Čtvrtek 28. březen 2024 20:55
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

Pohonné hmoty v Česku prudce zlevňují, stále jsou však dražší než v Itálii či Francii – což je neobvyklé

17.11.2022 11:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu citelně klesla. Benzín se včera prodával celorepublikově průměrně za 41,54 koruny za litr, tedy o 51 haléřů na litr levněji než před týdnem. Nafta zlevnila dokonce o 1,43 koruny na litr, a to ze 46,18 na 44,75 koruny za litr. Benzín i nafta jsou nyní nejlevnější za poslední více než měsíc.

V příštích sedmi dnech budou pohonné hmoty nadále zlevňovat, zejména pak nafta. Benzín zlevní o 40 haléřů na litr, nafta o zhruba korunu na litr. Hlavně právě v případě nafty se projevuje nejen pokles cen ropy na světových trzích a ceny daného paliva na surovinové burze v Rotterdamu, ale také skutečnost, že si tuzemští čerpadláři nyní „vyfukují“ přemrštěné marže. Dochází tak také ke sbližování ceny benzínu a nafty. Rozdíl mezi cenou nafty a benzínu je nyní pouze zhruba 3,20 koruny na litr, přičemž se pohyboval i kolem pěti korun. Rozdíl plyne i z objektivního důvodu tísně na evropském trhu především s dieselovým palivem. Ta je způsobena blížícím se embargem EU na dovoz ruské ropy, resp. ropných produktů, které začne platit 5. prosince 2022, resp. 5. února 2023.    

Přesto nyní dochází k poklesu cen velkoobchodně prodávaných paliv. Nafta zlevnila na burze v Rotterdamu od začátku listopadu v korunovém vyjádření o 8,5 procenta. Ropa Brent je pak na světových trzích od počátku měsíce levnější v korunovém vyjádření o přibližně sedm procent. Dovozní ceny ropy i ropných produktů pomáhá stlačovat pokračující intervence České národní banky za silnější korunu. ČNB v jejím rámci již ze svých devizových rezerv vydala od poloviny letošního května v přepočtu kolem 800 miliard korun.

Cena ropy i ropných produktů klesá navzdory blížícím se embargům z důvodu zhoršujícího se makroekonomického výhledu v řadě zemí světa. Zhoršení způsobuje zejména destrukce poptávky, jejímž důvodem je v prvé řadě energetická drahota. Ta nutí firmy a podniky omezovat produkci, zároveň snižuje kupní sílu obyvatelstva. Oboje se ve výhledu projevuje relativně nižší poptávkou po ropě a palivech, což vytváří tlak na pokles jejich nynější ceny. Ceny stlačuje také politika nulové tolerance covidu v Číně, jež je největším světovým dovozcem ropy, a pokračující válka na Ukrajině, která představuje významnou geopolitickou nejistotu.

Ceny benzínu i nafty jsou v Česku momentálně mírně pod průměrem zemí EU, vyplývá z dat Evropské komise. Cena benzínu je v Česku srovnatelná s cenami na Slovensku a v Rakousku. Benzín je v ČR ovšem netradičně dražší než v zemích, jako je Itálie, Francie nebo Chorvatsko. Celkem ve třinácti zemích EU je nyní benzín levnější než v ČR. Ve třinácti zemích EU je pak dražší než v ČR. Nafta je levnější ve dvanácti zemích EU a dražší ve čtrnácti. Cena nafty v ČR je srovnatelná s cenami téhož paliva na Slovensku nebo v Litvě. Nafta je momentálně levnější než v ČR v Itálii nebo Francii, což je neobvyklé. Tento stav je dán daňovými úlevami uvedených zemí, které zavedly za účelem zmírnění dopadů energetické drahoty.

Lukáš Kovanda
Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pohonné hmoty v Česku dále rychle zlevňují – a nezastaví se ani v příštím týdnu. Dolů je táhne strach z celosvětových ekonomických problémů v příštím roce, ropa je kvůli tomu nejlevnější od roku 2021
    Pohonné hmoty za uplynulý týden dál zlevnily, nafta o víc než korunu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 38,47 koruny, před týdnem byl o 87 haléřů dražší. Nafta zlevnila na litru o 1,14 koruny, za litr teď řidiči dají průměrně 39,86 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Poprvé od prvních dní ruské invaze na Ukrajinu jsou nyní oba základní druhy pohonných hmot k mání za méně než 40 korun na litr.
  • Pohonné hmoty v Česku dále zdraží, zdraží kvůli tomu třeba i pečivo, až o 30 %. Důvodem je i evropský energetický šok
    Pohonné hmoty v ČR budou v příštích dnech dále zdražovat, v rozsahu kolem 15 haléřů na litr. Důvodem je růst cen ropy na světových trzích k maximům za celé období od roku 2018. Ropa Brent se aktuálně prodává za více než 75 dolarů za barel. Za posledních třicet dní přidala 13,5 procenta.
  • Pohonné hmoty v Česku dále zdražují – a zdražovat budou. Ropa se řítí k hranici 100 dolarů za barel a je nejdražší za celý letošní rok, současně je koruna vůči dolaru nejslabší za celý letošek
    Ceny pohonných hmot v Česku dále stoupají, zejména pak nafta. Včera se litr motorové nafty prodával průměrně celorepublikově už za 40,43 koruny, vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS. Jedná se o nejvyšší cenu nafty od začátku loňského prosince. Za poslední týden nafta zdražila o 21 haléřů na litr. Benzín nyní vyjde na průměrně na 40,58 koruny. Za poslední týden tedy podražil o deset haléřů na litr a je nejdražší od konce loňského listopadu.
  • Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují. Důvodem je i to, že Indie zaplavuje země EU naftou vyrobenou ze zakázané ruské ropy
    Pohonné hmoty v Česku dále zlevňují. V příštím týdnu je třeba počítat s jejich dalším cenovým poklesem. Cena benzínu klesne o zhruba 20 haléřů na litr na úroveň přibližně 36,30 koruny za litr. Nafta zlevní o přibližně 40 haléřů na litr k úrovni 30,70 koruny za litr. Za méně než 31 korun za litr se nafta v Česku prodávala naposledy v červenci 2021. Od té doby však došlo – loni v červnu – ke snížení spotřební daně z ní, o 1,50 koruny na litr. Vláda nyní plánuje vrátit tuto daň na úroveň před loňským červnem. Mělo by se tak stát v polovině letošního léta. To povede ke skokovému zdražení nafty, zhruba o 1,80 koruny na litr, neboť je třeba počítat ještě s DPH z navýšené částky.
  • Pohonné hmoty v Česku dál zdražovaly o desítky haléřů
    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve zdražování. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,68 Kč, před týdnem byl o 53 haléřů levnější. O 61 haléřů na litru se zvýšila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 37,78 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst cen bude podle analytiků zřejmě pokračovat i v příštím týdnu.
  • Pohonné hmoty v Česku může zlevnit krach jednání USA a Číny. Jeho riziko roste, Trump totiž podpořil Hongkong
    Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Benzín zlevnil o tři haléře na průměrnou cenu 32,17 koruny za litr, přičemž během týdne poklesl i na 32,12 koruny, což je jeho nejnižší cena za poslední více než půlrok. Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna. Nafta zlevnila o pět haléřů, na 31,72 koruny za litr. Je tak nejlevnější od poloviny září. V příštím týdnu nelze očekávat výraznější pohyb průměrné ceny pohonných hmot ani jedním směrem. Pokud však dojde ke krachu jednání USA a Číny o dílčím smíru v celní válce, jehož pravděpodobnost nyní roste, pohonné hmoty v Česku by ještě před Vánoci citelněji zlevnily.
  • Pohonné hmoty v Česku může zlevnit nejednota kartelu OPEC a dalších těžařů v čele s Ruskem, kteří právě zasedají ve Vídni
    Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět mírně klesly. Benzín zlevnil o šest haléřů na průměrnou cenu 32,11 koruny za litr, což je jeho nejnižší cena za posledních takřka osm měsíců. Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna. Nafta zlevnila o jeden haléř, na 31,71 koruny za litr. Je tak nejlevnější od poloviny září. V příštím týdnu nelze očekávat výraznější pohyb průměrné ceny pohonných hmot ani jedním směrem.
  • Pohonné hmoty v Česku po dlouhé době zlevňují. Prudký pád cen ropy stahuje dolů i ruský rubl, který včera opět oslabil a prodával se za „potupný“ méně než jeden americký cent
    Několikaměsíční zdražování pohonných hmot v Česku se v uplynulém týdnu zastavilo. Ceny pohonných hmot jsou však nadále poblíž svých už takřka ročních maxim. Navíc zlevnění je zřejmě jen přechodné a nejpozději od poloviny října se obnoví zdražování. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 40,51 koruny za litr a nafta o dva haléře na 40,41 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
  • Pohonné hmoty v Česku podraží, kvůli dohodě v celní válce USA a Číny
    Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dále klesly, i když méně výrazně než o týden dříve. Benzín zlevnil o dva haléře a prodává za 32,23 koruny za litr, tedy nejlevněji za poslední více než půlrok. Naposledy byl benzín levnější začátkem dubna. Nafta zlevňuje taktéž o dva haléře, na 31,83 koruny za litr. V příštím týdnu budou ceny pohonných hmot vzrostou v rozmezí od pěti do deseti haléřů.
  • Pohonné hmoty v Česku po roce klesly na úrovně těsně před invazí Ruska na Ukrajinu. V příštím týdnu dále zlevní
    Pohonné hmoty se v Česku prodávají ze srovnatelné ceny jako takřka přesně před rokem, 23. února, tedy v předvečer ruské invaze na Ukrajinu. Ta loni na jaře a v létě vedla ke zdražení pohonných hmot v ČR na historicky rekordní úrovně, když třeba cena nafta atakovala v celorepublikovém průměru úroveň 50 korun za litr. Toto mocné cenové vzepětí je však pryč.
  • Pohonné hmoty v Česku rychle zdražují – a zdražovat budou. Ropa zřejmě brzy pokoří hranici 100 dolarů za barel
    Ceny pohonných hmot v Česku rychle stoupají, zejména pak nafta. Včera se litr motorové nafty prodával průměrně celorepublikově už za 40,22 koruny, vyplývá z dnes zveřejněných údajů CCS. Jedná se o nejvyšší cenu nafty od začátku loňského prosince. Za poslední týden nafta zdražila o výraznou 1,34 Kč na litr. Benzín nyní vyjde na průměrně na 40,48 koruny. Za poslední týden tedy podražil o 43 haléřů na litr a je nejdražší od konce loňského listopadu.
  • Pohonné hmoty v Česku zatím zlevňují. Pokud se konflikt mezi Izraelem a Hamásem rozšíří, mohou citelně zdražit, až na 45 korun za litr
    Průměrná cena benzinu v Česku klesla po čtyřech týdnech pod 40 Kč za litr. Za poslední týden zlevnil natural o 61 haléřů na 39,90 koruny. O 24 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 40,17 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot druhý týden v řadě.
  • Pohonné hmoty v Česku zdraží. Kvůli houstnoucímu napětí v Rudém moři a slábnoucí koruně
    Benzín u českých čerpacích stanic v posledním týdnu mírně zdražil, o sedm haléřů na litr, zatímco cena nafty stagnovala. V příštích sedmi dnech se dočkáme mírného zdražení obou základních druhů paliv, a to v rozsahu deseti až patnácti haléřů na litr.
  • Pohonné hmoty v Česku zdraží. Rusové totiž razantně omezují svůj vývoz ropy a v tandemu se Saúdskou Arábií dále omezí těžbu
    Cena benzínu v ČR v uplynulém týdnu stagnovala, nafta nepatrně zdražila. V příštích sedmi dnech se čeští řidiči musí připravit na zdražení v rozsahu 20 až 30 haléřů na litr. Stoupá totiž jak cena ropy na světových trzích, tak cena velkoobchodně prodávaných paliv na surovinové burze v Rotterdamu.
  • Pohonné hmoty v Česku zdražují. Budou ale zlevňovat, a to díky sílící koruně a zlevňující ropě
    Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu zmírnily svůj předchozí cenový nárůst. Už v zásadě absorbovaly více než osmiprocentní prosincové zdražení ropy na světových trzích. Jak zdražení benzínu, tak nafty bylo v uplynulém týdnu jen mírné. Zatímco během prvního letošního týdne zdražovaly benzín i nafta zhruba o 35 haléřů na litr, minulý týden vzrostla cena benzínu o tři haléře na cenu 32,38 koruny za litr, kdežto cena nafty vzrostla o šest haléřů na 32,09 koruny za litr.
  • Pohonné hmoty v Česku zdražují, jsou nejdražší od dubna. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusí
    Pohonné hmoty v Česku zdražují. Cena benzínu v ČR, která ještě o předminulém týdnu stagnovala, vzrostla o pět haléřů na litr na 37,39 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od konce dubna. Nafta v uplynulých sedmi dnech zvýšila tempo svého zdražování. Její cena vzrostla o 18 haléřů na litr na úroveň 32,58 koruny za litr, rovněž nejvýše za dva a půl měsíce. V příštích sedmi dnech se čeští řidiči musí připravit na zdražení v rozsahu 20 až 30 haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž za poslední měsíc stoupla o 7,2 procenta. Přes poměrně silnou úroveň koruny k dolaru ještě čerpací stanice v ČR budou nuceny část tohoto zdražení ropy do koncových cen benzínu a nafty promítnout, aby si zachovaly své stávající marže.
  • Pohonné hmoty v Česku zlevní kvůli strachu z nové celosvětové vlny covidu, která se masivně šíří z Číny. Riziko, že Putin Česku vypne ropovod Družba je malé, ale ne nulové
    Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu dále zbrzdily tempo svého zlevňování. Vyhlížený scénář stabilizace jejich cen od začátku roku 2023 nyní hatí hrozba další celosvětové vlny covidu. Nákaza se v těchto dnech masivně šíří z Číny, kde tamní režim nezřízeně uvolnil drakonické covidové restrikce a v rámci přístupu „ode zdi ke zdi“ dochází k dramatickému nárůstu poštu nakažených, hospitalizovaných a také zemřelých, byť existují značné pochyby o transparentnosti čínských oficiálních údajů.
  • Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní
    Cena pohonných hmot v Česku dále klesá, nicméně v nadcházejícím týdnu je třeba počítat už se zmírněním tohoto poklesu. V uplynulém týdnu zlevnil benzín Natural 95 o 1,09 koruny na 45,82 koruny za litr. Nafta je levnější o 93 haléřů, vyjde na 46,21 koruny za litr. Benzín je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr. Důvodem je skutečnost, že už se postupně vyčerpává efekt zlevnění ropy na světovém trhu a také efekt zlevnění paliv velkoobchodně prodávaných na surovinové burze v Rotterdamu.
  • Pohonné hmoty v Česku zlevňují. Kvůli delta mutaci covidu - v Číně je šíření koronaviru nejzávažnější od propuknutí pandemie ve Wu-chanu koncem roku 2019
    Zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Benzin Natural 95 od minulého týdne zlevnil o 15 haléřů na průměrných 33,78 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,66 koruny za litr, což je o 17 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V červenci benzin i nafta zdražily o více než korunu, Natural byl před týdnem nejdražší od prosince 2014.
  • Pohonné hmoty v ČR budou v srpnu zdražovat, kvůli slábnoucí koruně
    Ceny pohonných v ČR v uplynulém týdnu stagnovaly. Benzín se tak stále prodává za cenu kolem 33 korun za litr, zatímco nafta je přibližně o korunu levnější. Stagnace cen odráží primárně poměrně stabilní cenu ropy na světovém trhu. Ropě v citelnějším zdražování brání vyhlídka další ztráty dynamiky světového hospodářství, k níž vede současné napětí mezi klíčovými ekonomikami, ať už jde o Spojené státy a Čínu nebo třeba Jižní Koreu a Japonsko. Globální hospodářské zpomalení je tak znatelnou hrozbou, že ropa nezdražuje ani v důsledku geopolitického napětí mezi USA a Íránem, ani v důsledku prodloužení období omezování těžby ze strany kartelu OPEC a dalších klíčových ropných producentů. Už v nadcházejícím týdnu a zejména během srpna je však třeba počítat s mírným zdražováním pohonných hmot v ČR z titulu oslabování koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje. Česká měna včera znehodnotila na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru od začátku června. V příštím týdnu lze očekávat zdražení pohonných hmot o pět až deset haléřů na litr.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Fintokei SwiftTrader