Úterý 19. březen 2024 09:23
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex krypto ebook

Ranní nadhoz - ekonomická aktivita v Číně dále zpomaluje

27.11.2019 10:38  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25.50

USD/CZK

23.17

EUR/USD

 

1.100

USD/PLN

3.915

Ropa Brent

USD/barel

64.16

Zlato

USD/unce

1458

Aktualizováno

9:01

Zdroj: Thomson Reuters

Pohled zpět:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosincový index důvěry německých spotřebitelů, publikovaný společností GfK se zvýšil o 0,1 bodu na hodnotu 9,7. Podstatně si však polepšil výhled Němců do budoucnosti, když jejich očekávání vyskočilo z listopadových -13,8 bodů až na +1,7. Podobně skokový nárůst byl zaznamenán naposledy v roce 2010.

Americký prezident D. Trump včera zopakoval, že obchodní rozhovory s Čínou jsou v konečné fázi před podpisem finální dohody. Podle jeho vyjádření to bude pro Američany dobrá dohoda. Podobných prohlášení však zaznělo v minulosti již několik a trhy jim nepřikládají příliš velkou váhu.

Podle předběžných ukazatelů pokračuje čínská ekonomika ve zpomalování. Dále se zhoršují ukazatele zahraničního obchodu, slábne sentiment a snížily se i výrobní ceny. Jejich pokles naznačuje, že domácí poptávka slábne. HDP ve třetím čtvrtletí rostlo nejnižším tempem za posledních téměř 30 let (6,0 %). Tržby průmyslových podniků zaznamenaly v říjnu pokles o téměř 10 %, což je nejvíce od roku 2011.

Česká koruna vzhledem k absenci významnějších impulzů jak z tuzemska, tak z ciziny setrvává na úrovni EUR/CZK 25,50. 

Výhled:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evropský datový kalendář je dnes opět prázdný, sada významných dat však bude publikována ve Spojených státech. Druhý odhad HDP za třetí čtvrtletí by měl potvrdit předchozí údaje, kdy si HDP mezičtvrtletně anualizovaně připsal 1,9 %. Říjnový růst soukromých příjmů by měl podle odhadů setrvat na slabší zářijové hodnotě (0,3 %, m-o-m). Pokud bude pokračovat i nižší tempo růstu soukromých výdajů (rovněž údaj za říjen) prohloubí to obavy o výraznější zpomalení růstu americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí. PCE deflátor, který je v USA používán k měření cenových pohybů, by měl v říjnu dosáhnout jen 1,4 %, jeho jádrová složka by podle odhadů měla stagnovat na 1,7 %.

Dnes vydává Fed tzv. béžovou knihu. Ta zhodnotí aktuální kondici americké ekonomiky z pohledu centrální banky v mezidobí mezi dvěma měnovými zasedáními. Neočekává se žádné překvapení, dojde tak nejspíš k potvrzení posledních prohlášení šéfa Fedu Powella, totiž že ekonomika v tuto chvíli další podporu snížením sazeb nevyžaduje.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

14:30

USA

HDP (3Q., v %, ann.)

1.9

1.9

1.9

 

 

 

 

16:00

USA

Soukromé příjmy (říjen, m/m, v %)

-

0.3

0.3

 

 

 

 

16:00

USA

Soukromé útraty (říjen, m/m, v %)

-

0.3

0.2

 

 

 

 

16:00

USA

PCA deflátor (říjen, r/r, v %)

-

1.4

1.3

 

 

 

 

20:00

USA

Béžová kniha Fedu

-

-

-

 

 

 

 

Hospodářské výsledky: Aroundtown, Immofinanz, Knorr-Bremse, Vienna Insurance Group, Deere & Co, HP, PVH, Salesforce 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT:  EUR ekonomická důvěra,
PÁ: EUR CPI, EUR nezaměstnanost

Autor: Luboš Růžička, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Eliška Jelínková, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní nadhoz - Dnešek naznačí tempo amerického restartu
    Česká národní banka prostřednictvím bankovní rady po dnešním zasedání ponechala základní sazbu na 0,25 %. Na tuto úroveň se dvoutýdenní repo sazba dostala předchozím rychlým snížením o celkem dva procentní body v reakci na koronavirovou pandemii. ČNB tak momentálně evidentně považuje měnové podmínky za dostatečně uvolněné a rozhodla se vyčkávat dalšího vývoje situace. Ani v blízké době neočekáváme, že by ČNB sáhla ke změně sazeb. Jejich zvýšení v současné situaci prakticky nepřichází v úvahu a další snižování se nezdá být nutné.
  • Ranní nadhoz - dnešní údaje ze služeb naznačí rozsah škod
    Česká národní banka ve čtvrtek snížila svou hlavní úrokovou sazbu o nečekaných 75 bazických bodů, a potřetí v řadě tak razantně uvolnila měnovou politiku. Banka se tak snaží mírnit dopady epidemie koronaviru na domácí ekonomiku. ČNB zároveň uvedla, že připravuje nová opatření na dodávání likvidity nebankovním subjektům, aktuálně však nevidí potřebu okamžitého zásahu. V nové prognóze počítá ČNB s letošním propadem ekonomiky o 8%, po němž by v roce 2021 mělo následovat zotavení o 4%.
  • Ranní nadhoz - Dohoda o brexitu prošla dolní komorou britského parlamentu
    Britští poslanci schválili prováděcí zákon k říjnu vyjednané brexitové dohodě. Johnsonovi v tom pomohla zejména v prosinci nabytá většina v dolní komoře. Pravděpodobnost lednového odchodu Spojeného království z EU se tak upevňuje. Návrh dále poputuje do horní komory, kde by měl bez větších potíží projít hlasováním, a následně k podpisu královně. Ratifikace Evropským parlamentem by měla proběhnout 29. ledna.
  • Ranní nadhoz - Dorazí údaje o mzdách, HDP i maloobchodu
    V pátek zveřejněné výsledky průzkumu mezi podnikateli a spotřebiteli prováděné Evropskou komisí zaznamenaly zlepšení prakticky ve všech složkách. Celkově důvěra v ekonomiku eurozóny poskočila z červencových 82,4 na 87,7 bodů. Z historického pohledu se však stále jedná o slabý výsledek relativně k předkrizovým hodnotám i dlouhodobému průměru.
  • Ranní nadhoz - dubnové maloobchodní tržby výrazně propadnou
    Průměrná tuzemská mzda vykázala za první letošní čtvrtletí nárůst o 5 %, ve srovnání se stejným obdobím roku loňského, a dosáhla 34 077 Kč. Po očištění o inflaci to odpovídá reálnému růstu mezd o 1,4 %. Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 pak došlo po sezónním očištění ke zvýšení průměrné mzdy o 1,1 %. V dalších čtvrtletích však očekáváme na trhu práce podstatně horší situaci. O výdělky začnou přicházet nejprve pracovníci ve službách, následovat ovšem budou i další sektory postižené klesající poptávkou.
  • Ranní nadhoz - dubnový PMI z výroby dále poklesne
    Ministryně financí Alena Schillerová uvedla, že hospodaření státu za první 4 měsíce skončilo víc než devadesátimiliardovým deficitem. Jen za duben, kdy se již v hospodaření státu naplno projevila koronavirová krize, skončil rozpočet deficitem 46 miliard. Aktuální rozpočtový schodek 90,7 miliardy je tak o 60 miliard vyšší než ve stejném období loňska, oproti krizovému roku 2009 je hlubší o 35 miliard. Kompletní zprávu zveřejní MF dnes odpoledne.
  • Ranní nadhoz - ECB dnes měnové podmínky nezmění
    Vládní návrh zákona, který zavádí digitální daň, v prvním kole podpořila sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést až pět miliard korun. Daň by se měla týkat hlavních globálních hráčů, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple. Americká strana však již varovala, že kvůli digitální dani, namířené zejména proti americkým firmám, může vůči Česku zavést odvetná opatření.
  • Ranní nadhoz - ECB dnes rozhoduje o dalším měnovém uvolnění
    Dolar během včerejšího dopoledne posílil o půl procenta, poté však část zisků ztratil. Aktuálně se kurz pohybuje na úrovni EUR/USD 1,101. Koruna oproti euru včera oslabila o několik haléřů a její kurz se dnes po ránu pohybuje na EUR/CZK 25,89.
  • Ranní nadhoz - ECB ohlásila očekávaný stimulační balíček, německé výnosy méně záporné
    Rada Evropské centrální banky na včerejším zasedání v souladu s očekáváními trhu snížila depozitní sazbu o 10 bazických bodů na -0,50 %, ostatní základní sazby zůstaly zachovány. Depozitní sazba se má udržet na „této nebo nižší“ úrovni, dokud se evropská inflace nepřiblíží cíli (lehce pod 2 %). Stimulační balíček dále obsahuje odstupňování depozitní sazby na dvě různé úrovně. ECB zároveň odstartovala další kolo kvantitativního uvolňování. Plán zahrnuje nákupy aktiv v hodnotě 20 mld. eur od listopadu. Poslední složkou nového balíčku pak bude spuštění programu TLTRO-III s úrokovou sazbou sníženou o 10 bazických bodů oproti původně plánovanému nastavení.
  • Ranní nadhoz - ECB rozšiřuje program nákupů aktiv
    Evropská centrální banka včera oznámila, že nakoupí finanční aktiva za 750 miliard eur. Měla by tak pomoci ekonomikám ochromeným šířící se epidemií koronaviru. Program poběží do konce letošního roku a bude se vztahovat na dluhopisy státního i soukromého sektoru.
  • Ranní nadhoz - ekonomický sentiment se zvedá, inflace zpomaluje
    Evropská komise představila svůj plán pro ekonomickou obnovu kontinentu zasaženého pandemií koronaviru, který je součástí rozpočtového výhledu pro období 2021-2027. Počítá v něm s nalitím dodatečných 750 mld. euro, z nichž dvě třetiny budou ve formě grantů, jedna třetina pak ve formě půjček. Prezentovaný návrh vychází vstříc tandemu Francie a Německa, které prosazovaly právě zvolený systém grantů, spíše než výpůjček. Celkový objem peněz, se kterými Unie počítá v rozpočtu pro roky 2021-27 se tak navýšil na 1,85 bilionu eur.
  • Ranní nadhoz - ekonomický sentiment v EA se postupně zvedá
    Americká centrální banka Fed po provedení zátěžových testů konstatovala, že ačkoliv je tamní finanční sektor prozatím odolný, případné další zhoršení ekonomické situace by pro jeho část mohlo představovat riziko. Americkým bankám tak Fed omezil možnost výplat dividend a odkupu vlastních akcií, čímž by rád zatlačil na jejich větší kapitálovou připravenost.
  • Ranní nadhoz - EU našla shodu ohledně záchranného fondu
    Unijní lídři dnes nad ránem konečně našli shodu ohledně evropského záchranného balíčku. Z celkové částky ve výši 750 mld. EUR budou 390 mld. tvořit granty a 360 mld. je určeno na nízkoúročené půjčky (zatím není rozhodnuto o výši úročení). Tento poměr bylo nakonec kompromisem, se kterým souhlasily i severní státy unie, původně odmítající rozdělení v poměru 500 mld. ku 250 mld. Největší částku získá Itálie, která by měla disponovat 82 mld. ve formě grantů a 127 mld. ve formě půjček. Pokud Česko využije beze zbytku nabízené půjčky, mělo by být celkově v plusu. Prostředky určené na podporu zotavení ekonomiky budou moci jednotlivé státy utratit na základě předložených plánů. Ty musí být odsouhlaseny Evropskou komisí i ostatními zeměmi unie. Část peněz musí jít na "zelená" opatření, např. investice do snižování emisí či proti suchu. V reakci na oznámení o dosažení dohody kurz eura posílil a klesly úroky u italských dluhopisů.
  • Ranní nadhoz - Evropa dnes bude sčítat nezaměstnané
    Druhý odhad statistického úřadu o dvě desetiny procentního bodu zlepšil předchozí údaj – český hrubý domácí produkt tak v prvním čtvrtletí 2020 meziročně spadl o 2,0 %. Oproti poslednímu loňskému čtvrtletí došlo ke snížení výkonu tuzemské ekonomiky o 3,3 %. Za propadem stojí především investiční aktivita a zahraniční poptávka, naopak vyšší výdaje vládních institucí přispěly pozitivně a bránily ještě hlubšímu propadu ekonomiky. České hospodářství nečekají lehké časy ani v nejbližších měsících. Podstatnou část dubna byla ještě v platnosti karanténní opatření, což znamená delší odstávky a ztížené výrobní podmínky.
  • Ranní nadhoz - Evropská důvěra investorů by se měla zvýšit
    W. Ross, americký ministr obchodu, se nechal slyšet, že USA možná nebudou nuceny přistoupit k přijetí cel na dovoz automobilů. Dosavadní vyjednávání jak s EU, tak s Japonskem či Koreou podle něj probíhají uspokojivě. O tom, zda cla budou uvalena, rozhodne americký prezident D. Trump do 17. listopadu. Pokud by se tak skutečně stalo, znamenalo by to významný šok pro evropský autoprůmysl a zejména pro Německo, které se již nyní pohybuje na hraně recese.
  • Ranní nadhoz - evropská spotřebitelská důvěra stále solidní
    Americký Philadelphia Fed index ze zpracovatelského sektoru v prosinci výrazně propadl, když vykázal hodnotu pouze 0,3 bodu. Přitom očekávání byla podstatně výše na 8,0 bodech. Ještě v listopadu se index nacházel na úrovni 10,4 bodu. Aktuální výsledek je tak nejnižší od června tohoto roku. Podobně jako v Evropě se tak ukazuje, že i v Americe je průmysl momentálně nejslabším článkem ekonomiky.
  • Ranní nadhoz - evropský průmysl propadl v dubnu o pětinu
    Americký index cen výrobců vykázal v květnu meziměsíční nárůst o 0,4 %, čímž překonal tržní odhad o 0,3 procentního bodu. Dynamika cen výrobců tak pomalu nabírá dech po dubnovém poklesu o 1,3 %. Po vyloučení cen potravin a energií došlo k meziměsíčnímu poklesu o 0,1 %.
  • Ranní nadhoz - Evropský průmysl vykáže propad
    V USA byly včera zveřejněny dubnové výsledky průzkumu ekonomického optimismu mezi tamními menšími podniky. Index přinesl souhrnný výsledek na úrovni 90,9, což je sice nejnižší hodnota od roku 2013, ovšem jde o lepší skóre, než trh očekával (83,0). Oproti předchozímu měsíci se pak jednalo pokles o 5,5 bodu. Podle ankety se citelně zhoršila očekávání podniků v oblasti najímání dodatečných zaměstnanců, prodejních cen, tržeb, či výplat.
  • Ranní nadhoz - Fed dnes sazby měnit nebude
    Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA vykázaly v prosinci meziměsíční nárůst o 2,4 % a výrazně tak překonaly tržní odhady, které počítaly se zvýšením pouze o 0,3 %. Prosincový údaj byl silně ovlivněn objednávkami vojenských letadel, v důsledku kterého si dopravní sektor připsal 7,6 %. Při vyloučení tohoto vlivu pak objednávky mírně poklesly o 0,1 %. Méně příznivou zprávou byl i pokles objednávek investičních statků, který činil -0,9 %.
  • Ranní nadhoz - Fed dnes sazby nezmění
    Prosincové vydání indexu ZEW přineslo další záblesk naděje pro blízkou budoucnost německé a potažmo i evropské ekonomiky. Hodnocení aktuální situace sice dosáhlo hodnoty -19,9 bodu, nicméně tento výsledek představuje zlepšení oproti předchozímu měsíci o téměř 5 bodů. Ještě lepší zprávou pak byla další složka stejného indexu, a sice hodnocení očekávání do budoucnosti. Zde index vyletěl meziměsíčně o téměř 13 bodů a zastavil se na hodnotě 10,7, čímž dalece předčil tržní odhady. Vrátil se tak poblíž úrovně z období začátku roku 2018, tedy před začátkem aktuální německé ekonomické mizérie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader