Čtvrtek 28. březen 2024 14:58
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní zpráva z akciového trhu 27.4.2018

27.04.2018 10:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní události

Představenstvo ČEZ rozhodlo o návrhu na dividendu ze zisku 2017, který bude předložen na valné hromadě konané 22. června. Představenstvo navrhne hrubou dividendu 33 CZK na akcii.

Hospodářské výsledky telekomunikačního operátora O2 Czech Republic překvapily v oblasti ziskovosti.

Snaha Pirátů o zveřejňování všech smluv ČEZ byla pozastavena.

Unipetrolu v prvním kvartále klesly marže kvůli rychlému růstu cen ropy na trzích.

PKN Orlen analyzuje možnosti vytěsnění minoritních akcionářů z Unipetrolu.

Dnes je poslední den, kdy se obchodují akcie Monety s nárokem na dividendu ve výši 8 CZK na akcii.

Evropské akcie by měly po otevření trhů vyrazit směrem vzhůru.

Konec týdne je ve znamení statistik HDP. První odhady hospodářského růstu v prvním čtvrtletí přišly z Francie (+0,3 % q/q). Dalšími, kdo tyto statistiky dnes ještě zveřejní, budou Velká Británie a Spojené státy, kde u obou by měl pokračovat růst.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou ratingová agentura Moody’s, výrobce drogerie Colgate-Palmolive či těžařská společnost Exxon Mobil. Z evropských společností se dnes dočkáme například výsledků výrobce letadel Airbus nebo farmaceutické společnosti Sanofi.

Société Générale snížila doporučení pro francouzského tvůrce softwaru pro textilní průmysl Lectra na Držet a dále snížila doporučení pro akcie amerického výrobce potravin The Hershey Company na Prodat.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily včerejší obchodování v plusu, a to především díky zveřejněným velmi dobrým výsledkům hospodaření některých společností. Akcie Facebooku se zhodnotily o více jak 9 % a zadařilo se také společnosti Visa, která včera zvýšila svoji hodnotu o téměř 5 %.  Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně připsaly po jednom procentu a technologický Nasdaq si polepšil o 1,6 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe dařilo technologickým společnostem (+2,3 %), za jejichž růst mohou právě výsledky Facebooku. Solidní zisky si také připsali výrobci luxusního zboží (+1,6 %) či energetické společnosti (+1,5 %). Do ztráty se propadly telekomunikační firmy (-3,2 %), které stáhla dolů společnost AT&T (-6 %). Ta svými výsledky hospodaření investory zklamala, když jí zisk meziročně klesl o 3%.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu v závěru týdne rostou. Daří se všem burzám v regionu a jejich zisky se pohybují v rozmezí 0,2 % až 0,8 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který si polepšil o 0,7 %, se nejlépe vede telekomunikačním společnostem (+3,1 %), realitním developerům (+2,3 %) a technologickým firmám (+2,2 %). Na opačné straně se nachází hlavně průmyslové podniky, které si odnášejí ztrátu 1,5 %.

O2 Czech Republic

Výsledky hospodaření za první kvartál hodnotíme pozitivně, přestože tržby zaostaly mírně za očekáváními. Nicméně EBITDA a čistý zisk odhady překonaly. Nutno však říci, že k meziročnímu růstu EBITDA pomohl nový standard IFRS 15, který stanovuje všeobecná pravidla pro určení zda, kolik a v jakém období vykazovat výnosy. Změny se dotýkají i nákladů na získání smluv se zákazníky, které jsou od počátku roku kapitalizovány. Celkový dopad je tak patrný především na ukazateli EBITDA, který se díky těmto úpravám zvýšil o 130 mil. CZK. Vzrostly však odpisy majetku, což celkově pro čistý zisk znamená pouze mírný pozitivní vliv ve výši 25 mil. CZK.

Negativní dopad evropské regulace roamingu, kdy byly v loňském červnu zrušeny poplatky, a pokračující pokles hlasových výnosů a tržeb z SMS a MMS se firmě podařilo více jak kompenzovat nárůstem výnosů z mobilních dat a z prodeje zařízení. Za první tři měsíce O2 přeneslo o 140 % více mobilních dat. Náklady společnosti se nadále daří držet pod kontrolou. Úroveň zadlužení podle poměru čistého dluhu vůči EBITDA dosáhl ke konci Q1 18 0,57násobku, což je výrazně pod stanoveným cílem managementem na 1,5.

Představenstvo dalo zelenou návrhu na výplatu celkové dividendy ve výši 21 CZK na akcii (včetně 4 CZK z emisního ážia). Ta musí být ještě schválena valnou hromadou, která se bude konat 4. června 2018. Rozhodný den pro dividendu je ve stejný den, poslední obchodní den s nárokem na dividendu tedy připadá na 31. května 2018.

Čekáme mírnou pozitivní reakci ceny akcií. Ač výsledky spíše potěšily, nepřinesly nic zásadně překvapujícího, co by akciím mohlo dát prostor k výraznějšímu růstu.

ČEZ

Jak jsme již před časem informovali o snaze Pirátů, aby ČEZ a další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí přišly o výjimky z povinného zveřejňování smluv v registru, tak včera sněmovní výbor pro veřejnou správu přerušil projednávání tohoto návrhu. Opětovně se k jeho projednávání výbor vrátí až na svém dalším jednání 10. května. Poslanci mají mezitím čas na podávání případných pozměňovacích návrhů.

Unipetrol

Rafinérská společnost Unipetrol doplatila v prvním čtvrtletí na rychlý růst cen ropy na světových trzích, který ji tak připravil meziročně o přibližně jednu miliardu korun.  Marže Unipetrolu na jednom barelu ropy byla za první tři měsíce tohoto roku pouze 2,6 USD v porovnání se 4 USD ve srovnatelném období minulého roku. Od začátku posledního loňského čtvrtletí ropa zdražila téměř o čtvrtinu na dosavadní letošní průměr 67 USD za barel. Unipetrol doplatil také na nižší objem zpracované ropy a menší prodej rafinerských produktů. Koncové ceny motorových paliv se však na evropském trhu nestačily tak rychlému skoku plně přizpůsobit. To vše vedlo k poklesu marží. Postupný růst marží začal již od počátku dubna a bude pokračovat s nastupující motoristickou sezonou.

Majoritní akcionář Unipetrolu, společnost PKN Orlen, který vlastní 94,03 % společnosti potvrdil, že jeho cílem je plně ovládnout Unipetrol a stáhnout jeho akcie z pražské burzy. V současné době firma analyzuje možnosti vytěsnění zbytku menšinových akcionářů.

Zdroj: Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.6.2018
    Americké trhy zakončily páteční obchodování převážně v ziscích, avšak za celý týden si odnášejí ztrátu 0,9 %. Index Dow Jones v pátek vzrostl o 0,5 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq ztratil 0,3 %. Nejhůře dopadla trojice sektorů vedená finančními institucemi (-0,5 %), které následovaly technologické firmy (-0,4 %) a výrobci luxusního zboží (-0,1 %). Na opačné straně se nachází především energetické společnosti (+2,2 %), které výrazně posílily po dohodě zemí OPEC na navýšení produkce ropy o 1 milion barelů denně, když se původně mluvilo i o 1,8 milionech barelů ropy denně. Očekává se však, že země nebudou schopny naplnit dohodnuté navýšení a reálně se produkce zvýší o 600 až 800 tisíc barelů ropy denně. Tyto zprávy poslaly cenu ropy v pátek o 1 USD výše.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.9.2018
    Americký akciový index S&P 500 včera ztratil 0,4 % ze své hodnoty. Nejvíce se na tomto poklesu podílely průmyslové podniky, jejichž akcie spadly o 1,3 % v reakci na slova čínských představitelů, kteří varovali, že se nebudou chtít sejít s americkými diplomaty, pokud budou nadále vystavováni tlaku na rozšiřování a zvyšování cel. Vůbec nejhůře se ale vyvíjely akcie realitních developerů, které přišly o 1,9 % reagující na rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů. Naproti tomu vítězem se s velkým náskokem staly energetické společnosti (+1,5 %), kterým pomohl růst ceny ropy na základě prohlášení OPEC, že se nechystá k rychlému zvyšování své produkce i přes nárůst těžby ve Spojených státech.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 25.9.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones klesl o 0,5 %, S&P 500 přišel o 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq ztratil 1,5 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,6 %). Na opačné straně se nejlépe umístila síťová odvětví (+1,1 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.2.2018
    Americké trhy zakončily obchodní týden velmi hezkými zisky. Všechny hlavní akciové indexy tak uzavíraly obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones získal 1,4 %, S&P 500 si připsal 1,6 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 1,8 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo sektoru utilit, který zhodnotil svoji kapitalizaci o 2,7 %. Následován byl dvojicí odvětví energií a informačních technologií, když si shodně polepšily o 2,2 %. Ostatní sektory si připsaly zisky mezi 0,8 až 1,7 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.3.2018
    Americké trhy uzavřely páteční obchodování ve ztrátě. Indexy Dow Jones přišel o 1,8 % hodnoty, S&P 500 ztratil 2,1 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 2,4 %. V rámci indexu S&P 500 se nedařilo ani jednomu sektoru. Nejhůře dopadly finanční instituce (-3 %) následované IT firmami (-2,7 %) a sektorem zdravotní péče (-2,1 %). Trhy tak reagovaly na stále vyostřenější situaci ohledně uvalování cel mezi Amerikou a Čínou.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.3.2019
    Americké akcie jako celek včera výrazných změn nedoznaly. Zatímco průmyslový Dow Jones uzavřel s kladnou nulou, index S&P 500 a technologický Nasdaq zakončily včerejší obchodování se ztrátou necelé jedné desetiny procenta. Trhy spekulují nad budoucím ekonomickým vývojem. Dluhopisové výnosy pokračující v poklesu v reakci na sázky některých investorů na nutnost snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. V rámci indexu S&P 500 ani jednotlivé sektory nezaznamenaly větší výkyvy. Zisky či ztráty se pohybovaly do 0,6 %. Nejúspěšnějším odvětvím byli prodejci spotřebního zboží, na druhé straně nejvíce zčervenaly informační technologie.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 26.4.2018
    Americké trhy ukončily středeční obchodování mírně v plusu, a to i navzdory rostoucím výnosům amerických desetiletých dluhopisů, které se dostaly nad hranici 3 %. Index Dow Jones získal 0,3 %, S&P 500 si připsal 0,2 % a technologický Nasdaq si pohoršil o necelou jednu desetinu procenta. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe dařilo telekomunikačním a energetickým společnostem, když si shodně polepšily o 0,8 %. Nejhůře se naopak vedlo realitním developerům, kteří utrpěli ztrátu ve výši 0,3 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 2.7.2019
    Americký akciový trh uzavřel pondělní obchodování se ziskem. Index Dow Jones si připsal 0,4 %, S&P 500 přidal 0,8 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil o 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s tím, že nejlépe obchodní seanci zakončily technologické firmy se ziskem 1,5 %. Shodnou ztrátu ve výši 0,3 % utrpěla síťová odvětví a realitní developeři. Hlavní hnací silou byl včera pro trhy vývoj v obchodních jednáních mezi Spojenými státy a Čínou v návaznosti na ukončení summitu G20. Americký prezident Donald Trump včera jen dodal, že ihned po konci summitu započala obchodní jednání mezi týmy obou zemí.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.2.2018
    Americké trhy uzavřely první obchodní den v silně pozitivní náladě. Všechny hlavní akciové indexy uzavíraly obchodování v zelených číslech. Index Dow Jones získal 1,6 %, S&P 500 si připsal 1,2 % hodnoty a technologický Nasdaq si polepšil také o 1,2 %. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe vedlo trojici sektorů telekomunikací, informačních technologií a finančních institucí. Připisují si popořadě 1,8 %, 1,6 % a 1,5 %. Jediné utility se propadly do červených čísel, když zaznamenaly ztrátu ve výši tří desetin procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.2.2019
    Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování s mírnými ztrátami. Všechny hlavní indexy shodně odepsaly 0,1 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 nejvíce oslabily akcie zpracovatelů komodit, a to o 0,6 %. Protipólem jim byly technologické firmy se ziskem 0,2 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.6.2018
    Americké trhy zakončily včerejší obchodování v ziscích. Investoři využili dne bez dalších negativních zpráv o zhoršování obchodní politiky mezi USA a zbytkem světa. Za poslední dny se valuace společností snížily na zajímavější úrovně, což investory přimělo k nákupům. Index Dow Jones vzrostl o 0,1 %, S&P 500 posílil o 0,2 % a technologický Nasdaq získal 0,4 %. Nejlépe se vedlo energetickým společnostem (+1,4 %), které reagovaly na růst cen ropy na světových trzích. Se ziskem 0,7 % uzavřeli výrobci luxusního zboží a trojici nejúspěšnějších uzavřeli realitní developeři (+0,5 %). Na druhé straně se nejméně dařilo trojici sektorů, jejíž ztráty se pohybovaly kolem 0,4 %. Byli to výrobci nezbytného zboží, telekomunikační firmy a finanční instituce.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.7.2018
    Pod tíhou výprodejů akcií společnosti Facebook, které včera ztratily téměř pětinu své hodnoty, což byl nejhlubší denní propad tržní kapitalizace v historii všech obchodovaných titulů, padal celý akciový trh. Index S&P 500 klesl o 0,3 %, když technologické akcie přišly celkově o 1,6 %. Slušné zisky energetických firem a průmyslových podniků v rozmezí 0,8 až 1,0 % nebyly dostatečně vysoké na to, aby indexu pomohly nahoru. Technologický Nasdaq si pohoršil o jedno procento, naproti tomu průmyslový Dow Jones přidal 0,4 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.8.2018
    Americký akciový trh zakončil páteční obchodování v ziscích. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,5 %, S&P 500 získal 0,6 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,9 %. Tím Nasdaq uzavřel na novém historickém maximu ve výši téměř 7946 bodů. Dařilo se téměř všem sektorům, které si připisovaly zisky v rozpětí 0,3 % až 1,2 %. Nejlépe na tom byli zpracovatelé komodit. Jediné odvětví, které zaznamenalo ztrátu, byli výrobci nezbytného zboží. Jejich akcie poklesly o necelé dvě desetiny procenta.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.8.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování v zisku. Průmyslový Dow Jones a S&P 500 shodně posílily o 1,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 1,3 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejvyššího zisku 1,5 % dosáhly telekomunikační společnosti.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.9.2018
    Včerejší obchodování na americkém akciovém trhu i přes zahájení v zelených číslech nakonec skončilo ve ztrátách. I přes očekávané zvýšení úrokových sazeb Fedem vedl jejich růst k poklesu akciových trhů. Americký prezident Donald Trump na včerejším zasedání OSN ohlásil uzavření obchodní dohody s Jižní Koreou a započetí jednání s Japonskem. Nicméně negativně hovořil o probíhajících jednáních s Kanadou, která by měla vyústit v náhradu dohody NAFTA. Vzhledem k tomu, že je stanoven termín pro finalizaci jednání již na konec tohoto týdne, tak se šance na úspěšné vyřešení celé situace snižují. Spojené státy ale mají připraveno záložní řešení, a to že uzavřou dohodu pouze s Mexikem, které je již připraveno po dřívějších jednáních. Průmyslový Dow Jones ztratil 0,4 %, S&P 500 snížil svoji hodnotu o 0,3 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,1 %. Nejméně se dařilo finančním institucím (-1,3 %), naopak nejlépe si vedli výrobci luxusního zboží (+0,3 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 27.9.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ztrátami. Index Dow Jones klesl o 0,3 %, S&P 500 oslabil o 0,2 % a technologický Nasdaq přišel o 0,6 % své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem (-1,3 %). Na opačné straně se nejlépe umístili realitní developeři (+0,9 %). Americkým akciím nepomohly k růstu ani pozitivní zprávy ohledně určení termínu příští obchodní schůzky s Čínou. Ta se bude konat 10. října ve Washingtonu. Neméně důležitou zprávou také bylo, že se Japonsko možná vyhne zavedení dovozních cel na automobily ze strany Spojených států. Podmínkou je, aby obchodní jednání mezi oběma zeměmi pokračovala dosavadním úspěšným tempem.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 28.11.2018
    Přestože americký akciový trh otevřel včerejší seanci poklesem, podařilo se mu nakonec uzavřít v plusu. Index S&P 500 si polepšil o třetinu procenta. Pomohly mu především akcie farmaceutických společností, maloobchodních řetězců nebo utilit, které si připsaly zisky mezi 0,9 až 1,0 %. Poradce Donalda Trumpa Larry Kudlow zmírnil předešlou rétoriku amerického prezidenta a konstatoval, že Spojené státy jsou stále nakloněny obchodní dohodě s Čínou ohledně celních bariér.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 28.3.2018
    Americké trhy se v průběhu včerejšího obchodování držely v plusu, avšak v závěru seance zamířily strmě dolů. Index Dow Jones ztratil 1,4 % hodnoty, S&P 500 oslabil o 1,7 % a technologický Nasdaq si pohoršil dokonce o 2,9 %. Tím hlavním, co stojí za včerejšími ztrátami, jsou IT společnosti, hlavně Twitter (-12 %), Facebook (-4,9 %) či Google (-4,6 %). Rostou obavy z bezpečnosti klientských dat v návaznosti na kauzu mezi Facebookem a Cambridge Analytica. V rámci indexu S&P 500 se tak IT společnosti propadly o 3,5 %, následovaly je finanční instituce se ztrátou dvou procent a trojici poražených uzavírají výrobci luxusního zboží (-1,9 %).
  • Ranní zpráva z akciového trhu 29.8.2018
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování mírnými zisky. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,1 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,2 %. S&P 500 nakonec získal jen tři setiny procenta, ale v průběhu obchodování se mu podařilo pokořit historickou hranici 2900 bodů. Nejlépe se vedlo realitnímu sektoru (+1,2 %), který s velkým odstupem následovaly technologické firmy (+0,2 %). Na opačné straně se nachází telekomunikační společnosti a energetické firmy. Obě odvětví shodně ztrácí 0,5 %.
  • Ranní zpráva z akciového trhu 29.8.2019
    Americké akciové indexy uzavřely včerejší obchodování se ziskem. Průmyslový Dow Jones posílil o 1 %, S&P 500 vzrostl o 0,7 % a technologický Nasdaq přidal 0,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo energetickým společnostem (+1,4 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani