Úterý 19. březen 2024 06:16
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

ČNB překvapila hikem o 75bb, sazby mohou růst dále

05.05.2022 18:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní rada ČNB se vrátila k překvapování trhu a na dnešním zasedání doručila hike o 75bb. Naše i tržní očekávání bylo nižší v podobě zvýšení o půl procentního bodu. Možná ještě větším překvapením je ale přiložená prognóza. Podle jejího základního scénáře by sazby měly vyrůst k 8 % a hned na podzim začít klesat. Více vyhlazený scénář představený na tiskové konferenci počítá s o kvartál až dva vzdálenějším horizontem měnové politiky, a naopak naznačuje konec zvyšování pod šestkou, ale na druhé straně pomalejší ustupování inflace. Snižování sazeb by pak přišlo začátkem příštího roku. Už dnešním krokem ukázala rada ochotu se pohybovat někde na půl cesty a skok o 75bb představuje kompromis mezi oběma návrhy. O něco blíže je ale tento kompromis k alternativní cestě.

Základní sazba ČNB

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

% p.a.

5,75

5,00

5,50

5,50


Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg


Kombinace dvou scénářů vnesla do dalšího postupu ČNB spíše více nejistoty. Na začátek tak bude lepší zmínit to jisté. V rámci jarní prognózy snížila centrální banka výrazně svůj odhad na letošní růst HDP. Zimní verze počítala se třemi procenty, nová prognóza uvádí 0,8 %. Tu ale analytická část ČNB vypracovala ještě před výsledkem za první čtvrtletí a odhadovala, že již v něm česká ekonomika poklesne mezikvartálně o 0,1 %. Rok 2023 by naopak podle ČNB měl přinést silnější oživení v podobě růstu HDP o 3,6 %. V našem scénáři počítáme, že česká ekonomika pocítí problémy spíše až na přelomu roku a růst bude slabší v příštím roce než v letošním.

Co se týká inflace, zde už se pomalu dostáváme do šedé zóny dvou scénářů. Při prvním se měnověpolitickou inflaci povede zkrotit rychleji, a zatímco tento rok dosáhne průměrně 12,7 %, v příštím roce „jen“ 3,9 %. Letos v létě by si sáhla až na 15 %, ke dvouprocentnímu cíli by se pak přiblížila koncem 2023. Alternativní scénář předpokládá o něco vyšší a déletrvající inflaci s návratem k cíli až během roku 2024. Dvou scénářů se dočkal i kurz koruny. V prvním by díky úrokovému diferenciálu měla koruna letos posílit pod 24 EUR/CZK, pomalu se pak ale vracet mírně nad tuto hranici. V druhém scénáři naopak koruna utíká ke 25 EUR/CZK, velmi podobně jako předpokládá naše prognóza. Na tiskové konferenci bylo zmíněno mj. to, že bude docházet ke zvyšování objemů odprodeje devizových rezerv, jakým tempem ale tak jako v minulosti nezaznělo a bude možné tuto informaci získat až zpětně.

Celkově dnešní zasedání ČNB přineslo překvapivě jestřábí rozhodnutí podpořené ještě více jestřábí prognózou. V rámci tiskové konference ale guvernér Jiří Rusnok tyto předpoklady mírnil a představený alternativní scénář naopak vyznívá holubičím stylem. Před zasedáním jsme očekávali, že v červnu bude navyšování sazeb končit, nyní ohledně budoucího vývoje sazeb opět panuje větší nejistota. Tu guvernér Rusnok ostatně sám přiznal, když vysvětloval novinářům důvody, proč se z původně komunikovaného „jemného ladění“ stal trojnásobný hike. Na nejbližším červnovém zasedání tak budou sazby s největší pravděpodobností opět růst.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB pravděpodobně naposledy rozhodla o pokračování kurzového závazku
    ČNB na svém zasedání pravděpodobně naposledy potvrdila platnost svého kurzového závazku. Na příštím zasedání bychom se podle našeho odhadu dalšího prodlužování dočkat neměli. Inflace se totiž nachází vysoko nad dvěma procenty a naše prognóza i výhled ČNB ukazují, že by se nad inflačním cílem měla udržovat i v následujícím roce a půl. Bankovní rada dnes dokonce ze svého prohlášení vypustila svou předpověď o pravděpodobném načasování ukončení závazku. Hodnocení rizik aktuální prognózy je proinflační. To vše naznačuje spíše dřívější ukončení závazku. My tak posouváme naši předpověď o konci kurzového závazku na duben. Vzhledem ke kalendáři státních svátků se nám jeví čtvrtek 20. dubna jako vhodné datum, ale vyloučit se nedá ani příští týden.
  • ČNB pravděpodobně zůstane ve vyčkávacím módu
    Poté, co v květnu došlo ke zvýšení hlavní úrokové sazby na 2,0 %, ČNB cyklus zvyšování úrokových sazeb přerušila. Klíčovým důvodem konce zvyšování sazeb byl nárůst vnějších rizik a horšící se globální výhled. Poslední prognóza ČNB ze začátku srpna počítala s jedním zvýšením úrokových sazeb letos a poté s postupným snížením v příštím roce. S ohledem na rostoucí vnější rizika členové bankovní rady v srpnu jednomyslně rozhodli ponechat úrokové sazby beze změny.
  • ČNB provádí jestřábí politiku. Úrokové sazby rostou
    „Rostoucí úrokové sazby společně s omezením hypotečních úvěrů výrazně sníží poptávku po nákupu nemovitostí. Růst cen nemovitostí se začne zpomalovat a České národní bance se podaří stabilizovat přehřívající se realitní trh,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČNB první test zvládla. Přistoupí k nekonvenční měnové politice?
    V dubnu se spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu oproti loňsku zvýšily o 3,2 %. Ve srovnání s březnovými 3,4 % tak meziroční inflace mírně poklesla. Výrazně zdražovaly zejména potraviny, což nepřekvapí nikoho, kdo se při nákupu trochu rozhlédl v oddělení ovoce a zeleniny. Za tím stojí nejen nižší úroda, ale i problémy se sklizní kvůli nedostatku zahraničních pracovníků. Dalším důvodem je i možná změna stravovacích návyků obyvatel, kteří se v současné době stravují hlavně doma.
  • ČNB: Přání otcem myšlenky?
    Událostí uplynulého týdne se nečekaně stalo měnověpolitické zasedání bankovní rady České národní banky. Oznámení čtvrtečního rozhodnutí bylo nejprve o hodinu odloženo a nakonec přineslo překvapení – zvýšení sazeb o 25 bazických bodů na 2,25 %. Česká měna na tento krok zareagovala poskočením až k EUR/CZK 24,90 (8leté maximum), nicméně vzápětí přišla citelná korekce, když se koruna i vlivem opatrné rétoriky guvernéra Rusnoka na tiskové konferenci vrátila do okolí EUR/CZK 25,00, kde ji najdeme i dnes.
  • ČNB před březnovým zasedáním čeká inflace, průmysl a maloobchod
    Česká národní banka tento týden dostane poslední důležitou sadu čísel před březnovým zasedáním. Kromě klíčové únorové inflace to budou zejména lednové výsledky maloobchodu a průmyslu, které napoví, zda je pesimismus poslední prognózy ČNB na místě (z pohledu HDP, kde centrální banka patří k největším pesimistům na trhu). U inflace předpokládáme další, byť už jen kosmetické zpomalení meziroční dynamiky z 2,3 % na 2,2 %.
  • ČNB předpokládá rychlý růst inflace? díky mzdám
    Nejnovější prognóza potvrzuje, že ČNB zůstává v optimistickém módu. Nejenom, že předpokládá výrazné zrychlení růstu české ekonomiky v příštím roce, ale rovněž věří, že růst mezd (především) zajistí růst inflace nad úroveň dvou procent. Současně přepokládá, že přesně za rok se začnou prudce zvyšovat tržní úrokové sazby – konkrétně tříměsíční PRIBOR, a to v době, kdy už koruna má znovu získat svoji dříve ztracenou volnost. Ale pěkně popořadě.
  • ČNB předpokládá ukončení intervenčního režimu v Q1 16
    I při obchodování s regionálními měnami byla patrná nervozita ze zasedání Evropské centrální banky. Zatímco před a v průběhu tiskové konference...
  • ČNB překvapení nenachystala, sazby beze změny prošly jednomyslně a jejich výhled je spíš růstový
    Bankovní rada České národní banky trhy nepřekvapila. Ve středu ponechala v soula...
  • ČNB překvapení nepřipravila, sazby zůstávají na historickém dně druhý rok. Koruna u 24,80
    Česká národní banka dnes podle očekávání rozhodla o dalším ponechání sazeb beze ...
  • ČNB překvapila, sazby jdou nahoru
    Bankovní rada ČNB dnes zaskočila trhy, když navzdory očekáváním rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,25 %. Stalo se tak po pěti zasedáních, které zachovaly úrokovou stabilitu. Na bližší vysvětlení aktuálního rozhodnutí si budeme muset počkat do tiskové konference guvernéra Jiřího Rusnoka v 15:15, nicméně lze spekulovat, že se jedná o důsledek svižné české inflace z posledních měsíců. Centrální banka tak ve své aktuální makroekonomické prognóze zřejmě vyhodnotila inflační tlaky na horizontu měnové politiky jako nadměrně silné a rozhodla se reagovat. Stalo se tak i navzdory globální nejistotě a silnějšímu kurzu české koruny, jež tlumí importovaný růst cen. Bankovní radu neodradil ani nevalný výkon evropské a německé ekonomiky, který se již zřetelně přelívá do tuzemska. I poslední data naznačují, že výkonnost německého průmyslu zůstává bídná a ten český se právě dnes oficiálně ocitl v technické recesi. Bankéři ovšem evidentně nepovažují tato rizika za natolik závažná a převážil u nich do budoucna opatrný optimismus.
  • ČNB překvapila, sazby rostou na 5,75 %❗
    Bankovní rada České národní banky zvýšila na dnešním zasedání hlavní úrokovou sazbu překvapivě o 75 bazických bodů na 5,75 %. Trh čekal růst čtrnáctidenní repo sazby pouze o 50 bazických bodů. Aktuální výše repo sazby je nejvyšší za poslední 2 dekády. ČNB zvýšila proporcionálně také lombardní sazbu na 6,75 %. Za tu si komerční banky půjčují proti zástavě u centrální banky. Diskontní sazba, za kterou si komerční banky ukládají u ČNB hotovost, vzrostla na 4,75 %. Od června minulého roku se už základní sazba zvýšila o 550 bps! Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 6. května 2022.
  • ČNB překvapivě snižuje své úrokové sazby
    Česká národní banka na včerejším mimořádném jednání bankovní rady snížila jednomyslně své úrokové sazby o padesát bazických bodů. V dalších měsících očekáváme, že úrokové sazby zůstanou stabilní. Nicméně se otevírá možnost použití dalších měnověpolitických nástrojů. Guvernér během tiskové konference připustil připravenost centrální banky reagovat na nadměrné pohyby kurzu koruny. Ačkoli centrální banka nepozoruje nedostatek likvidity v bankovním sektoru, bankovní rada také schválila jako preventivní opatření snadnější přístup tuzemských bank k likviditě.
  • ČNB přichází s panickým zvýšením sazeb
    Bankovní rada ČNB dnes zaskočila trhy, když navzdory všem očekáváním rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,25 %. Stalo se tak po pěti zasedáních v řadě, které zachovaly úrokovou stabilitu. Pro zpřísnění měnových podmínek se vyslovili 4 členové rady, zatímco zbylí tři preferovali stabilitu. Guvernér Rusnok označil dnešní diskuzi za složitou a potvrdil, že odsunutí vyhlášení výsledku o jednu hodinu bylo způsobeno obtížným hledáním konsenzu.
  • ČNB připravuje ofenzívu proti COVID-19: repo na 1 % a ještě něco navíc
    Bankovní rada ČNB dnes na svém pravidelném zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 3/4 bodu na 1 %! Trh i my čekali pokles o polovinu bodu na 1.25 %. A tím to nekončí. Na tiskové konferenci dnes v 15:15 budou zveřejněna další opatření. ČNB „nabíjí k protiútoku“.
  • ČNB příští týden úroky nezmění. Nechce destabilizovat banky a bere na zřetel riziko druhé vlny pandemie
    Česká národní banka na měnověpolitickém zasedání příští týden ve středu, 24. června, ponechá své základní úrokové sazby na stávající úrovni. V poslední době se tři členové bankovní ČNB, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, vyslovili pro ponechání sazeb tam, kde jsou, aby byla možnost vyhodnotit dopad dosavadních měnověpolitických kroků a také samotný ekonomický vývoj v letních měsících. Zároveň poukazují na to, že v posledních měsících ČNB již sazby snížila dostatečně razantně.
  • ČNB příští týden zvýší sazby. Korunu tak vůči euru zdraží na nejvyšší úroveň od roku 2001
    Česká národní banka na svém měnověpolitickém zasedání ve středu příští týden zvýší svoji základní úrokovou sazbu. Půjde o třetí zvýšení dvoutýdenní repo sazby v řadě. Něco takového – tedy tři zvýšení úrokové sazby při třech po sobě následujících měnověpolitických zasedáních – se naposledy přihodilo na jaře roku 1996.
  • ČNB půjde v prognóze dolů
    Koruna má za sebou klidný týden, během kterého se držela v úzkém koridoru EUR/CZK 25,50 – 25,54. Relevantní data vesměs naplňovala očekávání, ve stručnosti tedy potvrzovala trend nízké inflace ve státech eurozóny, nevalnou kondici německého průmyslu a slábnoucí hospodářský růst v Evropě. Za záblesk naděje šlo považovat snad jen některé předstihové indikátory, které se sice nadále nacházejí na nízkých úrovních, ovšem prozatím zřejmě zastavily svůj pád. Z Česka pak přišly pouze údaje o PMI a plnění státního rozpočtu, což nechalo trhy zcela chladnými. V USA podle očekávání došlo ke snížení sazeb Fedu o 25 bazických bodů a jak z prohlášení jeho šéfa Powella, tak i z nejnovějších dat o tamním trhu práce, lze usuzovat, že by pro letošní rok mohlo být i poslední.
  • ČNB razantně snížila základní úrok, na technickou nulu to však ještě není, neboť si banka nechává otevřená dvířka pro případ druhé vlny nákazy
    Česká národní banka dnes dle očekávání snížila svoji základní úrokovou sazbu. Poněkud nečekaná je razance tohoto snížení, která je vyšší, než trh předpokládal. Většina analytiků totiž předpokládala, že ČNB sníží základní sazbu pouze o 0,5 procentního bodu. Nicméně ani redukce o 0,75 procentního bodu není úplně překvapivá, zejména v kontextu nynějšího mezinárodního dění v oblasti měnové politiky.
  • ČNB razantně zvyšuje sazby a hodlá pokračovat dál
    Na dnešním zasedání se bankovní rada ČNB rozhodla zvýšit základní úrokovou sazbu – dvoutýdenní repo – na úroveň 2,75 %. Tato sazba se tak dostává na nejvyšší úroveň od konce roku 2008. Současně jde o nejprudší navýšení této sazby od útoku na korunu na jaře 1997. Aktuální rozhodnutí podpořilo (stejně jako minule) 5 ze sedmi členů bankovní rady. Jde nepochybně o velké překvapení pro finanční trhy. A jak to vypadá, překvapením ještě nebude konec.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader