Pátek 29. březen 2024 00:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

BREAKING: EUR po zveřejnění německé inflace mírně oslabuje

09.02.2023 08:12  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Meziroční míra inflace v Německu se v lednu zvýšila na 8,7 % meziročně z 8,6 % meziročně v prosinci, což bylo pod tržními odhady 8,9 %, jak ukázaly předběžné odhady. Statistický úřad změnil bazický rok CPI z roku 2015 na rok 2020 a kvůli technickému programu bylo nutné zveřejnění předběžného CPI odložit.

Na meziměsíční bázi se inflace v lednu zvýšila na 1,0 % z -0,8 % v předchozím měsíci a nad tržními odhady 0,8% růstu.

EURUSD se po zveřejnění německé inflace odrazil od rezistence 1,0740. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • BREAKING: EUR po smíšených německých datech roste
    Dnes v 8:00 byly zveřejněny údaje o německé průmyslové výrobě za květen, které dopadly smíšeně. Měsíční údaje nenaplnily očekávání a vykázaly pokles o 0,2 % m/m, zatímco roční údaje překonaly očekávání a vykázaly meziroční nárůst o 0,7 % (očekávalo se 0,5 % r/r). Zveřejnění vyvolalo býčí reakci na trhu s eurem, přičemž EUR/USD tiká vzhůru. Rozsah pohybu na hlavním měnovém páru byl však malý a nepřesáhl 0,1 %.
  • BREAKING: EUR po smíšených německých datech ZEW roste výše
    Německý institut ZEW dnes v 11:00 vydal novou sadu indexů sentimentu za únor. Očekávalo se, že zpráva ukáže zlepšení subindexu Očekávání a také zhoršení subindexu Current Conditions. Skutečná data tato očekávání poněkud potvrdila – subindex Očekávání se zlepšil více, než se očekávalo, zatímco index Aktuální podmínky se oproti očekávání zhoršil.
  • BREAKING: EUR po španělských údajích stoupá
    Dnes ráno v 9:00 byly zveřejněny dva klíčové údaje ze španělské ekonomiky - zpráva o HDP za 2. čtvrtletí 2023 a zpráva o inflaci CPI za červenec. Zatímco údaje o HDP byly v souladu s odhady a vykázaly mezičtvrtletní expanzi o 0,4 %, údaje o CPI se ukázaly být překvapením. Zatímco se očekávalo zpomalení celkového španělského CPI z 1,9 % na 1,6 % r/r, místo toho zrychlil na 2,3 % r/r.
  • BREAKING: EUR po údajích CPI v eurozóně klesá
    Údaje o inflaci CPI za září z eurozóny byly zveřejněny dnes v 11:00. Od srpna se očekávalo zpomalení na trhu jak v hlavních, tak i jádrových ukazatelích. Skutečná data potvrdila tato očekávání s větším než očekávaným zpomalením zaznamenaným v obou měřeních. To by však nemělo být překvapením vzhledem k tomu, že údaje od členů EMU již byly zveřejněny a silně naznačovaly nižší hodnoty za celou eurozónu.
  • BREAKING: EUR po údajích o německém CPI oslabilo
    Dnes ve 14:00 byla zveřejněna německá zpráva o indexu spotřebitelských cen za květen. Množství dnes zveřejněných zpráv na úrovni jednotlivých států naznačilo, že zveřejnění za celé Německo může dnes překvapit směrem dolů. Tento scénář dále podporují i včera zveřejněné údaje ze Španělska a dnes ráno zveřejněné údaje z Francie.
  • BREAKING: EUR po údajích o německé průmyslové výrobě stoupá
    Dnes ráno v 8:00 byly zveřejněny údaje o německé průmyslové výrobě za prosinec. Očekává se, že zpráva vykáže meziměsíční pokles sezónně očištěných údajů o průmyslové výrobě o 0,4 %. Skutečné údaje ukázaly mnohem hlubší pokles o 1,6 % m/m. V meziročním vyjádření byla výroba o 3,0 % nižší. Reakce trhu byla minimální - EUR si polepšilo, zatímco akcie se posunuly níže. Rozsah pohybů na EURUSD a DE40 nepřesáhl 0,1 %.
  • BREAKING: EUR po údajích o španělském CPI smíšené
    Dnes v 9:00 byl zveřejněn rychlý odhad španělského indexu spotřebitelských cen za listopad. Očekávalo se, že zpráva vykáže zrychlení z 3,5 na 3,7 % meziročně. Skutečná zpráva ukázala nečekané zpomalení z 3,7 na 3,2 % r/r. Na meziměsíční bázi inflace CPI dosáhla -0,4 % m/m, zatímco trh očekával +0,1 % m/m.
  • BREAKING:EUR po údajích o španělském indexu spotřebitelských cen vyskočilo
    Dnes v 9:00 byly zveřejněny rychlé odhady španělského indexu spotřebitelských cen za únor. Očekává se, že zpráva ukáže zpomalení celkového CPI z 3,4 % na 2,7 % meziročně, stejně jako 0,3% meziměsíční nárůst.
  • BREAKING: EUR po vyšší inflaci CPI beze změny
    Předběžná čísla inflace CPI za únor z Evropské měnové unie (eurozóna) byla zveřejněna dnes v 11:00. Včera zveřejněná německá inflace ukázala pozitivní překvapení - růst německých cen zůstal v únoru beze změny na 8,7 % meziročně i přes očekávání zpomalení na 8,5 %. To vedlo některé k domněnce, že ve hře může být pozitivní překvapení v datech EMU.
  • BREAKING: EUR po zasedání ECB oslabuje
    ECB na dubnovém zasedání ponechala měnovou politiku beze změny a naznačuje, že úrokové sazby se „nějakou“ dobu po skončení programu QE zvýší a bude to postupné – jde o holubičí změnu, dříve bylo zdůrazněna velmi rychlá změna sazeb po ukončení konec QE. ECB uvedlo, že příchozí údaje posílily její očekávání, že čisté nákupy aktiv by měly být dokončeny ve třetím čtvrtletí. Z ekonomického hlediska si centrální banka všimla, že inflační tlaky zesílily, inflace výrazně vzrostla a v příštích měsících zůstane vysoká, zejména kvůli prudkému nárůstu cen energií.
  • BREAKING: EUR po zveřejnění PMI z Německa a Francie beze změny
    Zveřejnění konečných výrobních PMI indexů za prosinec bylo vrcholem dnešního ekonomického kalendáře.
  • BREAKING: EUR roste, ECB zvýšila sazby o 25 bps
    Evropská centrální banka dnes ve 14:15 oznámila své nejnovější rozhodnutí o měnové politice. Trh očekával, že ECB provede druhé zvýšení sazeb o 25 bazických bodů v řadě, a žádné překvapení se nekonalo – základní sazba byla zvýšena z 3,25 na 3,50 % a dosáhla tak nejvyšší úrovně od poloviny roku 2001. Nový soubor ekonomických projekcí ukázal revize prognóz inflace směrem nahoru, zejména jádrové inflace, a také malou revizi prognóz HDP na roky 2023 a 2024 směrem dolů. ECB také uvedla, že v červenci ukončí reinvestice v rámci programu APP.
  • BREAKING: EUR roste kvůli spekulacím o růstu sazeb
    Pár EUR/USD v posledních desítkách minut zpevnil díky nákupnímu apetitu na evropské měně. Reakce je k vidění také na trhu s evropskými dluhopisy. Z ECB jsou slyšet hlasy, které vyznívají pro dřívější růst sazeb kvůli silným inflančním tlakům. Další zasedání banky je na programu 10. března. Zde může zaznít rozhodnutí o ukončení QE, což by mohlo otevřít cestu k růstu sazeb už na konci tohoto roku.
  • BREAKING: EUR roste po datech IFO
    Německý institut Ifo dnes v 10:00 zveřejnil novou sadu indexů podnikatelského klimatu za březen. Data se ukázala být mnohem lepší, než se očekávalo. Hlavní index se vyšplhal z 91,1 na 93,3, přičemž se očekávalo snížení na 91,0. To bylo taženo solidními tepy jak v současných podmínkách, tak v očekávaných subindexech.
  • BREAKING: EUR roste po lepších údajích ZEW
    Německý institut pro ekonomický výzkum ZEW dnes v 11:00 h zveřejnil novou sadu svých indexů ekonomického sentimentu. Očekávalo se, že údaje za březen vykáží zlepšení celkového indexu ekonomického sentimentu, přičemž index současných podmínek se mírně zhoršil.
  • BREAKING: EUR roste po překonání indexu IFO
    Německý institut Ifo dnes v 10:00 zveřejnil nový soubor indexů nálady za březen. Očekává se, že zpráva vykáže mírné zlepšení celkového indexu podnikatelského klimatu, a to díky zlepšení dílčího indexu očekávání. Dílčí index současných podmínek měl zůstat víceméně na stejné úrovni jako v únoru.
  • BREAKING: EUR roste po zlepšení německého PMI
    Dnes ráno byl zveřejněn nový soubor indexů PMI z hlavních evropských ekonomik. Očekávalo se, že údaje za listopad vykáží mírné zlepšení v sektoru výroby i služeb ve srovnání s říjnovými údaji.
  • BREAKING: EUR roste po zveřejnění španělské inflace
    Dnes v 9:00 byl zveřejněn report španělském indexu spotřebitelských cen CPI za červen. Očekávalo se, že data ukáží zpomalení celkového ukazatele z 3,2 na 1,7 % meziročně. Skutečný výsledek však ukázal zpomalení jen na 1,9 % meziročně. Na meziměsíční bázi dosáhla inflace 0,6 % m/m, zatímco trh očekával 0,3 % m/m. EUR se po zveřejnění posunulo na vyšší úrovně a vyšplhalo se zpět nad 1,09.
  • BREAKING: EURSEK se jen málo změnil, protože Riksbank plní očekávání
    Riksbank dnes v 9:30 oznámila své rozhodnutí o měnové politice. Očekávalo se, že švédská centrální banka zvýší sazbu o 75 základních bodů na 2,50 %. Tato očekávání byla naplněna, když se Riksbank rozhodla pro druhé zvýšení o 75 bp v řadě. EUR/SEK klesl pod 50% retracement při prudkém pohybu, ale rychle se zotavil a nyní se obchoduje jen málo změněný ve srovnání s úrovněmi před oznámením. Jako takové bylo zachováno obchodní rozpětí označené 38,2% retracementem na horní straně a 50% retracementem na straně dolů.
  • BREAKING: EUR se po údajích o německém CPI stahuje zpět
    Dnes ve 14:00 byla zveřejněna blesková zpráva o německém indexu spotřebitelských cen za září. Trh očekával zpomalení celkového německého CPI ze srpnových 6,1 % r/r na 4,6 % r/r v září. Čtení CPI na úrovni jednotlivých států zveřejňovaná v průběhu dne skutečně naznačovala, že by mohlo dojít ke znatelnému zpomalení. Dnes ráno zveřejněné bleskové údaje o CPI ze Španělska však ukázaly nečekané zrychlení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank