Úterý 19. březen 2024 10:00
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex Dakar

Schodek státního rozpočtu je za listopad suverénně nejhlubší v dějinách ČR. Dluhopisové trhy ale zatím zůstávají v klidu, čekají, že vláda přijde s přesvědčivým plánem zotavení veřejných financí

01.12.2020 15:22  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Listopadové hospodaření státního rozpočtu nepřekvapivě končí nejhorším výsledkem v historii České republiky. Zároveň ale signalizuje, že celkový schodek za letošní rok nedosáhne úrovně 500 miliard, což je úroveň, na kterou letošní plánovaný schodek navýšilo ministerstvo financí v polovině letošního roku, v důsledku jarního úderu koronavirové krize.  

Druhá vlna covidového úderu je o poznání slabší, což přispívá k tomu, že schodek nedosáhne hloubky pětiset miliard korun. Na rozdíl od jarní karanténní uzavírky ekonomiky nyní nadále funguje průmyslová výroba, která svojí produkcí z velké části reaguje na zahraniční poptávku, která je také mnohem méně ochromena než na jaře.  

Dalším důvodem nižšího než předpokládaného schodku je fakt, že přes navýšení investiční činnosti není vláda v této oblasti až tak agilní, jak se čekalo taktéž v polovině roku, kdy přislíbila se z krize mohutně proinvestovat. Investiční výdaje sice meziročně narůstají o více než pětinu, přesněji o více než 25 miliard korun, avšak z důvodu nedostatečné připravenosti investičních projektů se nedaří investice nastartovat dle záměru z poloviny roku.  

Běžné výdaje sice za období ledna až listopadu meziročně narůstaly pomaleji, o necelou pětinu, než výdaje investiční, avšak v absolutním vyjádření se jedná o bezmála 240 miliard korun. Právě toto navýšení běžných výdajů představuje klíčovou příčinu historicky nejhlubšího schodku. Nebýt závažnějšího průběhu druhé vlny pandemie, schodek by činil zhruba 350 miliard korun, takto je třeba počítat s deficitem přibližně 410 miliard korun.  

Dluhopisový trh listopadovým plněním rozpočtu bezprostředně nijak zaskočen není. Výnos z desetiletého vládního dluhopisu ČR po zveřejnění plnění dokonce nepatrně poklesl. Trhy ale v nadcházející době budou nepochybně očekávat zřetelnější plány vlády stran pokrizové konsolidace veřejného zadlužení. Pokud je takový plán nepřesvědčí, dluhopisové výnosy kvůli takto vzniklé nejistotě, plynoucí z oné nepřesvědčivosti, porostou. To vládě prodraží půjčování na mezinárodních trzích a celkově zdraží provoz státu.    

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Schodek rozpočtu bude letos zřejmě 20 miliard
    Po očištění od vlivu peněz z EU nám vychází schodek 29 miliard korun. Pokud zahrneme i evropské peníze, pak náš rozpočet může být i v přebytku. Na tiskové konferenci to oznámil ministr financí Ivan Pilný za ANO. Rozpočet včetně peněz z EU je pak schválen se schodkem ve výši 60 miliard korun. Přebytek českého státního rozpočtu v září stoupl až na částku 17,4 miliardy korun.
  • Schodek rozpočtu ČR letos bude přinejlepším 100 miliard korun, v horším případě zhruba 300 miliard
    V nejhorším možném scénáři bude Západ jedním velkým "Wu-chanem". To by mělo na českou ekonomiku horší dopad než světová finanční krize před deseti lety. V tuto chvíli je naštěstí realističtější počítat s tím, že se překážce jménem koronavirus vyhneme.
  • Schodek rozpočtu je třeba zvýšit z 320 na 380 miliard, kvůli zrušení superhrubé mzdy. Města i kvůli tomu zvýší daň z nemovitostí
    Zrušení superhrubé mzdy a také zrušení takzvané solidární přirážky, které v říjnu Sněmovně předložil premiér Andrej Babiš, mají podle příslušné zprávy připravit veřejné rozpočty o 85,7 miliardy korun. Podle Národní rozpočtové rady dokonce o 88 miliard.
  • Schodek rozpočtu již přesáhl čtvrt bilionu
    Prvních pět měsíců roku stačilo na to, aby schodek českého státního rozpočtu dosáhl 255 mld. Kč. Srovnání s jakýmkoliv předchozím rokem v historii státu pozbývá smyslu, jelikož se deficity v těchto řádech nikdy ani zdaleka nepohybovaly. Nejblíže se dostal ten loňský, ovšem i ten se svými 157 miliardami poněkud bledne. Oproti loňsku se za stejné období letošního roku dosud vybralo o téměř 19 mld. Kč méně na straně příjmů, zatímco výdaje meziročně narostly o téměř 79 mld. Kč.
  • Schodek rozpočtu se blíží ke 200 miliardám
    Za prvních pět měsíců letošního roku se státní rozpočet dostal do deficitu ve výši 189,3 mld. Kč. Jen za květen se tak schodek navýšil o takřka 90 miliard Kč. Udržení naplánovaného schodku se zdá být čím dál tím méně realistické, a i ministr financí počítá s potřebou novelizace. V porovnání s předchozím rokem je schodek nižší zhruba o 65 miliard Kč.
  • Schodek rozpočtu se prohloubil
    Rozpočtový schodek se v dubnu prohloubil na 200 mld. CZK oproti -166,2 mld. v březnu.
  • Schodek rozpočtu 300 miliard by byl rekordní v historii ČR
    Schodek státního rozpočtu ve výši 300 miliard korun, který chce navrhnout podle svého dnešního prohlášení ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na pondělním jednání vlády, by byl historicky nejvyšším schodkem státního rozpočtu v dějinách ČR. Doposud nejvyšší deficit měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.
  • Schodek se kvůli viru zvýší na 300 mld, začne plošné testování
    Schodek státního rozpočtu se kvůli dopadům šíření koronaviru zvýší z předpokládaných 200 miliard na 300 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to navrhne v pondělí na jednání vlády. Kabinet projedná i možnost dalšího uvolnění cest přes hranice nebo zvýšení plateb za státní pojištěnce. Ve středu by pak mělo na některých místech začít plošné testování, které má zjistit podíl nakažených mezi obyvateli Česka. V zemi je dosud 6657 potvrzených případů nákazy, 1235 lidí se z nemoci vyléčilo, 181 lidí zemřelo.
  • Schodek státního rozpočtu byl v únoru oproti loňsku zhruba poloviční
    Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát do konce letošního února hospodařil s deficitem ve výši 45,3 mld. Kč. Oproti loňskému roku je schodek nižší o 40,8 mld. Kč, což odráží především nižší výdaje. Na meziročním snížení deficitu se však podepsala i zotavující se ekonomika, která přispěla k vyššímu daňovému inkasu.
  • Schodek státního rozpočtu dosáhl čtyřletého maxima
    „Schodek státního rozpočtu ve výši 28,5 miliardy korun je přijatelný a umožňuje snižovat zadlužení České republiky vůči hrubému domácímu produktu. Naše země se díky hospodaření v posledních letech dostala mezi země Evropské unie s nejnižším zadlužením,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 298,1 mld. Kč
    Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 298,1 miliardy korun z červencových 279,4 miliardy korun. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě ministerstvo financí. Jde o nejhorší srpnový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci srpna byl schodek 230,3 miliardy korun miliardy Kč.
  • Schodek státního rozpočtu letos zamíří nad 300 mld. Kč
    Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát do konce letošního dubna hospodařil s deficitem ve výši 100,1 mld. Kč. Oproti loňskému roku je schodek menší o 91,9 mld. Kč, což odráží zejména nižší výdaje v souvislosti se specifiky rozpočtového provizoria. Na meziročním snížení deficitu se však podepsala i zotavující se ekonomika a zvýšená inflace. Obojí přispělo k vyššímu daňovému inkasu.
  • Schodek státního rozpočtu překonal 100 mld. Kč
    Státní rozpočet dosáhl po 4 měsících záporného stomiliardového salda. Pomáhají mu sice inflací dané vyšší daňové výnosy, výhled kvůli válce na Ukrajině je ale spíše pesimistický. V porovnání s předchozím rokem je schodek zhruba poloviční, vůči roku 2020 je mírně vyšší.
  • Schodek státního rozpočtu překročil 230 miliard korun
    „Výrazný růst státních investic pomáhá zmírňovat hospodářské problémy naší země. Bohužel však vede i k růstu schodku státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Schodek státního rozpočtu se dále prohlubuje, letos bude rekordní, přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, ratingové agentury nebudou shovívavé věčně
    Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo dle dnešních údajů ministerstva financí v srpnu vyšší než v červnu a červenci. stále však citelně zaostalo za dubnovým či květnovým tempem. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek, mírně přesahující 400 miliard korun. Z necelých 300 miliard korun srpnového schodku se tak prohloubí ještě o zhruba 110 miliard.
  • Schodek státního rozpočtu se dále prohlubuje, letos bude rekordní, přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, ratingové agentury nebudou shovívavé věčně
    Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné, podobně jako předtím v červnu. Bylo tak citelně nižší než v jarních měsících. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek, mírně přesahující 400 miliard korun. Z necelých 280 miliard korun červencového schodku se tak prohloubí ještě o necelých 150 miliard.
  • Schodek státního rozpočtu se dále varovně prohlubuje, letos bude rekordní, přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, ratingové agentury nebudou shovívavé věčně
    Měsíční tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo dle dnešních údajů ministerstva financí v září nejvyšší od května, když celkový letošní schodek překročil úroveň 300 miliard korun. Státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek, mírně přesahující 400 miliard korun.
  • Schodek státního rozpočtu se dál výrazně zhoršil
    Schodek státního rozpočtu se v květnu dál výrazně prohloubil na 271, 4 mld. korun. I když je květen tradičně “slabým” měsícem a dochází k výraznějšímu zhoršení státního hospodaření, včerejší čísla opět překvapila spíše negativně. Prohlubování deficitu v druhé polovině roku se sice kvůli řadě důvodů může zpomalit (např. mimořádná dividenda od ČEZ), i tak se však celkový deficit v tomto roce pravděpodobně přiblíží 400 miliardám korun (versus náš současný odhad 360 mld. CZK a původně schválený rozpočet s deficitem 295 mld. CZK).
  • Schodek státního rozpočtu se prohloubil
    Schodek státního rozpočtu skončil v květnu na -271,4 mld. CZK oproti 200 mld. korun v dubnu.
  • Schodek státního rozpočtu se v červenci prohloubil
    Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát do konce letošního července hospodařil s deficitem ve výši 192,7 mld. Kč. Oproti loňskému rekordnímu roku je schodek nižší o 86,7 mld. Kč, což odráží zejména vyšší daňové příjmy. V menší míře se na meziročním snížení deficitu podepsaly i nižší výdaje, které letos již nezahrnují pandemické kompenzace. Schodek státního rozpočtu by podle nás letos mohl skončit kolem 320 mld. Kč.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points