Úterý 19. březen 2024 03:04
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Červencový index spotřebitelské důvěry v Británii: Tohle bude bolet

27.07.2020 09:27  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank

Index spotřebitelské důvěry GfK ve Velké Británii přináší pochybnosti ohledně rychlého zotavení ekonomiky. Ještě v červnu se nacházel na minus 30 a v červenci zůstává na minus 27, i když se očekávalo minus 26. Jediným světlým bodem je zlepšení osobní finanční situace v následujících dvanácti měsících, způsobené zejména hlavně vyšší mírou úspor.

Z Velké Británie dorazila v pátek 24. července nemilá zpráva, když agentura GfK oznámila, že její složený index spotřebitelské důvěry, který publikuje již od roku 1974, se v červenci zvýšil o něco méně, než se očekávalo a namísto minus 26 dosáhl pouze na hodnotu minus 27. I když už od konce května o devět bodů povyrostl, stále je hluboko pod úrovní, na níž se nacházel před krizí, kdy dosahoval minus 9. Při podrobnějším pohledu vidíme, že je dnes klima více nakloněné velkým nákupům, protože na rozdíl od červnových minus 32 se nyní index nachází na minus 27. Zdá se však, že opětovné otevření zábavních podniků nezlepšilo nálady veřejnosti a její sklony ke spotřebě tak, jak se očekávalo.

Jediným světlým bodem je zlepšení osobní finanční situace v následujících dvanácti měsících. V důsledku vyšší míry úspor v době karantény i po jejím uvolnění je znovu na nule, tedy pouhé tři body pod předkrizovou úrovní. Ukazatel ochoty spořit je na 21, což je nejvyšší hodnota od října 2019. Ovšem abychom v následujících čtvrtletích dosáhli trvalejšího zlepšení růstu spotřebních výdajů, musí se růst míry úspor zastavit, což v této fázi není příliš pravděpodobné. Obáváme se, že rychlejší propouštění, spolu s ukončením britské verze kurzarbeitového programu, bude v krátkodobém a střednědobém časovém horizontu spotřebitelské výdaje i nadále spíše utlumovat. Kromě toho se může na důvěře negativně podepsat také bezvýchodná situace kolem Brexitu, která potrvá nejméně do konce letošního roku, kdy bude nejspíš na poslední chvíli podepsána smlouva o budoucích obchodních vztazích mezi Velkou Británií a Evropskou unií.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 18. května 2022
    Po zveřejnění údajů o inflaci ve Spojeném království a následném poklesu pod úroveň 1,2400 se pár GBP/USD mírně zotavil a podle všeho se nad úrovní 1,2400 ustálil. Rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů podporují americký dolar a nedovolují páru získat trakci.
  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 23. ledna 2023
    Britská měna dál stoupala, i když Velká Británie oznámila, že celkové maloobchodní tržby klesly v meziročním srovnání o 5,8 %, a to po listopadovém poklesu o 5,7 %. Projekce přitom hovořily o –4,4 %. Po zveřejnění této zprávy libra samozřejmě trochu klesla, nakonec ale pozvolna stoupala. A mimochodem, stále je v rostoucím trendu, což považuji za naprosto absurdní. Libra navíc v průběhu několika málo týdnů vyskočila o téměř 500 bodů. A my přitom zoufale potřebujeme korekci. Nic takového se ale neděje, dokonce ani navzdory negativním makro datům. Vše silně připomíná banální spekulaci, vyvolanou očekáváním brzkého snížení sazeb Federálního rezervního systému. Nehledě na fakt, že Bank of England k tomu má stejně tolik důvodů, ba dokonce ještě víc. Spekulativní růst britské měny tudíž může znenadání vystřídat rychlý pokles, který velmi překvapí mnohé účastníky trhu. Ale dnes, dokud je makroekonomický kalendář prázdný, libra pravděpodobně poroste, byť v omezené míře.
  • Čerstvá předpověď pro pár GBP/USD na 3. prosince
    Na počátku americké seance pár GBP/USD díky prvotní reakci trhu na chmurnou listopadovou zprávu o zaměstnanosti v USA prudce vzrostl nad úroveň 1,3300. Dolar ale znovu nabral sílu kvůli jestřábímu vyjádření Fedu a přinutil pár obrátit se k jihu.
  • Červená pre centrálne banky
    Položme si pár základných otázok. Ako je možné, že v roku 2007 prišla kríza napriek tomu, že centrálne banky mali situáciu plne pod kontrolou? Ako je možné, že štandardná monetárna politika na jej prekonanie nestačila? Ako je možné, že na jej prekonanie nestačili ani všemožné variácie neštandardnej politiky? Ako je možné, že ešte niekto verí monetárnej politike centrálnych bánk?
  • Červencová data ukázala zhoršující se kondici domácí ekonomiky
    Červencové výsledky průmyslové výroby, zahraničního obchodu i stavebnictví potvrdily zhoršující se kondici české ekonomiky. Pozitivně se na výstupu průmyslového sektoru i zahraničním obchodě odrazila vyšší produkce a vývoz automobilů, stejně tak i vyšší výroba elektřiny, plynu a tepla. Zklamaly naopak tradiční tahouni českého průmyslu, jako je kovovýroba. Za deficitem zahraničního obchodu stály vyšší i dražší importy ropy a zemního plynu. Příliš nepotěšilo ani české stavitelství, jehož výstup klesl již pátý měsíc v řadě.
  • Červencová data z reálné ekonomiky výrazně zklamala
    Červencová data z reálné ekonomiky výrazně zaostala za našimi i tržními očekáváními. Silně poklesl výstup průmyslové i stavební výroby, zahraniční obchod skončil poprvé od začátku roku v deficitu. Nepříznivě překvapil zpracovatelský průmysl, který po dvou měsících meziměsíčních růstu poklesl o téměř čtyři procenta. Meziměsíční snížení výstupu ale zaznamenala většina průmyslových odvětví. Nepotěšilo ani stavebnictví, které se po květnovém a červnovém růstu výrazně propadlo. Vstup české ekonomiky do druhého pololetí je tak vrávoravý a může signalizovat slabší výkonnost ve třetím čtvrtletí letošního roku.
  • Červencová inflace překvapila pomalejším růstem
    Česká inflace v červenci pravděpodobně dál zrychlila, ovšem o poznání méně, něž jsme očekávali my i trh. Meziměsíčně vzrostly ceny o 1,3 % (oproti odhadu 2,6 %) a meziročně tak zrychlila “pouze” na 17,5 %. Velká část překvapení šla pravděpodobně na vrub pomalejšího zdražování energií - elektřina o 1,5 % a plyn o 1,3 %. Je proto pravděpodobné, že další výraznější navýšení cen nás čeká v průběhu srpna a září. A možná bude zdražování pokračovat i nad rámec dosud ohlášených změn ceníků - ceny elektřiny na (pro nás) relevantních burzách v průběhu posledního měsíce dál vzrostly a pohybují se okolo desetinásobků dlouhodobých průměrů.
  • Červencová průmyslová produkce výrazně zklamala
    Průmyslová produkce v červenci meziročně reálně klesla o 2,8 %. Meziměsíčně byla nižší o výrazných 2,6 %. Meziměsíčně v plusu zůstalo pouze několik málo odvětví, a to výroba oděvů, nápojů, motorových vozidel, opravy a instalace strojů a výroba a rozvod elektřiny. Meziměsíční nárůst výroby motorových vozidel, ač drobný (0,4 % m/m), je vzhledem k celozávodní dovolené v největším výrobci automobilů Škoda Auto pozitivním překvapením.
  • Červencové zasedání ECB: předběžný přehled
    Evropská centrální banka zasedá ve čtvrtek 27. července. Banka se chystá zvýšit úrokové sazby o 25 bazických bodů. O tom není pochyb, protože prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý měsíc oznámila další zpřísnění parametrů měnové politiky. Hlavní důraz bude proto kladen na postoj ECB. Klíčovými body zájmu budou formulace v doprovodném prohlášení a verbální signály šéfa ECB. Skutečnost, že došlo ke zvýšení sazeb, bude trh pravděpodobně ignorovat.
  • Červencové zaškobrtnutí stavební produkce
    Stavební výroba v červenci meziměsíčně poklesla o 2,6 % a meziročně vzrostla o nepatrných 0,5 %, což je nejhorší výsledek za poslední tři měsíce, ale stále vysoko nad průměrem letošního roku. Oproti předchozímu měsíci poklesla aktivita napříč všemi sektory stavebnictví. Hlavním tahounem poklesu bylo však pozemní stavitelství. Z výsledku za jeden měsíc nelze vyvozovat silné závěry, nicméně se zdá, že letošní oživení stavebnictví je křehčí, než naznačovaly předchozí dva měsíce.
  • Červencový výsledek průmyslu nečekaně hluboko v záporu
    Průmyslová produkce v červenci meziročně poklesla o 2,8 %. Odhad trhu počítal s mírným nárůstem, zatímco naše prognóza pokles – přesto finální síla poklesu byla ještě razantnější, než jsme v krátkodobé prognóze odhadovali. Za nečekaně silným snížením průmyslové produkce stojí pokles v odvětví výroby a rozvodu elektřiny a plynu, negativně se ale projevují i postupně ochabující kladné příspěvky ze strany automotive. Nepříliš pozitivně pak vyznívá i silný červencový meziměsíční pokles o 2,6 %, již po sezónním očištění.
  • Červen – domácnosti spoří, firmy čerpají úvěry
    Bilanční suma bankovního sektoru se v červnu snížila o 0,2 % meziměsíčně a ukončila první pololetí na hodnotě 9 662 mld. Kč. Hlavní příčinou bylo snížení objemu vkladů u centrálních bank o téměř 167 mld. Kč. Naopak úvěry za klienty připsaly solidních 46,5 mld. Kč a vklady a úvěry u jiných úvěrových institucí vzrostly o téměř 79 mld. Kč. V meziročním srovnání je objem celkových aktiv vyšší o 9,6 %.
  • Červenec – letní útlum nových úvěrů
    Celkový objem aktiv bankovního sektoru se díky 2,7% meziměsíčnímu růstu vrátil nad hranici 9 biliónů Kč (9 049,8 mld. Kč). Hlavními hybateli bilanční sumy zůstaly, stejně jako v předchozím měsíci, položky Vklady a úvěry u centrálních bank (+154 mld. Kč) a Pohledávky za klienty (+64 mld. Kč). V meziročním srovnání tempo růstu aktiv zrychlilo na 5,0 %.
  • Červenec přinesl nepříznivé výsledky pouze pro akciové fondy. Ztratily 0,24 %
    V červenci si pověstného Černého Petra vytáhly akciové fondy, které si jako jediné z kategorií sledovaných Broker Consulting Indexem podílových fondů odepsaly -0,24 procentních bodů. Dařilo se tradičně fondům komoditním, které meziměsíčně posílily o 0,98 %, a po delší době také fondům dluhopisovým i fondům peněžního trhu, které o měsíc dříve shodně vykázaly zápornou nulu. V červenci si již připsaly 0,48 %, respektive 0,43 %. Nemovitostní fondy posílily o 0,27 % a do značné míry odrážejí současnou situaci na nemovitostním trhu.
  • Červenec v maloobchodu předčil očekávání
    Tuzemský maloobchod (bez započtení prodeje automobilů) vykázal v červnu meziroční růst o 3%. Po zohlednění kalendářních vlivů to pak odpovídá meziročnímu růstu o 1,9 %. Se zahrnutím automobilů došlo k meziročnímu snížení tržeb o 1,1 %. Výsledek je pro trh i nás pozitivním překvapením. Především s přihlédnutím na včerejší výsledek maloobchodu v eurozóně, který se v červenci zotavoval méně, než bylo očekáváno.
  • Červenec – vývoj bez velkých překvapení
    Celková suma aktiv bankovního sektoru se po červnovém poklesu vrátila k růstu, a to o 2,4 % meziměsíčně. Hlavní roli opět sehrála položka vklady a úvěry u centrálních bank, jejíž objem vzrostl o 10,1 % meziměsíčně. V meziročním srovnání dosahuje bilanční suma aktuálního tempa růstu 6,9 %, a to zásluhou významného navýšení položek Úvěry za klienty a Dluhové cenné papíry v držení bank.
  • Červené úterý na Wall Street
    Hlavní akciové indexy v USA včera výrazně propadly. Nejvýraznější pokles byl jednoznačně na technologických titulech (Nvidia -5,2 %, AMD -3,4 %, Apple -1,9 %, Alphabet -1,8 %, Amazon -2,6 %, Tesla -4,7 %). Mimo zdravotní sektor (Pfizer +0,7 %, Abbvie +1 %) propadla všechna hlavní odvětví americké ekonomiky.
  • Červen na trzích: Dařilo se obilovinám a překvapivě také euru, naopak zlato a ropa zamířily níže
    Obchodování v minulém měsíci se neslo v duchu strachu z dalšího pokračování dluhové krize v eurozóně. Měsíce relativní...
  • Červen přinesl zvýšení Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů
    Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v červnu 2020 dosáhla hranice 6,96 %, p. a., což znamená postup směrem vzhůru k magickým 7 %. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů za červen 2020.
  • Červen – sektor domácností je tahounem
    Celková bilanční suma bankovního sektoru během června poklesla o 3,4 % meziměsíčně, a to díky poklesu v položkách Vklady a úvěry u centrálních bank (-9,4 %) a Vklady a úvěry u jiných úvěrových institucí (-11,0 %). I když objem dluhových cenných papírů v držení bank dále zpomalil svůj růst na 1,7 % meziměsíčně, v meziročním srovnání je téměř o třetinu vyšší.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank