Úterý 19. březen 2024 07:47
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex krypto ebook

Ekonomický kalendář: Nabitý pátek se projeví na libře i americkém dolaru

10.05.2019 09:10  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:
- Růst HDP ve Velké Británii by měl zrychlit
- Trhy čekají nárůst inflace v USA
- Večer čekáme na WASDE report trhu s obilovinami

Obchodníci se dnes mohou těšit na dlouhou řádku důležitých makrodat. Dopoledne se dočkáme HDP z Velké Británie a odpoledne budou hrát hlavní roli americká inflace a data z kanadského trhu práce. Večerní WASDE report se bude týkat obchodníků se zemědělskými komoditami. Nečekají se žádná zásadní data z eurozóny, nicméně euro by mohlo dostat impulsy z množství projevů členů bankovní rady ECB

10:30 - Velká Británie, HDP a data produkce.  Rozhovory o Brexitu dále pokračují, nicméně nebylo zatím dosaženo žádných výrazných úspěchů. Vláda se snaží najít řeč s Labour Party, ale ani jedna ze stran není ochotna k dostatečným ústupkům, což se dlouhodobě projevuje negativně na britské libře. Dnes budou zveřejněna data HDP za Q1 společně s výrobními daty a průmyslovou produkcí za březen. Očekává se solidní nárůst HDP z 0,2 % q/q na 0,5 % q/q, naopak produkční data za březen by měla přijít s horšími výsledky.

14:30 - USA, CPI inflace za duben. Americká inflace výrazně zpomalila v druhé polovině minulého roku a také na počátku roku 2019 zůstala na snížených úrovních. Nicméně data za březen už ukázala solidní růst a očekávání na dnešní výsledky jsou dále pozitivní. Inflace by měla vzrůst ze 1,9 % y/y na 2,1 % y/y a jádrová inflace by měla taktéž zrychlit - z 2,0 % na 2,1 % y/y. Růst by měl pomoci americké měně, protože by mohl upozadit spekulace o snižování úrokových sazeb.

14:30 - Kanada, Trh práce za duben. Minulý pátek byl zveřejněn americký NFP report a tento týden je na řadě Kanada. Očekává se přírůstek zaměstnanosti o 10 tisíc při stagnující nezaměstnanosti na 5,8 % a participace na trhu práce na 65,7 %. Při naplnění odhadů by CAD nemusel zaznamenat výrazné pohyby.

18:00 - USA - WASDE report. Zemědělské komodity jsou kvůli nejasné obchodní situaci mezi USA a Čínou pod tlakem a dokud se problém nevyřeší, tak by měl trh zůstat volatilní na nižších cenových úrovních. WASDE report obvykle přináší nezanedbatelné pohyby na komoditách jako kukuřice, pšenice nebo sójové boby. Navíc květnový report je důležitý z pohledu nových odhadů produkce nadcházející sezóny.

Vystoupení centrálních bankéřů:
- 9:00 - ECB Villeroy
- 9:00 - ECB Praet
- 9:30 - ECB Lautenschlaeger
- 11:30 - ECB Visco
- 14:30 - Fed Brainard
- 15:05 - Fed Bostic
- 16:00 - Fed Williams
- 16:30 - ECB Coeure

USDCAD se dostal nad horní limitu krátkodobého konsolidačního pásma (1,3450). Úroveň odrazu posloužila jako pozdější support a býci by jej mohli použít jako základní hladinu k odrazu na maxima z konce roku 2018 na úrovni 1,3660. zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní prodeje nejdůležitějším makroúdajem dne
    Evropské futures poukazují na vyšší otevření obchodní seance. Zatímco včerejší seance na Wall Street vypadala smíšeně, nálada se během asijské seance zlepšila, což umožnilo indexům z regionu posunout se výše.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby a index cen výrobců v USA v centru pozornosti
    Trhy s futures naznačují, že hlavní evropské indexy otevřou beze změny nebo mírně níže. Futures na DAX se v současné době obchodují přibližně 10 bodů pod včerejším závěrem. Ekonomický kalendář pro nadcházející den zahrnuje několik důležitých zpráv z USA.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby a průmyslová výroba v USA 🔎
    Dnešní makro kalendář je nabitý důležitými údaji z USA a Kanady. Investoři se nejprve dozvědí údaje o maloobchodních tržbách v USA, které by měly pokračovat v mírném oživení. Předpokládá se, že meziměsíční změna dosáhne 0,5 % oproti 0,3 % v minulém měsíci.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA 🔎
    První část dne probíhala relativně klidně. Investoři obdrželi údaje z Japonska týkající se HDP v posledním čtvrtletí roku 2023, který byl horší, než se očekávalo. Následoval soubor údajů ze Spojeného království, kde zpráva o HDP vyšla rovněž hůře, než se očekávalo. Stejně jako Japonsko je i Spojené království po dvou po sobě jdoucích záporných čtvrtletních údajích v technické recesi.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA a rozhodnutí 4 centrálních bank
    Po včerejších poklesech na Wall Street a dnešních v Asii, naznačují trhy s futures na nižší otevření dnešní evropské hotovostní seance. Za nárůst averze k riziku může jestřábí Fed, neboť americká centrální banka očekává, že se sazby posunou výše, než se dříve předpokládalo. Nyní se počítá s tím, že na zvýšené úrovni zůstanou delší dobu. USD získal a vytvořil tlak na drahé kovy.
  • Ekonomický kalendář: Maloobchodní tržby v USA, zpráva o CPI z Kanady
    Futures na evropské indexy naznačují, že dnešní peněžní seance na starém kontinentu začne víceméně beze změny. Stalo se tak po včerejším optimistickém obchodování na Wall Street a během dnešní asijsko-pacifické seance. AUD se obchoduje výše poté, co zápis z jednání RBA ukázal, že nelze vyloučit další zpřísnění. Drahé kovy se obchodují níže na pozadí posilování USD.
  • Ekonomický kalendář: Máme před sebou zajímavý týden
    Evropské indexy otevřely do negativního teritoria. Investoři reagují na zhoršující se pandemickou situaci v Číně a nové lockdowny ve významných ekonomických centrech. Napětí vidíme také na komoditních trzích, naopak dále posiluje americký dolar. Z pohledu fundamentů dnes nemáme před sebou data, která by měla potenciál situaci na trzích zlepšit. Odpoledne se však dočkáme projevů centrálních bankéřů včetně guvernéra BoE Baileyho. Velká Británie také hledá nového premiéra, ovšem trhů by se to nemělo výrazně dotknout. Obchodníci se budou v tomto týdnu soustředit na začátek výsledkové sezóny a pozornost přitahuje také středeční statistika inflace z USA. V týdnu se dočkáme také zasedání BoC a RBNZ.
  • Ekonomický kalendář: Meta výsledky, Rusko zastavuje dodávky plynu
    Evropské trhy otevřely mírně negativně. Situace na trzích se po včerejším masakru na Wall Street uklidnila. Investoři však zůstávají nervózní, protože riziko pro globální růst přetrvává a Rusko omezuje dodávky plynu evropským zemím. Gazprom uvedl, že zastavil toky do polského PGNiG a bulharského Bulgargazu a neobnoví je, pokud nebudou platby provedeny v ruských rublech.
  • Ekonomický kalendář: Michiganská zpráva, klesne spotřebitelská nálada opět níže? 🔔
    Futures kontrakty na akcie dnes naznačují mírně vyšší otevření hotovostní seance v Evropě, přičemž DAX si připisuje 0,10 % na 15970 bodů. Investoři se v průběhu dne dočkají několika zajímavých publikací.
  • Ekonomický kalendář: Mnoho amerických trhů včetně zemědělských komodit dnes zůstává zavřených, jiné nabídnou zkrácené obchodování
    Trhy v USA zůstávají dnes kvůli Dni Díkůvzdání zavřené. Některé futures trhy však nabídnou zkrácené obchodování: US30, US100, US500, US2000, USFANG, TNOTE a drahé kovy se budou obchodovat do 19. hodiny středoevropského času. Naopak trh zemědělských komodit dnes nenabídne obchodování na instrumentech jako CORN, SOYBEAN, WHEAT, COTTON, SUGAR, COCOA a COFFEE. Sektorové indexy jako USCHN, USBIOT, USGAME a USMEDIA dnešní seanci také vynechají.
  • Ekonomický kalendář: Naděje na novou vakcínu ženou trhy vzhůru
    Globální trhy povzbudila zpráva ohledně pozitivního vývoje vakcíny Novovax. Index US500 se obchoduje nad úrovní 3000 bodů poprvé od začátku března. Německý index DE30 povyskočil nad úroveň 11 500 bodů. Obchodníci z USA a Velké Británie se vracejí po včerejším státním svátku na trhy. Dnešní kalendář není opět nabitý událostmi, nicméně dnes už bychom se pár důležitějších makrodat dočkat měli. Dnes vystoupí před senátní komisí členové bankovní rady BoC, což by mohlo mít dopad na CAD. Jedná se o poslední veřejné vystoupení před dalším zasedáním. Odpoledne bychom se měli dočkat růstu spotřebitelské důvěry v USA. Data by však neměla mít výrazný dopad na trhy, které se v současnosti více zaměřují na vývoj vztahů mezi USA a Čínou, pokaranténní návrat ekonomické aktivity a vývoj nových léků a vakcín proti koronaviru.
  • Ekonomický kalendář: Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou zůstává hlavním katalyzátorem
    Futures na evropské indexy dnes ukazují na zahájení seance beze změny. Situace ve východní části Ukrajiny zůstává napjatá se zprávami o pokračujícím ostřelování v regionu. NATO říká, že se Rusko snaží vytvořit situaci, kterou ospravedlní vojenskou invazi. Rusko mezitím nadále tvrdí, že své jednotky z oblasti stahuje. Riziková nálada se mírně zlepšila během asijské seance po zprávách, že se americký ministr zahraničí Blinken koncem příštího týdne setká s ruským ministrem zahraničí Lavrovem. Potenciální rusko-ukrajinský konflikt zůstává klíčovým katalyzátorem na trzích. Obchodníci by měli mít na paměti, že v pondělí je v USA státní svátek a americké indexy mohou zaznamenat pokles, protože obchodníci snižují své vystavení riziku před prodlouženým víkendem.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je americká inflace❗
    Evropa po včerejším poklesu na Wall Street a ranní negativní Asii otevřela do mírně do pozitivního teritoria. Z pohledu makrodat mají obchodníci dopoledne volné, ovšem odpoledne je na programu velmi očekávané makro - data inflace za říjen z USA (14:30). Dle Fedu může být tempo taperingu upraveno dle aktuální situace a cenový růst jistě patří na čelo sledovaných fundamentů. Navíc se dnes dočkáme oficiálních zásob ropy DoE z USA a hospodářských výsledků Walt Disney a Beyond Meat.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je index PPI a zápis z posledního zasedání FOMC
    Dnešní makro kalendář není nijak zvlášť bohatý, ale jsou naplánovány dvě velmi důležité publikace. Zejména údaje o PPI z USA (14:30) a zápis z posledního zasedání FOMC (20:00) pravděpodobně způsobí zvýšenou volatilitu na indexech. Unikátní je, že PPI bude dnes zveřejněn před inflací CPI, takže investoři si na základě tohoto údaje mohou vytvořit určitá očekávání pro zítřejší zveřejnění CPI (rovněž ve 14:30).
  • Ekonomický kalendář: Na programu je italská průmyslová produkce a report JOLTS z USA
    Dnes není na programu mnoho makrodat. Dopoledne by mohla být zajímavá čísla italské průmyslové produkce a odpoledne budou na programu statistiky volných pracovních míst JOLTS. Po pátečním zklamání z NFP by mohla tato data způsobit nějakou tržní volatilitu. Už v 8. hodin ráno byla zveřejněna data německé obchodní bilance. V prosinci klesla na €14,8 mld. z €15,1 mld. před rokem. Exporty vzrostly o 2,7 % na €100,7 mld. hlavně díky zvýšení vývozu do Číny a USA. Importy vzrostly o 3,5 % na €85,9 mld. Další statistiky nejsou na programu, takže trhy se soustředí na vyjednávání fiskálního stimulu v USA. Obchodníci sledují také vývoj jednání o nové italské vládě vedené Mariem Draghim.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je německý ZEW a zásoby ropy
    Evropské akcie otevřely jednoznačně do pozitivního teritoria. Indexy na starém kontitentu navazují na růst Wall Street. Futures na S&P 500 se obchodují pouze okolo 40 bodů pod únorovými historickými maximy. Většina dat, která jsou dnes na programu, nepatří do první kategorie a jejich dopad na trhy by měl být velmi malý. Výsledková sezóna v USA by také neměla do obchodování příliš zasáhnout. Takže to vypadá, že by se obchodníci mohli soustředit na geopolitické faktory a novinové titulky. Novozélandská centrální banka ohlásí zítra ráno rozhodnutí o sazbách. Žádná změna v jejich nastavení se však nečeká.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je rozhodnutí o sazbách v Kanadě
    Evropské trhy otevřely seanci do negativního teritoria. Rostoucí výnosy a strach z recese hrají hlavní roli v nárůstu rizikové averze v posledních dnech. Zklamáním byly noční výsledky obchodní bilance Číny, které potvrdily zpomalování globální ekonomiky.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je rozhodnutí 3 centrálních bank
    Evropské akciové trhy otevřely s mírnými zisky po dosažení nových rekordů na Wall Street. Investoři čekají na zveřejnění výsledků zasedání 3 centrálních bank - Norges Bank, Central Bank of Republic of Turkey a European Central Bank. Ani v jednom případě se však nečeká změna sazeb, takže pozornost se soustředí na shrnutí zasedání. Ani zde však nečekáme žádné náznaky změny vývoje měnových politik v krátkodobém horizontu. Tisková konference guvernérky ECB Lagardové začíná jako obvykle ve 14:30. Ve stejný čas budou v USA zveřejněny pravidelné počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je schůzka G7 a Michiganský index
    Evropské indexy otevřely do pozitivního teritoria. Vyšší inflační čísla z USA nepoznamenala náladu na trzích. Hlavní indexy směřují dále k rekordům. V ekonomickém kalendáři toho dnes mnoho nemáme. Nejvýznamnější data britské inflace za duben byla zveřejněna v 8. hodin. Ukázala růst o 2,3 % MoM při očekávání růstu o 2,4 % MoM. Odpoledne je na programu University of Michigan sentiment index za červen. Dnes probíhá schůzka G7 a nejsou odsud vyloučeny zprávy, které by na trhy mohly mít dopad. Obchodníci na libře by také měli vnímat vystoupení guvernéra BoE Baileyho na akci Bank for International Settlements.
  • Ekonomický kalendář: Na programu je zápis ze zasedání FOMC
    Evropské trhy otevřely do negativního teritoria, i když nálada na trzích se nijak výrazně nezhoršila. Futures na americké indexy ukazují zisky okolo půl procenta. Dnes budou zveřejněny indexy CPI z eurozóny a Kanady, nicméně kvůli pokračování pandemie by se na tato čísla trhy příliš soustředit neměly. Večer se dočkáme výsledků DoE zásob ropy v USA. Včerejší data API vykázala překvapivý pokles zásob. Večer pak bude zveřejněn zápis z dubnového zasedání americké centrální banky Fed.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points