Úterý 19. březen 2024 04:51
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Market Alert: Čo očakávať od NFP dát?

04.07.2019 13:20  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

NFP dáta za máj boli slabé a urýchlili diskusiu o znížení úrokových sadzieb v USA. Zatiaľ čo investori sú si istí, že k zníženiu sadzieb dôjde už v júli, NFP dáta za jún sú stále najdôležitejšími dátami.

  • Kľúčové dáta NFP pred júlovým zasadaním FOMC
  • Trhy očakávajú pokles zamestnanosti
  • US30, EURUSD čaká na zverejnené NFP dát v piatok, 14:30

Skončia dáta znova sklamaním?

Zamestnanosť v USA v máji vzrástla o 65 tisíc, iba 6 krát za posledných 5 rokov vzniklo v USA menej ako 100-tisíc pracovných miest, pričom za posledné 4 mesiace je to už druhý takýto prípad. Slabé dáta sa však v tomto období stále považovali len za jednorazové a nie za zhoršenie podmienok na trhu práce. Ak však nevznikne v USA 160 tisíc nových pracovných miest, problémy so spomalením by sa mohli zintenzívniť. Aké sú riziká?

Pokles ADP môže naznačovať aj pokles NFP. Zdroj: Macrobond, XTB Research

ADP dáta v máji správne poukázali na slabnúci trh práce a zatiaľ čo v júni podľa ADP zamestnanosť vzrástla, nárast bol len o 102 tisíc, výrazne pod očakávaniami a pod konsenzom NFP. Keďže tieto dáta sú vysoko volatilné, je možné, že NFP vykážu nárast zamestnanosti o menej ako 100 tisíc a to by bola prvá takáto situácia od roku 2011, kedy americkú ekonomiku postihlo obdobie slabšieho rastu po oživení v rokoch 2009-2010. Ukazovatele zamestnanosti ISM zostávajú pomerne vysoké, aj keď sú nižšie v porovnaní s májom (keď vysoké ISM nezodpovedalo NFP). Z našich pozorovaní je korelácia s ADP omnoho silnejšia, a preto by mohli dáta NFP skončiť v rozmedzí od 100 tisíc do 150 tisíc. Takéto dáta by utlmili znižovanie sadzieb v júli, ale ak by podľa NFP vzniklo menej ako 100 tisíc pracovných miest, investori by si mohli všimnúť spomalenie hospodárstva, ktoré doteraz na akciových trhoch nebrali do úvahy.

Pre americký dolár je dôležité aj tempo rastu miezd, ktoré sa v poslednom čase spomaľuje. V prípade, ak tempo rastu miezd akceleruje podľa očakávaní z 3,1% na 3,2%, americká mena môže byť pod tlakom.

US30

US500 sa dostal na historicky najvyššie úrovne, ale US30 stále bojuje s rezistenciou, ktorá sa nachádza na psychologickej hranici 27 000 bodov. Ďalšia rezistencia sa môže nachádzať okolo úrovne 27 250 bodov. V prípade, ak sa cena nedokáže dostať nad úroveň 27 000 bodov,  najbližšia úroveň supportu sa nachádza v oblasti 26 475 bodov.

EURUSD

Dá sa to už považovať za rastový trend? Menový pár  EURUSD doteraz zaznamenal 2 vyššie vrcholy a 1 nižší vrchol. Cena sa musí udržať nad úroveňou 1,1260 na to, aby sa pár definitívne dostal z pásma 1,11 – 1,12. Slabší rast zamestnanosti a miezd je to, čo býci jednoznačne preferujú z dát NFP.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Market Alert: Co můžeme dále očekávat na zlatě a stříbře?
    Ceny zlata propadly až o 50 dolarů za unci po zveřejnění rozhodnutí americké administrativy o pozdržení některých cen na importy z Číny. Jedná se o počátek konce výjimečné rally z posledních měsíců? A jak by se mohly poslední události dotknout stříbra, které mezi koncem května a polovinou srpna přidalo pětinu své ceny? Na tyto dva horké trhy se podíváme v dnešní analýze.
  • Market Alert: Co očekávat od čtvrtečního zasedání ECB?
    Čtvrteční zasedání ECB je jednou z nejvíce očekávaných událostí tohoto roku na finančních trzích. Banka by měla odpovědět na zpomalující evropskou ekonomiku a tržní očekávání jsou vysoká. V této analýze se podíváme na možné scénáře a dopad na dva hlavní dotčené trhy. DE30 a EURUSD.
  • Market alert: Co očekávat od pátečního NFP reportu?
    Americký report NFP přitahuje dlouhodobě pozornost obchodníků. Tentokrát by mohl být zájem ještě vyšší vzhledem ke zklamání z únorových výsledků a také včerejší ADP report nevykreslil zrovna pozitivní obrázek o trhu práce v USA. Nejvyšší reakci čekáme na Wall Street a americkém dolaru. V této analýze nastíníme, co bychom mohli od zítřejšího NFP reportu očekávat.
  • Market Alert: Co očekávat od statistik z amerického trhu práce?
    Americký trh práce zůstává pod drobnohledem. Ekonomika se stále vzpamatovává z pandemického propadu a NFP report je stěžejním dokumentem pro finanční trhy. Přečtěte si naši analýzu, proč by páteční report neměl uniknout vaší pozornosti.
  • Market alert: Co očekávat od večerního zasedání Fedu?
    Po nervózním květnu jsme se v posledních týdnech dočkali výrazného růstu na finančních trzích. Jedním z hlavních důvodů bylo očekávání pomoci centrálních bank v případě problémů globální ekonomiky. Tyto naděje přiživil v úterý guvernér ECB a ještě předtím jsme se dočkali několika komentářů holubičího charakteru z Fedu. Potvrdí dnes večer americká centrální banka vysoká očekávání, a jaký dopad by mohla mít na zlato, US500 nebo EURUSD?
  • Market alert: Co očekávat od večerního zasedání Fedu?
    Středeční zasedání americké centrální banky je s přehledem nejdůležitější událostí tohoto týdne. Investoři si jsou téměř jisti, že večer budeme svědky dalšího poklesu sazeb a s touto možností již trh počítá. Tržní reakce se tak bude odvíjet hlavně od dalších okolností. V této analýze se budeme věnovat důležitým faktorům zasedání a podíváme se na možné reakce na US500 a EURUSD.
  • Market alert: Co očekávat od zasedání ECB?
    Evropská centrální banka zavedla krizový program nákupu dluhopisů v reakci na pandemii na svém březnovém zasedání. Očekávání na čtvrteční zasedání jsou i přesto vysoké. Co udělá ECB a jaký dopad na trhy lze očekávat?
  • Market Alert: Čo ďalej s ropou?
    Ceny ropy zaznamenali od apríla silné oživenie po tom, čo sa OPEC + rozhodol obmedziť ťažbu a americký ropný futures trh sa opäť dostal do rovnováhy. Ropa sa však v júni začala obchodovať v pásme. Ropa sa v poslednej dobe tešila miernemu nárastu cien, ale z historického hľadiska zostávajú ceny aj naďalej nízke. Brentu sa na chvíľu podarilo vyšplhať nad hladinu 45 dolárov, avšak veľkú korekciu vyvolali rastúce obavy z poklesu dopytu a nárastu produkcie. Aké nízke môžu byť ceny ropy?
  • Market Alert: Čo môžeme očakávať od NFP dát?
    Minulomesačné NFP dáta boli veľkým prekvapením, pretože poukázali na neočakávaný nárast zamestnanosti. Tento mesiac budú dáta zverejnené vo štvrtok vďaka predĺženému víkendu v USA. Čo môžeme očakávať?
  • ❗ Market alert: čo očakávať od ECB?
    Európska centrálna banka má ohlásiť rozhodnutie o menovej politike vo štvrtok o 13:45. Očakáva sa, že úrokové sadzby zostanú nezmenené. Menej zrejmé však je, čo sa týka nákupu aktív. Európska centrálna banka uskutočnila 18-mesačné preskúmanie politiky, ktoré viedlo k revízii inflačného cieľa banky. Prezidentka ECB - Lagarde navyše naznačila, že je možné vykonať zmeny aj v oblasti výhliadok. Trhy začali špekulovať, že ECB môže varovať trhy, že jej politika sa bude viac prispôsobovať. Samotné vyhlásenie môže byť preto zaujímavé, ale významnú pozornosť pravdepodobne pritiahnu aj komentáre ponúknuté prezidentkou Lagarde počas tlačovej konferencie o 14:30.
  • Market alert: Chile v plamenech, peso padá na historická minima
    V minulém roce byly trhy zasaženy dvěma měnovými krizemi - v Turecku a Argentině. V tomto roce se však problém objevil tam, kde by ho čekal málokdo - v jihoamerickém Chile. V této analýze se podíváme na to, co je jádrem chilské krize a jejího dopadu na tamní ekonomiku a měnu. Chilské peso totiž v posledních týdnech dramaticky propadlo.
  • Market Alert: Investovanie v Číne
    „Buďte chamtiví, keď sa ostatní boja“ - toto vyhlásenie Warrena Buffetta bolo zapadnuté prachom, pretože sa zdá, že hlavné svetové akciové trhy sú v nekonečnej rally. V súčasnosti však existuje veľké množstvo obáv investorov - Čína. Cez víkend Peking vydal nové nariadenia, ktoré účinne poškodzujú sektor online vzdelávania. Aj keď samotný sektor nie je veľkou časťou akciového trhu, tieto nariadenia sa riadia mnohými krokmi podniknutými proti technologickým spoločnostiam a investori sa obávajú, že čoskoro môžu prísť ďalšie. To spôsobilo významné precenenie akcií a index Hang Seng China Enterprises (CHNComp) je len o nejakých 10% nad predpandemickými minimami z roku 2020!
  • Market alert: Jaké impulsy přinesou trhu středeční novinky z centrálních bank?
    Středa bude kritickým dnem pro dění na trzích v tomto týdnu. Hlavně na měnovém páru EURUSD a akciovém indexu DE30 bychom se mohli dočkat zajímavých pohybů po zprávách z důležitých centrálních bank - Fedu a ECB. V této analýzy nastíníme, co můžeme od těchto centrálních bank očekávat a zhodnotíme aktuální technickou situaci na evropské měně a DE30.
  • Market alert: Je optimismus na akciových trzích opodstatněný?
    Německý akciový index DE30 vzrostl z prosincových minim už o 18 % a následoval tak ještě působivější růst na Wall Street. Vysoký růst přišel navzdory špatným makrodatům z německé ekonomiky. Výrobní index PMI klesl v březnu pod 45 bodů, což se stalo pouze pětkrát za posledních 20 let. Jsou tedy poslední růsty německých akcií oprávněné? Budeme svědky lepších výsledků PMI v dubnovém reportu?
  • Market alert: Libra prochází výraznými pohyby v souvislosti s Brexitem
    V posledním týdnu jsme svědky výrazných pohybů na britské měně. Pár GBPUSD si prošel největší dvoudenní rally za poslední více než dekádu díky rostoucím nadějím na uzavření smlouvy o Brexitu. Libra posílila o více než 600 pips z minim minulého týdne, i když se stále čeká, jak jednání o vystoupení Velké Británie z EU dopadne. Budeme svědky dalších zisků, nebo přijde prudký pád britské měny?
  • Market alert: Měli by se investoři obávat obchodních válek?
    Už 4 měsíce jsou investoři krmeni informacemi o tom, jak skvěle se vyvíjejí rozhovory o nové obchodní smlouvě s Čínou a že se bude jednat o fantastickou dohodu. Neděle však podobné spekulace dramaticky utnula. Americký prezident Donald Trump tweetoval o dalším zvýšení cel. Investoři doufají, že se jednalo více o nátlak jako součást strategie vyjednávání, než o skutečnou hrozbu, která by měla závažné důsledky pro globální ekonomiku.
  • Market Alert: Mohlo by sympózium centrálních bankéřů v Jackson Hole zkazit náladu investorů?
    Akciové trhy se v poslední době těší růstu, když obchodníci vyčkávají na stimul ze strany centrálních bank. Neexistuje lepší příležitost, jak proniknout do mysli centrálních bankéřů, než sledovat sympózium v Jackson Hole. V této analýze se budeme věnovat možným výstupům z tohoto sympózia a očekávaným tržním reakcím.
  • Market Alert: Může Fed zachránit býčí trh?
    Trhy milují uvolňování měnové politiky. Je nesporné, že téměř jedenáctiletý býčí trh na Wall Street byl podpořen neortodoxními opatřeními americké centrální banky. Mnozí začali věřit, že centrální banky mají moc dostat trhy z jakýchkoli problémů. V tomto týdnu snížil Fed sazby o 50 bps a více než v minulosti se nabízí otázka: Mohou centrální banky trhům pomoci také tentokrát?
  • Market alert: Můžeme očekávat další růst hodnoty Bitcoinu?
    Bitcoin opět rychle roste. Z prosincových minim už přidal 73 % a mohl by mít našlápnuto k dalším ziskům. Důvody jeho růstu nejsou ovšem vůbec jednoznačné. V této analýze se věnujeme poslednímu vývoji na této kryptoměně z pohledu fundamentů i technické analýzy.
  • Market alert: Na obilovinách se očekává rychlý cenový vzestup
    Na začátku roku nikdo nečekal, že trh s obilovinami bude patřit mezi nejzajímavější. Ceny dlouhodobě stagnovaly na nízkých úrovních. Reporty ukazovaly na perfektní podmínky pro různé typy zrnin jako pšenice, kukuřice nebo sójové boby. Nicméně nepřízeň počasí, která oddálila jarní výsadbu, způsobila nejhorší začátek sezóny za posledních 30 let. Později přišla také zvýšená nejistota z jednání o nové obchodní smlouvě mezi USA a Čínou. V tomto článku si rozebereme zmíněné faktory na dvou klíčových trzích - kukuřici a pšenici.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024