Čtvrtek 28. březen 2024 23:34
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Americká centrální banka uklidňuje trhy

31.08.2021 10:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Šéf americké centrální banky ve svém pátečním projevu potvrdil pokračující ekonomické zotavování. „Současně ale spíše uklidňoval trhy tvrzením, že zpřísnění měnové politiky není na pořadu dne. V pátek pak podrobně informoval o tom, proč považuje nárůst inflace jako dočasný. Mimo jiné je způsobena časově omezeným nabouráním odběratelsko-dodavatelských řetězců,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. Centrální banka tak údajně zůstane i nadále zdrženlivá ohledně případného zvyšování úrokových sazeb.

Zvedání sazeb je do budoucna podmíněno především směřováním ekonomiky k plné zaměstnanosti. Za předpokladu dobré kondice na trhu práce mohou být však již tento rok omezeny měsíční nákupy amerických státních dluhopisů a cenných papírů zajištěných hypotékou do bilance centrální banky. Zaměstnanosti by mohl pomoci růst pracovních míst díky znovuotevření některých škol či zmírnění omezení péče o děti. Zaznělo také, že zde máme nemalá rizika spojená s šířením varianty Delta, což je jasný argument pro setrvání aktuálně nastavené měnové politiky.

Reakce akciových trhů

Americké akcie se po proslovu obchodovaly výše, přičemž index S&P 500 dosáhl rekordního maxima. Posílilo 9 z 11 hlavních sektorů v rámci indexu S&P 500. Nejvyšší růst zaznamenaly energetické společnosti. Vystoupení šéfa centrální banky USA Jeromea Powella uklidnilo obavy z načasování snižování úrokových sazeb a vyvolalo mezi investory před víkendem nákupní náladu. Investoři tak jednoznačně dospěli k názoru, že centrální banka nesignalizuje nějaký spěch na zpřísnění měnové politiky. Technologický index Nasdaq si připsal více než 1 %, když zaznamenal již šestý růst během poslední sedmi dní. Nasdaq zároveň zavřel na rekordním maximu 15 129 bodů.

Vývoj dolaru

„Naopak dlouho očekávané vystoupení šéfa Fedu v Jackson Hole přineslo dolarovým býkům lehké zklamání. Výhled pomalejšího zvedání úrokových sazeb zapříčinil lehké oslabení dolaru. Z pátečního výstupu guvernéra Powella profitovala zejména rizikovější aktiva, včetně koruny. Kurz se posunul směrem k hranici 25,50 za euro,“ komentuje Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Reakce dluhopisových trhů

Výnosy státních dluhopisů v reakci na vystoupení mírně klesly, jejich ceny tak zhodnotily. „Když se nyní podíváme na výnosovou křivku (výnosy amerických státních dluhopisů se splatností kratší než jeden rok až po 30 let), tak vidíme v delším časovém horizontu pomalejší nárůst úrovně výnosů (tzv. zploštění výnosové křivky). To nám může indikovat, že trh očekává ve vzdálenější budoucnosti oslabení ekonomického růstu,“ upozorňuje Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select. I proto někteří analytici neočekávají, že by desetiletý výnos amerického státního dluhopisu překonal letošní maximum kolem 1,75 % z konce čtvrtletí.

Ekonomické ukazatele

Na ekonomiku, finanční trhy a měnovou politiku mají dopad především následující makroukazatele. Páteční zpráva ministerstva obchodu ukazuje, že mzdy v USA rostou a Američané dále zvyšují úspory. Zdá se, že inflace dosáhla vrcholu, což by mohlo zachovat kupní sílu domácností. Podniky také doplňují zásoby a vyvážejí více zboží, což naznačuje, že zpomalení růstu v tomto čtvrtletí by se v dalším období mohlo lehce odrazit.

Cenový index výdajů na osobní spotřebu (PCE), který nezahrnuje složky potravin a energií, se v červenci vyšplhal pouze o 0,3 %. To byl nejmenší nárůst za pět měsíců. Za 12 měsíců do července vzrostl tento cenový index PCE o 3,6 %. Základní cenový index PCE je právě preferovaným měřítkem inflace pro FED. O ten se centrální banka opírá, že není zapotřebí panikařit z nárůstu cenové hladiny.

Fincentrum & Swiss Life Select

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká automobilka Tesla otevřela u Berlína svou první továrnu v Evropě
    Americká společnost Tesla dnes oficiálně otevřela svůj nový závod na elektromobily v braniborské obci Grünheide nedaleko Berlína, je to zároveň její první továrna v Evropě. Tesla ji vybudovala na domácí půdě konkurenčního automobilového koncernu Volkswagen, s kterým soupeří v elektromobilitě. Při ceremonii, které se zúčastnili mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a braniborský premiér Dietmar Woidke, předal šéf Tesly Elon Musk první auta novým majitelům. Továrna, která nabídne práci 12.000 lidí, chce vyrábět až 500.000 vozů Model Y ročně.
  • Americká banka JPMorgan uvede vlastní kryptoměnu
    Americká banka JPMorgan uvede vlastní kryptoměnu s názvem JPM Coin. Jde o první kryptoměnu vydanou velkou bankou, která bude sloužit k interním účelům. Používat se bude pro mezinárodní převody peněz bankovní klientely.
  • Americká burza uzavřela obchodování ne zrovna šťastně: index Dow Jones klesl o 1,07 %.
    Zápis z červnového zasedání Federálního rezervního systému (Fed) Spojených států byl zveřejněn včera. Obsah dokumentu napovídá, že regulátor hodlá v roce 2023 sazby zvýšit kvůli rychlému růstu inflace. Fed navíc předpovídá možnou recesi americké ekonomiky do konce roku 2023 a předpovídá pokles HDP země ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku a v prvním čtvrtletí příštího roku.
  • Americká burza zaznamenala nejhorší den od roku 1987
    Akcie padají po celém světě. Kvůli koronaviru nesmíme cestovat do USA. Rozsáhlá opatření proti pandemii výrazně omezují ekonomiku v mnoha postižených zemích.
  • Americká celková inflace za březen pouze na 5 %
    „Celková inflace ve Spojených státech překonala očekávání a vykázala pouze 5% růst a to hlavně vlivem zlevňujících energií a pohonných hmot, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americká centrální banka dá trhům nový impuls
    Americký akciový trh v průběhu úterní seance přidal zhruba čtvrt procenta. Podporou mu byly především technologické akcie, které si polepšily o 1,5 %. Zklamání z předstihového indexu ISM z výrobní aktivity vedlo k poklesu průmyslového indexu Dow Jones o 0,3 %. Vedle akcií průmyslových podniků ztrácely i maloobchodní řetězce (-0,9 %) nebo telekomunikace ( 0,8 %).
  • Americká centrální banka dnes oznámí výsledky zasedání FOMC.
    Americká centrální banka dnes oznámí výsledky zasedání FOMC. O půl hodiny později se uskuteční tisková konference s předsedou Fedu Jeromem Powellem. Očekává se, že regulátor zvýší sazbu federálních fondů o 75 bazických bodů. Nástroj CME FedWatch ukázal 84% pravděpodobnost nárůstu o 75 bazických bodů a 16% šanci na zvýšení o celé procento.
  • Americká centrální banka nehodlá zvyšovat sazby
    Americká centrální banka v souladu s očekáváním ponechala na svém posledním zasedání klíčovou úrokovou sazbu beze změny v pásmu 2,25 % - 2,50 %. O současném nastavení sazeb ale toto zasedání nebylo.
  • Americká centrální banka rapidně snížila sazby
    Americká centrální banka – Fed chce snížením sazeb podpořit ekonomiku sužovanou dopady šíření koronaviru. Zareagovala velmi rychle a už v úterý velmi překvapivě snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do pásma 1,00 až 1,25 %. K podobně razantnímu snížení sazby tato banka naposledy přistoupil v roce 2008. Americká centrální banka se k tomuto kroku rozhodla ihned po telekonferenci ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7.
  • Americká centrální banka snížila úroky, trhy přesto zklamala. Koruna se propadla nejníže za poslední skoro dva měsíce
    Americká centrální banka dnes večer středoevropského času snížila svoji základní úrokovou sazbu, a to o čtvrtinu procentního bodu. Stalo se tak poprvé od roku 2008. Koruna vůči euru v reakci znehodnotila na nejslabší úroveň za poslední takřka dva měsíce, na 25,72 za euro. Snížení sazby totiž šéf centrální banky USA, Jerome Powell, doprovodil rétorikou, která jej vykresluje spíše jako preventivní zásah, dost možná jednorázový, než nutně jako zahájení cyklu trvalejšího snižování sazeb. Trhy však sázely na to, že nezůstane právě je u jednoho snížení o čtvrtinu procentního bodu, pročež jsou navzdory snížení sazby – které by je teoreticky mělo povzbudit – spíše zklamány. Zájem tak opadá i o rizikovější druhy investic, které tak tak v reakci zaznamenávají propad, ať už se jedná obecně o americké akciové trhy nebo právě o českou měnu.
  • Americká centrální banka zvažuje vlastní digitální měnu
    Zatímco Bitcoin a další kryptoměny lámou rekordy, šéf Federální rezervní banky v New Yorku William Dudley prohlásil, že FED zvažuje vlastní digitální měnu.
  • Americká cla na čínské zboží dnes vstupují v platnost, TRY zůstává volatilní
    USA v souladu s víkendovým vyjádřením amerického prezidenta zvýšily cla na dovoz zboží z Číny z 10 % na 25 %. Vyšší cla byla zavedena v době vyjednávání a návštěvy čínského premiéra Liu He v USA. Podle lidí blízkých jednání dosud žádný posun dosažen nebyl, ale jednání budou pokračovat také dnes. Co více, americký prezident naznačil, že bude v kontaktu s Čínským prezidentem, od něhož včera obdržel pozitivní dopis. Z ekonomického hlediska připomínáme, že se cla týkají pouze zboží, které ode dneška bude vysláno z čínských přístavů. Obě země nyní tedy mají stále zhruba čtyři týdny, než vyšší cla pocítí američtí spotřebitelé a čínští exportéři.
  • Americká cla na Peking opět rozkolísala kapitálové trhy
    Během posledních dní nám trhy ukázaly, jak křehký může být růst, který si víceméně udržovaly od začátku ledna 2019 - po výrazných výprodejích na konci roku. V zelených číslech se kromě dobré výsledkové sezóny a rétoriky centrálních bank udržovaly hlavně díky uzavření dočasného příměří mezi USA a Čínou. Tyto dva státy začaly vyjednávat o nové obchodní dohodě a uklidnily tak rostoucí nervozitu investorů. Nic ale netrvá věčně a v tomto případě to platí dvojnásob. Americký prezident Donald Trump na svém Twitteru dne 5. května oznámil, že Washington zvýší současná desetiprocentní cla na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů ročně na 25 procent, na což americké a evropské akcie reagovaly značným propadem.
  • Americká cla pokazila konec týdne. Dolar ztratil na atraktivitě, ale většinu zisků drží
    Neoficiální informace se potvrdily, USA uvalily 25procentní cla na čínské zboží v objemu 50 miliard USD. Prezident Trump navíc připomněl, že pokud se čínská strana pustí do odvety, v záloze má cla na zboží za dalších 100 miliard. Takto je to nastavené na obchodní válku, která už by měla na vzájemný obchod citelný vliv. Předpokládáme však, že čínská odpověď nebude nijak tvrdá a dalšímu kolu cel se spíše podaří zabránit.
  • Americká cla zvýšila pravděpodobnost nové recese na 70 %
    Po Číně, kde kreditní impuls už zkolaboval, se podobným směrem vydaly i Spojené státy americké. Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit vysoká cla na dovoz oceli a hliníku způsobí obrovské zpomalení obchodní výměny. Cla jsou v podstatě masivní daní vyměřenou v neprospěch amerických spotřebitelů. Pravděpodobnost recese v USA v průběhu následujících 12 měsíců tak podle nás v Saxo Bank vyletěla až na 70 procent.
  • Americká čísla dolaru nepomohla
    Americký dolar včera proti společné evropské měně oslabil. Od rána bylo obchodování volatilní, ale od zveřejnění prvních údajů z makroekonomiky...
  • Americká čísla podpořila dolar a umožnila koruně růstové zakončení týdne
    Koruna dnes jen potvrdila pozitivní vývoj během celého týdne a posílila vůči euru na 25,43. Zdrojem růstu zůstává si...
  • Americká čísla trhům nepomohla. Závěr týdne zůstává v sevření obav ze zpomalování
    Koncem týdne se na trzích znovu dostaly ke slovu obavy z výraznějšího zpomalování hlavních ekonomik, a tedy i firemních zisků. Nálada sice uvadala už včera, ale teprve dnes ráno ji zasáhla nová data. Nejprve to byla slabší dynamika čínského maloobchodu a průmyslu, poté horší indexy nákupních manažerů z eurozóny. V obou případech dostáváme nové indicie o ztrátě tempa, a v případě Francie dokonce indexy naznačují pokles aktivity.
  • Americká data a Fed vyhnaly akciové indexy na maxima
    Na domácí půdě dnes byla v hlavní roli data spotřebitelské inflace. Index spotřebních cen v červnu vzrostl meziročně o 2,7 %, oproti květnu pak o 0,2 %. Podle ČNB odráží zvýšená inflace v letošním roce přetrvávající fundamentální cenové tlaky, vysokou dynamiku regulovaných cen a obnovený růst cen potravin. I ve zbytku roku se dle centrální banky bude inflace pohybovat v horní polovině tolerančního pásma, příští rok se sníží k 2% cíli.
  • Americká data byla lepší, než se čekalo, akcie ale zahajují 2Q poklesem
    Evropské trhy dnes klesaly pod tíhou další vlny obav z dopadů koronaviru. V čele ztrát stály banky poté, co banky ve Velké Británii oznámily, že po tlaku ze strany Bank of England letos zruší výplaty dividend. Německo mezitím uvažuje o prodloužení karanténních opatření až do konce Velikonoc.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI