Čtvrtek 28. březen 2024 11:38
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

Český akciový index PX v 1. čtvrtletí stoupl o devět procent

02.04.2019 16:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

České akcie posílily v prvním čtvrtletí 2019 pole indexu PX o 8,9 procenta, což je nejdynamičtější tempo růstu od prvního kvartálu 2015. ČTK dnes o tom informovali analytici oslovení ČTK. Loni tuzemské akcie klesly podle indexu PX o devět procent. Nejvíce v prvních třech měsících rostly akcie CME, které přidaly téměř polovinu hodnoty.

"Pražská burza se tak letos z velké části vzpamatovala ze závěrečného kvartálu loňského roku, kdy ztratila více než deset procent," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Domácí akciový trh trž těžil z globálního optimismu, který v úvodu roku na trzích panoval, doplnil analytik Fio Bank David Brzek. Výrazný růst indexu téměř vymazal výrazný pokles, který byl naopak patrný v posledním kvartále roku 2018. V USA zaznamenaly indexy dokonce nejsilnější kvartální výkonnost za posledních deset let, upozornil.

Skoro o polovinu vyskočily podle analytika České spořitelny Petra Bártka akcie CME díky oznámení, že společnost zvažuje budoucí strategické směřování, včetně možného prodeje celé nebo části firmy. Trh tak začal spekulovat na možné převzetí, což podpořil údajný zájem PPF o TV Nova. Ta je nejhodnotnějším aktivem CME. Dalšími dvěma tahouny byly s více než 12procentním růstem akcie Philip Morris ČR a Erste Group, dodal.

Akciím Erste pomáhaly především informace z Rumunska. Plánovaná bankovní daň bude oproti původnímu oznámení pravděpodobně podstatně mírnější. Dopad do ziskovosti Erste bude nižší a vedení by mohlo v kontextu vytvořené rezervy vylepšit výhled pro 2019, míní Brzek. U akcií Philip Morris ČR investoři ocenili výrazné navýšení dividendy na 1600 Kč. Vedení se rozhodlo vyplatit i podstatnou část nerozděleného zisku z předchozích let, poznamenal.

Jedinou akcií se zápornou výkonností (-3,5 procenta) byla navzdory dobrým výsledkům PFNonwovens. K poklesu vedla podle Pfeilera především zpráva, že majoritní akcionář R2G ovládne pražský hotel Intercontinental. To znamená, že v blízké budoucnosti zřejmě nebude disponovat dostatečnou finanční silou k převzetí zbytku volně obchodovaných akcií společnosti, dodal analytik.

Zdroj: Reuters, ČTK

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Česku hrozí, že nebude moct hned zcela nahradit ruskou ropu. Náhradní ropovod, který do Česka vede ropu přes Alpy, nemá dost kapacity
    Česká republika může mít problém s úplným zajištěním dodávek nahrazujících ruskou ropu. O embargu na ni v těchto dnech jednají státy EU. Pokud by došlo na plné embargo ze strany EU, Česko by se muselo obejít bez dodávek ruské ropy. Ta představuje zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.
  • Česku podle Nomury hrozí měnová krize podobně jako Turecku, jež má inflaci skoro 90 %. Jak se to přihodilo?
    Turecko je momentálně pro svět odstrašujícím příkladem nehodným následování, alespoň tedy co se jeho boje s inflací týče. Vážná měnová krize se tam vznáší ve vzduchu. Podle některých expertů však pravděpodobnost měnové krize v Česku je srovnatelná jako právě v Turecku. Šokující. Co za tím vězí?
  • Česku stále více hrozí, že nebude mít pro rok 2021 včas schválený rozpočet. Poprvé za více než 20 let by tak muselo hospodařit v režimu provizoria, které ochromí hlavně investice státu
    Vláda ani po dnešku nemá ve Sněmovně podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok. Opoziční strany mimo jiné kritizují, že rozpočet, který počítá se schodkem 320 miliard korun, nezahrnuje dopady daňového balíčku, který Senát ve čtvrtek s úpravami vrátil do dolní komory.
  • Český akciový index PX letos klesl o čtyři procenta
    České akcie letos klesly podle indexu PX o zhruba čtyři procenta, index končil rok na 918 bodech. Vyplývá to z výsledků burzy. Mezi nejziskovější patřily akcie Moneta Money Bank a Unipetrolu. Naopak akcie Kofoly přišly o čtvrtinu hodnoty, VIG o 17 procent. Loni ztratily akcie podle PX jedno procento, předloni téměř pět procent.
  • Český akciový index PX letos klesl o devět procent
    České akcie letos klesly podle indexu PX o devět procent, index končí rok na 986 bodech. Pražská burza propadla hlavně v prosinci. Vyplývá to z dnešních výsledků burzy. Mezi nejziskovější patřily akcie Avastu a ČEZ. Největší propad zaznamenaly akcie CME. Loni stouply akcie o 17 procent, předloni ztratily podle PX čtyři procenta.
  • Český akciový index PX letos klesl o 18 procent na 918 bodů
    České akcie letos klesly podle indexu PX téměř o 18 procent, index končí pololetí asi na 918 bodech. Vyplývá to z dnešních výsledků burzy. Nejziskovější byly akcie výrobce nápojů Stock Spirits. Největší propad zaznamenaly akcie bank Monety, Erste a Komerční banky, které přišly o více než třetinu hodnoty. Loni stouply tuzemské akcie o 13 procent.
  • Český akciový index PX letos stoupl o 12 procent na 1153 bodů
    České akcie letos za šest měsíců posílily podle indexu PX o 12,2 procenta, index končil pololetí na 1153 bodech. Vyplývá to z dnešních výsledků burzy. Nejziskovější byly v letošním prvním pololetí akcie České zbrojovky, největší propad naopak zaznamenaly akcie Photon Energy. České akcie se dostaly na více než desetiletá maxima.
  • Český akciový index PX letos stoupl o 13 procent na 1116 bodů
    České akcie letos stouply podle indexu PX o 13 procent, index končí rok na téměř 1116 bodech. Vyplývá to z dnešních výsledků burzy. Nejziskovější byly akcie mediální skupiny CME, které přidaly 57 procent hodnoty. Největší propad zaznamenaly akcie výrobce textilu Pegas Nonwovens, které přišly o 15 procent. Loni klesly tuzemské akcie o devět procent, předloni přidaly podle PX 17 procent.
  • Český akciový index PX letos stoupl o 17 procent
    České akcie letos stouply podle indexu PX o 17 procent, index končí rok na 1077 bodech. Pražská burza se během roku dostala na šestiletá maxima. Vyplývá to z dnešních výsledků burzy. Mezi nejziskovější patřily akcie Fortuny a Unipetrolu, které zdvojnásobily svou hodnotu. Pokles nezaznamenala žádná akcie. Loni klesly akcie o čtyři procenta, předloni ztratily podle PX jedno procento.
  • Český akciový index PX poklesl letos o 9 %
    České akcie letos podle indexu PX poklesly o 9 % a index PX zakončil rok na 986 bodech. Pražská burza zaznamenala propad zejména v prosinci. Nejziskovější byly akcie společnosti Avast a ČEZ. Největší propad naopak zaznamenaly akcie společnosti CME. V loňském roce akcie o 17 % stouply. Před dvěma lety ztratily 4 %. Na nejvyšších úrovních byly domácí akcie obchodovány začátkem roku, postupně vyprchávaly jejich průběžné zisky a v závěru roku se propadl index PX do záporných čísel.
  • Český akciový trh dnes následuje Evropu a roste
    Nálada na evropských trzích je v závěru týdne pozitivní. Hlavní index pražské burzy PX roste před polednem o 1,01 % na 864 bodů a více než 1 % přidává také od počátku týdne. Růstu pomáhají dobré hospodářské výsledky evropských firem a také pozitivní fundamenty. Německý index PMI z výrobního sektoru dnes ráno výrazně překvapil, když předvedl nejlepší výsledek od dubna 2018. Nízká riziková averze pomáhá bankovnímu sektoru. Společnosti Erste Bank (RBAG.CZ), Komerční banka (KOMB.CZ) i Moneta (MONET.CZ) se na pražské burze pohybují ve výrazném zisku. Erste Bank se přiblížila důležité hladině 500 Kč za akcii. Společnosti Moneta pomáhá zpráva o růstu odhadu konsolidovaného čistého zisku za letošní rok na 2,4 mld. Kč z předchozích 2,1 mld. Kč. Hlavním důvodem je nedávný prodej nesplácených úvěrů a změna úrokových sazeb u klientských vkladů. Se zprávou dnes přišla banka ve svém prohlášení.
  • Český běžný účet klesl pod nulu
    Český běžný účet platební bilance vykázal za březen schodek na úrovni 0,5 mld. Kč, což je o 30 mld. Kč horší výsledek, nežli před měsícem. Kladně přispěla bilance zboží a služeb s přebytkem 18,6 mld. Kč. Na finančním účtu došlo k odlivu 46,4 mld. Kč, přímých zahraničních investic odteklo v souhrnu 12,1 mld. Kč, naopak u portfoliových investic byl zaznamenán příliv v objemu 200,5 mld. Kč.
  • Český běžný účet se drží kladný
    Kurz koruny se včera pohupoval ve velmi úzkém pásmu těsně nad hladinou závazku. Ani její regionální protějšky nezaznamenaly výraznější změny. Vývoj jejich kurzů nevykazoval ani tendenci posilovat, ani oslabovat, přestože v Česku a v Polsku byla zveřejněna data o vývoji běžného účtu za květen.
  • Český broker Purple Trading vstoupil na polský trh a navýšil tržby o 25 %
    Purple Trading má za sebou rok naplněných cílů. Společnost se pevně usadila na českém, slovenském a italském trhu a vzrostly jí všechny důležité ukazatele. Broker také úspěšně expandoval do Polska. V roce 2020 se zaměří na další fázi expanze a představí nové produkty v balíčku Purple Toolbox pro pohodlnější obchodování.
  • Český dluh v rukou zahraničních hráčů roste
    Zdá se, že poslední várka dat z USA rozhodla. Po vystoupení centrální bankéřky Brainardové z FOMC z počátku týdne a včerejším slabém průmyslu i maloobchodu již nevěříme, že se Fed rozhoupe ke zvýšení sazeb již příští týden, ale spíš si počká na prosinec. Je zajímavé, že změny sázek na zářijový růst sazeb nijak výrazně nezahýbou dvouletými americkými sazbami, které odrážejí střednědobé sázky na utahování měnové politiky.
  • Český HDP byl revidován směrem nahoru, koruna dnes však oslabila
    S českou korunou to včera bylo jako na houpačce. Ráno koruna pozitivně reagovala na revize HDP Českého statistického úřadu směrem...
  • Český HDP klesl
    HDP za 3. čtvrtletí podle prvních odhadů klesl na -0,4 % mezikvartálně a na 1,6 % meziročně.
  • Český HDP revidován na stagnaci
    Český HDP v 1Q23 byl v rámci zpřesněného odhadu revidován z mezikvartálního růstu o 0,1 % na 0 %. To je v souladu s naším původním odhadem, který pro zbytek roku počítá s pozvolným oživením ekonomiky v průměru o 0,5 % meziročně namísto předchozích 0,9 %. Důvodem snížení výhledu na ekonomiku ČR je primárně zhoršení naší predikce na spotřebu domácností.
  • Český HDP v druhém čtvrtletí překvapil směrem nahoru
    Data z reálné ekonomiky minulý týden výrazně překvapila, když HDP za druhé čtvrtletní vykázal růst o 0,9 % q/q, a tak kurz koruny pokračoval v těsném pohybu u hladiny 27,02 CZK/EUR. Ani ostatní regionální měny se tento týden zásadně nepohnuly. Větších pohybů se nedočkáme ani tento týden. Nejsou na pořadu žádná zásadní ekonomická data. Ani kalendář v zahraničí neslibuje zásadní vliv na region.
  • Český HDP v druhém čtvrtletí znovu zpomalil
    Data z reálné ekonomiky minulý týden výrazně nepřekvapovala, a tak se ani kurzy měn příliš nehýbaly. Koruna se stále drží velmi blízko kurzového závazku. Ačkoliv očekáváme slabší ekonomický růst v Česku než trh, tak by ani statistika HDP korunu od závazku odtrhnout neměla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader