Úterý 19. březen 2024 04:15
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

⏬US30 před zasedáním Fed klesá o téměř 1 %

01.02.2023 18:13  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

FOMC dnes ve 20:00 oznámí rozhodnutí o sazbách. Zdá se téměř jisté, že centrální banka přistoupí ke zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, což by znamenalo druhé zpomalení tempa zpřísňování v řadě. Naposledy však bylo takové rozhodnutí vnímáno jako jestřábí. Bude tomu tak i tentokrát? Zde jsou klíčové věci, které je třeba vědět před dnešním rozhodnutím FOMC:

  • Trh oceňuje zvýšení sazeb o 25 bazických bodů s téměř nulovou pravděpodobností pohybu sazeb o 50 bazických bodů. Některé instituce však předpovídají zvýšení sazeb o 50 bazických bodů, i když jsou v menšině.
  • Trh očekává, že sazby dosáhnou svého vrcholu na úrovni 5 %, ale řada členů Fedu naznačila, že je třeba zvýšit sazby nad tuto hranici
  • Většina členů Fedu v posledních týdnech signalizovala, že ve hře je zvýšení sazeb o 25 bb
  • Růst amerického HDP ve 4. čtvrtletí se ukázal jako velmi silný a činil 2,9 % anualizovaně
  • Maloobchodní tržby v USA v listopadu a prosinci poklesly
  • Trh práce zůstává silný - žádosti o podporu klesly na několikaměsíční minima, výrazně pod 200 tis. a JOLTS se vyšplhal nad 11 mil. Zpráva ADP však zklamala a signalizovala přírůstek pracovních míst v lednu jen mírně nad 100 tis.
  • Podle některých členů Fedu existuje šance stlačit inflaci k cíli i při silném trhu práce
  • To by signalizovalo možnost "měkkého přistání" a umožnilo by Fedu zaměřit se spíše na jiné nastavení měnové politiky než na sazby (tj. zkracování rozvahy)
  • Investoři budou v prohlášení hledat náznaky, zda by bylo vhodné další zvyšování sazeb, nebo zda Fed připravuje pauzu v cyklu
  • Powell si pravděpodobně zachová jestřábí tendenci a zopakuje, že je třeba udělat ještě mnoho práce. Může však také naznačit, že se zvýšila šance na dosažení "měkkého přistání

Podle tržních cen se očekává, že Fed bude v blízké budoucnosti méně aktivní, pokud jde o zvyšování sazeb, a v pozdější části roku nelze vyloučit jejich snížení. Pokud trh nezmění svůj názor, mohou indexy po náhlé negativní reakci pokračovat v růstu. Zdroj: Bloomberg

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem lze dnešní zasedání považovat za jestřábí, i když Fed v souladu s očekáváním zvýší sazby o 25 bazických bodů. Na druhou stranu jakékoli změny v prohlášení i posuny v Powellově postoji mohou signalizovat, že pauza v cyklu zvyšování sazeb by mohla přijít již koncem prvního čtvrtletí. Po dnešním rozhodnutí vidíme šanci na pokles indexů a posílení USD. Pravděpodobně se však bude jednat o krátkodobé pohyby, po kterých trhy obnoví pohyby v souladu s lednovým vývojem - silné zisky na Wall Street a výprodej na trhu USD.US30 se dnes obchoduje o 0,8 % níže. Index se obchoduje v rámci trojúhelníkového obrazce a dnešní zasedání FOMC může vést k otestování jedné z jeho hranic. Zdroj: xStation5

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • US2000 po Bullardových komentářích maže část ztrát
    Člen Fedu Bullard, který je známý svým jestřábím přístupem, nečekaně poskytl několik mírně holubičích komentářů, které dokázaly zastavit klesající pohyb hlavních amerických indexů.
  • US2000 sa odrazil od historických maxím
    Americké futures začali týždeň zelene, avšak po začatí obchodovania o 15:30 predajcovia opäť získali kontrolu nad trhom. Russell 2000 (US2000) je v súčasnosti výkonnostne najslabším spomedzi hlavných amerických indexov a zaznamenal pokles o 1%. Pri pohľade na interval D1 sa z technického hľadiska pohyb smerom nahor zastavil na kľúčovej rezistencii, ktorá sa nachádza pri 161,8% Fibonacciho retracemente. Ak sa korekcia smerom nadol prehĺbi, môže byť ohrozená podpora vo výške 2028 bodov. Táto úroveň je označená spodnou hranicou štruktúry 1: 1 a lokálnym maximom od 28. decembra.
  • US2000 se pohybuje níže před zprávou NFP 💡
    Tématem číslo 1 poslední burzovní seance tohoto týdne bude zpráva US NFP. Očekává se, že nejnovější údaje z trhu práce naznačují další stabilizaci, přičemž se očekává meziměsíční pokles počtu nových zaměstnanců a mírný nárůst míry nezaměstnanosti na 3,8 %. Očekává se, že pokles dynamiky ve většině sektorů americké ekonomiky negativně ovlivní růst průměrné mzdy.
  • 📈 US2000 v blízkosti historických maxím❕
    Russell 2000 (US2000) je dnes najlepším hráčom v rebríčku významných amerických indexov. Index malých spoločností počas včerajšej trhovej paniky veľa strácal, ale rýchlo sa začal zotavovať. Zatiaľ čo sa S&P 500 a DJIA v súčasnosti obchodujú nižšie, Russell 2000 získava takmer 1%. Náladu nezhoršili ani slabé decembrové dáta spotrebiteľskej dôvery CB, ktoré výrazne poklesli pod očakávania. Investori stále vsádzajú na malé spoločnosti a od začiatku novembra už index získal takmer 30%.
  • US2000 ztrácí 2,6 % 📌
    Aktuálně můžeme na Wall Street pozorovat zvýšenou aktivitu na straně nabídky. Na trhu se však zatím neobjevily žádné zprávy, které by tomuto kroku nasvědčovaly, takže současný pokles lze vysvětlit dnešními údaji o inflaci z USA, kde hlavní index vyšel mírně nad očekávání, což může podpořit scénář dalšího zvýšení sazeb Fedu o 25 bb. Nejvýrazněji dnes ztrácel index Russell 2000, který sdružuje společnosti s malou tržní kapitalizací. Na druhou stranu rozsah denní slevy na indexech Dow Jones, S&P500 a Nasdaq 100 není velký a v tuto chvíli dosahuje 0,7 %. Nicméně při pohledu alespoň na graf US500 došlo k úplnému vymazání včerejšího vzestupného pohybu, což by mohlo mít negativní dopad na zítřejší seanci. Uzavření dne pod supportem na úrovni 4370 bodů by mohlo mít za následek prohloubení výprodeje dokonce směrem k minimům ze 4. října
  • 🚀US30 dosáhl 12týdenního maxima❗
    Dnešní zpráva o inflaci v USA zcela obrátila náladu na trhu a dodala býkům odvahu. Index Dow Jones se obchoduje o 2,6 % výše, zatímco indexy S&P 500 a Nasdaq po zveřejnění chladnějšího než očekávaného indexu spotřebitelských cen vzrostly o 4,2 %, resp. 5,6 %. Zpráva rovněž ukázala, že index CPI vyšel měkčí, než se očekávalo, a to jak na měsíční bázi, tak v jeho jádrovém čtení. Pohyb na trhu přišel spolu se změkčením dolaru a výnosů státních dluhopisů, což přineslo určitou úlevu poraženým akciím zejména z technologického sektoru. Dnešní údaje dále upevnily klesající trend americké inflace a zkrátily očekávání ohledně konečné sazby Federálního rezervního systému na 5 % o 50 bazických bodů.
  • 📈US30 dosahuje na 10týdenní maxima💥
    Hlavní indexy na Wall Street v úterý vzrostly, protože trh se vyrovnal s řadou slabých zpráv o hospodářských výsledcích a nyní čeká na výsledek amerických voleb v polovině volebního období, které by mohly mít významný dopad na budoucí vládní výdaje. Investoři očekávají, že Sněmovnu reprezentantů si podrží demokraté, zatímco republikáni by si mohli zajistit Kongres, což by vytvořilo politickou patovou situaci. Tato podoba politické scény je pro trhy příznivější než velké politické změny.
  • US30 na nejnižších úrovních v tomto roce
    Odpisy rizikových aktiv nabírají v druhé polovině seance na dynamice. Americké akciové indexy se začaly obchodovat s medvědím rozdílem a následující hodiny přinášejí prohloubení diskontu. Tři hlavní americké indexy, jmenovitě US30, US100 a US500, klesají asi o 2 %, přičemž US2000 se obchoduje o 3 % níže!
  • US30 nejvýše od poloviny srpna
    Navzdory horším podmínkám likvidity se US30 pohyboval výše a býkům se podařilo prolomit hlavní rezistenci na úrovni 34330 bodů, kde se nacházejí maxima ze srpna 2022. Na této úrovni je vyznačena horní hranice struktury 1:1 a předchozí cenové reakce. Pokud se kupcům podaří udržet současné momentum i po víkendu, pak by růst mohl zrychlit směrem k další rezistenci na úrovni 35100 bodů. Nicméně výhled růstu a měnové politiky je nejistý, a proto nelze vyloučit další impuls směrem dolů k hlavnímu supportu na úrovni 33700 bodů.
  • US30 po zprávě ADP klesá📉
    Tento týden se investoři zaměřili na dvě hlavní události. Včerejší zápis z FOMC byl vnímán jako jestřábí, nicméně na trzích nezpůsobil výraznější pohyby. Druhou událostí je zítřejší zpráva NFP, která může ovlivnit předpovědi ohledně možného snížení úrokových sazeb v roce 2023 a uvolnění měnové politiky. Podívejme se, co můžeme od zítřejší zprávy NFP očekávat.
  • 📈US30 rastie o1.5%❗
    US30 v piatok prudko vzrástol a smeruje k ziskovému týždňu. Obľúbený ukazovateľ inflácie Fedu, cenový index PCE ukázal, že medziročná jadrová inflácia bola o niečo slabšia, ako sa očakávalo, ale ukázala na to, že cenové tlaky naďalej pretrvávajú. Správa ministerstva obchodu medzitým ukázala, že spotrebiteľské výdavky vzrástli v septembri viac, ako sa očakávalo. Očakáva sa, že Fed na budúci týždeň zvýši sadzby o ďalších 75 bps, avšak mnohí analytici očakávajú, že americká centrálna banka by mohla spomaliť tempo zvyšovania sadzieb už v decembri.
  • US30 se pohybuje v blízkosti hlavní rezistence
    Hotovostní seance na Wall Street se dnes nekonala, protože investoři z USA slaví Den díkůvzdání, avšak na trzích s futures se bude obchodovat až do 19:00. Navzdory podmínkám řidší likvidity se US30 posouvá výše a osciluje poblíž hlavní rezistence na úrovni 34330 bodů, kde se nacházejí maxima ze srpna 2022. Na této úrovni je vyznačena horní hranice struktury 1:1 a předchozí cenové reakce. Pokud se kupujícím podaří udržet nedávné momentum a prorazit nad tuto úroveň, zůstane cesta k další rezistenci na úrovni 35100 bodů otevřená. Nicméně vzhledem k absenci jakýchkoli významnějších katalyzátorů nelze vyloučit další impuls směrem dolů k hlavnímu supportu na úrovni 33700 bodů.
  • US30 snižuje zisky po jestřábích komentářích člena FEDu Harkera
    Hlavní indexy na Wall Street smazaly většinu počátečních zisků, výnos desetiletého státního dluhopisu vyskočil nad 4,20 % a dolar po čerstvých komentářích Harkera z FEDu mírně posílil. Podle jeho názoru se inflace v příštím roce bude pohybovat kolem 4 % a v roce 2024 by měla klesnout na 2,5 %. Harker uvedl, že FED bude ještě nějakou dobu zvyšovat sazby a teprve trvalý pokles inflace změní výhled politiky. Centrální banka dosáhla neuspokojivého pokroku při snižování inflace a bude se aktivně snažit zpomalit ekonomiku, aby omezila cenové tlaky.
  • ❗ US500 atakuje historické maximá 🚀🚀🚀
    Nezdá sa, že by sa rally na Wall-Street spomaľovala, pretože technologické akcie opäť rastú a od februára pomohli indexu US500 dostať sa k historickým maximám. Index je vzdialený len 20 bodov od dokončenia najrýchlejšieho oživenia trhu v histórii! Stane sa to dnes? Investori zatiaľ zostávajú optimistickí po lepších dátach z trhu práce z USA.
  • 📈 US500 a US100 opět na rekordech
    Futures na Wall Street zakončily minulý týden na rekordních úrovních a růst pokračuje také dnes. Mezi důležité faktory patří urychlení procesu vakcinace a snížení rizikové averze na trzích. Standardní seance na amerických indexech dnes kvůli Dni prezidentů v USA neproběhne. Nicméně futures na akciové indexy se budou obchodovat až do 19. hodiny. Index S&P 500 se obchoduje se ziskem 5 % od počátku roku a Nasdaq 100 a Dow Jones rostou v tomto období v pořadí o 7 % a 3 %. Index malých společností Russell 2000 je skutečným vítězem obchodování na akciových trzích v posledních týdnech. Od počátku roku už přidává 16 %!
  • 📊 US500 beze změn před zasedáním FOMC
    Federální rezervní systém dnes večer (20:00) oznámí první rozhodnutí o úrokových sazbách v roce 2024. USD byl v poslední době velmi silný, protože šance trhu na březnové snížení sazeb se snížily. Navíc pohyb EURUSD směrem dolů byl navíc podpořen nedostatkem jestřábích komentářů ze strany ECB. Navíc oživení cen ropy a napětí na Blízkém východě vytvářejí riziko druhé vlny inflace a zároveň zvyšují poptávku po bezpečných aktivech včetně amerického dolaru. Co bychom měli očekávat od dnešního zasedání FOMC? Na co se trhy zaměří?
  • 📉US500 bez výraznejších zmien pred UoM
    Volatilita pred začiatkom obchodovania na Wall Street je veľmi obmedzená. Poklesy v skutočnosti nepresahujú 0,1%, aj keď popoludní sme videli jasné poklesy na európskych indexoch. Veľká časť pohybu nadol bola však vymazaná. Napriek tomu, že volatilita bola zatiaľ nízka, zvyšok dňa vyzerá zaujímavo. Najprv bude o 16:00 zverejnený index spotrebiteľskej dôvery UoM. V auguste dáta negatívne prekvapili, keď index klesol na 70,3 bodu, čo je najnižšia úroveň od roku 2011. Teraz sa očakáva veľmi mierny nárast na 72 bodov. Pred pandémiou hodnoty často presahovali 95-100 bodov.
  • 🔴US500 čeká na Fed
    Ještě 8. března trh spekuloval, že by Fed mohl v březnu zvýšit o 50 bazických bodů a forwardová sazba by mohla přesáhnout 5,5 % (to byl základní scénář). Krach SVB a převzetí Credit Suisse však situaci na trhu hodně změnilo. Přestože se zdá, že krize byla zažehnána, toto riziko by se v případě nepříznivého vývoje mohlo vrátit s dvojnásobnou silou, což by mohlo v krajním případě zažehnout krizi podobnou té z roku 2008.
  • US500 dosahuje najvyššie úrovne v tomto roku
    Americké akciové trhy profitujú z pozitívnych očakávaní ohľadom zajtrajšieho zasadania FEDu. Akciový index US500 prekonal rezistenciu v oblasti 2830 bodov, čím sa otvoril priestor na dodatočný rast k úrovni 2860 bodov. Najviac sa darí spoločnostiam pôsobiacim v zdravotníctve, zatiaľ čo spoločnosti pôsobiace v segmente kamiónovej dopravy zaznamenali najvýraznejší pokles.
  • 🚀 US500 je po rozhodní Fedu nad 4000 body
    Fed přinesl již druhé zvýšení sazeb o 75 bp v řadě. Rozhodnutí bylo v souladu s očekáváním trhů, proto nové zprávy nijak výrazně nevlivnily finanční trhy. Volatilita však během Powellovy konference vzrostla zejména poté, co šéf Fedu prohlásil, že růst sazeb může zpomalit. Zajímavé je, že to byla jedna z mála holubičích informací během celé konference, neboť Powell zněl spíše jako jestřáb. Je nutno poznamenat, že k podobnému nárůstu došlo po červnové schůzi, avšak tehdy se ukázalo, že je krátkodobý.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Exness
TFIFX
GCI Financial
reklama
Instaforex ebook