Čtvrtek 28. březen 2024 20:46
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani

Osud eurozóny možná rozhodnou dva Italové: Šašek ve vládě a technokrat v ECB

01.11.2011 17:33  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Jsem premiérem jen ve volném čase,“ svěřil se před časem v odposlouchávaném hovoru šéf italského kabinetu Silvio Berlusconi, který v posledních letech (zatím úspěšně) odráží jednu žalobu za druhou a spíš než v úřadě vlády je možné ho zastihnout v rozmanitých soudních síních celé Itálie. Jestli se Berlusconi věnuje vládnutí v jedné z nejzadluženějších zemí eurozóny skutečně jen jako koníčku, není divu, že se trhy zmítají v agónii nejistoty. Situace došla tak daleko, že ho jeho evropští kolegové musí napomínat a strašit jako zlobivého školáka.

První varování přišlo v srpnu v dopise podepsaném prezidentem ECB Jean-Claudem Trichetem a jeho italským nástupcem Mariem Draghim. „Obnova důvěry investorů vyžaduje neodkladnou akci italských úřadů,“ stálo v psaní doplněném bodově napsaným plánem privatizace, liberalizace ekonomiky a škrtů státních výdajů, tak aby rozpočet dosáhl vyrovnané bilance v roce 2013. Jednalo se o jasný vzkaz: ECB Itálii pomůže (nakoupí její dluhopisy, podpoří banky), jen pokud premiér začne ihned jednat.

Berlusconi se pokusil polepšit. Navrhl rozpočet s většími škrty (i když místy s pochybnými kalkulacemi), jenže na řešení problému hlemýždího tempa růstu ekonomiky už se nevzmohl. Na nedělním summitu EU tedy dostal opět vyhubováno, přičemž mu němečtí a francouzští představitelé uložili úkol dodělat, tedy přijít s důvěryhodným reformním plánem, do příští schůzky v Bruselu ve středu.

Tím ale nedělní představení neskončilo. Trpělivost s nespolehlivým ministerským předsedou už podle všeho eurozóně z velké míry docházela, a tak k soukromým výtkám přibylo i veřejné ponížení. To přišlo na tiskové konferenci po summitu, kdy padla otázka ohledně důvěryhodnosti italských slibů. Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy nejdřív zaváhali, následně na sebe krátce mrkli a pak se jako na povel shodně jízlivě ušklíbli. Místnost plná novinářů vybuchla smíchem. Stěží lze v historii evropské integrace nalézt příklad, kdy byl představitel členské země (zakládající!) vystaven takto otevřenému pohrdání.

Berlusconi v reakci zahrál uraženého a jeho příznivci zorganizovali smíškovské protestní vystoupení před francouzskou ambasádou v Římě (na Německou už si přeci jen netroufli). Ale ani italský premiér se asi nebere tak úplně vážně. Do Bruselu se ve středu vrátil s vlastním dopisem plným nářků a vágních slibů. Dohoda o klíčové důchodové reformě, které dosud bránil Berlusconiho koaliční partner, Liga Severu, prý nakonec uzavřena byla. Detaily mají být podle italských novin oznámeny později.

Silvio Berlusconi na italskou politickou scénu vstoupil v devadesátých letech, kdy se po sérii obřích korupčních kauz známých jako mani pulite (čisté ruce) v zemi zhroutil starý řád. Založil vlastní politickou stranu a jako mediální magnát působil svěže a dynamicky. Soudní pře s bývalými podnikatelskými partnery, které jeho kariéru doprovázely už tehdy, sice byly trochu na obtíž, ale v zemi s široce rozšířenou tradicí daňových úniků a úplatkářství se nezdály být smrtelným hříchem. V nadějích mnohých příznivců měl Berlusconi přinést do vlády podnikatelskou dravost. Oplzlé poznámky na adresu ženské části populace jen dokládaly, že je Ital duší i tělem.

Ani za devět let strávených celkem v úřadě ale Berlusconi nedokázal reformovat italskou ekonomiku, a to navzdory pohodlné většině, kterou od roku 2001 v parlamentu disponoval. Někteří v něm viděli novou Margaret Thatcherovou, ale jeho liberalismus nešel dál než za silácká gesta a mediální šum. Staré klientelistické sítě se sžily s novými politickými stranami. Velkou výhodu představovala slabá opozice, ale časem se proti nevyzpytatelnému premiérovi obrátili i bývalí spojenci z řad katolické církve a podnikatelských elit.

Ostrůvkem stability a kompetence v neklidných dekádách zůstala jen italská centrální banka, která zemi vychovala mnohé prezidenty i premiéry - třeba Carla Azeglia Ciampiho (krom funkce guvernéra banky vystřídal oba nejvyšší posty v zemi).

Mario Draghi, který dnes oficiálně nastoupí do čela ECB, není zcela čistokrevným centrálním bankéřem. Krom působení v různých funkcích na ministerstvu financí pracoval nějaký čas i v soukromém sektoru (u Goldman Sachs). Do samotného oka hurikánu dluhové krize vstupuje z pozice guvernéra centrální banky země, která se potácí na hraně a ECB nyní představuje jedinou věrohodnou záchranu. To Draghiho staví do nelehké pozice, národnostně vzato do velmi zapeklitého střetu zájmů.

Jeho předchůdce neochotně souhlasil s nákupem dluhopisů zadlužených zemí, čímž ve vyděšených očích mnohých Němců překročil hranice představitelného. I samotná ECB by se břímě zachránce chtěla co nejrychleji zbavit, jenže ostatní země eurozóny nemají, nebo nechtějí dát, dost prostředků na podporu tak velké země jakou je Itálie. A pokud se euroval protrhne, jenom neomezená likvidita ECB může zachránit eurozónu před zničující povodní. Odváží se Draghi k takovému kroku, třeba i přes protesty Německa, jehož souhlas umožnil Italovi funkci dostat?

Osud Itálie, a možná i eurozóny, tak bude záležet na dvou mužích: premiéru Berlusconim, který může zemi potopit, a šéfovi ECB Draghim, jenž je možná jediný schopen ji zachránit. Jejich vztah zatím není nejlepší. Uprostřed středečního summitu Berlusconi vyšel z jednacího sálu, aby do éteru italské televizní show prohlásil, že „euro je měnou, bez podpory centrální banky“.

(Zdroj: The Economist, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Osobní výdaje vzrostly
    Osobní výdaje v říjnu vzrostly na 1,3 % oproti 0,6 % v září. Trhy očekávaly růst na 1 %.
  • O současné investiční horečce
    Burza a krypto začínají být pořádně nabité. Index akcií S&P 500 dosáhnul hodnot nad 5 100 bodů, kryptoměna Bitcoin atakovala úrovně přes 70 000 USD. Můžeme si jednoznačně říci, že současná „rally“ na finančních trzích čím dál tím více připomíná Dot-com bublinu z počátku tisíciletí. Jaké jsou faktory, které ovlivňují tento vývoj? Máme nějaká vodítka z minulosti? Hrozí výraznější propad?
  • Ospalé obchodování
    Ospalé vánoční obchodování na měnových trzích provázelo trhy poslední ...
  • Ospalý rozjezd ekonomiky
    Po loňském poklesu o 0,4 % očekáváme růst o 0,8 %. Pozvolné oživení bude souviset s vyšší spotřebou domácností podpořenou obnoveným růstem reálných mezd a rozpouštěním vysokých úspor.
  • Ostane Yellen na čele Fedu aj druhé funkčné obdobie ?
    Posledné týždne znova otvorili diskusiu o tom, kto bude of februára viesť Americkú centrálnu banku Fed. Súčasnej šéfke Janet Yellen končí ďalší rok prvé funkčné obdobie a zatiaľ nie je jasné, či ju prezident Donald Trump dosadí aj na druhé funkčné obdobie. Podľa zdrojov má prezident aktuálne šesť kandidátov, avšak otázka je veľmi jednoduchá: Je Donald Trump spokojný so súčasnou hlavou Fedu ? Alebo si myslí, že nová tvár na šéfovskej stoličky najvplyvnejšej centrálnej banky na svete bude robiť lepšiu monetárnu politiku?
  • O státní dluhopisy Saúdské Arábie byl velký zájem
    Nově vydané mezinárodní dluhopisy Saúdské Arábie po zahájení obchodování rostly, což je podle manažerů fondů další známkou vysokého zájmu investorů, napsala agentura Reuters. Nová emise dluhopisů je prvním testem důvěry zahraničních investorů v zemi po zabití novináře Džamála Chášukdžího loni v říjnu a přišla ve stejný den, kdy země představila první nezávislý audit svých zásob ropy, který ukázal, že zásoby země jsou vyšší, než se doposud uvádělo.
  • Ostravská huť Liberty šetří. Odstavila vysokou pec.
    Ostravská huť Liberty ve snaze ušetřit odstavila jednu vysokou pec. Mezi odboráři a vedením společnosti Liberty Ostrava probíhaly velké spory. Jednalo se o tom, zda má firma kvůli úsporám odstavit vysokou pec.
  • Ostravské hutě byly prodány, výroba oceli má pokračovat
    Prodej ostravské hutě je již dokončen. Společnost Liberty Steel slíbila, že bude výroba oceli pokračovat. Název se změní na.
  • Osud eura je dnes v rukách ECB
    Po včerajšom výpredaji v dôsledku zníže...
  • Osud eura spečatený
    Keď je ekonomický boom, všetko vyzerá úžasne. Ekonomický optimizmus a produkcia nových peňazí pomáha udržiavať pri živote aj neefektívne a nekonkurencieschopné podniky. Avšak, keď boom skončí a objaví sa realita, vzniká asymetrický šok. Ten sa prejavil v celej sile v eurozóne po kríze v roku 2009.
  • Osud kvantitavního uvolňování v USA je nejistý
    Americká centrální banka (FED) dnes v 15:00 zveřejnila svůj zápis z jednání bankovní rady FOMC. Ze zápisu vyplynu...
  • Osud Spojených států a Eurozóny leží v rukách jejich představitelů
    Pro Centrální banky Spojených států a Eurozóny jsou již karty rozdány. Tím mám na mysli, že osud obou...
  • O taktických jaderných zbraních,...
    Akciový mág americké finanční televize CNBC Jim Cramer se nedávno nechal slyšet, že použití nukleárních zbraní ze strany Ruska je velmi nepravděpodobné. Bohužel Cramerova schopnost předpovídat je notoricky tak mizerná, že někteří doporučují zaujmout vždy přesně opačnou investiční pozici (hrát tzv. “inverzního” Cramera). Aneb říká-li Cramer, že Putin taktické jaderné zbraně na Ukrajině nepoužije, pak bychom možná měli být na pozoru, neboť opačný scénář může být ve skutečnosti pravděpodobnější.
  • Otázky a odpovede: Čo prinieslo posledné zasadnutie FEDu?
    Posledné zasadnutie neprinieslo prakticky nič neočakávané. FED v podstate oznámil dve veci, s ktorými sa počítalo. Prvou z nich je rýchlejšie obmedzovanie nákupu aktív zo strany tejto centrálnej banky, tappering bude po novom teda na úrovni 30 miliárd USD, zatiaľ čo doteraz to bolo 15 miliárd mesačne. Zo súčasných 30 miliárd – z toho 20 miliárd predstavujú dlhopisy a 10 miliárd cenné papiere kryté hypotékami MBS. Od nového roka teda bude FED nakupovať mesačne cenné papiere už len za 60 miliárd USD, čo predstavuje zníženie o polovicu v porovnaní s pôvodnými hodnotami. Ak bude teda súčasné tempo zachované, tak by centrálna banka mala s nákupom aktív prestať už v priebehu marca budúceho roka.
  • Otázky a odpovede: Investovanie do ESG a obnoviteľných zdrojov
    V poslednej dobe najmä banky propagujú investície do spoločensky zodpovedných firiem a firiem, ktoré sú zamerané na obnoviteľné zdroje. Na otázky k tejto téme odpovedal náš kolega Tomáš Vranka pre aktuality.sk
  • Otázky a odpovede: Je ESG budúcnosť investovania?
    V rámci práce v XTB naši analytici často odpovedajú aj na otázky novinárov. Tentokrát sme odpovedali na otázky pre TREND ohľadom problematiky v oblasti ESG investovania.
  • Otazník nad šokem pro Západ, budoucností rublu i reakcí Fedu
    Sentiment na globálních finančních trzích se neustále proměňuje, a to dnes směrem k horšímu. V hlavní roli předpokládáme nejistotu o dopadech sankcí na západní subjekty, ale také na inflaci a ekonomiku. Dodávky komodit z Ruska i Ukrajiny se komplikují i bez sankcí přímo namířených na tuto oblast. Jde o problémy s dopravou, vypořádáním obchodů, ale také omezením kapacit. To se projeví se zpožděním, poté co nyní Rusko přichází o zahraniční technologie a investice. Navíc se dál vynořují případy narušení dodavatelských řetězců.
  • Otazníky kolem ECB
    Na svém pravidelném zasedání k měnové politice se dnes ve Frankfurtu sejde nejvyšší vedení Evropské centrální banky. Očekávání (nejenom)...
  • Otazníky následujících týdnů
    Dvě největší centrální banky světa se rozhodly pro extra silný peněžní doping svým ekonomikám, o...
  • OTC obchodování – příležitosti a rizika Over-The-Counter trhů
    Over-the-counter obchodování, také známé jako OTC obchodování, se týká transakcí, které nejsou prováděny na oficiální burze. Co přesně znamená OTC obchodování a jaké jsou jeho výhody a nevýhody? V následujícím článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o OTC obchodování.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Dukascopy new