Čtvrtek 28. březen 2024 09:57
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Jak Johnson přitížil i Draghimu - komentář k zítřejšímu zasedání Evropské centrální banky

11.09.2019 08:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Chaos nad chaos. I tak lze vystihnout uplynulý týden v britské politice. Premiér Boris Johnson během něj vršil porážku nad porážku. Nic zásadního neprosadil. Pravděpodobnost tvrdého brexitu ke konci příštího měsíce proto v uplynulých sedmi dnech dramaticky spadla. To zajímá i evropské centrální bankéře, kteří už zítra přelomově rozhodnou o tom, jak se eurozóna popasuje s ekonomickými riziky, která se už delší dobu vrší jako Johnsonovy porážky. Tvrdý brexit je přitom centrálním bankéřům rizikem klíčovým.

Když se britští poslanci minulý týden po prázdninách vraceli do svých lavic, byla pravděpodobnost letošního brexitu zhruba 55 procent. Alespoň tak ji agentura Bloomberg vypočítala na základě sázkových kursů. Nyní ta samá pravděpodobnost činí už jen 37 procent. Přesně třetinové šance pak sázkaři dávají brexitu v příštím roce (ještě před týdnem přitom takové variantě přisuzovali jen pětinovou pravděpodobnost) a bezmála čtvrtinové tomu, že k němu dojde až v roce 2022 nebo později. Rovněž pravděpodobnost tvrdého brexitu – tj. vystoupení Británie z EU bez dohody – citelně poklesla, když nyní činí jen 23 procent. Pro srovnání, loni ve druhé polovině září přechodně vystoupala až nad 75 procent.

Johnson o prázdninách dával zřetelně najevo, že chce brexit za každou cenu ke konci října, a nepůjde-li to jinak, klidně i bez dohody. Jeho taktika hry na tvrďáka, která měla Brusel přimět k ústupkům na poslední chvíli, tedy zatím ani za mák neuspívá. Sázkaři mu o tom vystavují jasné osvědčení. Britský premiér prostě hodlal „zválcovat“ parlament, silově prosadit svoji, a pak se s rozjetým válcem vydat na Brusel. Nebyl bez šance. Brusel, resp. zbytek Evropské unie tvrdým brexitem totiž také riskuje hodně, a ne že ne.

Vezměme si jenom klíčové německé automobilky – BMW, Mercedes a Volkswagen. Z EU ročně vyvezou na britské ostrovy kolem 800 tisíc aut, za nějakých 27 miliard eur. V případě tvrdého brexitu by ze dne na den bylo na tato auta uvaleno desetiprocentní clo, v souladu s pravidly Světové obchodní organizace. K tomu by se dále citelně propadla libra. Takže britský spotřebitel by se svojí znatelně oslabenou měnou měl náhle kupovat třeba až o desetinu dražší vozy (pokud by si o část cla automobilky ponížily marže, sice by tím utlumily propad poptávky, ale stejně by se jim nahlodal zisk). Je zřejmé, že by jeho zájem o ně razantně poklesl. Pro německé a v Německu vyrábějící automobilky jako Ford a Vauxhall, které na ostrovy letos dohromady exportují asi milion aut, je přitom Británie historicky jakousi „dojnou krávou“. Tedy prakticky nenahraditelným trhem, kde vykazují nadprůměrnou ziskovost, a to díky poměrně vysokým maržím a silné libře.

Není divu, že Německá průmyslová a obchodní komora mocně varuje: na britském odbytu podle ní v Německu závisí 750 tisíc pracovních míst. Netřeba dodávat, že Británie je „dojnou krávou“ také pro další země EU, včetně Česka. Tuzemské automobilky a subdodavatelé do Spojeného království ve velkém exportují jak přímo, tak nepřímo, často právě přes Německo.

Brexit bez dohody je tak zásadním ekonomickým rizikem i pro země, které v Unii setrvávají. Mezi ekonomy panuje poměrně široká shoda, že nezvládnuté vystoupení Británie z EU je v současnosti druhou největší hrozbou pro hospodářství eurozóny, hned po obchodní válce Spojených států a Číny a souvisejícím stupňujícím se napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská centrální banka tak při svém zasedání tento čtvrtek bude vývoj kolem brexitu brát nepochybně silně za zřetel. Jde o hodně.

Končící šéf ECB Mario Draghi se v těchto dnech ocitl pod takovým tlakem svých kolegů, jaký za svoji už takřka osmiletou kariéru v čele instituce nepamatuje. Převážně šéfové centrálních bank fiskálně odpovědnějších zemí eurozóny, jako je Německo, Nizozemsko či Estonsko, na něj naléhají, aby se nepouštěl do dalšího dobrodružství jménem „kvantitativní uvolňování“. V minulých dnech se k nim přidal dokonce francouzský centrální bankéř číslo jedna, Francois Villeroy de Galhau.

Draghi sice může prosadit svoji a přes odpor řady svých kolegů a další vlnu rozsáhlého nákupu dluhopisů a dalších cenných papírů odmávnout, avšak riskuje tím důvěryhodnost, a dokonce legitimitu konání Evropské centrální banky. Postoj Francie je přitom klíčový. Když Draghi před čtyřmi lety spouštěl tehdejší kvantitativní uvolňování, Německo, Nizozemsko či Estonsko byly jako nyní proti, avšak podporu Francie měl. V Německu, Nizozemsku a Francii žije polovina obyvatel eurozóny a trojlístek současně vytváří polovinu jejího hrubého domácího produktu. Draghimu nakonec nemusí zbýt nic jiného, než aby své oponenty prostě převálcoval – jeho šance, že se mu to podaří, jsou ovšem neskonale větší než ty Johnsonovy.

Nicméně Johnsonovo několikeré fiasko minulého týdne Draghimu pozici neusnadňuje. Pokud by britský premiér prosadil, co chtěl, a pravděpodobnost tvrdého brexitu k 31. říjnu tak navýšil, šéf Evropské centrální banky mohl získat opravdu pádný argument pro rychlé spuštění kvantitativního uvolňování: bezprostřední hrozbu tvrdého brexitu. Takto ovšem Johnson přitížil sobě a svým způsobem právě i Draghimu. 

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jak investovat v Číně: 1. čtvrtletí jako čas ekonomických výzev
    Z čínských politických zasedání uskutečněných v posledním čtvrtletí loňského roku vyplývá, že Čína nepovažuje proticyklické iniciativy za příliš naléhavé. Další směr rozvojových strategií určí až Třetí plenární zasedání, které se koná v 1. čtvrtletí roku 2024. Navzdory problémům a nejistotě však mohou technologie, rozvinutá výroba, energetika a zelené kovy ve střednědobém horizontu nabídnout úrodnou půdu pro další růst.
  • Jak investovat za války? Ternem mohou být akcie německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků
    Válka na Ukrajině přepisuje všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Navíc stále bohužel probíhá. A stupňují se související sankce Západu a ruská odvetná opatření, což investorův výhled ještě dále zatemňuje. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci.
  • JAK INVESTUJÍ ČEŠI? Český investiční trh - od devadesátek k online platformám, Petr Žabža
    Rozhovor s Petrem Žabžou na téma jak investují Češi.
  • Jak je důležité míti průmysl
    Česká průmyslová výroba odolává koronavirovému šoku ze všech sektorů ekonomiky nejlépe a dokonce lépe, než se očekávalo. V říjnu, v době nouzového stavu, si průmysl po sezónním očištění připsal 3 % meziměsíčně a v meziročním srovnání po zohlednění jednoho chybějícího dne byl o 1,3 % vyšší. Po zohlednění všech sezónních faktorů si připsal celé 1 % meziročně, největší přírůstek od května 2019!!! Přitom v září průmysl byl ještě o 2 % pod loňskou úrovní. Dalším velkým úspěchem je, že v říjnu překonal jarní propad a vyšplhal se na předkoronavirové úrovně! V porovnání s únorem 2020 je průmyslová výroba o 1,9 % vyšší!
  • Jak je možné, že když cena energií na burze klesne, hned se to neprojeví v cenících dodavatelů?
    Dodavatelé energií jsou ve své podstatě obchodníci, kteří elektřinu nebo plyn nakupují na burze a následně je prodávají spotřebitelům. Produktové ceníky jsou tak přímo závislé na tom, jak vhodně dokáží v určitém časovém úseku „namixovat“ potřebné množství energií, které musí svým zákazníkům zajistit. K pochopení toho, jak dodavatelé stanovují ceny, je nutné vědět, jak probíhá nákup energií.
  • Jak je na tom cena zlata
    V poslední době jsme mohli zaznamenat protichůdné zprávy. Jedna z nich hlásá, že cena zlata je nejvyšší za poslední 4 měsíce. Jiná mluví o oslabení zájmu o zlato.
  • Jak je na tom české životní pojištění v kontextu Evropy? Zaostáváme, krize ale dolehla na všechny
    V dnešním světě, kde se životní rizika a nejistoty neustále mění, je životní rizikové pojištění důležitější než kdy dříve. Pokrytí rizik způsobených výpadkem příjmů z důvodu zdravotních problémů je v době vysoké inflace a rostoucích cen zase o něco cennější. Jak je na tom ale Česká republika ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi? Jaký je vývoj životního pojištění na poli unijní sedmadvacítky? Na tyto otázky ve svém komentáři odpovídá David Poes, ředitel životního pojištění pojišťovny YOUPLUS.
  • Jak je na tom Facebook pět let po svém IPO?
    Akcie společnosti Facebook sice po zveřejnění výsledků za první čtvrtletí tohoto roku oslabily, pesimismus ale není namístě. Ano, Facebook varoval, že letos znatelně zpomalí tempo růstu tržeb, protože k uživatelům už nelze nadále pumpovat další a další reklamu. Mark Zuckerberg se ale může spolehnout, že částečně to vyváží Instagram. Podle Morgan Stanley dosáhnou příjmy z reklamy na této aplikaci jen letos 3,6 miliardy dolarů. Facebook se navíc snaží o další pokrok v oblasti videí, aby k sobě mohl přetáhnout peníze, které zatím proudí do televizní reklamy.
  • Jak je na tom Tesla
    Morgan Stanley je přesvědčen, že společnost Tesla je velký podnik. Pokud by nastaly nějaké potíže, americká vláda by z...
  • Jak je to letos s dividendami?
    Na Pražské burze je hned několik společností, které vyplácejí slušnou dividendu. Jak to ale bude letos, kdy je hospodaření společností, obchodování a výplata ovlivněna pandemií a z ní vyplývající situací?
  • Jak jsme předpokládali v poslední analýze, cena zlata se stahuje.
    Ve včerejší analýze, kdy cena zlata testovala horní hranici kanálu, jsme uvedli, že vzhledem k varování medvědí divergence RSI se blíží pullback. Cena zlata vykazuje známky odmítnutí na rezistenci horní hranice kanálu, očekává se pohyb k 1 800 USD. Cena zlata zůstává náchylná na větší pullback. Klíčový support je u hladiny 1 800 USD a tam také zaznamenáme významný test supportu. Nadále preferujeme neutrální, ne-li medvědí trend zlata.
  • Jak jsou bankovky a mince špinavé?
    Peníze v hrsti vyvolávají nejen pocit blaženosti, ale v dnešní situaci, v souvislosti s pandemií koronaviru, přináší rovněž obavy z přenosu nevítaných mikroskopických hostů. Do jaké míry jsou tyto obavy o naše zdraví na místě? Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla na pravou míru, že nikdy neinformovala o tom, že bankovky a mince přenášejí koronavirus, pouze doporučila, že po kontaktu s hotovostí je žádoucí umýt si ruce a nedotýkat se obličeje.
  • Jak jsou bitcoin a kryptografie svázány s makroekonomickými trendy
    Bitcoin a kryptoměny celkově byly dlouhá léta považovány za nezávislá aktiva, oddělená od tradičních finančních trhů. Výzkumná zpráva společnosti Grayscale, významné investiční firmy v oblasti digitálních aktiv, však odhaluje významnou proměnu tohoto paradigmatu v posledních třech letech. Zpráva se zabývá vyvíjející se korelací mezi BTC a makroekonomickými trendy a odhaluje, jak se kdysi izolovaný trh nyní prolíná s širšími tržními ukazateli.
  • Jak jsou na tom kryptoměny: Bitcoin, Polygon, Solana a Dogecoin
    Bitcoin poprvé od poloviny srpna stoupl během čtvrtečního obchodování v Asii na 23 800 USD kvůli zvýšeným úrokovým sazbám.
  • Jak komodity ovlivňují inflaci?
    Inflace se zdála být po mnoho let mrtvé téma. Centrální banky se delší dobu snažily stimulovat růst cen, zejména prostřednictvím stimulace růstu mezd. Inflační cíle byly více než splněny, bohužel především prostřednictvím nabídkových faktorů. Někdy je těžké odpovědět na otázku, zda je vysoká inflace způsobena růstem cen komodit, nebo spíše vysoká inflace způsobuje růst cen komodit (ve snaze investorů se proti vyšším cenám zajistit). V současné době můžeme zcela jednoznačně konstatovat, že rostoucí ceny komodit způsobily všudypřítomné zdražování produktů. V tomto článku se podíváme na spotřebitelské ceny a jednotlivé skupiny komodit v USA a Eurozóně.
  • Jak koronavirus zasáhne českou ekonomiku? Způsobí tu propouštění?
    Zpomalení čínské ekonomiky o jeden procentní bod vyvolává zpomalení ekonomik střední a východní Evropy v rozsahu od 0,25 do 0,3 procentního bodu, vyplývá z výpočtu České národní banky. Pokud by tedy například šíření nákazy koronavirem vedlo ke zpomalení čínské ekonomiky z šesti- na pětiprocentní roční růst, tj. o jeden procentní bod, Česko musí počítat s tím, že neporoste tempem 2,2 procenta, nýbrž tempem 1,9 procenta.
  • Jak kryptoměny narušují tradiční finance?
    Když Satoshi Nakamoto v roce 2009 spustil Bitcoin, stal se z něj software s otevřeným zdrojovým kódem (OSS). To znamená, že veškerý kód, díky němuž první světová kryptoměna funguje, může kdokoli libovolně používat.
  • Jak letos ochránit své peníze před inflací? Koupit garáž – vynáší 26 procent ročně a nájemné k tomu
    Lidé v Česku musí i letos počítat s tím, že inflace bude celoročně velmi výrazná, zhruba desetiprocentní. Pokud tedy nechtějí letos přijít až o desetinu svých úspor, musí chtě nechtě investovat. Nabízí se rezidenční nemovitosti. V jejich případě však ještě i letos hrozí pokles cen. Ostatně, ani dva bývalí guvernéři České národní banky letos nákup investiční nemovitosti nedoporučují.
  • Jak limitovat své ztráty při ekonomické krizi?
    Slavné přísloví říká, že po bitvě je každý generál. To platí i u investování a v době ekonomické krize dvojnásob. Pravděpodobně každý investor si někdy zpytoval svědomí, že danou akcii neprodal včas a nevyhnul se tak velkým ztrátám. S odstupem času je jednoduché říci, jak se měl investor zachovat, aby za krize výrazně neprodělal. Načasovat trh je však velmi náročné. Podívejme se tak na několik strategií, které mohou limitovat výši investorovy ztráty či dokonce vést k potenciálnímu zisku během ekonomické krize.
  • Jak Macronovo vítězství ovlivní euro?
    Francie rozhodla: prezidentem byl na druhé funkční období znovu zvolen proevropský centrista Emmanuel Macron. Co to znamená pro evropskou měnu?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader