Čtvrtek 28. březen 2024 23:02
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

5 + 2 nejčastější chyby v online tradingu a jak z nich ven

24.03.2021 10:52  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tak co, chytli jste se za nos, nebo jste prošli bez ztráty kytičky? Účelem tohoto článku bylo upozornit na nejčastější chyby v tradingu a dát tak vám, čtenářům, možnost se jich vyvarovat (to pokud je neděláte), nebo se z nich poučit (to pokud je děláte). Jestli jste se poznali v některé ze zmíněných chyb, je to spíše důvod k oslavě, než ke strasti. Identifikování vlastní chyby je totiž prvním krokem k jejímu překonání. Přejeme úspěšný trading!

 

Ať už s obchodováním na finančních trzích začínáte, nebo chcete ještě více rozšířit své znalosti z tohoto oboru, je důležité zamyslet se nad vlastním přístupem k této nelehké disciplíně. Proto jsme pro vás rozepsali 7 nejčastějších traderských chyb a doplnili je o rady, jak z těchto chyb ven. Poznáváte se v některé z nich?

Chyby v online tradinguPřílišvelký důraz na peníze

Trading lze velmi těžce vyhodnotit jinak, než v nominální hodnotě, protože přece jen jde o obchodování změny ceny v čase. Úspěšný trader se tak pozná podle toho, kolik přece vydělal peněz. Jednou z nejčastějších chyb je, ale právě příliš velký důraz na peníze, který kolikrát zcela zaslepí vaše rozhodování. Trhu je úplně jedno, jestli jste zrovna v zisku nebo ve ztrátě. Ne nadarmo se říká, že by každý měl dělat, co ho doopravdy v životě baví a peníze si už najdou cestu.

Jak z toho ven

Začněte tedy nad tradingem uvažovat jinak. Snažte se dělat “pěkné” obchody podle vašeho obchodního plánu. Těšte se každý den na nové příležitosti. Konec konců jen přehazujete peníze z jedné hromady na druhou. Pokud budete trading dělat čistě pro peníze, dlouhodobě nemůžete být úspěšní.


Častá změna strategie

Každý ve svých začátcích hledá strategii, která by mu nejvíce vyhovovala a často zjistí, že jde o strategii, která byla v minulosti zisková. Nicméně obchodování na živém trhu s živými penězi je trochu něco jiného a při prvním neúspěchu začne trader svalovat vinu na strategii. Velmi rychle zpochybní její úspěšnost a hned zase hledá strategii jinou, která by se mu líbila víc. A tak to jde pořád dokola.
 

Jak z toho ven

Mezi úspěšnými tradery panuje názor, že každá strategie je zisková. To pouze tradeři nejsou. Nic totiž není zadarmo a nic není hned. Strategii musíte nakoukat, objevit její silné a slabé stránky, uvědomit si, že jste to vy, kdo většinou dělá chyby a když zrovna má strategie horší období, musíte ho překonat a být připraven, protože lepší období zase přijde. Pokud mezitím začnete koketovat s jinou strategií, nikdy nedokážete sklidit plody té strategie předchozí a budete v začarovaném kruhu, který z vás nikdy ziskového tradera neudělá.


Neschopnost zkrotit ego

Neexistuje snad nikdo, kdo by rád prohrával, obzvlášť pokud jste soutěživý člověk. Nejen trading, ale celý život je o tom naučit se akceptovat ztráty. Časem ztrácíte vlasy, přátele, rodinu, práci a jde vždy o to, jak rychle se dokážete ze ztráty vzpamatovat a jít dál. Někdy nás nepustí přes ztrátu ego a především muži mají tendenci své ego přiživovat. V tradingu však platí, že čím větší ego, tím menší zisky.
 

Nejčastějšími důsledky přebujelého ega v tradingu jsou:

  • neustálé “babrání” se ve ztrátových obchodech,
  • přehnaná snaha ukončit obchodní den jako ziskový,
  • předčasné uzavírání obchodů,
  • házení viny za své neúspěchy na obchodní strategii.
 

Jak z toho ven

Svatý grál je v každém z nás. Trhy fungují na základě mechanismů, které nemají nic společného s naším egem a vy se od svého ega proto musíte co nejrychleji oprostit. Soustřeďte se na konzistenci a dodržování obchodního plánu, buďte trpěliví, naučte se přiznat ztrátu a posunout se k další příležitosti, pokud vám dá obchodní strategie signál. Nesnažte se to trhu ihned vrátit zpět, protože vás znovu ztrestá. Trénovat můžete například meditaci, kdy se na své ego podíváte z perspektivy a v ideálním případě zjistíte, že nejde o něco, co by vás mělo ovládat.


Strach z prohry

Každý jsme svým způsobem unikátní a stejně jako jeden trader může zvládnout udělat stovky obchodů za den, jiný neudělá obchod celý týden, přitom oba mohou následovat stejnou strategii. Mnoho traderů se přes úvodní neúspěchy nedokáže rozhodnout, zda ta příležitost, kterou právě vidí, je ta správná a někdy dokonce trhy “přeanalyzují” a nedokážou vstoupit do žádného obchodu. Realita je taková, že je strach z prohry naprosto vyřadí ze hry. Zde se můžete lecčemu přiučit od profesionálních sportovců. Myslíte si, že Michael Jordan před každým hodem do koše přemýšlel nad tím, co kdyby náhodou trefil obruč?
 

Jak z toho ven

Strach je jenom iluze, kterou si sami vytváříme promítáním budoucnosti, která se ovšem vůbec nemusí odehrát a v podstatě neexistuje. Nebezpečí na trzích je velmi reálné, ale strach je pouhá volba. Strach nám může jen ublížit, protože do každého obchodu vstupujete s tím, že může dopadnout špatně. Zkuste si strach vyložit jako nadšení z další příležitosti, kterou vám trh nabídl a místo promítání negativní budoucnosti si představujte, jak realizujete zisk za ziskem.


Opomíjení obchodního deníkuObchodní deník

Především začátečníkům, ale také pokročilým obchodníkům se doporučuje sepisovat si obchodní deník. Do něj však nepatří pouze datum, cena za kterou jste vstoupili a výsledek. Měli byste si psát vaše pocity při otevření a co se vám honilo hlavou během obchodu. Jak jinak se totiž chcete vyvarovat těch stejných chyb, které možná neustále opakujete. Už samotné psaní deníku je krokem k větší disciplíně, která časem dokáže eliminovat frustraci a strach.
 

Jak z toho ven

Můžete si také vyložit postupně své ztráty tak, že jsou součástí celého obchodního systému. Vždyť trading je v podstatě práce s pravděpodobností a právě poučením se ze svých ztrát můžete svou pravděpodobnost zvýšit. Špatný obchod tak bude pouze ten, ze kterého si neodnesete žádné peníze ani zkušenosti. Stejně tak pokud máte horší období, tak se můžete kdykoliv vrátit k předchozím obchodům, kdy strategie fungovala a hledat vzorce, proč zrovna strategie není funkční.


Nedostatečná konzistence

Dělání věcí pravidelně je jednou z mála vlastností, která spojuje úspěšné lidi napříč všemi profesemi. Viděli jste snad někdy zemědělce zalévat pole jen, kdy se mu zachce? Problém s konzistenci v tradingu je, že mnoho traderů je zaslepeno každodenním ziskem, ke kterému se upínají. Neměli byste se snažit být typem tradera, který se snaží trefit jeden velký obchod a poté své zisky postupně odevzdávat trhu.
 

Jak z toho ven

Není nic špatného na tom, když zrovna nenajdete v trhu žádnou příležitost. Je však špatné, když realizujete pár ztrát a poté si dáte na měsíc pauzu a vracíte se k tradingu se strachem, že jste něco promeškali a čeká vás opět horší období. Říká se, že zvyk je železná košile a ačkoliv rutina může působit nudně, nezapomeňte, že trading děláte, protože vás baví a pokud to máte jinak, měli byste možná přemýšlet jestli je to opravdu to, co chcete dělat.


Nedisciplinovanost

Disciplína je jedna ze základních vlastností, kterou by si měl každý trader osvojit hned v začátcích. Proto se vytváří obchodní plány a deníky, abychom měli fundamentální základ pro každodenní trading. Pokud jste si přečetli všechny předchozí body, možná vám dochází jak je vše propojené. Změny strategie, ego, strach, deníky, konzistence, to vše nakonec stojí a padá na disciplíně, jejíž úkol je všechny tyto vlastnosti ukočírovat, propojit a zavést pořádek v nestabilní mysli.

Teoreticky je hrozně jednoduché si říct, že se budu držet obchodního plánu a otevírat a zavírat obchody jen když to dovolí strategie. V praxi však nedokážeme úplně eliminovat emoce a po sérii ztrátových obchodů se pouštíme do obchodů, které jsou proti plánu, nepoužíváme stop-loss, volíme příliš velké pozice, nebo se dostatečně nepřipravíme na veškeré možné scénáře.
 

Jak z toho ven

Pokud zůstanete disciplinovaní, nemůžete svést vinu na nikoho jiného než na vaši strategii, protože děláte všechno správně. Ztráta se totiž akceptuje mnohem jednodušeji, pokud jste schopni si říct, že jste udělali maximum.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 5 užitečných tipů pro obchodování opcí, které byste měli znát
    Pokud čtete knihy o opcích nebo procházíte internet, najdete spoustu tipů a triků, jak zlepšit svůj trading. Čím déle obchodujete s opcemi, tím vyšší je šance, že narazíte na stejnou radu, kterou jste již před časem objevili jinde. To může přinést pocit, že o obchodování s opcemi víte již vše a není se čemu učit.
  • 5 věcí, které musíte vědět o darování BTC na charitu
    Primární kryptoměna Bitcoin je investice do zářnější budoucnosti, ale v dnešní době existuje spousta příležitostí, jak své BTC můžete využít k pozitivním dopadům. Darování BTC charitativním organizacím může být výbornou strategií, jak dosáhnout rozdílu a snížit celkovou daňovou zátěž.
  • 5 výhod opcí oproti akciím, které by vás měly zajímat
    Kontrakty podobné opcím se obchodovaly již ve starověkém Řecku a byly spojované s predikcí úrody oliv. Základy opčních kontraktů, jak je známe dnes, tedy standardizovaných a obchodovaných na burze, vznikly v 70. letech 20. století na opční burze v Chicagu. Popularita burzovních opcí od té doby exponenciálně roste.
  • 5. výročie maxím indexu SP500
    Akciové trhy v US včera zaznamenali silný pokles, ktorý viedol opäť technologický sektor. Akcie Apple totiž zaznamenali ďalší pokles. Intradenne sa obchodovali so stratou vyššou ako 2%, no nakoniec sa im podarilo uzatvoriť len s poklesom o 0,36%. Včerajší akciový kokteil: Dow Jones -0,81%, SP500 -0,99%, Nasdaq Composite -1,52%.
  • 5 Ways To Earn Money Using Cryptocurrency
    People everywhere are making large sums of money using Cryptocurrency. It has proven to be a reliable investment opportunity. We have listed the top 5 tested ways to earn money and make a handsome profit exchanging crypto coins.
  • 5 zajímavostí o indexu Dow Jones, které Vás překvapí
    Akciový index Dow Jones minulý týden zavřel na novém rekordu – 17 156,85. Dow Jones již po šestnácté v tomto roc...
  • 5 způsobů jak se vypořádat s pádem kryptoměn
    Propady cen digitálních aktiv mohou být stresující. V tomto článku vám prozradíme, jak bouři na krypto trhu překonat. Ceny digitálních aktiv v posledních týdnech spadly, přičemž Bitcoin od svého maxima z listopadu klesl o více než 30%. I přes další prudký pokles, který proběhl tento víkend, je BTC stále v meziročním nárůstu, a to až o 55%.
  • 500 korun za dítě, 300 korun k důchodu. Poslanci dnes využili jednu z posledních příležitostí, jak před volbami uplatit voliče
    Poslanci dnes využili jednu z posledních předvolebních příležitostí, jak si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. Jak si za voličovy peníze naklonit toho samého voliče. Vládní poslanci prosadili mimořádné navýšení důchodů nad rámec valorizace, opoziční koalice SPOLU zase, v souladu s návrhem ČSSD, nad rámec valorizace ke starobnímu důchodu přidá matkám speciální bonus 500 korun měsíčně navíc za vychované dítě.
  • 500 korun za dítě, 300 korun k důchodu. Poslanci dnes zahajují schůzi, při níž mají jednu z posledních příležitostí před volbami uplatit voliče
    Dnes začíná červencová schůzce poslanecké sněmovny. Poslanci budou mít jednu z posledních příležitostí si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. Vládní poslanci to zkouší před mimořádné navýšení důchodů nad rámec valorizace, opoziční koalice SPOLU by zase, v souladu s návrhem ČSSD, ráda nad rámec valorizace ke starobnímu důchodu přidala matkám speciální bonus 500 korun měsíčně navíc za vychované dítě.
  • 50 000 dolarů za bitcoin
    „Společnost Mastercard podpořila růst ceny bitcoinu. Oznámila, že otevře platební síť pro kryptoměny, kde bitcoin bude hrát významnou roli. Jedná se o další ze série kroků na cestě vedoucí k uznání bitcoinu jako globálního platidla, které bude fakticky využíváno k provádění transakcí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • 58 % nejhorších akcií je ztrátových
    Obecně se velmi správně říká, že akcie jako třída aktiv ve svém celku vydělává v průměru okolo 7 až 9 procent ročně. Tento průměr v sobě skrývá hned několik zrádností, ale zároveň v něm nacházíme i zajímavé příležitosti. Průměrný roční výnos akcií je pouhým průměrem, což znamená, že existují roky, kdy akcie přináší výrazně nižší výnosy nebo jsou dokonce ve ztrátě. Největší paradox však akciové zisky skrývají v rozložení výnosů mezi jednotlivými tituly.
  • 6 akcií, které je dobré koupit během stagflace
    Pandemie covidu-19 narušila globální dodavatelské řetězce a způsobila rekordně vysokou inflaci v mnoha rozvinutých zemích. Několik velkých ekonomik nyní poprvé od finanční krize v roce 2008 čelí stagflaci. V důsledku toho investoři hledají bezpečná aktiva, aby si uchovali svůj kapitál, jako jsou akcie společností se silným cash flow a akcie se stabilními dividendami. Podívejme se na 6 akcií, které si pravděpodobně během stagflace povedou dobře.
  • 6 až 35%: Chytré nápady, které vydělávají peníze. Chcete také?
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy, prostřednictvím kterých můžete půjčovat své peníze reálným lidem a získávat výnos až několik desítek procent ročně nebo naopak – půjčovat si přímo od lidí. Jedná se o tzv. P2P (peer-to-peer) půjčování peněz, které je ve světě zcela běžné (největší zahraniční společností je Lending Club, který je veden na americké burze).
  • 6 až 35%: Chytré nápady, které vydělávají peníze. Chcete také?
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují...
  • 6 až 35%: Chytré nápady, které vydělávají peníze. Chcete také?
    Chytrý technologický nápad může znamenat doslova výhru nejen pro samotného tvůrce, ale i obyčejné uživatele. I u nás existují platformy...
  • 6. ČÁST: KEEP IT SIMPLE (STUPID)
    V předchozím díle jsme se zaměřili na emoce v tradingu, které mají zásadně negativní vliv na naši schopnost rozhodovat se racionálně a řídit své obchody na základě předem připraveného plánu. V dnešním pokračování se pokusíme vysvětlit, že některé přístupy a metody v tradingu se vyplatí ponechat jednoduché a nehledat zbytečné složitosti a sofistikované obchodní nástroje v domnění, že nám pomohou k lepšímu výsledku.
  • 6 dôvodov prečo v tomto roku predávať EURUSD
    Deutsche Bank nedávno prišla s obchodnými odporúčaniami pre svojich klientov na rok 2016. Banka odporúča počas tohto r...
  • 6. INVESTIČNÍ KONFERENCE
    Zbývá už jen pár dní do vypuknutí dlouho očekávané Investiční konference roku 2015. Již pošesté ji pro Vás pořádá Klub investorů...
  • 6 klasických důvodů, proč ztrácíme peníze obchodováním na Forexu. 1 část
    Téměř 80 %* obchodníků ztrácí své peníze obchodováním na Forexu! Celé 4/5 traderů, kteří se rozhodnou zkusit své štěstí na investičních trzích, přijdou o vložené prostředky. I tak Forex nadále přitahuje dlouhou řadu zájemců, jež jsou ochotni podstoupit nemalé investiční riziko. Přestože pouze 2 lidé z 10 nakonec uspějí! Co však stojí ve skutečnosti za důvody, kvůli kterým se tak děje? A lze těmto příčinám vedoucím ke ztrátě vložených prostředků předcházet?
  • 6 mýtů o realitním crowdfundingu: Vše, co potřebujete vědět, abyste mohli začít investovat
    Pokud jste zrovna nezdědili velkou sumu peněz, může vám investování do realit připadat jako nesplnitelný sen. Právě proto má crowdfunding do nemovitostí šanci stát se oblíbeným a potenciálně lukrativním způsobem investování. Navíc se jedná o skvělou možnost, jak přispět k výstavbě tolik potřebného bydlení v Evropě. Navzdory tomu jsou však někteří lidé vůči crowdfundingu nemovitostí stále skeptičtí. Jaké jsou tedy největší nedorozumění, která lze vyvrátit? Pojďme se společně podívat na 6 mýtů o crowdfundingu nemovitostí.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank