Pátek 29. březen 2024 08:13
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Reuters: Moskva a Peking pracují na tom, jak obejít platební systém SWIFT

16.03.2022 15:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rusko a Čína pracují na tom, jak obejít globální platební systém SWIFT a propojit své vlastní systémy finančních zpráv. Podle agentury Reuters to uvedl ruský poslanec Anatolij Aksakov. Dodal, že obchod mezi Ruskem a Čínou vzrostl od ledna do února o více než 40 procent a že růst by měl pokračovat. Moskva tak reaguje na sankce, které na ni Západ uvalil kvůli invazi na Ukrajinu. Od systému SWIFT bylo odpojeno několik ruských bank, což jim způsobuje problémy s převody peněz v zahraničním platebním styku.

"Abychom se zbavili rizik spojených s udržením obchodního obratu, je potřeba navázat spolupráci mezi ruským a čínským systémem finančních zpráv," řekl Aksakov, který předsedá finančnímu výboru v dolní komoře ruského parlamentu.

Systém zasílání zpráv s názvem Systém pro převod finančních zpráv (SPFS), který vyvinula ruská centrální banka, by měl umožnit tok peněz v rámci domácího mezibankovního provozu. Má však omezení, pokud jde o načasování, velikost a složitost transakcí, které dokáže zpracovat.

Jinou možností je připojení k čínské platební platformě CIPS. Tu však lze použít jen pro zúčtování plateb v čínských jüanech.

"Vím, že takové práce probíhají," cituje Reuters Aksakova. "Naše centrální banka spolupracuje s čínskou centrální bankou a já věřím, že současná situace podnítí příslušné procesy," dodal.

Ruské ministerstvo financí uvedlo, že když byl Moskvě zablokován přístup k dolaru a k euru, začne používat čínský jüan ze svých zahraničních rezerv. Některé ruské banky mezitím vydávají platební karty pomocí čínského systému UnionPay, vzhledem k tomu, že sankce zastavily fungování jejich karet vydávaných společnostmi Visa a Mastercard v zahraničí.

Zdroj: ČTK, Reuters

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Reuters: Djokovič koupil podíl v dánské firmě, která vyvíjí lék na covid-19
    Srbský tenista Novak Djokovič, oblíbený mezi odpůrci očkování, koupil 80procentní podíl v dánské biotechnologické společnosti QuantBioRes, která vyvíjí lék na covid-19. Agentuře Reuters to řekl šéf podniku. Djokovič není proti covidu-19 očkovaný, což mu spolu s nejasnostmi ohledně jeho prodělání této nemoci znemožnilo start na turnaji Australian Open. Tenista byl z Austrálie minulý týden vyhoštěn a v neděli odcestoval do vlasti.
  • Reuters: EK navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej aut na syntetická paliva
    Evropská komise (EK) navrhuje, že po roce 2035 umožní prodej nových osobních aut se spalovacími motory, ale jen v případě, že budou využívat pouze syntetická paliva. Informovala o tom agentura Reuters. Ta se odvolává na dokument, který nastiňuje návrhy komise německému ministerstvu dopravy. Německo patří spolu s Českou republikou mezi členské země Evropské unie, které pro auta na syntetická paliva prosazují výjimku ze zákazu prodeje nových osobních aut se spalovacími motory po roce 2035.
  • Reuters: EK povolí bez výhrad převzetí dusíkové divize Borealis Agrofertem
    Evropská komise povolí bez výhrad převzetí divize rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv skupinou Agrofert. S odvoláním na obeznámený zdroj o tom informovala agentura Reuters. Rakouská firma, která spadá pod skupinu OMV, loni v tiskové zprávě uvedla, že Agrofert za převzetí nabídl 810 milionů eur (19,1 miliardy Kč). Vyjádření společnosti Agrofert se ČTK snaží získat.
  • Reuters: Evropská komise patrně začne vyšetřovat americkou firmu Microsoft
    Evropská komise (EK) v příštích měsících pravděpodobně začne vyšetřovat americkou technologickou společnost Microsoft, protože jednání o nápravě v souvislosti s integrací aplikace Teams do balíčku nástrojů Office nepřineslo uspokojivý výsledek. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na informované zdroje.
  • Reuters: Hackeři, kteří jsou za útokem na firemní systémy, chtějí 70 milionů USD
    Hackeři, kteří zřejmě stojí za víkendovým kybernetickým útokem na stovky firem i veřejných organizací nejen ve Spojených státech, požadují 70 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy Kč). S odkazem na informace na blogu, který obvykle používá kybernetický gang REvil, to dnes uvedla agentura Reuters.
  • Reuters: Home Credit chystá vstup na hongkongskou burzu
    Skupina Home Credit chystá vstup na akciovou burzu v Hongkongu. S odkazem na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Firma, která se zaměřuje na spotřebitelské úvěry, by z primární veřejné nabídky (IPO) akcií chtěla získat alespoň jednu miliardu amerických dolarů (přes 23 miliard Kč). Home Credit už podle zdrojů vybral banky, které vstup na burzu zorganizují. Akcie by mohly být na trhu ještě letos.
  • Reuters: Italský výrobce jachet Ferretti chce znovu na burzu
    Italský výrobce luxusních jachet Ferretti zvažuje, že znovu vstoupí na akciovou burzu. Veřejná nabídka by se mohla v Miláně uskutečnit v říjnu a firma by v jejím rámci mohla nabídnout 30 až 35 procent akcií. S odvoláním na informovaný zdroj to dnes uvedla agentura Reuters.
  • Reuters: Koronavirus podporuje přepravu zboží samořízenými vozy
    Koronavirová krize urychluje posun odvětví samořízených vozů od přepravy lidí k dodávkám zásilek. "Realita je teď taková, že doprava zboží je větším trhem než přeprava lidí," cituje agentura Reuters Johna Krafcika, šéfa společnosti Waymo, která se zabývá vývojem samořízených vozů.
  • Reuters: Křetínského nájezd na Sainsbury vypadá jako nákladná záležitost
    Daniel Křetínský patrně doufá, že supermarkety budou nadále těžit z opatření, která přinesla pandemie a která se pro obchody nabízející potraviny a zboží denní potřeby ukázala jako příznivá. Český miliardář totiž zvýšil podíl v britském řetězci supermarketů J Sainsbury a drží v něm už skoro deset procent, což vyvolává dohady, že se pokusí firmu převzít. Ve svém komentáři to dnes píše redaktorka agentury Reuters Aimee Donnellanová.
  • Reuters: Křetínský zřejmě prodá svůj podíl v bance Aareal
    Miliardář Daniel Křetínský se chystá přijmout od tří zahraničních investorů nabídku na převzít německé banky Aareal, v níž má podíl. S odvoláním na informovaný zdroj to dnes uvedla agentura Reuters. Fond Vesa Equity Investment, který Křetínský vlastní spolu s dalším podnikatelem Patrikem Tkáčem, je jedním ze tří největších akcionářů banky.
  • Reuters: Nová baterie má Teslu zlevnit na úroveň benzínových vozů
    Americká automobilka Tesla hodlá koncem letošního či začátkem příštího roku začít ve svých elektromobilech Model 3 používat novou levnou baterii s dlouhou životností. Ta by měla snížit ceny elektromobilů zhruba na úroveň benzinových vozů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené s plány podniku.
  • Reuters: O aktivity TikToku v USA se zajímá také Twitter
    Americká internetová společnost Twitter projevila zájem o převzetí aktivit čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok ve Spojených státech. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. O převzetí aktivit, které by odvrátilo zákaz provozu TikToku v USA, již jedná americký softwarový gigant Microsoft.
  • Reuters: Potíže Boeingu kvůli 737 MAX 8 nutně Airbus neposílí
    Ztráty firmy Boeing způsobené nedávným pádem dvou letounů 737 MAX 8 nutně nepřinesou zisk jeho rivalu Airbusu. Podle agentury Reuters sice americký gigant s obratem 215 miliard dolarů (4,8 bilionů korun) může ukončit dodávky tohoto stroje, bohužel pro Airbus ale není moc pravděpodobné, že si evropská firma z jeho tržního podílu ukrojí větší díl. Výrobní kapacity evropské firmy jsou totiž plně vytížené a lhůty dodávek se táhnou roky.
  • Reuters: Regulátoři EU provedli neohlášené inspekce v kancelářích Gazpromu
    Antimonopolní regulátoři Evropské unie provedli neohlášené inspekce v kancelářích ruské plynárenské společnosti Gazprom. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroj obeznámený se situací. Podle zdrojů agentury Bloomberg regulátoři navštívili kanceláře německých divizí Gazpromu v rámci vyšetřování role podniku při výrazném růstu cen plynu v Evropě, které začalo ještě před válkou na Ukrajině.
  • Reuters: Rijád a Moskva se dohodly na prodloužení těžebních škrtů
    Saúdská Arábie a Rusko se včera dohodly na prodloužení stávajících ropných těžebních škrtů o jeden měsíc. S odkazem na své zdroje z uskupení OPEC+, které sdružuje největší producentské státy, to včera uvedla agentura Reuters.
  • Reuters: Rijád chce prodat dvě procenta akcií Saudi Aramco
    Saúdská Arábie se chystá v primární veřejné nabídce (IPO) prodat dvě procenta akcií státní ropné společnosti Saudi Aramco. S odvoláním na tři informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Cena akcií pro vstup na burzu bude podle nich stanovena 5. prosince, obchodovat s akciemi se na burze v Rijádu začne 11. prosince. Firma podle zdrojů také rok nebude moci své akcie uvést na zahraniční burzu.
  • Reuters: Ruská Gazprombank rozšířila spolupráci s bankami v Indii
    Ruský finanční ústav Gazprombank rozšířil spolupráci s bankami v Indii, díky čemuž usnadní růst obchodu v národních měnách mezi oběma zeměmi. Agentuře Reuters to řekla místopředsedkyně správní rady Gazprombank Jelena Borisenková. Rusko se v letošním roce stalo největším dodavatelem ropy na indický trh. Spojené státy a Británie na Gazprombank loni v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu uvalily sankce, Evropská unie nikoliv.
  • Reuters: Rusko bude asi hledat náhrady za SWIFT, alternativy budou drahé
    Moskva bude patrně hledat alternativy, jak se obejít bez mezinárodního platebního systému SWIFT. V sobotu od něj totiž bude v souladu s dřívější dohodou západních zemí odstřiženo sedm ruských bank a je možné, že se jejich počet ještě zvýší. Alternativy ale ruským podnikům značně zvýší náklady i rizika, uvedli odborníci, na které se odvoává agentura Reuters. Rusko se podle nich bude přinejmenším v nejbližší době potýkat se snížením objemu dovozu i vývozu.
  • Reuters: Rusko do Evropy dodalo přes plynovody 12 miliard kubíků plynu
    Vývoz plynu od ruské plynárenské společnosti Gazprom do Evropy prostřednictvím plynovodů v prvním pololetí dosáhl zhruba 12,1 miliardy krychlových metrů, zatímco v celém loňském roce činil 62 miliard krychlových metrů. Informovala o tom dnes agentura Reuters, která se odvolává na své výpočty vycházející z údajů o dodávkách přes Ukrajinu a prostřednictvím plynovodu TurkStream. V samotném červnu se export podle těchto údajů meziměsíčně zvýšil o 3,6 procenta na 66,8 milionu krychlových metrů denně.
  • Reuters: Ruský soud zmrazil všechna aktiva automobilky Volkswagen v zemi
    Ruský soud zmrazil všechna aktiva automobilky Volkswagen v Rusku. Vyplývá to ze soudních dokumentů, do kterých nahlédla agentura Reuters. Volkswagen je jednou z řady zahraničních automobilek, které pozastavily obchodní aktivity v Rusku poté, co západní země uvalily na Moskvu rozsáhlé sankce kvůli konfliktu na Ukrajině.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FXDD
Sunbird FX
Capital.com
reklama
Purple MT4 platforma nova