Čtvrtek 28. březen 2024 15:29
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

GBP/USD. Bank of England se trápí pochybnostmi, libra zlevňuje

09.05.2022 16:46  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dolar opět ukázal svůj charakter na začátku obchodního týdne po výnosu státních dluhopisů. Index amerického dolaru opět testoval úroveň 104 a výnos 10letých státních dluhopisů dosáhl 3,199 %. Posílení americké měny zasáhlo všechny páry "hlavní skupiny". A pár GBP/USD zde nebyl výjimkou: libra dnes aktualizovala další cenové minimum a klesla do poloviny 22. čísla.

analytics6278ebf54f9db.jpg

Pár aktivně klesá již čtvrtý týden v řadě, přesněji od 18. dubna. Za necelý měsíc získali medvědi GBP/USD zpět téměř 800 bodů – cena se propadla z 30. čísla. Korektivní pullbacky směrem nahoru (někdy poměrně velké) umožnily obchodníkům otevřít krátké pozice za lepší cenu. Libře, která soustavně zvyšuje úrokovou sazbu, nepomohla ani Bank of England (BoE), ani rekordní nárůst inflace ve Spojeném království. Všechny tyto fundamentální faktory byly vnímány opačně, prizmatem nečekané nerozhodnosti britské centrální banky. Stále častěji se objevují teze, že centrální banka si dá brzy pauzu v procesu zpřísňování měnové politiky v obavě z dalšího poklesu ekonomiky země. Květnové zasedání BoE bylo v tomto ohledu indikativní. Právě po oznámení výsledků tohoto zasedání pár GBP/USD obnovil sestupný trend, když za pouhé dva dny klesl o více než 300 bodů. Pochybnosti anglické centrální banky na pozadí rezolutní pozice Federálního rezervního systému tlačí pár dolů na nová cenová minima.

Připomínám, že členové BoE na květnovém zasedání výrazně zhoršili své makroekonomické prognózy. Například v roce 2023 centrální banka očekává pokles ekonomiky o 0,25 %, zatímco dříve se očekávalo, že poroste o 1,25 %. V roce 2024 se podle aktualizované prognózy objem HDP zvýší o 0,25 %, dřívější prognózy hovořily o růstu o 1 %. Centrální banka zároveň výrazně zvýšila odhad inflace ve Spojeném království v roce 2022 (na 40leté maximum – z 5,75 % na 10,25 %).

Jinými slovy, rizika stagflace rostou a nabývají zcela konkrétních obrysů.

Guvernér BoE Andrew Bailey na závěrečné tiskové konferenci kritizoval ty jestřáby, kteří vyzývají centrální banku k aktivnějším krokům ke zpřísnění měnové politiky. Dal jasně najevo, že proces zvyšování úrokové sazby má svou stinnou stránku, negativní stránku, se kterou je třeba také počítat. Mimochodem, podle agentury Reuters dva členové výboru během jednání vyjádřili pochybnosti, že by měla být sazba na květnovém zasedání zvýšena. Centrální banka podle jejich názoru "už udělala dost", a tak je nutné počkat na efekt již přijatých opatření. A přestože bylo de facto rozhodnutí o sazbě přijato jednomyslně, není to poprvé, co členové centrální banky takový postoj projevili. Jon Cunliffe již dříve otevřeně vyzval k pauze – na předchozím zasedání hlasoval proti zvýšení sazby.

Olej do ohně přilil předevčírem Hugh Pill, hlavní ekonom BoE. Prohlásil, že centrální banka "by neměla přehnaně reagovat na krátkodobé události" a neměla by být ve své politice "přehnaně agresivní".
Jinými slovy, na pozadí tak opatrného a nerozhodného postoje BoE, stejně jako na pozadí rostoucích rizik stagflace, začala libra ztrácet na přitažlivosti. Podle řady expertů (zejména kanadské TD Securities) centrální banka zvýší úrokovou sazbu v červnu a možná i v srpnu, poté zaujme vyčkávací postoj. Nejnovější komentáře Hugha Pilla tuto verzi "upevnily" a vytvořily větší tlak na britskou měnu.

Čili nyní můžeme hovořit o divergenci sazeb BoE a Federálního rezervního systému, jejichž představitelé jsou v kontextu dalších kroků ke zpřísnění měnové politiky stále odhodlaní až agresivní. Pravděpodobnost 50bodového zvýšení sazeb Fedu v červnu se po zveřejnění nejnovější zprávy Nonfarm zvýšila. Pokud nebude zpráva o americké inflaci zklamáním, tak v tomto případě bude možné po výsledcích červencového zasedání počítat s 50bodovým nárůstem. Také trh bude opět mluvit o pravděpodobnosti pohybu o 75 bodů, i když podle mého názoru je tento scénář nepravděpodobný. Tady ale i relevantní fámy vyženou dolar nahoru.

Jestřábí očekávání ohledně dalších kroků Fedu a neuspokojivé signály od BoE tak umožňují medvědům GBP/USD dobývat další a další cenová území. Sestupný trend se zjevně nevyčerpal. Navíc, pokud se zpráva o inflaci v USA, která má být zveřejněna ve středu, ukáže být v zelené zóně, medvědi se mohou přiblížit spodní části 22. čísla.

Technický obrázek také hovoří o prioritě krátkých pozic na páru GBP/USD. Zejména indikátor Ichimoku na grafech H4, D1 a W1 vytvořil medvědí signál Parade of Lines. Také cena ve všech vyšších časových rámcích se nachází buď na spodních nebo mezi středními a dolními liniemi indikátoru Bollinger Bands, který se nachází v rozšířeném kanálu. Trendové indikátory jsou potvrzeny oscilátorem MACD, který se nachází v překoupené oblasti. Úroveň supportu (cíl pohybu směrem dolů) je spodní linie indikátoru Bollinger Bands na denním grafu, která odpovídá ceně 1,2220. V této cenové oblasti by bylo vhodné vybrat zisky a zaujmout vyčkávací pozici.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • GBP(USD
    Ve středu se pár dostal na hladinu 1,5619 s menším nákupem. Dnes se pár pohybuje na hladině 1,5564. Pokud bude podporo...
  • GBPUSD aktualizácia
    Trhové očakávania večerného pozitívneho ...
  • GBP/USD: Aktuální prognóza na 13. 12. 2022
    Ve Spojeném království se propad průmyslové výroby zpomalil na -2,4 % z -3,1 %, čímž překonal očekávání trhu ve výši -2,7 %. V tomto světle GBP/USD posílil. Suma sumárum, situace na trhu je stále stejná a cena se už řadu dní pohybuje v bočním trendu.
  • GBP/USD a měnová politika
    Paul Tucker zástupce guvernéra centrální banky Velké Británie (BoE) dnes uvedl, že je připraven vyjednávat o navý...
  • GBP/USD: Analýza indikátorů na týden od 20. do 25. listopadu
    Tento týden by pár GBP/USD mohl začít klesat od úrovně 1,2458, na které týdenní svíčku zavřel, k cílové úrovni 1,2393, což je úroveň retracementu 23,6 % vyznačená žlutou tečkovanou linií. Po otestování této úrovně by se cena mohla obrátit nahoru k cílové úrovni 1,2624, což je úroveň retracementu 50 % vyznačená červenou tečkovanou linií.
  • GBP/USD: Analýza indikátorů 31. května 2023
    Ve středu se pár pravděpodobně vydá dolů od úrovně 1,2407 (zavírací cena včerejšího denního svícnu) k retracementu 14,6 % na úrovni 1,2360 (červená tečkovaná linie). Pokud tuto značku otestuje, prodlouží růst k retracementu 38,2 % na úrovni 1,2448 (červená tečkovaná linie).
  • GBP/USD. Analýza na 27. února. Libra zahajuje týden růstem
    Vlnová analýza pro pár GBP/USD zůstává poměrně jasná a zároveň komplexní. Tvoří se nový segment klesajícího trendu, jehož první vlna už má rozsáhlou podobu. Druhá vlna byla také poměrně dost rozsáhlá, takže máme důvod očekávat prodloužený vývoj třetí vlny.
  • GBP/USD. Analýza na 28. února. Libra i nadále stojí na místě
    Pro měnový pár GBP/USD je vlnová analýza i nadále poměrně jasná a zároveň složitá. Pokračuje výstavba nového klesajícího trendového úseku, jehož první vlna nabyla velmi protáhlé podoby. Druhá vlna se rovněž ukázala jako poměrně rozsáhlá, což nám dává důvod očekávat prodlouženou formaci třetí vlny.
  • GBP/USD: analýza po datech HDP
    Velká Británie dnes zveřejnila data HDP za 2. kvartál 2014. Čísla byla dokonale v souladu s očekáváními, tedy dos...
  • GBPUSD a PMI
    GBPUSD vyskočil na 1,62 po číslach PMI, ktoré vyšli...
  • GBP/USD. "Bermudský trojúhelník" fundamentálních faktorů: Omikron, statistiky a Brexit
    Minulý pátek pár GBP/USD klesl na úroveň 1,13 v reakci na slabá data o růstu britské ekonomiky. Zveřejnění vyšlo v "červené zóně", takže pochybuji, že se Bank of England rozhodne zpřísnit rétoriku na prosincovém zasedání, jehož výsledky budou oznámeny tento čtvrtek. Na druhou stranu budou tento týden zveřejněny další klíčové makroekonomické zprávy, které mohou páteční negativa do jisté míry vyvážit. Ostatně zveřejněná data o růstu britského HDP jsou poněkud opožděná (za říjen), zatímco novější čísla se dozvíme tento týden.
  • GBP/USD: Britská ekonomika se vyrovnává s agresivním zvýšením sazeb ze strany BoE
    Při zvyšování hlavních úrokových sazeb si člověk vždy klade otázku, jestli národní hospodářství ustojí zpřísňování měnové politiky. Soudě podle nejnovějších statistik pro Británii to je v jeho silách. Údaje o trhu práce, inflaci, maloobchodních tržbách a podnikatelské aktivitě ukázaly, že s ekonomikou je vše v pořádku. Očekávání trhu s deriváty na zvýšení repo sazby na 2 % do konce roku 2022 a signály, že ji lze okamžitě zvýšit o 50 bazických bodů na jednom z příštích dvou zasedání Bank of England, proto vypadají věrohodně.
  • GBP/USD: Britská libra zůstává mezi nejsilnějšími
    Dolar pokračuje v obnově svých pozic ztracených minulý týden po zveřejnění inflačních indikátorů, které naznačovaly zrychlení inflace ve Spojených státech.
  • GBP/USD Býčí pohyb na zónu 1,4010
    GBP/USD se odráží od pásma POC, které bylo vytvořeno v cenovém rozpětí 1,3920-30. Pokud se kurzu podaří zůstat nad hodnotou MA89 (Moving Average) 1.3940, měl by mít silně vzestupný trend. Prvním cílem je 1,3974 a mohli bychom vidět odpor 1.4004-1.4010 W H5.
  • GBPUSD: Býčí protiútok uprostřed dobrých britských statistik
    Rok 2023 lze bezpečně nazvat rokem příjemných překvapení. V lednu byla díky teplému počasí a klesajícím cenám plynu ekonomika eurozóny v dobré náladě, a my jsme mohli říct, že k recesi nedojde. Začátkem února investoři pocítili otřes silných makrostatistik v USA, což přimělo trhy odložit myšlenku měkkého nebo tvrdého přistání a začít spekulovat o novém startu. Konečně, uprostřed posledního zimního měsíce, přišla řada na Británii. Rychlejší než očekávané zpomalení inflace, stále silný trh práce a 0,5% meziměsíční nárůst maloobchodních tržeb zvyšují pravděpodobnost mírné recese. Podaří se GBP/USD zahájit protiútok?
  • GBP/USD | Býčí růst
    1. úroveň supportu se nachází na hladině 1,2632 a je charakterizována jako "překlenovací supportu". Tato úroveň označuje historickou oblast, ve které cena našla podporu a která se shoduje s předchozí cenovou akcí.
  • GBPUSD, býčí výhľad, nákup 8:00 a pokles ku 1.3127, stop 1.3093
    Včerajší výhľad nakúpiť pokles sa potvrdil, eventuálne, bol správny, nakoľko sa opjavili nákupcovia, už druhý deň za sebou, pri úvodnom poklese páru ku 1.3000. Následný odraz viedol CABLE smerom ku testu 13/100 denného kĺzavého priemeru. Táto oblasť nebola jednoznačne porušená, ale zatvorenie blízko maxím a aj následný dopyt v Ázii naznačuje pozitivny vývoj. Náš denný výhľad je preto nakúpiť pri otvorení trhu, ale ponechať priestor aj pre nákup pri poklese ku 1.3127. Risk je 1.3091, utorkové otvorenie, s targetmi 1.3188, maximum z 27. septembra, 1.3218, dvojtýždenné maximum, alebo dokonca pohyb až ku 1.3242, vrchol Keltnerovho kanála.
  • GBP/USD: Cesta Bank of England bude v roce 2023 snazší než v roce 2022
    Druhý prosincový pokles maloobchodních tržeb po sobě, tentokrát o 1 %, připomněl investorům špatné časy. Říkat, že britská ekonomika se vyhne recesi, je nejspíš předčasné. Neuvěřitelně vysoké účty za energie a vyčerpané peněženky domácností naznačují, že maloobchodníky čeká těžký rok. Libru to uvrhlo do kalných vod loňského roku, kdy byla Británie označena za nejhorší ekonomiku G7 a nikdy se plně nevzpamatovala z covidu-19. Optimisté ale neztrácejí víru a považují ústup páru GBP/USD za dočasný.
  • GBP/USD. Co je s librou?
    Pár GBP/USD se propadl a vytvořil nová lokální minima. Medvědi v jednu chvíli stlačili cenu pod support 1,2650 (střední linie indikátoru Bollingerova pásma, která v denním časovém rámci odpovídá linii Kijun-sen) a sebevědomě směřují ke značce 26. Hnací silou poklesu je greenback, který na začátku úterní seance výrazně posílil na celém trhu. Dolarový index dosáhl nejvyšší úrovně za téměř dva týdny, protože odrážel větší zájem obchodníků o americkou měnu.
  • GBP/USD. Co řekl Bailey?
    Pár GBP/USD se snaží stoupat již druhý den v řadě. I když je tento růst spíše symbolický, důležitý je kontext projevu guvernéra Bank of England Andrewa Baileyho. Ten mohl britskou měnu klidně potopit, ale během slyšení v britském parlamentu přednesl poměrně výmluvný projev. Při projevu před Výborem ministerstva financí Bailey zachoval ve své rétorice vyváženost a trh si to vyložil ve prospěch libry. To je velmi diskutabilní závěr, ale faktem zůstává, že libra se po rozhodující zkoušce udržela nad vodou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster