Pátek 29. březen 2024 13:51
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Kofola: Silné Q3, lepší výsledky, potvrzený výhled

26.11.2020 11:45  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Výsledky hospodaření: Kofola ČeskoSlovensko oznámila včera po zavření trhu výsledky za třetí čtvrtletí tohoto roku. Reportovaná čísla pokořila na všech úrovních konsensus trhu i náš odhad. Zároveň vedení Kofoly potvrdilo celoroční cíle. Třetí kvartál je pro Kofolu sezóně nejsilnější. Navíc byl podpořen růstem domácího turismu.

Hlavní trendy a fakta: (1) Tržby za Q3 20 dosáhly 2,1 mld. CZK, což představuje meziroční růst o téměř 12 %. Výsledky již zahrnují nedávné akvizice Ondrášovky a Korunní. Prodeje byly podpořeny zejména vysokou poptávkou v Česku. Podstatně vzrostl hlavně maloobchod, ale pozitivně přispěl i kanál HoReCa, když zřejmě domácímu turismu vlilo krev do žil rozvolnění opatření po první koronavirové vlně. Objem tržeb dosažených v ČR vzrostl o 22 %, na Slovensku pak o 10 %. Adriatický region trpěl nižším turismem a tamní tržby klesly. To ale bylo více než kompenzováno silným výkonem v ČR, který tvořil 54 % celkových tržeb. Spolu se Slovenskem (dva hlavní trhy společnosti) to pak bylo 80 %. (2) Přísná kontrola nákladů pokračovala i během Q3 20, což bylo vidět na personálních nákladech, nákladech na marketing, distribuci, ale i v ostatních kategoriích jako jsou administrativní náklady či náklady na prodej. Upravená EBITDA meziročně vzrostla o 28 % na 557 mil. CZK. Reportovaná EBITDA byly prakticky totožná (554 mil. CZK). Marže atakovala 27 % a vzrostla tak o 3,4 procentní body. (3) Čistý zisk dosáhl 312 mil. CZK, což představuje růst o 39 %.

Zadluženost. Čistý dluh (3,5 mld. CZK) vzrostl proti konci roku 2019 (2,7 mld. CZK). Předpokládáme, že se zvýšil akvizicí Ondrášovky a Korunní. Zadlužení měřené ukazatelem čistý dluh / EBITDA je 3,0x (2,4x na konci 2019).

Podle našeho očekávání potvrdil management výhled hospodaření pro celý letošní rok. Očekává zisk EBITDA na 950 mil. CZK až 1 mld. CZK (loni 1 119 mil. CZK). EBITDA za 9M je 906 mil. CZK, nebo 91 – 95 % celoročního cíle. Předpokládáme, že Kofola očekává negativní vliv na hospodaření v Q4 20 vzhledem ke stále platícím restriktivním opatřením.

Potenciální dopad na předpovědi, cílovou cenu a doporučení: Aktualizujeme naše odhady a model. Doporučení a cílovou cenu dáváme do revize.  

Rizika: Rozsah ztrát ze situace vztahující se k nákaze covid-19. Rizikem jsou také vyšší ceny základních materiálů, tj. cukru a nákladů na obaly.

Očekávané události: Výsledky za celý rok by měly být zveřejněny v březnu příštího roku.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kofola: Poslední den obchodování s právem na dividendu 13,50 CZK
    Dnes (úterý 26. září 2023) je poslední den obchodování s akciemi Kofoly s nárokem na výplatu dividendy ze zisku minulého roku.
  • Kofola: Poslední den obchodování s právem na dividendu 13,50 CZK
    Dnešek, čtvrtek 18. listopadu 2021, je posledním dnem obchodování s akciemi Kofoly s právem na dividendu ze zisku minulého roku.
  • Kofola: Potvrzené cíle na 2022, výhled na podstatný růst v prvním čtvrtletí
    Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila ve výroční zprávě kompletní sadu výsledků za minulý rok, respektive poslední kvartál 2021. Celoroční zisk EBITDA je 1 128 mil. CZK, překonal odhady, celoroční cíle samotné Kofoly a je nejlepší v historii společnosti. Kofola zveřejnila vybraná čísla již 15. 2. 2022, reakce z trhu na dnešní report tak může být spíše utlumená.
  • Kofola prodala svůj podíl ve společnosti Megapack
    Nápojářská skupina Kofola prodala svůj 50% podíl v ruské společnosti Megapack. Cena transakce je 5 mil. USD (cca 115 mil. CZK nebo 5,1 CZK na akcii). Na začátku prosince navíc Kofola dostala od Megapacku dividendu ve výši 14 mil. CZK (0,6 CZK na akcii). K 30. září bylo ocenění Magapacku 95 mil. CZK. Rozdíl mezi oceněním a prodejní cenou je 20 mil. CZK. Předpokládáme, že tento zisk zaúčtuje Kofola v číslech za Q4 19.
  • Kofola: První čtvrtletí roku bez omezení, meziroční růst a potvrzení cílů
    Hospodaření Kofoly za první čtvrtletí tohoto roku v meziročním srovnání slušně vzroste. Je to dáno zejména lockdownem kvůli pandemii koronaviru ve stejném kvartále loňského roku. Zasáhlo to hlavně restaurační byznys. Hospodaření Kofoly ovlivňuje sezónnost. I když nebyl Q1 22 ovlivněn žádnými omezeními, je první kvartál z hlediska sezónnosti nejslabší. Předpokládáme potvrzení celoročních cílů.
  • Kofola: První den obchodování bez práva na dividendu 11,30 CZK
    Dnes se akcie Kofoly budou obchodovat první den bez práva na dividendu ze zisku minulého roku. Jedná se tzv. ex-dividend den, ve který cena akcií obvykle oslabí právě o výši dividendy.
  • Kofola: Překvapivě silné nejslabší čtvrtletí
    Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila včera odpoledne výsledky hospodaření za první čtvrtletí tohoto roku. Čísla překonala nejenom konsensus o vysokých +26 %, ale i náš optimističtější odhad. EBITDA vzrostla o 95,2 % na 218 mil. CZK při tržbách 1 712 mil. CZK (+13,7 %, y/y). Zvýšení cen překonalo pokles realizovaných objemů, kdy pokračuje pokles spotřeby. Náklady rostly nižším tempem než výnosy, a to zejména kvůli nižším objemům a nižším cenách energií. Vedení Kofoly zvýšilo spodní hranici u celoroční projekce.
  • Kofola: Přes druhé nejslabší čtvrtletí čekáme překonání celoročního cíle
    Poslední čtvrtletí roku je pro Kofolu ze sezónního pohledu druhé nejslabší. Přes meziroční růst tržeb v 4Q23 odhadujeme pokles zisku EBIDTA. Za celý minulý rok čekáme mírné překonání celoročního cíle.
  • Kofola se dnes již obchoduje bez nároku na dividendu
    Akcie společnosti Kofola se od dnešní seance obchodují bez nároku na dividendu ze zisku minulého roku.
  • Kofola se stane majitelem jablečných sadů v Česku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii
    Poté, co se rodinná nápojářská společnost Kofola intenzivně věnovala pěstování a zpracování bylin, rozhodla se rozšířit svůj záběr o další nápojové suroviny. Bezmála na 60 hektarech bude na Úsovsku obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdu jablek potřebnou pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.
  • Kofola: Silný růst tržeb zastínil růst nákladů, úprava projekce a nižší dividenda
    Kofola ČeskoSlovensko reportovala za druhé čtvrtletí slušný růst tržeb. Nicméně vzhledem k vysoké inflaci nákladů, kterou se plně nepodařilo přenést do koncových cen, bylo tempo jejich růstu vyšší než tržeb. Zisk EBITDA klesl v meziročním srovnání o 19,2 % na 306,2 mil. CZK při rostoucích tržbách o 23,0 % na 2 211 mil. CZK. Výsledky zaostaly za tržním očekáváním o necelých 6 % u EBITDA a o 15,5 % u čistého zisku. Kofola snížila horní hranici svého cíle. Nižší než očekávaný je taky návrh dividendy.
  • Kofola: Slušný růst tržeb, pokles marže, úprava celoroční projekce
    Kofola ČeskoSlovensko reportovala včera po zavření trhu výsledky za třetí čtvrtletí, které je ze sezónního hlediska tradičně nejsilnější. Výnosy rostly slušným tempem, a to ve všech sektorech. Nicméně vysoká inflace nákladů znamenala pokles marží. Zisk na úrovni EBITDA v meziročním srovnání klesl o 10,5 % a dosáhl 462 mil. CZK při růstu tržeb o 11,0 % na 2,4 mld. CZK. Čísla jsou o 3,4 % nad konsensem, pokud srovnáme EBITDA, ale na čistém zisku o 2,5 % na tržní odhad nedosáhla. Kofola by měla za celý rok dosáhnout spodní hranice cíle. Ukazuje se, že kromě vysokých cen zejména vstupů začíná být problém s poklesem poptávky. Splnění cíle tak může být výzvou.
  • Kofola: Spekulace o možné akvizici společnosti Pivovary CZ Group
    Kofola údajně jedná o koupi pravděpodobně majoritního podílu ve skupině Pivovary CZ Group. Informace přinesl dnešní denní tisk. Žádné delší detaily zveřejněny nebyly.
  • Kofola splnila celoroční cíle, očekává růst v dalším roce
    Včera po zavření trhu oznámila Kofola vybrané provozní ukazatele za čtvrtý kvartál minulého roku, respektive za celý minulý rok. Kofola překonala svůj celoroční cíl na zisk EBITDA. Kofola zveřejnila tržby, zisk EBITDA a cíl na tento rok.
  • Kofola: Třetí čtvrtletí je sezónně nejsilnější, zásadní bude výhled
    Třetí čtvrtletí je pro Kofolu nejsilnější a z hlediska plnění celoročních cílů zásadní. Předpokládáme, že po slabším druhém kvartálu, dojde ke zlepšení hospodaření. Jednak by se měl v Q3 naplno projevit růst cen nápojů a jednak by měla být patrná i přísná kontrola nákladů. Přesto odhadujeme meziroční pokles EBITDA o 12 % při tržbách lepších o téměř 9 %. Samozřejmě bude důležitý výhled vedení společnosti nejen do konce tohoto roku.
  • Kofola usiluje o další tradiční značky. Oznámenou akvizicí chce vstoupit do pivního segmentu s regionální působností
    Kofola ČeskoSlovensko kupuje většinový podíl ve společnosti Pivovary CZ Group, která rozvíjí tradiční značky piv Holba, Zubr a Litovel. Nápojářská rodina tak může na regionální úrovni vstoupit do další kategorie, ve které může využít své podnikatelské, distribuční a marketingové know-how. Dokončení transakce, která podléhá schválení antimonopolních úřadů, se očekává zkraje příštího roku.
  • Kofola: Velmi silné výsledky, růst projekce považujeme za konzervativní, Kofola kupuje Pivovary
    Kofola dnes zveřejnila velmi silné výsledky za třetí čtvrtletí, které se vyrovnaly historickému maximu. Reportovaná čísla slušně vzrostla v meziročním srovnání o +20 % u zisku EBITDA a o téměř +30 % u čistého zisku. Zároveň překonala konsensus o +7,5 % respektive o +10 %. Došlo také ke zvýšení celoroční projekce EBITDA, kdy by měla nově dosáhnout horní hranice původního intervalu. Vzhledem k růstu tržeb v říjnu o +32 % y/y to naznačuje silné výsledky v posledním kvartále toho roku.
  • Kofola: Virová nákaza upila ze zisků Kofoly, absence cílů a návrhu dividendy
    Očekáváné výsledky hospodaření: Bohužel musíme začít negativně. Kofola generuje téměř 40 % tržeb ze segmentu HoReCa (hotely, restaurace, catering). A právě ten byl kvůli opatřením vyplývajícím z nouzového stavu vzhledem k nákaze covid-19 zavřený. Restriktivní opatření začala platit zhruba v polovině března, takže negativní dopad uvidíme i ve výsledcích za první čtvrtletí. Nicméně naplno se to projeví až v druhém kvartále.
  • Kofola: Vybrané provozní ukazatele za Q4 20 naznačují splnění celoročního cíle
    V pondělí po zavření trhu oznámí Kofola vybrané provozní ukazatele. Mělo by se jednat o tržby a zisk na úrovni EBITDA. Čtvrtý kvartál minulého roku byl opět tvrdě zasažen restriktivními opatřeními týkající se boje proti koronakrizi. Navíc platí, že čtvrtý kvartál je obecně ze sezónního pohledu druhý nejslabší, a to hned po prvním čtvrtletí. O to větší kontrast bude mezi Q4 20 a Q3 20, když loňské třetí čtvrtletí bylo díky uvolněnému létu a vysoké poptávce plynoucí z domácího turismu nejlepším kvartálem v historii.
  • Kofola: Výsledky bez překvapení, pokles poptávky pokračuje
    Kofola ČeskoSlovensko zveřejnila včera odpoledne výroční zprávu za rok 2022. Obsahuje celou sadu hospodářských výsledků za celý minulý rok. Připomínáme, že vybrané provozní ukazatele (tržby a EBITDA) zveřejnila Kofola již 15. února. EBITDA vzrostla v Q4 o +62,5 % na 230 mil. CZK při tržbách 1 811 mil. CZK (+15,5 %). Bez překvapení stál za růstem sektor ČeskoSlovensko. Konferenční hovor, na kterém by mohlo být zveřejněno více detailů týkajících se např. dividendy nebo akvizic bude dnes v 10:00hod.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank