Čtvrtek 28. březen 2024 23:00
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Ranní komentář: Po Credit Suisse se trh zaměřil na Deutsche Bank, indexy ale zahajují týden růstem

27.03.2023 09:00  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Téma bankovní krize na finančních trzích rezonovalo také v minulém týdnu. Pozornost se přitom stále více stáčí na Evropu, kde se koncem týdne pod značný tlak dostaly třeba akcie Deutsche Bank. Týden ale začíná pozitivně a futures na evropské i americké indexy rostou. Trhy dál spekulují na to, že centrální banky, v čele s Fedem, začnou měnovou politiku rozvolňovat, přestože je to stále v rozporu s tím, co se centrální bankéři snaží směrem k trhu komunikovat.

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Pád výnosů pomohl akciím k růstu, Tesla kvůli slabším dodávkám -8 %
    Akciové trhy vstoupily do nového týdne optimisticky. Indexy v USA rostly o více než dvě procenta a solidní zisky si připisují také dnes ráno. Ke stabilizaci sentimentu na trzích pomáhá hlavně korekce na trhu s dluhopisy, kde začaly opět klesat výnosy. Výrazného růstu se včera dočkaly hlavně růstové a technologické akcie. Výjimkou byla Tesla, která se kvůli nižším dodávkám automobilů za 3Q propadla o 8 %.
  • Ranní komentář: Pád výnosů přiživil obavy z recese, sázky na agresivní snižování sazeb v USA rostou
    Včerejší seance na trhy přinesla další vlnu výprodejů, která tentokrát ale neměla konkrétní fundamentální příčinu tak, jako tomu bylo v případě dřívějších korekcí, které šly za zhoršením vztahů mezi USA a Čínou. Výprodej na indexech ale výrazně pomohl zvýšit poptávku po dluhopisech, díky čemuž 10 leté výnosy v USA dokonce klesly pod 2 leté výnosy, což obnovilo diskusi o klesající výnosové křivce a možné recesi a následně pravděpodobně ještě výprodeje na trzích přiživilo. Dnešní ráno se zatím nese v klidnějším duchu, ale po téměř 3% korekci na amerických indexech zatím platí, že by se nervozita dala krájet, takže další pád indexů a prohloubení korekce rozhodně nelze vyloučit. Na S&P500 jsme zatím stále teprve 6 % pod historickým maximem a zatím jsme stále neklesli ani na minima ze začátku tohoto měsíce.
  • Ranní komentář: Pandemická situace v Británii se výrazně zhoršila, TESLA je zařazena do S&P500
    Začátek nového týdne na pozitivní sentiment z minulého týdne zatím nenavazuje. Futures na americké i evropské indexy se propadají, přičemž se dnes ráno naopak daří bezpečným přístavům, jako jsou drahé kovy nebo dolar. Negativnímu sentimentu pomáhají hlavně zprávy z Británie, kde se výrazně zhoršuje pandemická situace díky šíření nové mutace koronaviru. Ta vedla britskou vládu ke zpřísnění lockdownu, zatímco řada evropských zemí zakázala letecké, lodní, nebo vlakové spojení z Británie.
  • Ranní komentář: Pandemie opět doléhá na akciové trhy, NY zavádí nová omezení
    Středeční seance se na trzích nesla v nervózním duchu a americké indexy se propadly do červených čísel především díky zprávám z New Yorku, kde od čtvrtka díky covidu opět zavřou školy a omezí městskou hromadnou dopravu. Pandemická situace v USA se i nadále zhoršuje a jen včera vzrostl počet obětí covidu v zemi o více než 1 600 osob, což je nejvíce od letošního května.
  • Ranní komentář: Pandemie opět dolehla na světové indexy, FX i drahé kovy prozatím stabilní
    Akciové indexy za sebou mají největší korekci za poslední měsíc, když se indexy v Evropě i v USA propadly včera výrazně do červených čísel. Za korekcí stojí především rostoucí čísla nakažených osob v Evropě a v USA, které vedou k novým restrikcím a obavám z dopadu druhé vlny na tempo růstu světové ekonomiky. Jen v Evropě přitom včera německý DAX odepsal více než 3 % poté, co akcie SAP klesly o 23 % v reakci na zveřejnění hospodářských výsledků společnosti.
  • Ranní komentář: Pandemie v Evropě i v USA stále zesiluje, trhy prozatím stabilní
    Čtvrteční seance probíhala na většině finančních aktiv v klidu a bez větších výkyvů. Akciové indexy mírně ztrácely, když na ně opět negativně doléhaly především zprávy z Evropy a z USA, kde se zhoršuje pandemická situace. Rekordní čísla vykazovala opět řada evropských zemí, přičemž v USA vzrostly počty nakažených jen za včerejšek o více než 70 tis. osob.
  • Ranní komentář: Pandemie, volby v USA a Fed. Investoři před sebou mají další důležitý týden
    Máme za sebou velmi nervózní týden, během kterého indexy v Evropě i v USA zamířily výrazně do červených čísel. K nervozitě pomohla hlavně zesilující pandemie a vysoké počty nových nakažených, které již přiměly řadu evropských zemí vstoupit opět do lockdownu. Po Francii a Německu, se o víkendu k těmto zemím přidala také Británie a investoři bedlivě sledují také situaci v USA, kde počty nových nakažených rostou k 80 tis. případů za den.
  • Ranní komentář: Páteční NFP pomohly dolaru, drahé kovy mezitím pod silným tlakem
    Závěr minulého týdne přinesl důležité statistiky z amerického trhu práce, které upozornily na to, že nejen červenec, ale i červen byly velmi silnými měsíci z hlediska nově vytvořených pracovních míst. V červenci tak nezaměstnanost klesla až na 5.4 %, zatímco trh čekal 5.7 %, když americká ekonomika vytvořila 943 tis. nových pracovních míst, což bylo nejlepší číslo od loňského srpna.
  • Ranní komentář: Pelosi na Taiwanu, smíšené výsledky amerických firem a meme stock mánie žije
    Nancy Pelosi včera na své návštěvě Taiwau vyslala směrem k Číně jasný vzkaz, že Spojené státy stojí za Taiwanem a budou jej v případě agrese bránit. To vyvolalo okamžitou reakci Číny, která zahájí vojenské cvičení kolem celého ostrova. Čína zároveň vyloučila jakýkoliv meeting mezi americkým a čínským prezidentem a zrušila část obchodu s Taiwanem. Dopad včerejší návštěvy na trhy byl ale omezený.
  • Ranní komentář: Pivot Fedu je tady, dnes zasedají BoE a ECB. Pfizer na nejnižší úrovni od roku 2014.
    Včerejší seance byla především o zasedání americké centrální banky. Ta sice úrokové sazby ponechala beze změny, ale přišla s poměrně značným pivotem, který jasně naznačuje ochotu snižovat sazby během příštího roku. Fed se navíc začíná více zaměřovat i na svůj druhý mandát, kterým je plná zaměstnanost. Včerejší zasedání Fedu trhům výrazně pomohlo. Akcie rostly, dluhopisy také, zatímco dolar na většině měnových párů oslabil. Dnes zasedají BoE a ECB
  • Ranní komentář: Počet nakažených vzrostl celosvětově nad milion, dnes výsledky NFP
    Včerejší seance přinesla na akciové trhy mírný růst a částečnou korekci středečních ztrát. Nervozita na trzích zůstává ale i nadále vysoká, za což je zodpovědné především další šíření koronaviru ve světě, kterým se k dnešnímu dni nakazilo už více než milion osob. Počet mrtvých přitom dosahuje 53 tis. Dalšího rychlého růstu jsme se včera dočkali v USA, ale například i ve Francii, která za včerejšek hlásí 1 355 obětí.
  • Ranní komentář: Počet nových případů koronaviru rostl ve světě poprvé rychleji než v Číně, korekce na trzích pokračuje
    Po včerejší krátké stabilizaci se dnes akciové trhy dostávají znovu pod prodejní tlak. Futures v USA klesají o procento a půl a v Evropě indikují ztráty dokonce přes dvě procenta. Nervozita roste znovu hlavně kvůli koronaviru, kterým se během včerejška nakazilo poprvé více lidí ve zbytku světa než v Číně. Americké úřady mezitím oznámily, že identifikovaly první případ koronaviru, u kterého nejsou schopny dohledat původce nákazy.
  • Ranní komentář: Počet obětí koronaviru se v Číně přehoupl přes tisícovku. Dnes projev šéfa Fedu Powella
    Akciové trhy zahájily týden na pozitivní vlně a v pozvolném růstu pokračují také během dnešní seance. Nic na tom nemění ani zprávy o dalším šíření koronaviru, který infikoval v Číně už více než 42 tis. a usmrtil více než 1 tis. osob. Obavy z dopadu na globální ekonomiku jsou stále poměrně mírné a ocenění akcií to reflektuje, i když cena komodit v čele s ropou zůstává i nadále hluboko pod úrovněmi, kterých dosahovaly v minulém měsíci.
  • Ranní komentář: Počet obětí koronaviru v Číně nadále narůstá, dnes zasedá Fed
    Včerejší seance přinesla částečnou korekci dřívějšího výprodeje, i když zprávy ohledně dalšího šíření koronaviru jsou i nadále bez známky jakékoli změny k lepšímu. Počet mrtvých v Číně již dosahuje 132 a počet nakažených je vyšší, než byl v případě šíření SARS. Trhy sice v dalším výprodeji prozatím nepokračují, prohloubení korekce je v aktuálním klima ale rozhodně stále na spadnutí.
  • Ranní komentář: Počet obětí koronaviru v USA vzrostl o 2 tis. Akcie si zvýšené valuace udržují
    Čtvrteční seance na trhy výraznější změny nepřinesla. Nálada zůstala opatrně pozitivní a většina indexů si své vysoké valuace dokázala podržet. V USA indexy mírně rostly, zatímco v Evropě několik desetin procenta ztrácely.
  • Ranní komentář: Po čtvrtečním výplachu dnes trhy zachraňuje Amazon, akcie dál jako na houpačce
    Volatilní obchodování na finančních trzích zatím nepolevuje. Po včerejší prudké korekci, která díky výsledkům Meta Platforms poslala dolů celý technologický sektor (Nasdaq -3.74 %), přichází dnes ráno pro změnu zase výrazné oživení. Pomohly k tomu výsledky Amazonu, který v after-market hodinách rostl o více než 14 %. Dařilo se ale i dalším společnostem jako Snapchat, který přidal po zveřejnění výsledků rovnou 59 %. Futures na americký Nasdaq tak ráno rostou o 2 %.
  • Ranní komentář: Počty nakažených koronavirem v Číně po změně metodiky vzrostly nad 60 tis.
    Máme za sebou úspěšnou seanci, která pomohla akciím a rizikovým aktivům růst. Dnešní ráno však situaci komplikuje poté,co Čína v noci ze včerejška na dnešek změnila metodiku podle které vyhodnocuje počty obětí a nakažených koronavirem, což vedlo k výraznému růstu zejména u počtu nakažených, který nyní dosahuje více než 60 tis. osob. Indexy tak dnes ráno zůstávají mírně pod tlakem a téma koronaviru bude na trzích i dnes pravděpodobně dominantní. Z tradičního makra pozor pouze na výsledky americké inflace.
  • Ranní komentář: Počty nakažených v některých amerických státech dál výrazně narůstají
    Středeční seance proběhla na trzích bez větších cenových výkyvů. Většina indexů is své ceny podržela, přičemž obchodování na amerických burzách probíhalo na výrazně podprůměrných objemech. Trhy dál vstřebávají zprávy z některých amerických států, kde pokračuje v rychlém růstu počet nových případů nakažených osob koronavirem, zatímco na celonárodní bázi tato čísla prozatím zůstávají relativně stabilizovaná. Negativní zprávy tohoto typu přitom vyvažují informace o pokračujícím otevírání americké ekonomiky, takže si akcie i další riziková aktiva své zvýšené ceny udržují.
  • Ranní komentář: Počty nových případů v Texasu a Kalifornii rekordně rostly, trhy přesto v klidu
    Nový týden začal na finančních trzích v klidu a bez větších výkyvů. Zatímco evropské indexy mírně ztrácely, Amerika rostla, když ji táhnul nahoru především technologický sektor. Z nového makra jsme se dočkali jen výsledku prodejů domů v USA, které opět zklamaly, když se propadly v minulém měsíci o necelých 10 %. Na devizovém trhu mezitím korigoval své dřívější zisky americký dolar, zatímco v růstu pokračovala ropa a drahé kovy.
  • Ranní komentář: Počty obětí koronaviru v USA znovu narůstají
    Akciové trhy v Evropě a v USA zamířily do červených čísel, když náladě mezi investory uškodily rostoucí obavy z dopadů druhé vlny pandemie v USA. Spojené státy včera registrovaly další prudký nárůst v počtu nakažených a zvýšená čísla v počtu obětí, k jejichž růstu včera přispěl hlavně rekordní nárůst na Floridě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster