Úterý 19. březen 2024 08:19
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ekonomický kalendář: Na programu je rozhodnutí 3 centrálních bank

21.01.2021 09:24  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Evropské trhy otevřely na vyšších úrovních
  • Čekáme na rozhodnutí Norges Bank, CBRT a ECB
  • Intel a IBM budou reportovat po uzavření Wall Street

Evropské akciové trhy otevřely s mírnými zisky po dosažení nových rekordů na Wall Street. Investoři čekají na zveřejnění výsledků zasedání 3 centrálních bank - Norges Bank, Central Bank of Republic of Turkey a European Central Bank. Ani v jednom případě se však nečeká změna sazeb, takže pozornost se soustředí na shrnutí zasedání. Ani zde však nečekáme žádné náznaky změny vývoje měnových politik v krátkodobém horizontu. Tisková konference guvernérky ECB Lagardové začíná jako obvykle ve 14:30. Ve stejný čas budou v USA zveřejněny pravidelné počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

10:00 - Norges Bank - rozhodnutí o sazbách

10:00 - Polsko, trh práce za prosinec.

  • Employment. Expected: -1.2% YoY. Previous: -1.2% YoY
  • Wages. Expected: 4.7% YoY. Previous: 4.9% YoY

12:00 - Turecká centrální banka CBRT - rozhodnutí o sazbách.

13:45 - Evropská centrální banka ECB - rozhodnutí o sazbách

14:30 - USA - trh s bydlením za prosinec

  • Building permits. Expected: 1604k. Previous: 1635k
  • Housing starts. Expected: 1560k. Previous: 1547k

14:30 - USA, Philly Fed index za leden. Expected: 12. Previous: 11.1

14:30 - USA, statistiky žádostí o podporu. Expected: 910k. Previous: 965k

Výsledková sezóna

  • Intel (INTC.US) - po uzavření trhů
  • IBM (IBM.US) - po uzavření trhů
  • Travelers (TRV.US) - před otevřením trhů
  • Union Pacific (UNP.US) - před otevřením trhů
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Michiganská zpráva, klesne spotřebitelská nálada opět níže? 🔔
    Futures kontrakty na akcie dnes naznačují mírně vyšší otevření hotovostní seance v Evropě, přičemž DAX si připisuje 0,10 % na 15970 bodů. Investoři se v průběhu dne dočkají několika zajímavých publikací.
  • Ekonomický kalendář: Mnoho amerických trhů včetně zemědělských komodit dnes zůstává zavřených, jiné nabídnou zkrácené obchodování
    Trhy v USA zůstávají dnes kvůli Dni Díkůvzdání zavřené. Některé futures trhy však nabídnou zkrácené obchodování: US30, US100, US500, US2000, USFANG, TNOTE a drahé kovy se budou obchodovat do 19. hodiny středoevropského času. Naopak trh zemědělských komodit dnes nenabídne obchodování na instrumentech jako CORN, SOYBEAN, WHEAT, COTTON, SUGAR, COCOA a COFFEE. Sektorové indexy jako USCHN, USBIOT, USGAME a USMEDIA dnešní seanci také vynechají.
  • Ekonomický kalendář: Nabitý pátek se projeví na libře i americkém dolaru
    Obchodníci se dnes mohou těšit na dlouhou řádku důležitých makrodat. Dopoledne se dočkáme HDP z Velké Británie a odpoledne budou hrát hlavní roli americká inflace a data z kanadského trhu práce. Večerní WASDE report se bude týkat obchodníků se zemědělskými komoditami. Nečekají se žádná zásadní data z eurozóny, nicméně euro by mohlo dostat impulsy z množství projevů členů bankovní rady ECB
  • Ekonomický kalendář: Naděje na novou vakcínu ženou trhy vzhůru
    Globální trhy povzbudila zpráva ohledně pozitivního vývoje vakcíny Novovax. Index US500 se obchoduje nad úrovní 3000 bodů poprvé od začátku března. Německý index DE30 povyskočil nad úroveň 11 500 bodů. Obchodníci z USA a Velké Británie se vracejí po včerejším státním svátku na trhy. Dnešní kalendář není opět nabitý událostmi, nicméně dnes už bychom se pár důležitějších makrodat dočkat měli. Dnes vystoupí před senátní komisí členové bankovní rady BoC, což by mohlo mít dopad na CAD. Jedná se o poslední veřejné vystoupení před dalším zasedáním. Odpoledne bychom se měli dočkat růstu spotřebitelské důvěry v USA. Data by však neměla mít výrazný dopad na trhy, které se v současnosti více zaměřují na vývoj vztahů mezi USA a Čínou, pokaranténní návrat ekonomické aktivity a vývoj nových léků a vakcín proti koronaviru.
  • Ekonomický kalendář: Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zůstává hlavním katalyzátorem
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na zahájení seance beze změny. Situace ve východní části Ukrajiny zůstává napjatá se zprávami o pokračujícím ostřelování v regionu. NATO říká, že se Rusko snaží vytvořit situaci, kterou ospravedlní vojenskou invazi. Rusko mezitím nadále tvrdí, že své jednotky z oblasti stahuje. Riziková nálada se mírně zlepšila během asijské seance po zprávách, že se americký ministr zahraničí Blinken koncem příštího týdne setká s ruským ministrem zahraničí Lavrovem. Potenciální rusko-ukrajinský konflikt zůstává klíčovým katalyzátorem na trzích. Obchodníci by měli mít na paměti, že v pondělí je v USA státní svátek a americké indexy mohou zaznamenat pokles, protože obchodníci snižují své vystavení riziku před prodlouženým víkendem.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je americká inflace❗
    Evropa po včerejším poklesu na Wall Street a ranní negativní Asii otevřela do mírně do pozitivního teritoria. Z pohledu makrodat mají obchodníci dopoledne volné, ovšem odpoledne je na programu velmi očekávané makro - data inflace za říjen z USA (14:30). Dle Fedu může být tempo taperingu upraveno dle aktuální situace a cenový růst jistě patří na čelo sledovaných fundamentů. Navíc se dnes dočkáme oficiálních zásob ropy DoE z USA a hospodářských výsledků Walt Disney a Beyond Meat.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je index PPI a zápis z posledního zasedání FOMC
    Dnešní makro kalendář není nijak zvlášť bohatý, ale jsou naplánovány dvě velmi důležité publikace. Zejména údaje o PPI z USA (14:30) a zápis z posledního zasedání FOMC (20:00) pravděpodobně způsobí zvýšenou volatilitu na indexech. Unikátní je, že PPI bude dnes zveřejněn před inflací CPI, takže investoři si na základě tohoto údaje mohou vytvořit určitá očekávání pro zítřejší zveřejnění CPI (rovněž ve 14:30).
  • Ekonomický kalendář: Na programu je italská průmyslová produkce a report JOLTS z USA
    Dnes není na programu mnoho makrodat. Dopoledne by mohla být zajímavá čísla italské průmyslové produkce a odpoledne budou na programu statistiky volných pracovních míst JOLTS. Po pátečním zklamání z NFP by mohla tato data způsobit nějakou tržní volatilitu. Už v 8. hodin ráno byla zveřejněna data německé obchodní bilance. V prosinci klesla na €14,8 mld. z €15,1 mld. před rokem. Exporty vzrostly o 2,7 % na €100,7 mld. hlavně díky zvýšení vývozu do Číny a USA. Importy vzrostly o 3,5 % na €85,9 mld. Další statistiky nejsou na programu, takže trhy se soustředí na vyjednávání fiskálního stimulu v USA. Obchodníci sledují také vývoj jednání o nové italské vládě vedené Mariem Draghim.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je německý ZEW a zásoby ropy
    Evropské akcie otevřely jednoznačně do pozitivního teritoria. Indexy na starém kontitentu navazují na růst Wall Street. Futures na S&P 500 se obchodují pouze okolo 40 bodů pod únorovými historickými maximy. Většina dat, která jsou dnes na programu, nepatří do první kategorie a jejich dopad na trhy by měl být velmi malý. Výsledková sezóna v USA by také neměla do obchodování příliš zasáhnout. Takže to vypadá, že by se obchodníci mohli soustředit na geopolitické faktory a novinové titulky. Novozélandská centrální banka ohlásí zítra ráno rozhodnutí o sazbách. Žádná změna v jejich nastavení se však nečeká.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je rozhodnutí o sazbách v Kanadě
    Evropské trhy otevřely seanci do negativního teritoria. Rostoucí výnosy a strach z recese hrají hlavní roli v nárůstu rizikové averze v posledních dnech. Zklamáním byly noční výsledky obchodní bilance Číny, které potvrdily zpomalování globální ekonomiky.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je schůzka G7 a Michiganský index
    Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria. Vyšší inflační čísla z USA nepoznamenala náladu na trzích. Hlavní indexy směřují dále k rekordům. V ekonomickém kalendáři toho dnes mnoho nemáme. Nejvýznamnější data britské inflace za duben byla zveřejněna v 8. hodin. Ukázala růst o 2,3 % MoM při očekávání růstu o 2,4 % MoM. Odpoledne je na programu University of Michigan sentiment index za červen. Dnes probíhá schůzka G7 a nejsou odsud vyloučeny zprávy, které by na trhy mohly mít dopad. Obchodníci na libře by také měli vnímat vystoupení guvernéra BoE Baileyho na akci Bank for International Settlements.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zápis ze zasedání FOMC
    Evropské trhy otevřely v blízkosti nuly. V USA dnes slaví Den díkůvzdání a obchodníci tak musí během dnešní seance počítat s nižší likviditou - zvláště pak v pozdním odpoledni. Dnes nejsou na programu žádná data z USA ale i bez nových fundamentů z této země je makrokalendář prázdný. Ve 13:30 je na programu zápis z posledního zasedání ECB, ovšem nečeká se žádná výraznější reakce.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zápis ze zasedání FOMC
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria, i když nálada na trzích se nijak výrazně nezhoršila. Futures na americké indexy ukazují zisky okolo půl procenta. Dnes budou zveřejněny indexy CPI z eurozóny a Kanady, nicméně kvůli pokračování pandemie by se na tato čísla trhy příliš soustředit neměly. Večer se dočkáme výsledků DoE zásob ropy v USA. Včerejší data API vykázala překvapivý pokles zásob. Večer pak bude zveřejněn zápis z dubnového zasedání americké centrální banky Fed.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zápis ze zasedání FOMC a indexy PMI z Evropy i USA
    Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria. Stojí za pozornost, že dnes je poslední "plná" obchodní seance v tomto týdnu. Kvůli státním svátkům ve čtvrtek a v pátek v USA můžeme očekávat pokles likvidity na trzích. Dnes se však dočkáme celé řádky zajímavých makrodat. Nejdůležitějším by mohlo být zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC ve 20. hodin. Text zveřejněn bezprostředně po zasedání byl spíše holubičí, nicméně vystoupení Powella v průběhu tiskové konference bylo naopak spíše jestřábí. Kromě tohoto zveřejnění se hned ráno dočkáme série indexů nákupních manažerů PMI z Evropy i Spojených států. Zároveň je na programu množství projevů centrálních bankéřů.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zápis z posledního zasedání FOMC
    Evropské trhy otevřely mírně do pozitivního teritoria po včerejší spíše negativní seanci na Wall Street. Evropská komise dnes v 11. hodin zveřejní set nových ekonomických projekcí. Klíčovou událostí dne je však večerní zápis z posledního zasedání (15,16. června) FOMC. V jeho průběhu se už prý začalo jednat o utahování měnové politiky. Investory tak bude zajímat, jak daleko diskuze zašla. Ropa by si večer mohla projít krátkodobou volatilitou v reakci na zveřejnění zásob ropy API. Již ráno byla zveřejněna data průmyslové produkce v Německu. Klesla v květnu o 0,3 % MoM při očekávání růstu o 0,5 %. Na meziroční bázi vzrostla o 17,3 % (oček. +17,7 %).
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zasedání BoC a ropný report DoE
    Evropské akciové trhy otevřely v blízkosti včerejšího závěru a po pár desítkách minut držely mírné pozitivní výsledky. Hlavní událostí dne je zasedání BoC. Přestože se nečeká změna sazeb ani posun výše částky nákupu aktiv, tak bude zajímavé sledovat, zda ve vyjádření banky zůstane jestřábí podtón, kterého jsme byli svědky po minulém zasedání. Po události však nenásleduje tisková konference. O půl hodiny později budou zveřejněny oficiální zásoby ropy v USA DoE. Přestože včerejší pokles zásob API byl nižší, než se čekalo, tak to ropu nezastavilo v průrazu nad nedávná maxima.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zasedání FOMC a reporty TOP technologických společností
    Evropské akciové trhy otevřely na nižších úrovních. Ekonomický kalendář je dopoledne takřka prázdný, ale odpoledne a hlavně večer by mohly přinést trochu vzrušení. Kromě zveřejnění zboží dlouhodobé spotřeby a tradičních zásob ropy nás večer čeká zasedání FOMC, která bude poprvé v tomto roce rozhodovat o sazbách. Žádné změny se v této oblasti nečekají, ovšem zajímavá by měla být tisková konference guvernéra Powella od 20:30. Mimo to trhy jistě pohnou výsledky 3 velkých technologických gigantů - Apple, Facebooku a Tesly. Ke zveřejnění reportů však dojde až po závěru standardní obchodní seance na Wall Street..
  • Ekonomický kalendář: Na programu je ZEW a ropné zásoby API
    Evropské trhy otevřely do výrazně pozitivního teritoria. Strach z mutace Omicron klesl po vyjádření Dr. Anthony Fauciho. Řekl, že počáteční data o nové mutaci Omicron jsou slibná. Dnešní makrodata by neměla příliš vychýlit dění na finančních trzích. Mezi nejdůležitější fundamenty však budou jistě patřit výsledky německého ZEW indexu. Také bude zveřejněn třetí odhad HDP pro eurozónu, nicméně tato data nemají obvykle výrazný dopad na euro ani další trhy. Odpoledne budou v USA zveřejněna data produktivity a nákladů na jednotku práce. Pozdě večer se pak těšíme na výsledky zásob API z ropného trhu.
  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou americká data a impeachment Trumpa
    Evropské trhy otevřely poblíž nuly po smíšených výsledcích z Asie. Investoři se dnes dočkají dvou zajímavých makrodat. Odpoledne bude zveřejněna inflace CPI v USA a pravidelné zásoby ropy DoE. Včerejší soukromé zásoby API ukázaly pokles o 5,82 mb. Kromě dat bude dnes pod drobnohledem americká politika. Viceprezident Pence dnes pravděpodobně odmítne požadavek na aktivaci 25. dodatku proti Trumpovi. Demokraté budou dnes rozhodovat o jeho impeachmentu ve Sněmovně reprezentantů. Vypadá to, že se jedná o hotovou věc. Je však otázkou, zda Senát impeachment podpoří.
  • Ekonomický kalendář: Na programu jsou americká data a projevy centrálních bankéřů
    Evropské trhy otevřely do pozitivního teritoria po nepříliš úspěšné asijské seanci, kdy většina hlavních indexů klesala. Ekonomický kalendář toho dnes mnoho nenabídne. Dopoledne je takřka prázdný. Odpoledne však budou zveřejněna zajímavá data z Kanady a USA. Co se týká politických vlivů, tak situace vypadá stále stejně. V otázce Brexitu nebylo dosaženo dohody, přestože se objevily určité pozitivní proklamace. A z USA jsme se stále nedočkali ekonomického stimulu. I když se zdá, že jednání nabírají na intenzitě, tak není vůbec jisté, kdy a zda vůbec k dohodě dojde.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI