Úterý 19. březen 2024 04:41
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook

GBPUSD se po výrocích Baileyové z BoE odráží ode dna

02.02.2023 17:47  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

GBP/USD se odrazil od denních minim po čerstvých komentářích guvernéra BoE Baileyho, který zmírnil očekávání, že centrální banka je připravena pozastavit nebo změnit směr zvyšování sazeb, a poukázal na to, že ke zkrocení inflace zbývá ještě kus cesty. Bailey pro CNBC uvedl, že vypuštění slova "razantně" z jeho forward guidance není známkou toho, že "jsme skončili". "Neříkám, že to je konec, že jsme skončili, protože svět je v tuto chvíli příliš nejistý," dodal.

Britská libra čelila po dnešním rozhodnutí BoE o sazbách znatelnému prodejnímu tlaku, protože trh nabyl dojmu, že se britská centrální banka připravuje na možný holubičí obrat, nicméně pohyb směrem dolů po Baileyho výrocích ztratil část své síly. GBPUSD smazal část počátečních ztrát a vyskočil nad místní rezistenci na úrovni 1,2285. Otázkou je, zda trhy vezmou Baileyho prohlášení za své s ohledem na zhoršující se výhled britské ekonomiky.

GBPUSD, H1 interval. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GBPUSD se blíží hlavní rezistenci
    Britská libra je dnes nejvýkonnější hlavní měnou, protože na trhu převládá pozitivní sentiment v otázce jestřábího Fedu. V pátek se nálada zvedla poté, co dva členové Fedu (Bullard a Bostic) vyloučili vyšší červencové zvyšování sazeb. V důsledku toho dolarový index dále oslabuje pod 108,00 a obchodníci se vrhají do rizikovějších měn. Britskou libru podpořily taktéž jestřábí komentáře od Sanderse z BoE. Sanders věří, že BoE opět zvýší sazby a neutrální sazba bude vyšší než 1 %.
  • GBP/USD se dostal trojúhelníkové formace
    Americký dolar otevřel s gapem a o jeho vyplnění zatím nedává signál. Libra je stále ve větší nervozitě kvůli blížícímu Brexitu. Na trhu GBP/USD jsme se dostali do trojúhelníkového formace. Vidíme, že se včera po růstu amerického dolaru dostal trh na úroveň rezistence a vytvořil tam čtyřhodinový pin bar. Ze spodní časti je nakreslena trendová čára, která kopíruje týdenní růst. V tuto chvíli je na trhu jakým směrem bude pokračovat, zda překročí rezistenci a bude pokračovat v růstu nebo protne trendovou čáru. Dnes nás čekají dvě zásadní zprávy a to na britské libře v 10:30 Index spotřebitelských cen (CPI) kde je odhad 0,2%. Druha zpráva, která se týká amerického dolaru je rozhodnutí o úrokové sazbě v 20:00, kde je odhad 2.25%. Po tomto rozhodnutí následuje tisková konference FOMC.
  • GBP/USD. Selhání konzervativců, omikron a Frostova rezignace
    Libra opět prochází krizí. V páru s americkým dolarem se vrátila do oblasti čísla 31, když ztratila většinu vyhraných pozic. Jestřábí síla, která byly pozorována minulý týden, přišla zcela vniveč. Jakmile pár stoupne o několik desítek bodů nahoru, okamžitě spadne pod vlnu krátkých pozic. Libře nepomohla ani Bank of England, která minulý čtvrtek zvýšila úrokovou sazbu o 15 bazických bodů. Toto rozhodnutí bylo neočekávané, a proto pár GBP/USD okamžitě prudce vzrostl o 150 bodů. Ale býci nedokázali tento vrchol udržet. Řada politických problémů táhne pár ke dnu, k cenovým minimům roku. Je ironií, že libra zlevňuje na pozadí rekordního růstu inflace, oživení trhu práce a zpřísňování parametrů měnové politiky. Navzdory tak jestřábímu pozadí, je stále v platnosti klesající trend GBP/USD.
  • GBP/USD se nachází v trojúhelníkové formaci
    Měnový pár GBP/USD se stále drží poblíž středu střednědobého obchodního pásma 1,2520-1,2785. Pár opět bojuje s klesající trendovou čárou na úrovni 1,2713, přičemž technické oscilátory naznačují slabou hybnost ceny. MACD se zplošťuje v blízkosti své spouštěcí a nulové linie, zatímco RSI směřuje mírně dolů a snaží se překonat úroveň 50. V případě výraznějších zisků by se páru mohlo podařit zasáhnout horní hranici oblasti konsolidace na úrovni 1,2785 před pětiměsíčním maximem na úrovni 1,2825.
  • GBPUSD se navzdory pozitivnímu pozadí pohybuje směrem nahoru opatrně
    Už je to dlouho, co měla libra tolik dobrých zpráv. Britská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí s největší pravděpodobností dokázala vyhnout recesi, inflace zpomaluje, globální chuť k riziku roste mílovými kroky, na pozadí dobrých zpráv z Číny, americký dolar oslabuje, Londýn a Brusel jsou blízko průlomu v jednání o protokolu o Severním Irsku v rámci Brexitu. Co chybí býkům na GBPUSD? Navzdory malé pozitivitě se pár pohybuje směrem nahoru velmi opatrně.
  • GBPUSD se odrazil od pandemických minim
    GBP/USD klesl během dnešní seance na nejnižší úroveň od března 2020 v důsledku zhoršujícího se makroekonomického výhledu Spojeného království, prudké inflace a prudce rostoucích cen energií. Také jestřábí poznámky několika členů Fedu podporují americký dolar.
  • GBPUSD se odráží od lokálního supportu
    V posledních dnech se měnový pár GBP/USD vzdálil od šestiměsíčního maxima 1,2355 USD, kterého dosáhl na začátku tohoto měsíce, protože obavy z recese vyvolaly poptávku po bezpečných aktivech včetně amerického dolaru. Také výhled pro šterlink šterlinků zůstává zastřený obavami z domácí recese. Guvernér BOE Andrew Bailey varuje trhy, že očekávání zpřísnění jsou přehnaná, přičemž Spojené království se propadá do dvouleté recese. Přesto dnes můžeme pozorovat určité oslabení dolaru, které umožňuje páru GBP/USD odrazit se od lokálního supportu na úrovni 1,2150. Nicméně hlavní sentiment zůstává medvědí, a proto nelze vyloučit pohyb k úrovni 1,20 nebo dokonce ke klíčovému supportu 1,1865.
  • GBP/USD se od začátku týdne propadlo o více jak 1,3 %
    GBP/USD od svého 15měsíčního maxima na úrovni 1,3141 vytváří strukturu nižších maxim a nižších minim. Mezitím se v blízkém období RSI dostal na hranici 30 přeprodaných bodů a stochastický oscilátor se dotýká oblasti 20 přeprodaných bodů, což obojí naznačuje, že nedávný pokles by mohl být přeprodaný.
  • GBP/USD se pohybuje mezi trendovými čárami
    Měnový pár GBP/USD vystoupal na 20denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a vyšplhal se zpět nad proraženou krátkodobou trendovou linii podpory z října na úrovni 1,2720, čímž oživil naděje, že by měkká čtyřdenní býčí vlna mohla v nadcházejících seancích získat další odrazy. Pozitivní trajektorie ukazatele RSI a stochastického oscilátoru podporuje býčí názor a zvyšuje tak šance na odraz směrem k oblasti rezistence 1,2850-1,2900. Všimněte si, že touto oblastí prochází krátkodobá vzestupná linie z listopadu 2023.
  • GBP/USD se pohybuje v klesajícím kanálu
    GBP/USD v pondělí uzavřel výše než 50denní SMA a trendová linie odporu z října 2022, což naznačuje vyšší šanci na další pozitivní seance. Po doji svíci na spodní hranici medvědího kanálu navíc následovaly dvě modré svíčky, které podpořily rozšíření směrem k horní hranici kanálu na úrovni 1,2855. V blízké vzdálenosti se nachází také 20denní SMA a proražená vzestupná trendová linie z května na úrovni 1,2925, zatímco na týdenním grafu se ve stejné oblasti nachází omezující 200-periodový SMA.
  • GBP/USD se propadnul až na support 1,25399
    Měnový pár GBP/USD se v pondělní seanci propadl na nové téměř dvouměsíční minimum 1,2517, čímž se dostal pod krátkodobé obchodní rozpětí a 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA). V současné době trh získává zpět část ztrát, přičemž ukazatel RSI potvrzuje nedávný růstový pohyb, když mírně tiká pod hranicí 50. Na druhou stranu oscilátor MACD ztrácí hybnost pod svou spouštěcí a nulovou linií, zatímco 20denní a 50denní SMA jsou připraveny na medvědí překřížení.
  • GBPUSD se přibližuje zajímavému supportu, ropa jeden naopak prolomila
    Evropské burzy pokračují v pozvolném růstu. Zatímco včera byl ale veškerý růst způsoben ranním gapem, dnes akcie na svůj ranní růst dokázaly navázat a své zisky pozvolna navyšují také odpoledne. Obchodování probíhá na solidních objemech, které se drží v okolí třicetidenního průměru. Německý DAX přidává další půl procento a vrací se nad hranici 10 400 euro. Stále sice zůstává pod úrovněmi za začátku měsíce, price action z posledních dnů však signalizuje, že ochota medvědů pokračovat v korekci zatím není nijak vysoká. K dalším výprodejům podle nás chybí především jasné fundamentální důvody.
  • GBP/USD se řítí do propasti
    První nárůst inflace nad 10 % mezi zeměmi G7 měl teoreticky vést ke zvýšení výnosu britských dluhopisů, po kterém by následovalo posílení libry. Vše však dopadlo jinak. Dluhové sazby vyskočily, ale libra nadále klesala. Nedostatek podpory ze strany dluhopisů je znepokojivým znamením, které nám umožňuje říci, že GBPUSD prudce klesne.
  • GBP/USD se stále propadá a klesl o 6 %
    GBP/USD od svého 15měsíčního maxima na úrovni 1,3141 vytváří strukturu nižších maxim a nižších minim. Mezitím se ukazatel RSI dotýká hranice 30 přeprodanosti a stochastický oscilátor se nachází v oblasti 20 přeprodanosti, což obojí naznačuje, že nedávný pokles by mohl být přeprodaný. Kdyby se býci znovu objevili a tlačili cenu vzhůru, pár by mohl čelit prosincové a lednové zóně odporu na úrovni 1,2445, která sloužila jako support také v září 2023. Překonání této zóny by mohlo vyvolat růst směrem ke kurzu 1,2547.
  • GBP/USD se tento měsíc propadl o více jak 4 %
    GBP/USD se od dosažení 15měsíčního maxima 1,3141 v polovině července téměř každý týden pohyboval v červených číslech, přičemž v září prodejní síly výrazně zesílily. Tento měsíc se pár propadl o 4,0 % a utrpěl tak zatím nejhorší měsíc v tomto roce. V současné době se obchoduje poblíž šestiměsíčního minima 1,2150, což zvyšuje spekulace, že medvědí cyklus by mohl brzy skončit. Přesto oscilátory RSI a Stochastic nevykazují žádné zlepšení, i když dosáhly přeprodané oblasti.
  • GBP/USD se včera propadl na trendovou čáru
    GBP/USD po proražení nad klíčovou klesající trendovou linii na začátku listopadu vytvářel hlubokou strukturu vyšších maxim. Ačkoli se růst páru dočasně zastavil na čtyřměsíčním vrcholu 1,2826, blížící se dokončení zlatého kříže mezi 50- a 200denními jednoduchými klouzavými průměry (SMA) by mohlo vnést tlaky na růst. Vzhledem k tomu, že krátkodobé oscilátory poskytují opatrně pozitivní signály, mohli by se býci pokusit vymazat poslední oslabení a zdolat prosincovou rezistenci 1,2793.
  • GBP/USD se za dva měsíce propadl o více jak 5 %
    GBP/USD od svého 15měsíčního maxima na úrovni 1,3141 vytváří strukturu nižších maxim a nižších minim. Navzdory poslednímu odrazu od tříměsíčního minima ukazují krátkodobé oscilátory na další pokles, neboť RSI i MACD se pohybují v záporných hodnotách. Pokud prodejní zájem zesílí, mohl by pár čelit nedávnému supportu na úrovni 1,2445, který v lednu působil jako rezistence a zároveň se shoduje s 200denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA).
  • GBPUSD si prošel vysokou volatilitou po další prohře Mayové v parlamentu
    Britská premiérka Theresa Mayová opět neprosadila dohodu o Brexitu v britském parlamentu, ačkoliv její prohra nebyla tak výrazná jako posledně. Dostala celkem 242 hlasů - víceméně dle očekávání. Zítra se bude hlasovat o neschválení smlouvy a další hlasování bude pravděpodobně následovat o prodloužení článku 50, které by umožnilo vystoupit z EU později než na konci března. Pár GBPUSD se zřítil už dříve v průběhu dne zpět k úrovni 1,30 GBPUSD, když začalo být jasné, že dohoda s EU ani tentokrát schválena nebude.
  • 📈GBPUSD směřuje k 1,39 po komentářích z BOE ❗
    GBP/USD prudce roste po komentářích člena bankovní rady BoE Saunderse. Řekl, že by mohlo být vhodné docela brzy stáhnout část stimulu. Zároveň poznamenal, že ekonomická aktivita se zvyšuje o něco rychleji, než s čím počítala květnová předpověď. Rizikem je, že se produkční mezera uzavře o něco dříve, než se čekalo. Záležitost brzké redukce QE bude diskutována na nadcházejících zasedáních. Banka by se mohla rozhodnout snížit QE a další kroky by mohly následovat v příštím roce. Saunders zároveň zdůraznil, že i pokud by banka zvýšila v příštím roce sazby, tak nárůst by byl relativně limitován.
  • 📉 GBPUSD spadl po reportu Reuters ❗
    GBPUSD si prošel po zveřejnění reportu Reuters krátkodobými volatilními swingy. Dle agentury se EU a Velké Británii nepodaří dokončit dohodu o Brexitu do dohodnutého termínu půlky listopadu. I pokud by se to skutečně nepodařilo, je pravděpodobné, že se obě strany budou snažit dohody dosáhnout i později. Čas se však krátí a trhy začínají být opět nervózní. Pár GBPUSD se během několika minut zhoupl v rozmezí 1,3265 - 1,3313 a následně zamířil k intradennímu minimu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points