Pátek 19. duben 2024 08:29
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

5. výročie maxím indexu SP500

10.10.2012 12:56  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové trhy v US včera zaznamenali silný pokles, ktorý viedol opäť technologický sektor. Akcie Apple totiž zaznamenali ďalší pokles. Intradenne sa obchodovali so stratou vyššou ako 2%, no nakoniec sa im podarilo uzatvoriť len s poklesom o 0,36%. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones -0,81%, SP500 -0,99%, Nasdaq Composite -1,52%.

Akcionári Apple sklamaní z dodávateľov

Na akcie najväčšej spoločnosti sveta, ktoré zo svojich rekordných maxím skorigovali o približne 10%, stále vplýva hlavne obava o naplnenie cieľov predaja telefónov iPhone 5. Výroba je totiž veľmi náročná kvôli technológií displeja a zároveň má firma problém s tým, že zákazníci sú nespokojní s tým, že telefóny prichádzajú s poškriabaným telom telefónu. Zastaviť pokles akcií Apple ale má potenciál očakávaný iPad mini, ktorého si Apple podľa informácii blízkych dodávateľom objednala firma až 10 miliónov kusov. Zariadenie by malo byť hlavným trhákom vianočných trhov, kde sa bude uchádzať o post lídra medzi zariadeniami Google Nexus 7 a Amazon Kindle Fire.

Apple

Japonsko a čínsky útes

Jedným z dodávateľov displejov pre iPhone je japonská spoločnosť Sharp. Japonsko a japonská ekonomika aktuálne cíti ale oveľa väčší tlak než zo strany firmy Apple. Je ním pokračujúci spor s Čínou o ostrovy, na ktoré si nárokujú obe krajiny. Kvôli „pár skalám“ zaznamenali predaje japonských automobiliek v Číne za september prepady približujúce sa 50%. Ak sa pozrieme na štruktúru japonského zahraničného obchodu, zistíme, že Čína je suverénne najväčšou destináciou japonského exportu. Ak sa tieto problémy zhoršia, môže na to doplatiť hlavne krajina vychádzajúceho slnka.



5. výročie maxím indexu SP500

Kým US akcie aktuálne hľadajú svoje smerovanie, presne pred piatimi rokmi ho nadobro stratili. 9. októbra 2007, kedy akciový index SP500 uzatvoril na rekordnej úrovni 1565 bodov, ktorá ešte nebola prekonaná. Z týchto úrovní v obave o stav realitného trhu a následne aj o finančný sektor akcie prepadli o takmer 60%, pričom väčšina prepadu sa uskutočnila medzi septembrom a novembrom 2008, kedy boli trhy v stave infarktu.

Na pomoc im prišli Obamove stimuly ako aj centrálna banka, ktorá znížila úrokové sadzby na nulu a začala nakupovať aktíva z trhu v objeme až 2 bilióny USD. Fed sa tiež zviazal, že sadzby ostanú nízke do polovice roku 2015, čo je od decembra 2008 až sedem rokov. Vidina stratenej dekády teda nie je nereálna.

QE nie je stimul pre ekonomiku


Aký vplyv mala uvoľnená menová politika na finančné trhy a ekonomiku? O rozdielnom pôsobení nízkych sadzieb a QE na finančné trhy, ktorým pomohla a na reálnu ekonomiku, kde je vplyv mizivý, sme písali už niekoľko krát. QE nemá možnosť priamo ovplyvniť ekonomiku. Ak by naozaj malo, potom by nebol obavou žiaden fiškálny útes, pretože Fed bude najbližšie mesiace „stimulovať ekonomiku“ cez nákupy hypotekárnych dlhopisov v objeme 40 mld. USD mesačne. Za rok to je až 480 mld. USD, čo je približne 3,5% HDP US ekonomiky. Ak by tieto stimuly boli naozaj zázračné, nikto by sa nemusel báť o fiškálny útes a Bernanke by jednoducho vytlačil prosperitu.

Takto to ale nefunguje. QE vytvára len fetiš z cien aktív a podporuje zlé investície cez nízke úrokové sadzby. Ak príde ďalšia recesia, ktorá raz bude musieť prísť, nakoľko ekonomický cyklus je založený na striedaní období expanzie a recesie, bude odstraňovanie jej následkov veľmi ťažké. Sadzby sa už viac nedajú znížiť a uvidíme, že QE nie je žiaden všeliek.

Z BoE sa stáva hedge fond

O podobnú stratégiu sa aktuálne snaží aj britská centrálna banka. Tá sa rozhodla ísť cestou schémy funding for lending, ktorej cieľom je zvýšiť spotrebu cez zvýšenie atraktivity nových úverov. Banky dostanú od BoE likviditu podľa toho, koľko úverov poskytli za sledované obdobie. Tieto úvery následne komerčná banka poskytne ako kolaterál pre ďalšie úvery. Regulátor tiež schválil, že voči týmto novým úverom nemusí banka držať žiaden kapitál. To znamená, že centrálna banka začína fungovať ako veľký hedge fond. Riziká nesú banky, no vôbec sa na ne nepripravujú, nakoľko nemusia voči nim držať žiaden kapitál. Takáto stratégia len podporuje zlé investície. Finančný sektor v UK tak v podstate zvyšuje svoje riziká, neznižuje ich.



MMF upozorňuje na riziká európskych bánk

Na znižovanie rizika ale včera vyzval Medzinárodný menový fond. Ten vo svojom polročnom reporte o Globálnej finančnej stabilite povedal, že eurozóna je ohniskom aktuálnych problémov a európske banky by mali počas najbližších dvoch rokov znížiť svoje bilancie až o 2,8 bilióna USD, čo je o 200 mld. viac než pred šiestimi mesiacmi. V prípade najhoršieho scenáru vývoja môže toto číslo dosiahnuť až 4,5 bilióna USD, čo už môže mať veľmi negatívny vplyv na zamestnanosť a rast v eurozóne.

Peniaze ako dlh


Vidím teda ostrý kontrast medzi tým, čo by sa malo urobiť (znižovať riziko) a medzi tým, čo je nutné urobiť pre podporu stability monetárneho systému (konštantný rast). Najlepšie to vystihuje nedávny článok v britskom denníku Guardian od autora Charlesa Eisensteina: „Náš monetárny systém môže fungovať len v rastúcej ekonomike. Peniaze sú vytvárané ako dlh, za ktorý je treba platiť úrok, a vznikajú, keď niekto sľúbi v budúcnosti zaplatiť viac peňazí. Preto existuje vždy viac dlhu než peňazí. V rastúcej ekonomike to nie je problém, pretože nové peniaze (nový dlh) sa konštantne vytvárajú, aby mohol byť starý dlh splatený. Ale keď rast spomalí, príležitosti na pôžičky sa vyparia. Zadlženosť rastie rýchlejšie ako príjem, splácanie dlhov sa stane ťažšie a rastú bankroty a prepúšťanie.“

Presne takto funguje globálna ekonomika. Na dlhu. Ak urobíme dobrý krok smerom k redukcii rizika, vystavíme sa kríze. Ak to neurobíme, čaká nás ešte väčšia kríza v budúcnosti. Zlatou strednou cestou je „krásny deleveraging“, ako ho popisuje Ray Dalio. Potrebná je trocha inflácie, štipka kvantitatívneho uvoľňovania a za hrsť fiškálnych stimulov. Ak tento plán zlyhá, pripravme sa na skutočnú krízu.

Akcie blízko obratu

Akciové trhy aktuálne ale tieto výhľady nezaujímajú. Dostatok likvidity nedovoľuje obchodníkom myslieť na iný smer než nadol. Pokles akcií Apple ale zasiahol index Nasdaq 100, ktorý už technicky vyzerá na pokles. Ak sa k tomu pridá aj index SP500 prelomením pod úroveň 1420 bodov, môžeme sa baviť o začiatku klesajúceho trendu na akciách. Výsledková sezóna v US totiž môže skončiť dobre, no slabé vyhliadky a obavy o fiškálny útes môžu akcie poslať nadol. Nezabúdajme, že ak firma zverejní slabé vyhliadky pri prekonaní očakávaní, analytici znížia očakávania pre ďalší kvartál, ktoré ale firma následne dokáže prekonať. Takže výsledkom sú nižšie zisky, ale dve výborné sezóny kvartálnych výsledkov. Ak budeme aktuálne prechádzať práve touto fázou, mohli by sa akcie pozrieť nižšie. Pokles ale budeme stále vnímať ako zaujímavú príležitosť na nákup.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 5 otázok pre Draghiho - QE, inflácia a euro
    Dnes o 13:45 očakávame rozhodnutie o úrokoch zo strany ECB a o 14:30 bude nasledovať konferencia s guvernérom Draghim....
  • 5 pravidel pro úspěšné obchodování na burze
    Zavřený obchod s profitem. To znamená radost, vzrušení, dobrou náladu. Avšak výzkumy prokázaly, že tyto pocity na burze zažívá jen menší část obchodníků.
  • 5-ročné CDS na grécky dlh najdrahšie na svete
    5-ročné CDS na grécky dlh sa dnes stali najdrahšími na svete, keď dosiahli úroveň 911,6 bázického b...
  • 5 seriálů ze světa financí, které si nesmíte nechat uniknout
    Streamovací společnosti zažívají boom a investorům se tak naskýtají mnohdy zajímavé příležitosti. Dnes se ale zkusíme odprostit od nahlížení na svět očima investora a zaměříme se spíše na zajímavý obsah v podobě seriálů, které na těchto platformách najdeme. Nebojte, ve finančním sektoru však stále zůstaneme.
  • 5 tech akcií, které se vyplatí sledovat tento týden
    Technologické akcie tento týden začínají s publikováním kvartálních hospodářských výsledků za první čtvrtletí tohoto r...
  • 5 technologických akcií, které se vyplatí sledovat tento týden
    Technologické akcie tento týden za?ínají s publikováním kvartálních hospodá?ských výsledk? za první ?tvrtletí tohoto r...
  • 5 tipů jak investovat (nejen) v době krize
    Vzhledem k mimořádným okolnostem se může zdát, že v oblasti investic se objevuje stále více otázek, a žádné záruky. Pořád ale platí, že investování je jedna z možností, jak si zajistit stabilní příjem. Do čeho v době zpomalení ekonomiky investovat, a jakých základních pravidel se držet?
  • 5 užitečných tipů pro obchodování opcí, které byste měli znát
    Pokud čtete knihy o opcích nebo procházíte internet, najdete spoustu tipů a triků, jak zlepšit svůj trading. Čím déle obchodujete s opcemi, tím vyšší je šance, že narazíte na stejnou radu, kterou jste již před časem objevili jinde. To může přinést pocit, že o obchodování s opcemi víte již vše a není se čemu učit.
  • 5 věcí, které musíte vědět o darování BTC na charitu
    Primární kryptoměna Bitcoin je investice do zářnější budoucnosti, ale v dnešní době existuje spousta příležitostí, jak své BTC můžete využít k pozitivním dopadům. Darování BTC charitativním organizacím může být výbornou strategií, jak dosáhnout rozdílu a snížit celkovou daňovou zátěž.
  • 5 výhod opcí oproti akciím, které by vás měly zajímat
    Kontrakty podobné opcím se obchodovaly již ve starověkém Řecku a byly spojované s predikcí úrody oliv. Základy opčních kontraktů, jak je známe dnes, tedy standardizovaných a obchodovaných na burze, vznikly v 70. letech 20. století na opční burze v Chicagu. Popularita burzovních opcí od té doby exponenciálně roste.
  • 5 Ways To Earn Money Using Cryptocurrency
    People everywhere are making large sums of money using Cryptocurrency. It has proven to be a reliable investment opportunity. We have listed the top 5 tested ways to earn money and make a handsome profit exchanging crypto coins.
  • 5 zajímavostí o indexu Dow Jones, které Vás překvapí
    Akciový index Dow Jones minulý týden zavřel na novém rekordu – 17 156,85. Dow Jones již po šestnácté v tomto roc...
  • 5 způsobů jak se vypořádat s pádem kryptoměn
    Propady cen digitálních aktiv mohou být stresující. V tomto článku vám prozradíme, jak bouři na krypto trhu překonat. Ceny digitálních aktiv v posledních týdnech spadly, přičemž Bitcoin od svého maxima z listopadu klesl o více než 30%. I přes další prudký pokles, který proběhl tento víkend, je BTC stále v meziročním nárůstu, a to až o 55%.
  • 500 korun za dítě, 300 korun k důchodu. Poslanci dnes využili jednu z posledních příležitostí, jak před volbami uplatit voliče
    Poslanci dnes využili jednu z posledních předvolebních příležitostí, jak si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. Jak si za voličovy peníze naklonit toho samého voliče. Vládní poslanci prosadili mimořádné navýšení důchodů nad rámec valorizace, opoziční koalice SPOLU zase, v souladu s návrhem ČSSD, nad rámec valorizace ke starobnímu důchodu přidá matkám speciální bonus 500 korun měsíčně navíc za vychované dítě.
  • 500 korun za dítě, 300 korun k důchodu. Poslanci dnes zahajují schůzi, při níž mají jednu z posledních příležitostí před volbami uplatit voliče
    Dnes začíná červencová schůzce poslanecké sněmovny. Poslanci budou mít jednu z posledních příležitostí si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. Vládní poslanci to zkouší před mimořádné navýšení důchodů nad rámec valorizace, opoziční koalice SPOLU by zase, v souladu s návrhem ČSSD, ráda nad rámec valorizace ke starobnímu důchodu přidala matkám speciální bonus 500 korun měsíčně navíc za vychované dítě.
  • 50 000 dolarů za bitcoin
    „Společnost Mastercard podpořila růst ceny bitcoinu. Oznámila, že otevře platební síť pro kryptoměny, kde bitcoin bude hrát významnou roli. Jedná se o další ze série kroků na cestě vedoucí k uznání bitcoinu jako globálního platidla, které bude fakticky využíváno k provádění transakcí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • 5 + 2 nejčastější chyby v online tradingu a jak z nich ven
    Tak co, chytli jste se za nos, nebo jste prošli bez ztráty kytičky? Účelem tohoto článku bylo upozornit na nejčastější chyby v tradingu a dát tak vám, čtenářům, možnost se jich vyvarovat (to pokud je neděláte), nebo se z nich poučit (to pokud je děláte). Jestli jste se poznali v některé ze zmíněných chyb, je to spíše důvod k oslavě, než ke strasti. Identifikování vlastní chyby je totiž prvním krokem k jejímu překonání. Přejeme úspěšný trading!
  • 58 % nejhorších akcií je ztrátových
    Obecně se velmi správně říká, že akcie jako třída aktiv ve svém celku vydělává v průměru okolo 7 až 9 procent ročně. Tento průměr v sobě skrývá hned několik zrádností, ale zároveň v něm nacházíme i zajímavé příležitosti. Průměrný roční výnos akcií je pouhým průměrem, což znamená, že existují roky, kdy akcie přináší výrazně nižší výnosy nebo jsou dokonce ve ztrátě. Největší paradox však akciové zisky skrývají v rozložení výnosů mezi jednotlivými tituly.
  • 6 akcií, které je dobré koupit během stagflace
    Pandemie covidu-19 narušila globální dodavatelské řetězce a způsobila rekordně vysokou inflaci v mnoha rozvinutých zemích. Několik velkých ekonomik nyní poprvé od finanční krize v roce 2008 čelí stagflaci. V důsledku toho investoři hledají bezpečná aktiva, aby si uchovali svůj kapitál, jako jsou akcie společností se silným cash flow a akcie se stabilními dividendami. Podívejme se na 6 akcií, které si pravděpodobně během stagflace povedou dobře.
  • 6 až 35%: Chytré nápady, které vydělávají peníze. Chcete také?
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI