Pátek 29. březen 2024 15:49
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Co můžeme čekat od zítřejšího zasedání Fedu a proč je tak důležité pro finanční trhy?

18.03.2014 16:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes v úterý 18. března začíná dvoudenní pravidelné zasedání americké centrální banky (Fed), které vyvrcholí zítra večer. Od února bance šéfuje první žena v 100leté historii Janet Yellen. Finanční trhy mají velká očekávání od právě probíhajícího zasedání, a to ze dvou důvodů. Za prvé toto zasedání bude ukončeno tiskovou konferencí, na níž bude mluvit již zmiňovaná Janet Yellen. S jejími ekonomickými názory se trhy mohly zatím setkat jenom při příležitosti projevu před Kongresem a Senátem, kde obhajovala svoji nominaci na post guvernérky. Přirozeně tyto okolnosti ji svazovaly ruce ve volném vyjádření všech svých záměrů a ekonomických názorů. Ty by mohly být prozrazené právě zítra v 19:30, kdy začíná tisková konference. Nutnost podělit se s investory o postoje centrální banky, zejména co se úrokových sazeb týče, podporuje i akutní potřeba změnit tzv. „forward guidance“ neboli výhled vývoje řízení monetární politiky

Dosavadní „forward guidance“ totiž investory ujišťoval, že banka nezvýší úrokové sazby, dokud míra nezaměstnanosti neklesne pod 6,5 procenta. Momentálně se míra nezaměstnanosti k tomuto prahu nebezpečně blíží (6,7 procenta), a tak je na čase, aby banka poskytla finančním trhům další vodítko směru vývoje měnové politiky největší ekonomiky světa. Právě z důvodů očekávání nabídnutí nového výhledu ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb, se březnové zasedání Fedu považuje za jedno z nejdůležitějších letošního roku.

Co se týče programu měnového uvolňování (QE), tak v tomto směru převládá na trhu jednoznačný konsenzus, že centrální banka i tento měsíc sníží objem finančních prostředků, které plují do ekonomiky z 65 mld. USD na 55 mld. USD (o 10 mld. USD). Ačkoliv některá makroekonomická data z prosince a ledna byla zklamáním, a navíc je evidentní, že za zhoršením výkonů USA nestojí jenom špatné počasí, nejedná se o tak výrazné zpomalení hospodářství, kvůli němuž by měl Fed zpomalit redukci objemu QE. Na druhé straně horší data se mohou projevit v slabší ekonomické projekci HDP, jejíž aktuální verzi na nejbližší 2 roky zítra Fed rovněž zveřejní. Celý program QE by měl být definitivně ukončen do konce letošního roku, což je momentálně započteno i v tržních očekáváních. Investorský svět bere záměr centrální banky definitivně letos skončit program QE jako pozitivním signálem. Znamená to, že i samotná banka věří v ekonomickou sílu a stabilitu Spojených států, které se definitivně vzpamatovaly z finanční krize a nepotřebují už více podporu monetární politiky.

Dokud existuje program měnového uvolňování, tak je situace kolem úrokových sazeb jasná. Nikdo neočekává, že by Fed zvýšil úrokové sazby, předtím než vypne tiskárny peněz, vzhledem k tomu, že tyto kroky by se vzájemně vylučovaly. Na konci roku 2014 by program QE mohl zaniknout a míra nezaměstnanosti by podle všeho také mohla dosáhnout cílové hodnoty 6,5 procenta. Tudíž trhy potřebují naznačit, co bude dál s úrokovými sazbami. Očekávají, že se to doví právě zítra v 19:30 na tiskové konferenci.

Americká centrální banka má několik možností. První z nich je ponížit cílovou hodnotu míry nezaměstnanosti z 6,5 na 6,0 procent. Dále se banka může odpoutat od kvantitativních ukazatelů a soustředit se na ty kvalitativní jako například volné kapacity ekonomiky, které nevyjadřuje jeden ale několik makroekonomických ukazatelů. K podobnému kroku přistoupila i britská centrální banka (BOE). Ta se se ale zavázala, že i když úrokovou sazbu zvýší, tak její další růst bude velmi pomalý a postupný. Tento příslib banky je velmi důležitý, protože zaručuje, že nenastane skokové zvýšení sazeb.

Velká část bankovní rady (FOMC) se přiklání k tomu, aby si banka stanovila kvalitativní místo nových kvantitativních cílů. Fed se dále může úplně odpoutat od sledování trhu práce jako kritéria pro nízké úrokové sazby a soustředit svoji pozornost například na míru inflace, jejíž důležitost bude růst s ekonomickou obnovou země.

Pro uklidnění trhů bude důležité, aby Fed přislíbil, že nezvýší úrokové sazby, když míra nezaměstnanosti dosáhne 6,5 procenta a dále nabídnul investorům nějaký klíč, pomocí něhož budou moci odhadnout, kdy by k takovémuto kroku mohlo dojít. Nicméně trhy budou chtít slyšet příslib dlouhodobě nízkých sazeb, případně záruku jejich pomalého zvyšování, což by bylo pozitivním znamením pro akciové indexy a negativním pro dolar.

Michala Moravcová
Analytik finančních trhů
Společnost BOSSA.cz

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Commodity Update: Komodity po nedávné rally konsolidují
    Ole S. Hansen, komoditní stratég Saxo BankKomoditní trhy mají za sebou po rally, kterou ...
  • [comod_WEATHER 1.1] Coffee, Cotton (Jan 2016)
    Prinášam prehľad zrážok pre dôležité produkčné oblasti kávy a bavlny. Posledný decembrový report nájdete tu.&nbsp...
  • Co mohou investoři letos očekávat od zlata a stříbra
    Rok 2021 byl pro obchodníky drahých kovů zklamáním. Ale pro jednotlivce, kteří kumulují zlato a stříbro jako pojistku před inflací pravidelnými nákupy, byl příznivý.
  • Compounding bojuje o trh s kryptoaktivy
    Trh s kryptoaktivy minulý týden čelil velkému výprodeji, který umocnil setrvávající potíže trhu od začátku roku.
  • Co může dolar příští týden čekat?
    Americký dolar v posledních týdnech vykazuje odolnost a celkově napříč trhem posiluje. Nás ale zajímá hlavně jeho "vztah" s eurem a librou. A tady není situace tak jasná, jak bychom doufali. Poptávka po americkém dolaru sice roste, ale nijak rychle – jako by si byl trh svým počínáním permanentně nejistý. Důvody k pochybnostem skutečně může mít, protože měnová politika není o přesném načasování a prognózách. Názorným příkladem je Federální rezervní systém. Trh očekával první snížení sazeb v březnu, ale nakonec k němu nedojde možná ani v červnu.
  • Co může euro příští týden čekat?
    Nadcházející týden bude pro euro vcelku nezáživný. Za prvé si všimněte, že aktivita trhu je v posledních měsících poměrně slabá. Poslední 2–3 pracovní dny byly jen výjimka, protože zpravodajské pozadí bylo v daných dnech velmi silné a účastníci trhu na to museli takříkajíc "šlápnout". Za druhé, všechny nejzajímavější události tohoto měsíce už proběhly. Viděli jsme tři zasedání centrálních bank a dozvěděli jsme se údaje o inflaci. Za třetí, zpravodajské pozadí v Evropské unii bude v příštích pěti dnech velmi slabé.
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB?
    Hlavní událostí dnešního dne bude beze sporu zasedání Evropské centrální banky (ECB) v 13:45 a následně ti...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB? Analýza indexu S&P 500, ropy, NZD/USD
    Nejdůležitější událost dnešního dne bude zasedání Evropské centrální banky. Vzhledem k tomu, že ban...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB? Analýza ZLATA, ropy, GBP/NZD
    Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání Evropské centrální banky (ECB) v 13:45. Od ECB se nečeká změna ...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB a NFP?
    Pozornost investorů se dnes koncentruje na tiskovou konferenci ECB a NFP report z USA v 14:30 (počet nově vytvoře...
  • Co můžeme příští týden očekávat od amerického dolaru?
    Z Ameriky člověk obvykle očekává řadu zajímavých zpráv a událostí. Začíná březen, což znamená, že všechny tři centrální banky budou mít své druhé zasedání roku 2024. Očekávání trhu ohledně úrokových sazeb jsou v současné době poměrně jednotná. Očekává se, že Spojené státy a eurozóna sazby sníží, ale podle projekcí by se tak nemělo stát dříve než v červnu. Proto neočekávám, že by centrální banky v březnu provedly nějaké změny v měnové politice. V každém případě se v nadcházejícím týdnu uskuteční zasedání FOMC.
  • Co můžeme příští týden očekávat od libry?
    Zdá se, že libra začala budovat předpokládanou vlnu 3 nebo C, která slibuje obrovský pokles. Připomínám, že minimální cíle této vlny se pohybují zhruba kolem 20. čísla. Možná je pro někoho těžké uvěřit, že by libra mohla v nadcházejících měsících klesnout o 600 bazických bodů, ale copak jsme na trhu ještě nebyli svědky pozoruhodných pohybů? Tak například pokles dolaru za posledních 5–6 měsíců. Celou tu dobu jsem často zmiňoval, že postoj Federálního rezervního systému se mění směrem k více jestřábímu postoji. Fed v březnu se snižováním sazeb nezačal a existují vážné pochybnosti, že se tak stane v červnu. To jen znamená, že americké sazby zůstanou na svém maximu déle, než trh očekával. Proto by měl dolar růst.
  • Co můžeme tento týden na trhu očekávat?
    Očekává se, že zápis z listopadového zasedání Federálního rezervního systému pomůže utvářet nadcházející týden na Wall Street, který je kvůli svátku díkůvzdání zkrácen.
  • Co může nyní poslat trhy do kolen
    Připadá mi, že pokud něco zasadí trhům a ekonomice znatelnou ránu, nejde obvykle o předem dobře známé a obávané riziko...
  • Co může podpořit trhy k dalšímu růstu?
    V tomto článku bych se chtěl zaměřit na možnost, zda-li ještě trh disponuje silou, aby dále rostl. Jedná se však o subjektivní pohled, který je málo pravděpodobný, nicméně není nereálný. Pokud si myslíme, že akciový trh nemůže dále růst i při novém vrcholu, pokusím se nastínit pár důvodů, proč by i při nynějších číslech mohl růst. Na druhou stranu se na trhu vyskytují i další rizika, které mu nemusí dát šanci.
  • Co může pokazit odhadovaný globální růst?
    Na globální růst v roce 2018 máme v Saxo Bank opačný názor a domníváme se, že obecný odhad je až příliš optimistický. Očekáváme nižší růst HDP ve druhém a třetím čtvrtletí kvůli propadu úvěrového impulsu v Číně. Jak uvedl MMF, Čína stále představuje třetinu celosvětového růstového impulsu.
  • 🧐 Co nakoupil Warren Buffett za 2Q2023? Je to sázka na stavební sektor
    Velké americké fondy musí úřadům hlásit své nové investiční pozice a podrobnosti se obvykle zveřejňují 45. den po skončení čtvrtletí. Včera večer jsme se tedy také dozvěděli, jaké změny provedl Warren Buffett ve svém portfoliu v rámci Berkshire Hathaway. Chcete se dozvědět více? Podívejte se na naše video.
  • Co nakupovali nejlepší akcioví investoři ve 2. kvartále?
    „Jedni z nejlepších amerických investorů odkryli svá investiční portfolia, často vybírali zisky a bylo relativně málo objemných nákupů,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Co nás čeká v novém týdnu?
    Zpravodajské pozadí nadcházejícího týdne bude mnohem silnější, což znamená, že objemy obchodů se mohou zvýšit a můžeme zaznamenat náhlý pohyb. Vezměte na vědomí, že oba nástroje jsou v současné době ve stavu, kdy může kdykoliv začít vzestupná korekční vlna. A pokud zpravodajské pozadí přestane podporovat poptávku po americké měně, může tato korekční vlna začít již příští týden. Budeme moci sledovat spoustu důležitých událostí.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 10.4.2018
    Dnes očekáváme další klidný den, pokud jde o globální vydání makroekonomických dat. Na severu Evropy vychází v Dánsku údaje o inflaci CPI pro Dánsko a v Norsko. A dále údaje o spotřebě domácností ze Švédska. Včera se rizikové sentimenty na světových finančních trzích poněkud zotavily s porovnáním za minulý týden. Minulý týden se intenzivněji zaměřil na obchodní konflikty mezi USA a Čínou. Včera prezident ECB Mario Draghi uvedl, že se očekává tempo hospodářského expanze, aby zůstala silná i v roce 2018, zatímco hlavní ekonom ECB Peter Praet nevidí důvod ke změně ekonomického výhledu ECB.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader