Čtvrtek 18. duben 2024 09:16
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
FTMO férovost

Slabá týdenní data odstartovala mini korekci

27.03.2012 13:16  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komoditní sektor má za sebou nejhorší týden od prosince, protože korekce zasáhla po horších průmyslových datech z Číny a Evropy většinu trhů. Navíc se přidala snaha zastavit další růst ceny ropy. Komoditní index DJ-USB ztratil téměř dvě procenta, protože většina komodit s vyjímkou pár zemědělských ztrácela. Nejvíce postižený byl sektor základních kovů díky známkám čínského zpomalení, následoval zemědělský sektor, kde došlo před dvěma důležitými reporty k vybírání zisků.








Ropa po saúdských komentářích klesla

Ropný trh minulý týden zažil výprodeje díky soustředěným snahám o snížení nervozity, zejména ze strany Saúdské Arábie. Během týdne se mocný ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie, pan Naimi, pokoušel uklidnit trh prohlášením, že současná vysoká cena ropy není opodstatněná, protože globální trh je nyní dobře zásoben a pokud by bylo třeba, Saúdská Arábie může uvolnit dalších 25 procent navíc k 10 milionům barelů denně, které nyní produkuje.

Chladná odpověď trhu se dá vysvětlit tak, že trh zjistil, že kdyby byla Saúdská Arábie požádána o ještě větší produkci, její už tak nízká rezervní kapacita by se ještě více snížila, což by mělo za následek zranitelnost trhu vůči dalším šokům na straně nabídky. Komentáře pak zdůrazňují obavy z pokračujících vysokých cen, které by mohly v dalších měsících ovlivnit světový hospodářský růst.

Po uplynulém týdnu můžeme konstatovat, že ropa Brent zůstala nad cenovou hladinou 120 dolarů déle než při libyjské válce a průměrná cena dosáhla minulý měsíc 124 dolarů. Dlouhá doba s takto vysokými cenami vyvolává obavy jak na straně spotřebitelů, tak na straně producentů, nejen u Saúdské Arábie, které se obává, že růst cen ke 150 dolarům jako v roce 2008 by mohl spustit novou recesi. Tehdy byl prudký růst cen následován kolapsem poptávky a dramatickým poklesem ceny, což si nyní Saúdská Arábie nemůže dovolit. K vyrovnání stále rostoucích rozpočtů potřebuje ceny nad 80 dolary.

Pozornost se soustředí na slabá ekonomická data

Trhy po těchto zprávách rychle odepsaly pár dolarů, ale pozornost nadále poutá Írán a jeho klesající exporty, které rychle vyhnaly cenu ropy Brent zpět nad 125 dolarů. Další pokles ceny způsobila ekonomická data, která ukázala zpomalující výrobu jak v Evropě, kdy nyní hrozí dvojitá recese, tak v Číně, kde výrobní index PMI za březen poklesl již pátý měsíc v řadě. Tato čísla opět ukázala, že Čína zpomaluje a pokud vezmeme v úvahu, že má na svědomí 65 procent růstu světové spotřeby komodit a konzumuje 32 procent všech hlavních komodit, dopad na jejich poptávku a ceny velmi závisí na tom, zda zpomalení bude postupné nebo ostré.

Horší než očekávaná ekonomická data postavila obchodníky s ropou před nelehké rozhodnutí, protože může přijít možné zpomalení poptávky a to by v příštích týdnech znamenalo přesun pozornosti od klesající nabídky a obav z náhlého růstu ceny ke klesajícím cenám. Dokud je cena ropy Brent nad klíčovou úrovní 120 dolarů za barel, vidím jen riziko mini korekce, protože důkaz skutečného narušení poptávky jsme zatím neviděli. Pokud cena klesne pod 120 u Brentu a pod 104 u WTI, začne vývoj dělat starosti spekulativním obchodníkům, kteří drží rekordní dlouhé pozice ve výší téměř 500 milionů barelů.

Ropa Brent potvrdila pozici mezinárodního standardu

Světový největší obchodník s ropou Vitol uvedl, že velký rozdíl mezi WTI a Brentem je způsoben tím, že role ropy WTI jako globálního benchmarku nadále klesá. Ačkoliv je to stále nejobchodovanější kontrakt, za poslední tři roky měly fyzické dodávky jen 10procentní podíl díky jejímu odtržení od světového trhu v důsledku logistických problémů v centrálním skladu v Cushingu v Oklahomě. Naproti tomu se podíl ropy Brent zvýšil na 53 procent a Oman-Dubai drží s podílem 31 procent třetí místo.

Zemní plyn se nadále obchoduje poblíž 10letých minim, protože extrémně teplý březen spustil první dodávky do podzemních skladišť. K této každoroční události došlo cca o 2 týdny dříve než normálně a je typickým signálem, že zimní trh pro plyn v USA končí. Současná úroveň zásob je 2 380 miliard kubických stop (Bcf) a je o 768 Bcf vyšší než loni. Díky vyjímečně vysokému přebytku zásob musí ceny ještě nějakou dobu zůstat nízko, než dokáží během letních měsíců přitáhnout poptávku namísto uhlí, kde již ceny díky alternativě v podobě plynu poklesly (tam, kde alternativa existuje).

Zlato: kde jsou kupci?

Dolar šel po slabých ekonomických datech z Číny a z Evropy výše a zlato opět trpělo, což je dáno jeho relativně vysokou korelací s vývojem dolaru během uplynulých týdnů. Krize Eurozóny se opět připomíná, protože výnosy španělských 10letých dluhopisů rostly poprvé od ledna opět nad hranici 5,5 procenta. Ani díky tomu se nepodařilo zažehnout na zlatu jiskru, protože fyzický trh je nadále slabý navzdory tomu, že cena klesla zpět na lednové úrovně. Zpomalení v Číně, druhém světovém největším kupci zlata, může poznamenat poptávku, zatímco stávka mezi klenotníky v Indii, která je druhým největším importérem zlata, snížila poptávku na polovinu. Polovina místních obchodů je totiž zavřená na protest vládnímu opatření, které zvýšilo importní cla.

Prodeje byly v uplynulých týdnech spojeny s rostoucími výnosy amerických dluhopisů, které reagovaly na známky silnějšího ekonomického oživení, což znamená, že nebude třeba další kvantitativní uvolňování. Od té doby výnosy dluhopisů opět poklesly, protože kupující žádají bezpečný přístav. Momentálně je sentiment na všech vzácných kovech slabý, platina se opět obchoduje levněji než zlato a paladium zažilo největší denní propad od prosince. Zatímco čekáme na kupce, další konsolidace nemůže proběhnout a možné ztráty nelze vyloučit, dokud jsme velmi blízko klíčové podpory na 1600 dolarech. Reakce investorů v burzovních produktech bude v následujících týdnech také klíčová, protože jsme již i zde pozorovali uzavírání pozic, což je v rozporu s dřívějším chováním, kdy byly poklesy využívané jako nákupní příležitost.

Technicky je zlato uvězněno mezi podporami na 1625 USD (61,8% Fibo) a 1686 (200 denní klouzavý průměr). Další oslabení může vést až k poklesu na 1600 USD, kde je trendová linie z říjnových minim z roku 2008.

Obilniny před bitvou o půdu přeřazují na vyšší rychlost

Ceny pro tři hlavní sklizně minulý týden mírně poklesly, což následovalo po silném březnovém růstu, který spustily významné čínské importy kukuřice a sojových bobů spolu s teplým a suchým počasím v Jižní Americe, což mělo za následek pokles produkce sojových bobů. Cena evropské zimní úrody u pšenice, semen řepky olejky a ječmene se zůstala také na vyšších úrovních díky obavám z důsledků velké zimy, která do Evropy dorazila první únorové týdny.

Tento týden budou pro trh důležité dva reporty Amerického ministerstva zemědělství zveřejněné 30. března. Očekávaná setba a Čtvrtletní zásoby, které napoví, které plodiny letos budou američtí farmáři sít a jak velká je stará úroda, zejména zda zásoby kukuřice jsou po exportech do Číny z minulého měsíce nízké. Díky mírnému počasí může setba začít dříve a farmáři možná nahradí část sojových bobů navzdory jejich vysokým cenám kukuřicí, protože sojové boby se zpravidla sejí později. Většina tohoto týdne bude spočívat v úpravě pozic před zveřejněním těchto dvou zpráv.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Slabá koruna není klíčovým důvodem momentálně citelné české inflace, mnohem spíše za ni může dosavadní rychlý růst mezd v ČR
    Rozmohl se nám tu teď takový nešvar. V médiích často zní, že za současnou inflaci v ČR – momentálně nejrychlejší v rámci EU – může předně oslabení koruny v době koronakrize. To však neodpovídá skutečnosti.
  • Slabá koruna zvyšuje ceny na čerpacích stanicích
    V uplynulém týdnu docházelo ke zdražování pohonných hmot. Benzín zdražoval rychleji než nafta, což vedlo ke snižování cenových rozdílů obou paliv. V nadcházejícím týdnu se ceny na čerpacích stanicích budou dál zvyšovat. Pumpaři si budou vytvářet prostor pro udržení svých marží, které se z důvodu oslabování kurzu koruny vůči dolaru začínají tenčit. Slabší koruna prodražuje dovoz do České republiky, což se týká i ropy a pohonných hmot.
  • Slabá libra pomáha britskej ekononomike tlmiť dopady BrExitu – britskí exportéri vedú globálny rebríček optimizmu
    Predajný tlak z posledných dní dostal libru najnižšie za posledných 30 rokov. Hoci sa pri hodnotení dopadov na ekonomiku natíska interpretácia, že nižšia dôvera, ktorá stojí za slabou librou, poškodzuje ekonomiku, tak v hre je aj opačný efekt – podpora exportov. A vyzerá to tak, že nateraz je tento druhý efekt veľmi silný. Pekne je to vidno z indexu prieskumu dôvery medzi exportérmi – Briti sú v tomto smere prví na svete, a to dokonca v situácii, kedy im hrozí strata prístupu na jednotný trh graf od (@WilliamsonChris):
  • Slabá libra žene britské akcie vzhůru, výrobní sektor v Evropě i v USA příjemně překvapil
    Pondělní seance zatím na evropských trzích probíhá v klidu a podle očekávání také na nízkých objemech. Přestože dnešek nabídl několik zajímavých dat, aktivita na trzích byla během evropské seance poměrně nízká, což má na svědomí hlavně svátek v Německu, díky němuž jsou zobchodované objemy na evropských burzách přibližně čtvrtinu až třetinu pod třicetidenním průměrem. Veškerá pozornost se dnes točí okolo slábnoucí britské libry, kterou dostal pod tlak ranní komentář britské premiérky, podle které může Británie přistoupit k aktivaci článku 50 již příští březen. Vše zlé je ale pro něco dobré. Britské akcie díky slabé libře rostou a akciový index FTSE100 přidává více než procento.
  • Slabá lira není jediným problémem Turecka. Zemi mohou výrazně potrápit i rostoucí výnosy
    Jen malé připomenutí toho, že vysoká inflace a slabá lira nejsou tím jediným, co může do budoucna trápit tureckou vládu, spotřebitele a podniky. Pád liry je totiž doprovázen prudkým pádem cen vládních dluhopisů a tedy výrazným růstem dluhopisových výnosů. Stačí pohled na 10leté vládní výnosy a mělo by být zřejmé, jak závažná celá situace začíná být. Desetileté výnosy z dluhopisů v domácí měně (TRY) se totiž v srpnu přehouply přes hranici 20 % a od začátku roku se téměř zdvojnásobily. Prudce přitom rostou i výnosy z vládních dluhopisů denominovaných v dolarech, které v případě desetiletých splatností vylétly nad hranici 9 %.
  • Slabá makroekonomická data z USA spustila výprodejní tsunami
    Dozvuk úterního slabého indexu ISM z amerického zpracovatelského průmyslu a včerejší horší data a revidovaná čísla k nižšímu za předchozí měsíc o počtu nových pracovních míst v soukromém sektoru USA (ADP report) poslaly akciové trhy po celém světě hluboko do červeného. Index S&P 500 propadl o 1,8 %, když nejvíce se investoři zbavovali akcií cyklických firem, jako jsou energetické firmy, finanční domy nebo informační technologie.
  • Slabá nálada v americkém i evropském průmyslu riziku příliš nesvědčí
    Data o náladě v americkém i evropském průmyslu na odhady nedosáhla, což znovu podněcuje obavy o výkonnost globální ekonomiky a nesvědčí riziku. Širší americký index S&P 500 se vydal dolů a pokud se tam udrží, bude to pro něj první pokles za čtyři seance.
  • Slabá očekávání ve výsledcích NFP. Pokles USD/JPY pod 108.00 je pravděpodobný.
    Po poklesu zpět pod 109.00, který byl vyvolán pondělním oznámením, že americký prezident Trump obnoví tarify na ocel a hliník z Brazílie a Argentiny, mimo jiné také navrhuje tarify „až 100%" na určité francouzské zboží (v hodnotě přibližně 2,4 miliardy dolarů). Vzhledem k těmto událostem došlo k oslabení 10-letých amerických výnosů a měnového páru USD/JPY.
  • Slabá poptávka doléhá na maloobchod
    Maloobchodní tržby zaznamenaly v srpnu horší než očekáváný výsledek. Meziročně se po očištění o vliv rozdílu počtu pracovních dnů snížily reálně vyjma prodejů aut o 8,8 % a minuly tak očekávaný pokles poblíž 6,5 %. Navíc se dostavilo i zhoršení meziměsíčně oproti červenci o 0,7 % (očištěno o kalendářní i sezónní vlivy). Srpen byl přitom posílen jednorázovým vyplacením příspěvku na dítě ve výši 5 tisíc Kč. Meziroční pokles zmírňuje zahrnutí prodejů aut (na -8,4 %), což bylo s předstihem indikováno výrazným meziročním růstem registrací nových osobních aut (okolo 24 %).
  • Slabá průmyslová produkce v eurozóně 📉
    Po slabých makroekonomických údajích z eurozóny jsme nezaznamenali žádný prudký nárůst volatility na EUR/USD, což by signalizovalo další deindustrializaci a protivětry pro růst HDP.
  • Slabé čtvrtletní výsledky vyvíjejí tlak na společnost Kering 📉
    Pozornost investorů v Evropě se dnes opět obrací k módním společnostem (pro připomenutí, Hermès (RMS.FR) se včera pochlubil lepšími než očekávanými výsledky. Kering (KER.FR), který je jedním z největších módních konglomerátů, společně se značkami jako Gucci, Yves Saint Laurent a Bottega Venetta ztrácí v obchodování na začátku seance téměř 3,5 %, protože společnost vykázala výrazně nižší čtvrtletní výsledky, než se očekávalo, což opět narušilo (po výsledcích LVMH) názor na pokračující spotřebitelskou poptávku na módním trhu.
  • Slabé čtvrtletní zprávy společností Apple, Amazon a Alphabet 📉
    Finanční zprávy velkých technologických společností negativně zklamaly Wall Street a ukazují na další zpomalení. Navzdory svátečnímu čtvrtletí ve většině obchodních segmentů se technologickým megafirmám nepodařilo překonat očekávání analytiků. Vzhledem ke zpomalující ekonomice a slabší spotřebitelské náladě se zdá, že "dezinflační" rok 2023 by mohl být pro giganty ze Silicon Valley výzvou.
  • Slabé ekonomické údaje z USA podpoří tržní sentiment
    Akciové indexy dál pomalu rostou a ukazují tak, že sentiment účastníků trhu je vcelku pozitivní. Příčinou mohou být nadcházející klíčové ekonomické údaje, jako je americké HDP za 4. čtvrtletí, údaje o jádrových objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby a složky inflace.
  • Slabé HDP a CPI EMU, co maloobchod USA?
    Hlavní makroekonomické zprávy týdne jsou soustředěny na pátek. Trhy se dozví HDP Francie, Německa a eurozóny (Q3), říjnový CPI eurozóny a Maloobchodní tržby USA. Třetí čtvrtletí by mělo být ve znamení hospodářského oslabení eurozóny jako celku, včetně tahouna bloku Německa, z důvodu ukrajinské krize, hospodářských sankcí s Ruskem a také deflačních rizik. Slabost se pravděpodobně protáhne i do roku 2015. Podobně lze hovořit i o inflaci eurozóny. Již pouze minimální cenový růst stále slábne prakticky v celé Evropě. Maloobchodní tržby USA přes oslabení v období srpen – září stále decentně rostou.
  • Slabé HDP nedostává pod tlak korunu ani forint, data z eurozóny jsou zatím relativně dobrá
    Data o HDP v regionu příliš nenadchla. V Česku hrubý domácí produkt klesl mezikvartálně o 0,3, meziročn...
  • Slabé léto evropských automobilek
    Dnes zveřejněná čísla o registracích nových osobních automobilů v zemích EU potvrzují útlum prodejů vozů napříč celým trhem. I když už loňské léto bylo z pohledu prodejních čísel slabší, i to letošní bylo ve znamení poklesu.
  • Slabé měny již nedokáží zázraky
    Rok 2015 byl opět rokem soubojů o slabé měny. Odvážný krok směrem k vyšším sazbám v USA ostatní centrální banky zatím neopětovaly...
  • Slabé údaje ADP pravděpodobně neovlivní náladu investorů
    Po oživení v USA se pozitivně vyvíjejí také světové akciové trhy, což je dáno především zveřejněním podnikových finančních výkazů za čtvrté čtvrtletí roku 2021.
  • Slabé údaje o nových pracovních místech v USA mohou Fed donutit snížit tempo zvyšování sazeb (pozor na lokální růst páru EUR/USD a pokles páru USD/CAD)
    Rally na trzích pokračovala i v úterý, a to díky nové vlně optimismu, kterou přineslo rozhodnutí Australské centrální banky o sazbách a zpráva s údaji o počtu volných pracovních míst v USA.
  • Slabé údaje podporují pokračující uvolňování
    Globální trhy jsou stále zmatené v tom, jaký je další směr po strmém středečním propadu. Asie je okrajově nahoř...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new