Úterý 19. březen 2024 07:45
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Dluh zemí EU se přiblížil hranici 100 % HDP

23.04.2021 09:15  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ECB podle očekávání ani na dubnovém zasedání nezařadila nižší rychlost v nákupech dluhopisů a hodlá tak pokračovat v tisku eur i nadále. Jen v případě nouzového pandemického programu PEPP s rámcem 1,9 bilionů hodlá pokračovat až do března příštího roku. Od loňského začátku až do poloviny letošního dubna jen v rámci tohoto nástroje již nakoupila papíry za téměř bilion eur, přičemž jen v březnu objem těchto nákupů překročil hodnotu 73 mld.

Vedle toho dál fungují i předchozí programy vykupování dluhopisů, v rámci kterých v březnu přikoupila papíry za 23 mld. eur, takže rozsah těchto operací se v předchozím měsíci přiblížil hranici 100 mld. Ve své bilanci tak už ECB nashromáždila bondy za téměř 4 biliony eur, a to zdaleka ještě není všem dnům konec. A vlastně ani nástrojům, protože vedle výše uvedených nákupů ECB pumpuje do finančního sektoru další miliardy prostřednictvím střednědobých půjček pro banky.

Prostor nakupovat ECB rozhodně má, jak ostatně ukazují statistiky dluhu jednotlivých zemí eurozóny zveřejněné včera dopoledne. Jen za loňský rok se zadlužení zemí eurozóny zvýšilo o rekordní 1,1 bilionu eur a v poměru k HDP se přiblížilo hranici 100 %. Jde samozřejmě především o důsledek pandemie, která srazila ekonomiky zemí eurozóny do nebývalé recese, nicméně tak úplně přehlédnout nejde ani vysokou míru zadlužení řady zemí ještě před krizí nebo nepříznivý vývoj strukturálních schodků některých z nich. V každém případě s ECB za zády to nebudou zatím zprávy, které by si vyžádaly razantnější úpravu rizikových prémií dluhopisů dotčených zemí.

Klub zemí EU s více než stoprocentním zadlužením se v loňském roce rozšířil ze tří rovnou na šest zemí a asi nikoho nepřekvapí, že jsou to shodou okolností všechno členské země eurozóny. Nejzadluženější zemí bylo i v loňském roce Řecko, jehož dluh překonal hranici 200 % HDP, nicméně čtyři pětiny tohoto dluhu představují dlouhodobé půjčky, které země získala v rámci řešení dluhové krize. Druhou nejzadluženější v pořadí byla loni Itálie s dluhem 156 % HDP následovaná Portugalskem se 134 %. Prudký růst dluhu se tentokrát nevyhnul ani ČR, která ovšem i tak zůstala čtvrtou nejméně zadluženou zemí unie.

TRHY
Koruna

Koruna se v průběhu čtvrtka pohybovala v úzkém pásmu pod hranicí 25,90 EUR/CZK. Svědčí jí ústup pandemie a naděje na poměrně brzký návrat ekonomiky do dřívějších kolejí naznačený v konkrétnějších záměrech rozvolňování. Koruně navíc svědčí i vysoký úrokový diferenciál, který zvyšuje rovněž atraktivitu tuzemského bondového trhu. MF na tomto trhu tento týden prodalo další dluhopisy v hodnotě 22,3 mld. korun a celkový objem peněz, které takto získala od začátku roku už přesáhl 214 mld. Když k tomu připočteme přímé prodeje a půjčku z fondů EU, dostává se MF na zhruba polovinu částky, která bude letos zapotřebí pro financování plánovaného schodku rozpočtu a dluhové služby.

Zahraniční forex
Eurodolar osciluje těsně nad hranicí 1,20, když ani zasedání ECB, ani další vynikající týdenní data z amerického trhu práce s měnovým párem nepohnula. Uvidíme, zdali do obchodování promluví výsledky evropských podnikatelských nálad (index PMI) za měsíc duben, jež by měly být zveřejněny dnes dopoledne.

Středoevropské měny - především forint, ale i zlotý - jsou pod tlakem, což může být částečně dáno nákazou z východu, která je tentokrát finanční povahy. Výprodej turecké liry totiž nebere konce, přičemž existují zásadní pochybnosti o tom, kolik má vlastně turecká centrální banka devizových rezerv k její obraně. V případě zlotého je pak reakce na liru s podivem, neboť březnová data zásadním způsobem vylepšila pohled na růst HDP v prvním čtvrtletí tohoto roku. Jak ve středu zveřejněné údaje za průmyslovou výrobu, tak včera prezentované údaje za maloobchodní tržby, zvrátily nepříznivě se vyvíjející běžící odhad růstu HDP z negativního teritoria do plusových hodnot. Jak průmysl, tak maloobchod totiž navzdory novým anti-covidovým restrikcím v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání rostly. Velmi slabý výkon stavebnictví, které negativně zasáhla nejen pandemie, ale i horší počasí, zřejmě nedokázal růst polského HDP stlačit pod nulu. Náš nowcast pro růst HDP aktuálně indikuje, že polská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně rostla o 1,6 %.


 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Dieselová krize se prohlubuje
    Spiknutí pumpařů při nastavování marží podle všeho nabývá kolosálních rozměrů a nákaza se z Česka šíří už i za hranice naší kotliny! Ani v USA totiž vývoj cen ropy a produktů v poslední době neodpovídá historickým zkušenostem. Alespoň soudě dle vývoje cen nafty v New Yorku, která od ledna vzrostla asi na dvojnásobek. Tedy násobně více než cena surové ropy (WTI zdražila asi 3x méně).
  • Rozbřesk: Díkůvzdání v barvě americké recese
    Den před oblíbeným severoamerickým svátkem Díkůvzdání zasvítily dva důležité makroekonomické indikátory barvou recese. Pesimistickou řečí promluvily jak pravidelná týdenní data žádostí o podporu, tak index podnikatelských nálad PMI.
  • Rozbřesk: Díky vládním opatřením se nezaměstnanost drží v Evropě stále nízko
    Recese, která v Evropě odstartovala už v prvním čtvrtletí, se zatím na trhu práce na první pohled nijak dramaticky nepodepsala. Alespoň to lze na první pohled vyčíst z vývoje míry nezaměstnanosti, která na konci května dosáhla 6,7 %. V eurozóně se sice dostala ještě o něco výše (na 7,4 %), avšak ani tam nelze hovořit o jejím dramatickém nárůstu. Už vůbec není její vývoj srovnatelný s tím, co se odehrávalo po pádu banky Lehman Brothers nebo po roce 2012, kdy bylo bez práce víc než 12 % lidí. Přesto nejsou aktuální (květnové) údaje důvodem k uspokojení z mírného průběhu recese.
  • Rozbřesk: Dilema ECB a co řiká nový guvernér ČNB Michl o koruně
    Poslední týdny to vypadá jako by se ECB rozhoupala a konečně začala řešit to, že inflace je permanentně nad cílem a euro na velmi slabých hodnotách, které ji nedovolí ztlumit. Přechod do restriktivnějšího módu měnové politiky v eurozóně však nebude vůbec triviální.
  • Rozbřesk: Dlouhé americké úrokové sazby zase rychle rostou, radujme se…
    Výnosy delších amerických dluhopisů už zase táhnou na sever. Dnes po ránu výnos desetiletého vládního dluhopisu, který je nejsledovanější tržní úrokovou sazbou světa, vystoupal k hranici 1,75%, což jsou nedávno dosažená roční maxima. Trh dluhopisů je totiž zjevně nervózní z amerických makroekonomických čísel, která by měla v nadcházejících dnech dorazit z trhu práce.
  • Rozbřesk: Dluhopisové trhy zůstávají pod tlakem a to se nelíbí ani akciím a dalším rizikovým aktivům
    Je těžké si znovu vydobýt na trzích důvěru, když už ji jednou ztratíte. Britská premiérka Liz Trussová se o tom opakovaně přesvědčuje. V pátek nepomohlo britský dluhopisům ani oznámení plánů na zvýšení korporátní daně (+18 mld.) ani odvolání ministra financí Kwasi Kwartenga. Výnosy desetiletých britských dluhopisů tak vystřelily vzhůru o dalších 13bps na 4,31 %.
  • Rozbřesk: Dluhopisové výprodeje nabírají po americké inflaci na síle
    Vyšší americká inflace jenom přilévá do ohně dluhopisových výprodejů. Desetiletý americký výnos se znovu přibližuje 3% hranici, zatímco dvouletý atakuje skoro desetiletá maxima. Dluhopisoví investoři mají strach, že pod taktovkou vyšší inflace Fed v březnu nejen zvýší sazby, ale nakonec i odhadovanou trajektorii růstu sazeb pro tento rok. A po pravdě s podobnými čísly v zádech k tomu může mít důvod….
  • Rozbřesk: Dluhopisy zažívají nejhorší start roku od osmdesátých let
    Trhy jako by odmítaly uvěřit americkému Fedu, že úrokové sazby skutečně ponechá v postpandemickém světě dlouhou dobu beze změny. Obavy z toho, že post-pandemické uvolnění a masivní rozpočtový stimul, který prochází Senátem (další 1,9 bilionu USD), povede k vyšší inflaci a rychlejšímu růstu amerických sazeb, dál živí výprodeje amerických dluhopisů. Ty padají již pátým týdnem v řadě – to se naposledy přihodilo v roce 2008.
  • Rozbřesk: Dluhy v unii klesají pomalu
    Určitě by bylo možné věnovat další úvodník „vděčnému“ tématu brexitu poté, co se situace deset dní před posledním platným termínem odchodu Velké Británie opět zkomplikovala, když šéf tamní sněmovny nepřipustil opětovné hlasování o nové rozvodové smlouvě. Nicméně vzhledem k dynamice událostí kolem brexitu bude asi vhodnější počkat si na nějaký skutečný posun, který bude konečně mezníkem na cestě Británie z unie, nebo alespoň jejího setrvání. Vzhledem k tomu, že pomyslný míč je na druhé straně kanálu La Manche, nezbývá vyčkat na další tah britského premiéra a doufat, že firmy jsou na zvýšenou (případnou) hrozbu divokého brexitu dostatečně připraveny (předzásobeny).
  • Rozbřesk: Dluh zemí eurozóny překonal 97 % HDP
    Pandemie koronaviru se výrazně podepsala na hospodaření zemí EU a vedla k dalšímu zadlužování. Není to vlastně nic překvapivého, nicméně teprve včera se trhy měly možnost seznámit s kompletními výsledky za třetí kvartál zveřejněnými Eurostatem. Na průběžných číslech je jasně vidět, jak silně se na hospodaření jednotlivých států podepsala jarní vlna i podzimní oživení. Ještě na začátku roku se schodek rozpočtů zemí eurozóny pohyboval pod hranicí tří procent, nicméně už ve druhém kvartále se zečtyřnásobil. S oživením ve třetím čtvrtletí přišlo i relativní zlepšení a zmenšení schodku na necelých 6 %. Tyto deficity se automaticky propisují i do vývoje dluhu, který se v případě eurozóny dostal na konci třetího kvartálu nad úroveň 93 % HDP.
  • Rozbřesk: Dnešek je o inflaci, eurodolar pod 1,19
    Dnešní spotřebitelská inflace v Česku ukázala na únorový meziměsíční růst o 0,2 procenta a meziroční o 2,1 procenta. To při prognóze ČNB a jejím cíli 2,2 %. To, co bude na dnešních datech centrální banku pravděpodobně zajímat nejvíce je, zda viditelněji poleví jádrová inflace. Ta i na začátku roku 2021 nadále zůstávala poblíž historických maxim a zvlášť ve světle relativně odolného trhu práce a překvapivě rychlého růstu mezd na konci roku 2020 mohou být centrální bankéři na vyšší jádrovou inflaci víc a víc “alergičtí”.
  • Rozbřesk: Dnešní data napoví, nakolik se inflace 'zakusuje' do evropského růstu
    Dnešní výsledky evropských květnových podnikatelských nálad zveřejněné v 10:00 ukážou, do jaké míry začíná vysoká inflace ohrožovat hospodářský růst. Budeme chtít vidět, jak podniky v eurozóně přenášejí vysoké vstupní náklady na své zákazníky a jak na vyšší ceny reaguje poptávka. To je klíčová informace pro centrální bankéře. Pokud tváří v tvář vysoké inflaci bude poptávka sama šlapat výrazně na brzdu, nemusí na ni tak agresivně šlapat centrální banka. A naopak, pokud uvidíme v ekonomice mzdy dorovnávající inflaci a zrychlování nákupů domácností, které chtějí nakoupit “ještě za levno”, musí být centrální banka ve své reakci agresivnější.
  • Rozbřesk: Dnešní předběžný odhad českého HDP zklamal, eurodolar se soustředí na čísla z eurozóny
    Dnes v devět hodin vyšla nová čísla o předběžném odhadu HDP za třetí čtvrtletí, která přinesla zklamání, a ukazují, nakolik českou ekonomiku zasáhl rychlý útlum automobilového průmyslu a služeb. Mezičtvrtletně vzrostl český HDP o 1,4 %, když trh čekal růst o 1,8 %, meziročně vzrostl o 2,8 % při odhadu trhu 3,2 %.
  • Rozbřesk: Dobré časy = rychlejší dohánění vyspělé Evropy
    Ekonomická teorie říká, že chudší by měli časem dohánět bohatší, a to jak v hospodářském výkonu, tak v mzdové úrovni. Jenže tato zákonitost nefunguje jednoduše jako mechanický budík, který natáhnete, a on pak už jen rovnoměrně běží. Dohánění neboli konvergence probíhá ve vlnách. Ty výrazně sílí právě v dobrých časech, jako jsou tyto. Český růst je oproti eurozóně více jak dvojnásobný a mzdy vystřelily vzhůru o 7,6 % - v eurozóně rostou “pouze? zhruba o 1,5 %. Proč najednou tak velký skok?
  • Rozbřesk: Dočasné příměří USA - Čína povzbudilo trhy. Čeká nás rozuzlení brexitu
    A máme tu další týden ve znamení geopolitických třenic. Během pátečního obchodování trhy příjemně překvapila dohoda mezi USA a Čínou na dočasném příměří. I když ji Donald Trump označil za průlom a první fázi nadcházející velké obchodní dohody, nejedná se zatím podle nás o nic jiného než o dočasný klid zbraní...
  • Rozbřesk: Dochází už průmyslu dech?
    Česká ekonomika směřuje k slabším výsledkům a potvrdila to i včera zveřejněná čísla z průmyslu. Růst produkce o necelá dvě procenta nebyl nikterak překvapivý a ani to, že za slabšími výsledky můžeme hledat nižší výkon automobilek. Mnohem zajímavější byly jako vždy nové zakázky, které vzrostly tentokrát pouze o 2,4 %. V případě automobilek dokonce stagnovaly. Slabší výsledky sice můžeme částečně zdůvodnit možným přesunem dovolených mezi letními měsíci, avšak hlavní problém, co bude dál s evropským automobilovým trhem, až tak jednoduše ze stolu shodit nemůžeme.
  • Rozbřesk: Dojdou v tomto týdnu trhům pozitivní stimuly?
    Akciové trhy zaznamenaly nejlepší týden od roku 2009 - index S&P 500 si připsal přes 10 %. Problém je, že vše přichází po týdenním propadu, který dosáhl skoro 15 % a navíc na konci uplynulého týdne už rozhodně nebylo na trzích tak veselo jako na začátku. Zisky v uplynulém týdnu byly reakcí na bezprecedentní stimuly centrálních bank a vlád, jejichž výdajové programy většinou přesahují 10 % HDP. Problém je, že v nejbližších týdnech už nedostaneme asi na této frontě nové pozitivní zprávy - již není mnoho “nového” na oznámení. Navíc platí, že stimulační balíky začnou efektivně podporovat ekonomiku až ve chvíli, kdy budou odstraněna karanténní opatření. V tuto chvíli dokáží pouze zabránit nejhorší ekonomické nákaze.
  • Rozbřesk: Dolar a bezpečné přístavy - budou ve 2020 pod tlakem?
    Americký dolar zažil podařený rok. Globální nejistota mu hrála do karet a v říjnu na okamžik dostala nejostřeji sledovaný měnový pár dokonce pod 1,10 dolaru za euro. Strach z rozjezdu obchodních válek a neřízeného brexitu hnal tou dobou investory do “bezpečného” dolaru nehledě na skutečnost, že americký Fed hned třikrát snížil úrokové sazby. Role dolaru jako “bezpečného přístavu” se tedy opět potvrdila i bez toho, že ji holubičí Fed trochu mírnil.
  • Rozbřesk: Dolarová výnosová křivka invertuje. Čeká Ameriku recese?
    Debata o možné recesi v USA dostala včera nový impuls, když část americké výnosové křivky tzv. invertovala. Konkrétně rozpětí mezi desetiletým a dvouletým výnosem amerického dluhopisu se poprvé od roku 2019 dostalo do záporu. Proč je to důležité?
  • Rozbřesk: Dolar prudce padá… proč mu nepomáhají silná domácí čísla?
    Americký dolar se potápí. V pátek propadl na frontě s eurem za důležité technické hranice. Za poslední měsíc už ztratil přes 5 %, od léta 2017 přes 10 %. To vše nehledě na relativně slušná čísla, která zvyšují sázky na růst amerických sazeb a ženou vzhůru americké krátké výnosy. Silný maloobchod a vyšší jádrová inflace vyhnaly v pátek dvouletý americký výnos poprvé za posledních devět let zpátky nad 2 %. Dolaru to ale překvapivě neposkytuje prakticky žádnou útěchu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new