Úterý 19. březen 2024 11:22
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Březen – zpomalení růstu vkladů i úvěrů

29.04.2022 12:30  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Celková suma aktiv bankovního sektoru v březnu zpomalila tempo růstu na 0,2 % meziměsíčně a ukončila první čtvrtletí na hodnotě 9 551,7 mld. Kč. V meziročním srovnání je bilanční suma vyšší o 9,1 %. Hlavní příčinou březnového zpomalení růstu byla nižší aktivita na mezibankovním trhu, když vklady a úvěry u centrálních bank a u jiných úvěrových institucí v součtu poklesly o téměř 85 mld. Kč. Zároveň zpomalila i dynamika klientských obchodů z únorového růstu o 1,6 % meziměsíčně na aktuálních 0,6 % meziměsíčně. Na druhou stranu došlo ke skokovému nárůstu hotovosti o 42,5 % meziměsíčně a zároveň pokračuje růst objemu dluhových cenných papírů v držení bank (+ 2,7 % meziměsíčně).
 
Celkový objem vkladů dosáhl na konci března hodnoty 6 172,0 mld. Kč, což je o 0,2 % více než v předchozím měsíci a o 4,7 % více ve srovnání s březnem 2021. Za zpomalením tempa růstu vkladů stojí především meziměsíční pokles vkladů obyvatelstva o 0,8 % (-25,9 mld. Kč). To je jev, který jsme viděli naposledy v květnu 2017, a to v mnohem menší míře (-1,2 mld. Kč). Lze spekulovat, že větší část odlivu vkladů způsobila panika v počátku války na Ukrajině a je nyní držena v domácnostmi v hotovosti. Po odeznění prvotního šoku a vlivem vyššího úročení vkladů očekáváme částečný návrat do bankovního systému. Již nyní je patrný nárůst krátkodobých termínovaných vkladů s vyšším úročením (+4,1 % meziměsíčně). Vklady nefinančních podniků v březnu připsaly 0,8 % a v meziročním srovnání jsou vyšší o 8,1 %.
 
Objem klientských úvěrů v celkové hodnotě 3 925,4 mld. Kč v březnu zpomalil tempo růstu na 0,6 % meziměsíčně. V meziročním srovnání jsou celkové úvěry vyšší o 4,2 %. Hlavní příčinou je pokles stávajícího objemu úvěrů nefinančním podnikům o 1,2 % meziměsíčně. Na druhou stranu vnově poskytnutých úvěrech firemní sektor v březnu ještě udržel vysokou aktivitu a uzavřel nové úvěrové smlouvy v objemu plně srovnatelném s předchozím měsícem (53,1 mld. Kč.). V objemu úvěrů poskytnutých obyvatelstvu došlo k mírnému zrychlení růstu na 0,8 % meziměsíčně, a tím i k udržení vysoké úrovně meziročního tempa růstu 10,9 %. V nových hypotečních úvěrech bylo v březnu poskytnuto více než 25 mld. Kč, což je lehce více než v předchozím měsíci, avšak s nástupem platnosti regulatorních limitů ČNB lze očekávat další pokles poptávky po hypotékách. Naopak spotřebitelské úvěry dosáhly v březnu rekordní výše nových úvěrů 8,6 mld. Kč a jejich celkový objem je ve srovnání s rokem 2021 vyšší o 9,4 %.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Brusel zhoršil výhled pro ČR i eurozónu. Dluh Řecka příští rok prý skoro na dvojnásobku výkonu ekonomiky
    Evropská komise dnes výrazně zhoršila výhled české ekonomiky. Letos podle ní vzr...
  • Brutální reakce ropy na zásoby, pomáhá propad USD
    Druhá polovina dnešní obchodní seance opravdu stojí za to. Volatilitu vyvolaly komentáře z Fedu a také špatné výsledky...
  • Brzké zvyšování sazeb v USA je nadále nepravděpodobné
    Zápis z posledního zasedání Fedu odhalil, že členové FOMC se neshodují v potřebě zpřísnit měnovou politiku. Podle analýzy SG zůstane Fed ve vyčkávací pozici, přičemž zvýšení sazeb v září je velmi nepravděpodobné a v prosinci bude záležet především na stavu ekonomiky a inflaci. Základním scénářem SG zůstává, že rizika vnějšího prostředí nedovolí Fedu zvýšit sazby dříve než v polovině příštího roku. Dolar po zveřejnění zápisu proti euru oslabil zhruba o třetinu procenta nad úroveň 1,1300 EUR/USD.
  • Brzy se očekává nárůst volatility bitcoinu.
    Bitcoin se již téměř 4 měsíce pohybuje v bočním trendu okolo cenové hladiny 20 000 USD. Cena skoro dosáhla horní hranice medvědího kanálu. Očekávám, že během příštích několika týdnů bitcoin zahájí nový trend. Můj preferovaný scénář je, že bitcoin bude pokračovat ve svém předchozím střednědobém trendu a zůstane uvnitř kanálu. Očekávám odmítnutí u rezistence kanálu a posun směrem k 12 000 USD. Potvrzení tohoto scénáře přijde s průlomem pod 18 500 USD. Nejméně příznivým scénářem je, že se bitcoin vymaní z medvědího kanálu a poskytne větší odraz výše k 28 000 – 30 000 USD. Potvrzení tohoto scénáře přijde s průlomem nad 22 800 USD.
  • Březen a červen mohou být pro akciové indexy a akcie "černé"
    Klíčové indexy amerického akciového trhu – Dow Jones, NASDAQ a S&P 500 – obnovily svůj pokles. Poslední tři dny se uzavíraly v červených číslech. Ani jejich poslední pokles však zatím nelze označit za "silnou korekci". Zdá se, že trhy se z posledních sil chytají každého stébla. Ostatně není žádným tajemstvím, že letošní rok bude pro měnovou politiku nejen Fedu, ale i mnoha dalších centrálních bank světa "rokem utahování". V souladu s tím bude ohrožen jak akciový trh, tak trh kryptoměn. Kryptoměnový trh zažívá v posledních dnech zjevnou úlevu a dokonce vykazuje dobrý růst. Nesouhlasíme tedy s názorem, že segmenty akcií a kryptoměn nyní vzájemně silně korelují a kryptoměny téměř táhnou akciový trh dolů. Spíše naopak. Korelace prakticky neexistuje a skutečnost, že na začátku roku měly oba trhy tendenci klesat, vysvětlujeme tím, že jsou oba trhy rizikové.
  • Březen byl na pražské burze slabší, od začátku roku stále slušný zisk
    Březnovou výkonost negativně ovlivnila situace v bankovním sektoru. Tentokráte jak v případě USA, tak i Evropy. Rizikové podnikání některých bank znamenalo ztráty a následně run na tyto banky. To se samozřejmě projevilo v celém finančním odvětví. A nejistota byla patrná na celém trhu. V případě našich bank jsou obavy o jejich finanční zdraví zcela neoprávněné. Mají vysokou kapitálovou přiměřenost, robustní hotovostní pozici, navíc ČNB se nechala slyšet, že pokud by bylo třeba, okamžitě by dodala likviditu.
  • Březen odstartoval stavební sezónu
    Březnové statistiky ze stavebního sektoru rozhodně nezklamaly. Oproti loňskému březnu byla stavební produkce pouze o 3,1 % nižší, ještě v únoru byl přitom propad dvouciferný (-11,0 %). A to byl loňský březen jeden z nejsilnějších měsíců loňského roku, když stavebnictví doplatilo na šíření pandemie koronaviru až se zpožděním. Oproti únoru byl v letošním březnu dokonce zaznamenán vzestup o silných 3,1 %, když pomohlo výrazně lepší počasí, které odstartovalo stavební práce.
  • Březen přinese rozuzlení třaskavého problému jménem navýšení ESM. Unavený Juncker už nechce být šéfem Eurogroup
    Ještě ráno se šířila světem slova prezidenta EU o urychleném plnění permanentníh...
  • Březen přinesl výraznější zdražení povinného ručení. Jeho cena vzrostla o celých 125 korun na 6 591 korun
    Po únorovém přechodném snížení ceny povinného ručení došlo v březnu znovu k jejímu nárůstu. Konkrétně se podle Broker Consulting POVIndexu zvedla o 125 korun na 6 591 korun. Výraznější nárůst zaznamenal index nikoli v Praze, ale v menších městech, místy až o 177 korun.
  • Březen ve znamení výrazného snižování úrokových sazeb
    Česká národní banka na svém čtvrtečním měnově politickém zasedání pravděpodobně sníží základní úrokovou sazbu o dalších 50bb. Učiní tak především z důvodu nadále se zhoršujícího výhledu pro růst české ekonomiky vlivem šířící se koronavirové infekce. Kurz koruny tak může dále oslabit, což by pravděpodobně vyvolalo reakci ze strany centrální banky. Zavedení kvantitativního uvolňování neočekáváme.
  • Březnová stavební produkce zklamala
    Stavební produkce v ČR se v březnu překvapivě snížila a nenavázala tak na svižný růst z předchozích několika měsíců. Meziměsíčně klesla o 3,7 procenta, zatímco v únoru rostla o 4,8 %. K poklesu přitom došlo jak v pozemním, tak i inženýrském stavitelství (o 3,1 procenta meziměsíčně, resp. o 5,0 procenta). V meziročním srovnání růst celkové stavební produkce zpomalil z 18,9 procenta na 8,2 procenta. Nadále vysoká meziroční dynamika souvisí s nízkou srovnávací základnou loňského roku, především jehož počátek byl ve znamení stále silných protiepidemických restrikcí.
  • Březnová zadluženost českých domácností
    „Na meziměsíčním nárůstu zadlužení domácností se výrazně podílely spotřebitelské úvěry, jejich výše meziměsíčně vzrostla o 1,0 % (3 mld. Kč), nejvýrazněji od loňského listopadu. Úvěry na bydlení se zvýšily o 0,3 % (5 mld. Kč). Dynamika růstu zadlužení ve spotřebitelských úvěrech je v roce 2023 výrazně vyšší než u úvěrů na bydlení. V obecné rovině se tak pravděpodobně potvrzuje jev, který pozorujeme i u našich zákazníků. Ti méně využívají spotřebitelské úvěry na zbytnou spotřebu a vice jimi financují opravy, rekonstrukce a investice do snížení spotřeby energií. Důvodem může být fakt, že po zpřísnění kritérií a s vyššími úrokovými sazbami řada lidí na úvěr na bydlení nedosáhne.“
  • Březnová zpráva z amerického trhu práce zklamáním. Dolar zpět nad 1,31, PX odevzdal zisky
    Jediná mezinárodně významná data dnešního dne zdaleka neproběhla v souladu s trž...
  • Březnové maloobchodní tržby zklamaly
    Březnové reálné maloobchodní tržby bez prodejů aut byly v ČR meziměsíčně nižší o 0,7 %, zatímco my jsme očekávali jejich mírný růst. Jako zklamání lze březnový výsledek hodnotit také při srovnání s tržním konsensem. Podle toho měly v meziročním vyjádření maloobchodní tržby klesnout o 6,6 %, zatímco ve skutečnosti došlo k poklesu o 8,1 %. Směrem dolů byl navíc revidován údaj za únor. Původně data pro tento měsíc ukazovala na meziměsíční pokles o 0,4 %, po revizi to však je již -0,7 % m/m.
  • Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
    Centrální banka musela mít z čísel přicházejících z domácí ekonomiky v posledních týdnech radost. Většina z nich naznačovala, že se inflace pomalu dostává pod kontrolu. Lednová i únorová inflace skončila pod odhadem trhu a v únoru inflační čísla přesně orazítkovala 2% cíl centrální banky. I přesto na zasedání v tomto týdnu předpokládáme, že v bankovní radě převládne “opatrnost” a úrokové sazby půjdou dolů o dalších 50bps (na 5,75 %).
  • Březnový růst průmyslové výroby mírně korigoval slabý výkon v předchozích dvou měsících
    Tuzemská průmyslová produkce v březnu mírně korigovala slabší výkon v prvních letošních měsících, když meziměsíčně vzrostla o solidních 1,7 %. Průmyslová výroba tak v březnu byla meziročně vyšší o 2,4 % (NSA), resp. 2,3 % po očištění o efekt rozdílného počtu pracovních dní. To bylo nad tržním konsensem, který předpokládal růst o 1,9 % y/y (NSA) a naopak mírně pod naším odhadem, který činil 2,5 % (NSA).
  • BTC a ETH velryby posílají kryptoměny v hodnotě až 133 000 000 dolarů
    Krypto velryby začátkem týdne přesouvají obrovské množství mincí, přičemž na blockchainu bylo zaznamenáno několik devítimístných transakcí.
  • BTC a ETH zažily týdenní pokles o nejméně 11 %, je čas nakupovat?
    Bitcoin a Ethereum, podle tržní hodnoty největší kryptoměny představují podle CoinMarketCap více než polovinu z 1,89 bilionu dolarů kapitalizace celého kryptosektoru, která zahrnuje tisíce digitálních projektů.
  • BTC býci se radují, jelikož největší ETF zastavily odliv – co to znamená pro BTC?
    Bitcoin se stabilizoval kolem 40 000 dolarů, protože příliv z fondu Grayscale Bitcoin Trust v hodnotě 20 miliard dolarů se zpomalil, což podle stratégů může pomoci zastavit dvoutýdenní pokles.
  • BTC: býčí signály
    Data na řetězci ukazují, že odliv bitcoinových burz v poslední době vzrostl, což je znamení, které by se mohlo ukázat jako býčí vzhledem k ceně kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank