    • Americký federální soud potvrdil, že virtuální měny jsou komodita
      Americká komise pro termínované obchodování s komoditami (CFTC) již od roku 2015 tvrdí, že virtuální měny jsou komodity a jejich obchodování se musí řídit zákonem Commodity Exchange Act. V úterý šestého března tuto otázku poprvé posuzoval federální soud, který dal komisi za pravdu. Znamená to, že pro veškeré obchody s virtuálními měnami na území USA bude platit stejná regulace, jako pro obchody s ropou, plynem či pšenicí.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Dukascopy new