Úterý 19. březen 2024 11:25
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Zraky se upírají na rozhodnutí BoC o úrokových sazbách a údaje o HDP v USA

25.01.2023 18:33  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Později dnes bude v centru pozornosti rozhodnutí o úrokových sazbách Bank of Canada (BoC), zatímco investoři a obchodníci se těší na předběžnou zprávu o HDP USA za 4. čtvrtletí 2022, která bude zveřejněna zítra.

Australský statistický úřad (ABS) oznámil, že inflace měřená indexem spotřebitelských cen dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí 2022 rekordní hodnoty za posledních 32 let a v meziročním srovnání dosáhla 7,8 %. Australský ministr financí Jim Chalmers uvedl, že inflace je nepřijatelně vysoká.

V dalších zprávách vedení společnosti Microsoft uvedlo, že tržby ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 vzrostly jen o 2 % na 52,7 mld. dolarů. Kč, což byl nejmenší čtvrtletní nárůst od roku 2016.

Společnost Tesla (TSLA) by měla po uzavření trhů zveřejnit finanční výsledky za 4. čtvrtletí 2022 a celý rok 2022. Vedení společnosti Tesla oznámilo, že společnost ve čtvrtém čtvrtletí dodala 409 000 elektromobilů, což je rekordní počet dodávek, ale někteří analytici trhu naznačují, že toto číslo bylo pod očekáváním.

Bank of Canada rozhoduje o úrokových sazbách

Později během dne oznámí Bank of Canada své rozhodnutí o úrokových sazbách. Průzkum agentury Reuters ukázal, že ekonomové předpokládají zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Na svém posledním zasedání v prosinci Rada guvernérů BoC uvedla, že "budeme zvažovat, zda je třeba dále zvýšit základní úrokovou sazbu, aby se nabídka a poptávka vrátily do rovnováhy a inflace se vrátila k cíli". Překvapivé zvýšení o 50 bazických bodů přimělo obchodníky domnívat se, že BoC ukončila cyklus zpřísňování měnové politiky, což vedlo k výprodeji kanadského dolaru.

Minulý týden průzkum kanadského statistického úřadu ukázal, že celková inflace v prosinci meziročně klesla na 6,3 %. Plánem BoC je snížit inflaci měřenou indexem spotřebitelských cen a přiblížit ji ke stanovenému 2% cíli. Analytici ING naznačují, že "BoC se chystá ve středu naposledy zvýšit sazby o 25 bb, čímž se jednodenní sazba dostane na 4,5 %. Ekonomická aktivita zpomaluje a inflace klesá a to, co bude pravděpodobně charakterizováno jako pauza pro hodnocení, bude pro sazby znamenat vrchol."

Ve své zprávě zveřejněné 23. ledna také poznamenávají, že "nakonec, pokud nedojde k velmi holubičímu výsledku (žádné zvýšení a tvrzení, že sazby dosáhly vrcholu) nebo velmi jestřábímu (zvýšení a signál dalšího zvyšování), se může ukázat, že dopad na CAD bude spíše krátkodobý."

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA pravděpodobně vzrostly

Ve čtvrtek 26. ledna zveřejní americký statistický úřad prosincovou zprávu o zakázkách na zboží dlouhodobé spotřeby. Analytici trhu předpokládají nárůst o 2,1 %. Listopadový údaj dosáhl -2,1 %, což je výrazně nad prognózami -0,6 % a nejprudší pokles zaznamenaný za posledních 31 měsíců.

Zboží dlouhodobé spotřeby je zboží, jehož životnost je plánována na tři a více let, například vozidla a elektrické spotřebiče. Vzhledem k tomu, že výroba tohoto zboží dlouhodobé spotřeby může zahrnovat velké investice, je citlivá na hospodářskou situaci v USA. Vysoký kladný údaj by mohl posílit americký dolar, zatímco záporný by mohl oslabit měnu země.

Předběžné údaje o HDP USA za 4. čtvrtletí 2022: Získá americký dolar podporu?

Okamžik pravdy nastane ve čtvrtek 26. ledna, kdy budou mít investoři a obchodníci možnost pečlivě prozkoumat předběžné údaje o americkém HDP. Úřad pro ekonomickou analýzu (BEA) zveřejní zprávu o HDP za 4. čtvrtletí 2022, která podle některých analytiků ukáže, že americká ekonomika meziročně vzrostla o 2,8 %.

Obecně platí, že vysoké tempo růstu HDP nebo lepší než očekávaný údaj zvyšuje hodnotu amerického dolaru, zatímco horší než očekávané soubory údajů o HDP obchodníky odrazují a americké měně škodí. Americký Federální rezervní systém (Fed) pečlivě sleduje růst HDP a celkovou míru inflace, protože pokračuje v cyklu zpřísňování měnové politiky. Někteří ekonomové naznačují, že Fed na nadcházejícím zasedání své správní rady příští týden zvýší svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů.

Zajímá vás obchodování na základě makroekonomických zpráv? Zjistěte, jak tento přístup funguje, díky našim bezplatným webinářům. Seznamte se a komunikujte s odbornými obchodníky. Sledujte a učte se z živých obchodních seancí.

 

Tradingové webináře zdarma

Nalaďte se na živé webové semináře pořádané našimi tradingovými experty.

ZAREGISTROVAT SE ZDARMA

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo výzva k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Upozorňujeme, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zpřesněný odhad zmírnil propad HDP
    Zpřesněný odhad hrubého domácího produktu za čtvrtý kvartál 2020 přinesl vylepšení růstu ekonomiky z původně avizovaných 0,3 % na 0,6 % mezičtvrtletně, což v meziročním vyjádření znamená pokles o 4,7 % oproti původním 5,0 %. Celkově tak česká ekonomika uzavřela loňský rok se ztrátou 5,6 %. Současně byl revidován i výsledek za třetí kvartál, který přinesl zlepšení z původních 6,9 % k/k na 7,1 % k/k. Meziroční ztráta ve třetím čtvrtletí tak činila 4,9 %. V kontextu zásahu, jaký koronavirus představuje, se jedná o dobré výsledky, když s příchodem pandemie ukazovaly tržní odhady na dvouciferný pokles.
  • Zpřesněný odhad zmírnil propad HDP
    Druhý odhad statistického úřadu o dvě desetiny procentního bodu zlepšil předchozí údaj – český hrubý domácí produkt tak v prvním čtvrtletí 2020 meziročně spadl o 2,0 %. Oproti poslednímu loňskému čtvrtletí došlo ke snížení výkonu tuzemské ekonomiky o 3,3 %. Za propadem stojí především investiční aktivita a zahraniční poptávka, naopak vyšší výdaje vládních institucí přispěly pozitivně a bránily ještě hlubšímu propadu ekonomiky. Výdaje domácností mezičtvrtletně klesly o 2 %, v meziročním srovnání pak stagnovaly.
  • Zpřesněný odhad zvedl dynamiku české ekonomiky
    Třetí odhad statistického úřadu dále zlepšil předchozí údaj – český hrubý domácí produkt tak ve čtvrtém čtvrtletí 2019 meziročně přidal 2,0 %. Mezikvartální dynamika se zvedla o desetinu procentního bodu a dosáhla 0,5 %. Vlivem upravených dat ze čtvrtého kvartálu dosáhl růst HDP v loňském roce 2,5 % (oproti 2,4 % z předchozího vydání). ČSÚ zdůvodnil změnu zejména novými daty ze sektoru vládních institucí.
  • Zpřísnění úvěrových podmínek dělá práci za FED
    ZPOMALENÍ: Současné obavy bankovního sektoru jsou individuální, nikoli systémové, ale úvěrové standardy na obou stranách Atlantiku se hodně zpřísnily, a to se nyní ještě zrychlí, protože banky omezují riziko a regulátoři zvyšují svůj dohled. Toto zpřísnění finančních podmínek se rovná výraznému zvýšení úrokových sazeb. Ve skutečnosti vykonává práci Fedu jinými prostředky. Ekonomika a inflace zpomalí rychleji, velký cyklus zvyšování sazeb Fedu skončí dříve a snižování sazeb začne dříve. Toto turbo zatěžuje náš manuál pro rok 2023, rostoucího tlaku na zisky a úlevy v ocenění.
  • Zpřísňování evropské měnové politiky se odkládá na neurčito
    Evropská Centrální Banka (ECB) podle očekávání nechala úrokové sazby na nezměněné úrovni. Hlavní úrokové sazby zůstávají na minimální úrovni 0.0 procenta a depozitní úrokové sazby zůstávají nezměněny na mírně záporné úrovni -0.4 procenta.
  • Způsobil Fed kolaps amerického dolaru?
    Americký dolar klesl po prohlášeních Fedu o délce trvání normalizace měnové politiky. Hrozí, že dolar během tohoto procesu přijde o své výhody hlavní bezpečné měny.
  • Způsobí nedostatek palladia růst jeho ceny?
    Palladium rostlo uplynulý měsíc nejvíce ze všech drahých kovů. Nutno dodat, že od počátku roku byl tento kov co do výkonnosti tím nejhorším. V minulém týdnu ovšem přišla zpráva od přední chemické firmy Johnson Matthey. Podle její předpovědi bude již v tomto roce palladium nedostatkovým zbožím a to kvůli klesajícím dodávkám z Ruska a Jihoafrické republiky. Nepodaří se mu uspokojit poptávku jak pro investiční, tak pro výrobní účely. Palladium je nutné pro výrobu autokatalyzátorů. I když v minulém roce bylo palladium přebytkovým kovem, v letošním i příštím roce se čeká jeho “deficit?. A to pomůže jeho ceně jak v relativním, tak absolutním vyjádření. Největším problémem u palladia je to, že jeho trh je velmi malý a velká část investorů má tendenci se mu kvůli nízké likviditě a někdy také vysoké volatilitě vyhýbat.
  • Způsoby, jak přilákat na svůj e-shop více lidí
    Jakýkoliv e-shop může správně fungovat jen za předpokladu, že na konci snažení bude spokojený zákazník, který je ochot...
  • Způsoby, jak přilákat na svůj e-shop více lidí
    Jakýkoliv e-shop může správně fungovat jen za předpokladu, že na konci snažení bude spokojený zákazník, který je ocho...
  • Zraky se upírají k průmyslové výrobě ve Velké Británii
    Zdá se, že růst ve zpracovatelském sektoru se ve Velké Británii v září zastavil, a v důsledku toho...
  • Zraky všech se upírají k Trichetovi
    Ken Veksler, Senior Manager, Trading Advisory, Saxo BankJak již bylo řečeno včera, větši...
  • Zranitelnost eura: dominance USD vpřed?
    EUR/USD pokračuje v poklesu po testování oblasti 1,10179. V současné době se cena konsoliduje poblíž důležité zóny, blízko 50-ti dobovému EMA.
  • Z regionálních měn posiloval pouze polský zlotý
    Česká koruna ve čtvrtek zaznamenala marginální ztráty, když oslabila z ranních úrovní okolo 27,34 CZK/EUR na 27,36. Z okolních...
  • Z regionálních měn ve středu ztrácel pouze maďarský forint
    Během středečního obchodování koruna vůči euru přílišných změn nedoznala. Během rána měla koruna mírnou tendenci oslabovat z ranní úrovně...
  • Zrniny a olejniny po odražení konečně míří vzhůru
    Futures na pšenici na burze CBOT v průběhu včerejšího dne prorazil měsíc a půl odolávající hranici rezistence a zamířil vzhůru. Společně s pšenicí se cestou růstu vydaly také aktivní kontrakty na kukuřici a sóju.
  • Zrodila se příležitost pro long na USD?
    Máme za sebou dvě zajímavé události na americkém dolaru. Páteční data z amerického trhu práce NFP skončila alespoň na ...
  • Z Ruska odchází McDonald’s, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, L'Oréal a další
    Americká společnost McDonald’s dnes oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku. Obchodní aktivity v Rusku přerušují také američtí výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola a PepsiCo a kavárenská síť Starbucks. Francouzská kosmetická firma L'Oréal mezitím sdělila, že v Rusku uzavře své obchody a pozastaví tam investice. Vývoz do Ruska pozastavuje také italský výrobce luxusních automobilů Ferrari. Vydavatelství Universal Music Group (UMG) pozastavuje v zemi veškeré operace a uzavírá tamní kanceláře.
  • Zrušení cel a slabá data z amerického trhu práce posílají akcie nahoru
    Páteční obchodování ve Spojených státech bylo ovlivněno zejména zveřejněnými daty o tvorbě nových pracovních míst. Ta překvapivě výrazně spadla, nicméně investoři svoji pozornost upřeli především na to, jaké to přináší implikace pro budoucí měnovou politiku. Slabší data posilují přesvědčení, že letos sazby už nahoru nepůjdou a naopak se zvyšují spekulace, že by Fed svoje měnové kohouty mohl zase uvolnit. Index S&P 500 a průmyslový Dow Jones tak uzavřely páteční seanci se ziskem jednoho procenta, technologický Nasdaq si dokonce polepšil o 1,7 %.
  • Zrušení daně z nabytí nemovitostí míří ke schválení
    Vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí míří po dnešku ve Sněmovně k závěrečnému schvalování. Návrh také do budoucna zruší možnost odečítat si zaplacené úroky z hypotéky od základu daně. Někteří poslanci ale usilují o to, aby tato možnost zůstala zachována a v dnešním druhém čtení v tomto směru přednesli své pozměňovací návrhy.
  • Zrušení daně z nabytí: pomoc nebo danajský dar?
    Ministerstvo financí navrhuje zrušit dan z nabytí nemovitostí a rozpočtový výpadek pokrýt tím, že se zruší daňové odpočty úroků u hypotečních úvěr. Ignorujíc to, že taková izolovaná snaha MF ČR o „vypárování“ rozpočtových ztrát (cca 13-14 mld.) působí zvláštně v situaci, kdy v posledních dvou letech narostly výdaje o 240 mld. a kdy MF ČR ani tváří v tvář bezprecedentnímu propadu ekonomiky nechce třeba pozastavit růst platů ve veřejném sektoru, horší však je, že pro kupující nemusí být taková změna nyní ani výhodná.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster