Pátek 29. březen 2024 05:55
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Co může pokazit odhadovaný globální růst?

19.12.2017 09:50  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Autor: Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži

  • Pro rok 2018 očekáváme menší růst, než se obecně odhaduje
  • Úvěrový impuls Číny klesl ve 2Q 2017 meziročně o 25 %
  • Geopolitická rizika podpoří Saúdská Arábie, napětí mezi západem a východem Evropy, ale i rozkol Trumpa s Republikány v polovině jeho volebního období
  • Obavou zůstává bublina na realitním trhu, finanční bublina kolem Bitcoinu již méně

Stojí ekonomický růst na solidním základě?

Na globální růst v roce 2018 máme v Saxo Bank opačný názor a domníváme se, že obecný odhad je až příliš optimistický. Očekáváme nižší růst HDP ve druhém a třetím čtvrtletí kvůli propadu úvěrového impulsu v Číně. Jak uvedl MMF, Čína stále představuje třetinu celosvětového růstového impulsu.

Ve druhém čtvrtletí roku 2017 úvěrový impuls Číny meziročně klesl o 25 % a dostal se tak na nejnižší úroveň od krize. Jelikož tento ukazatel předchází reálnou ekonomiku o devět až dvanáct měsíců, pro příští rok očekáváme pro Čínu, ale i pro celosvětovou ekonomiku, horší výsledky.

Meziroční úvěrový impulz v Číně

Celosvětová ekonomická situace se posledních několik let zlepšuje. Celosvětový obchod, ale i nestavební investice v západních zemích dohánějí dlouhodobý trend před krizí.

CPB: Index světového obchodu

Co by se mohlo pokazit?

  • Geopolitická rizika podpoří Saúdská Arábie, napětí mezi západem a východem Evropy, ale i rozkol Trumpa s Republikány v polovině jeho volebního období

Geopolitické riziko bude v roce 2018 stále aktuální kvůli blížícím se volbám v Itálii a v USA, komplikovanému procesu Brexitu a přetrvávajícímu napětí na Blízkém východě a korejském poloostrově. Toto riziko ale přece jen zesláblo od francouzských prezidentských voleb a očekáváme, že tento trend bude příští rok pokračovat.

Ve skutečnosti by geopolitické riziko mělo být investory považováno za příležitost nakupovat akcie, jejichž cena se propadla, aby tak využili nevyhnutelného cenového odrazu ode dna. Náš ukazatel geopolitického rizika nenaznačuje výrazné napětí, které by hrozilo v blízké době, a je stále dost pod nejvyšší úrovní z března 2003 na 450 bodech při začátku války v Iráku.

Co by však mohlo způsobit konsolidaci trhu, jsou faktory, které zatím nebyly pořádně brány v úvahu, jako například nejistota týkající se regionální strategie Mohammeda bin Salmana v Saúdské Arábii, rostoucí politické napětí mezi západní a východní Evropou (a podpora Rakouska Visegrádské čtyřce), a také rozkol Trumpa a Republikánů v polovině volebního období.

U tohoto posledního bodu existuje silný historický vztah mezi popularitou prezidenta a průběžnými volbami. Vezmeme-li v úvahu, že Trumpova popularita není zrovna vysoká (jeho popularita klesla ze 45 % v lednu na 37 % v nedávné době), je zde vysoké riziko, že po zbytek mandátu bude muset fungovat s oživenou a posílenou Demokratickou stranou a Republikány, kteří ho činí odpovědným za volební neúspěch strany. V tomto složitém politickém kontextu je téměř jisté, že Trump nebude schopen plnit svoje sliby.

  • Spekulativní bublina na realitním trhu praskne

Žijeme ve světě nadbytečné likvidity vedoucí k vytváření bublin. Jde o nejnebezpečnější finanční a makroekonomické riziko u oživení stimulovaného zadlužováním. Trh se nachází v situaci bubliny, kdy ceny rostou extrémně rychle, což se v současné době děje na mnoha trzích po celém světě: reality, virtuální měny, akcie FANG, a část dluhopisového trhu s negativními výnosy ve výši okolo 8 bilionů dolarů.

Technologie stojící za Bitcoinem je nepopiratelně slibná, ale úrok u Bitcoinu je z velké části založen na přebytku likvidity. Je ekonomicky nesmyslné, že je tržní kapitalizace Bitcoinu nad tržní kapitalizací General Electric, jedné z největších společností na světě s tržbami ve výši více než
12 miliard dolarů.

V méně uvolněném prostředí monetární politiky by investoři byli daleko méně ochotní investovat do takového aktiva, které má všechny charakteristiky spekulativní bubliny. Neočekává se ale, že by prasknutí bubliny Bitcoinu, které by mohlo být způsobeno odklonem od vstřícné monetární politiky, mělo nějaké významné finanční dopady.

Nejnebezpečnější bubliny jsou ve skutečnosti ty, které už jsme zažili v minulosti, především bubliny na realitním trhu. Bubliny u finančních aktiv jsou znepokojující, ale mají vliv na menší část populace než bubliny na realitních trzích. Podle našeho názoru mezi nejrizikovější trhy patří Austrálie, Londýn a Hong Kong. Velice znepokojující jsou také trendy ve Švédsku a Norsku. Od roku 2007 vystoupal index cen nemovitostí o 90 % ve Švédsku a 70 % v Norsku. Pomalu vstupujeme do velice rizikového období, kdy bubliny dále rostou, zatímco úvěrový impuls je negativní a centrální banky se vracejí ke klasické monetární politice.

Moc dobře víme, jak bubliny fungují. Co se na první pohled zdá jako nedůležité, často může způsobit prasknutím. Proto není možné správně předpovědět časový rámec vývoje. Podle nás je však rok 2018 nejpříznivější příležitostí od roku 2007 pro prasknutí této bubliny. Konec roku je mimořádně rizikový, protože FED výrazně zvýší sazby a ECB přestane dodávat likviditu v rámci kvantitativního uvolňování. To povede k vyšším nákladům kapitálu a realističtějším tržním oceněním.

O autorovi:

Christopher Dembik je vedoucím oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank v Paříži. Členem týmu Saxo Bank se stal v roce 2014 a vedoucím makroekonomické strategie je od roku 2016. Zaměřuje se na analýzu monetární politiky a globální makroekonomický vývoj ovlivněný fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickou analýzou.

V roce 2015 získal cenu Thomson Reuters StarMine pro nejlepší makroekonomické předpovědi ve Francii. Pro Saxo Bank tvoří Dembik měsíční Makroekonomické vyhlídky, které se zaměřují na monetární politiku, a pravidelně vydává své analýzy francouzské a polské ekonomiky. Často je citován v mezinárodních zpravodajských médiích, jako jsou např. Bloomberg, TF1 a Newsweek.

Dembik dříve pracoval jako analytik francouzského velvyslanectví v Tel Avivu a během studií na Ekonomickém ústavu Polské akademie věd napsal práci na téma budoucnosti eurozóny.

Christopher Dembik vystudoval fakultu mezinárodních studií na Sciences Po Paris. Jeho rodným jazykem je francouzština, ale mluví také dobře anglicky a španělsky a domluví se trochu hebrejsky.

O Saxo Bank

Skupina Saxo Bank (Saxo), specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii.

Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank, která byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co můžeme čekat od zasedání ECB?
    Hlavní událostí dnešního dne bude beze sporu zasedání Evropské centrální banky (ECB) v 13:45 a následně ti...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB? Analýza indexu S&P 500, ropy, NZD/USD
    Nejdůležitější událost dnešního dne bude zasedání Evropské centrální banky. Vzhledem k tomu, že ban...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB? Analýza ZLATA, ropy, GBP/NZD
    Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání Evropské centrální banky (ECB) v 13:45. Od ECB se nečeká změna ...
  • Co můžeme čekat od zasedání ECB a NFP?
    Pozornost investorů se dnes koncentruje na tiskovou konferenci ECB a NFP report z USA v 14:30 (počet nově vytvoře...
  • Co můžeme čekat od zítřejšího zasedání Fedu a proč je tak důležité pro finanční trhy?
    Dnes v úterý 18. března začíná dvoudenní pravidelné zasedání americké centrální banky (Fed), které vyvrcholí zítra večer. Od února bance šéfuje...
  • Co můžeme příští týden očekávat od amerického dolaru?
    Z Ameriky člověk obvykle očekává řadu zajímavých zpráv a událostí. Začíná březen, což znamená, že všechny tři centrální banky budou mít své druhé zasedání roku 2024. Očekávání trhu ohledně úrokových sazeb jsou v současné době poměrně jednotná. Očekává se, že Spojené státy a eurozóna sazby sníží, ale podle projekcí by se tak nemělo stát dříve než v červnu. Proto neočekávám, že by centrální banky v březnu provedly nějaké změny v měnové politice. V každém případě se v nadcházejícím týdnu uskuteční zasedání FOMC.
  • Co můžeme příští týden očekávat od libry?
    Zdá se, že libra začala budovat předpokládanou vlnu 3 nebo C, která slibuje obrovský pokles. Připomínám, že minimální cíle této vlny se pohybují zhruba kolem 20. čísla. Možná je pro někoho těžké uvěřit, že by libra mohla v nadcházejících měsících klesnout o 600 bazických bodů, ale copak jsme na trhu ještě nebyli svědky pozoruhodných pohybů? Tak například pokles dolaru za posledních 5–6 měsíců. Celou tu dobu jsem často zmiňoval, že postoj Federálního rezervního systému se mění směrem k více jestřábímu postoji. Fed v březnu se snižováním sazeb nezačal a existují vážné pochybnosti, že se tak stane v červnu. To jen znamená, že americké sazby zůstanou na svém maximu déle, než trh očekával. Proto by měl dolar růst.
  • Co můžeme tento týden na trhu očekávat?
    Očekává se, že zápis z listopadového zasedání Federálního rezervního systému pomůže utvářet nadcházející týden na Wall Street, který je kvůli svátku díkůvzdání zkrácen.
  • Co může nyní poslat trhy do kolen
    Připadá mi, že pokud něco zasadí trhům a ekonomice znatelnou ránu, nejde obvykle o předem dobře známé a obávané riziko...
  • Co může podpořit trhy k dalšímu růstu?
    V tomto článku bych se chtěl zaměřit na možnost, zda-li ještě trh disponuje silou, aby dále rostl. Jedná se však o subjektivní pohled, který je málo pravděpodobný, nicméně není nereálný. Pokud si myslíme, že akciový trh nemůže dále růst i při novém vrcholu, pokusím se nastínit pár důvodů, proč by i při nynějších číslech mohl růst. Na druhou stranu se na trhu vyskytují i další rizika, které mu nemusí dát šanci.
  • 🧐 Co nakoupil Warren Buffett za 2Q2023? Je to sázka na stavební sektor
    Velké americké fondy musí úřadům hlásit své nové investiční pozice a podrobnosti se obvykle zveřejňují 45. den po skončení čtvrtletí. Včera večer jsme se tedy také dozvěděli, jaké změny provedl Warren Buffett ve svém portfoliu v rámci Berkshire Hathaway. Chcete se dozvědět více? Podívejte se na naše video.
  • Co nakupovali nejlepší akcioví investoři ve 2. kvartále?
    „Jedni z nejlepších amerických investorů odkryli svá investiční portfolia, často vybírali zisky a bylo relativně málo objemných nákupů,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Co nás čeká v novém týdnu?
    Zpravodajské pozadí nadcházejícího týdne bude mnohem silnější, což znamená, že objemy obchodů se mohou zvýšit a můžeme zaznamenat náhlý pohyb. Vezměte na vědomí, že oba nástroje jsou v současné době ve stavu, kdy může kdykoliv začít vzestupná korekční vlna. A pokud zpravodajské pozadí přestane podporovat poptávku po americké měně, může tato korekční vlna začít již příští týden. Budeme moci sledovat spoustu důležitých událostí.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 10.4.2018
    Dnes očekáváme další klidný den, pokud jde o globální vydání makroekonomických dat. Na severu Evropy vychází v Dánsku údaje o inflaci CPI pro Dánsko a v Norsko. A dále údaje o spotřebě domácností ze Švédska. Včera se rizikové sentimenty na světových finančních trzích poněkud zotavily s porovnáním za minulý týden. Minulý týden se intenzivněji zaměřil na obchodní konflikty mezi USA a Čínou. Včera prezident ECB Mario Draghi uvedl, že se očekává tempo hospodářského expanze, aby zůstala silná i v roce 2018, zatímco hlavní ekonom ECB Peter Praet nevidí důvod ke změně ekonomického výhledu ECB.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 10.5.2018
    Evropské zasedání začíná v 10:00 se zprávou o italské průmyslové výrobě. Výkon továrny v třetím největším hospodářství eurozóny by měl za březen růst o 0,4% a za předchozí měsíc klesnout o 0,5%.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 11.4.2018
    Jakmile se po obavách z obchodní války mezi USA a Čínou vrátila investorům chuť sypat peníze do rizikových aktiv, nyní očekávají zprávu o spotřebitelské inflaci a zveřejnění březnových schůzí Federálního rezervního fondu, které budou řídit očekávání budoucích opatření měnové politiky.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 11.5.2018
    Guvernér Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi vystoupí krátce poté, co se severoamerické trhy začnou obchodovat. Vedoucí ECB předsedal nedávnému rozhodnutí o pozastavení úrokových sazeb. ECB monitoruje prudký nárůst ekonomické aktivity, přestože přetrvávají značné rizika.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 13.4.2018
    V pátečním ekonomickém kalendáři se obchodníci zaměří na předběžné čtení spotřebitelského sentimentu za duben, které bude vydáno Michiganskou univerzitou v 16:00.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 15.5.2018
    Máme za sebou výsledky HDP z Německa. V prvním čtvrtletí dosáhlo 0,3% na rozdíl od 0,6% v posledním čtvrtletí roku 2017. Co se týká očekávání ZEW, tak s ohledem na nedávné zlepšení tržního sentimentu a nově zjištěnou stabilitu v nedávném německém průzkumu společnosti Sentix se dá očekávat, že index ekonomických očekávání společnosti ZEW se v květnu po -8,4 mírně zlepší na -8,2.
  • Co nás čeká v obchodním dnu 16.4.2018
    Dnes očekáváme, že se trhy budou i nadále zaměřovat na globální politiku - v poslední době existují povzbudivé signály o obchodní politice, ale zvyšují se starosti o Sýrii a vztahy mezi USA a Ruskem.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani