Úterý 19. březen 2024 03:23
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Přinese dnešek konec intervencí ČNB?

06.04.2017 10:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přinese dnešek konec intervencí? Dnes se bankovní rada ČNB uvidí poprvé od uplynutí tvrdého závazku na koruně vůči euru. Nejedná se sice o klasické měnově-politické zasedání, guvernér Rusnok ale jasně řekl, že se z běžného jednání může stát mimořádné měnově-politické zasedání velice jednoduše. Nikde není psáno, kdy přesně, v jakou hodinu by takové rozhodnutí bylo oznámeno. Jisté pouze je, že oznámeno bude - ČNB mnohokrát zopakovala, že se nehodlá z trhu “vypařit jako pára nad hrncem?.

Za pravděpodobnější považujeme případně dopolední hodiny, kdy je český trh nejlikvidnější. Není ovšem také vyloučené, že konec intervencí vstoupí v platnost až s určitým zpožděním po rozhodnutí a oznámení ČNB (například následující ráno). Klíčovou otázkou ale nakonec je, zda čekat rozhodnutí ČNB již dnes?

My na konkrétní načasování konce intervencí v tuto chvíli nemáme silný názor. Věříme, že poslední čísla a aktuální prognóza centrální banky již konec intervencí ospravedlňují a ten tak může přijít teoreticky kdykoliv v průběhu druhého kvartálu. Konkrétní načasování zůstane ale trochu taktickou hrou, ve které si centrální banka možná bude chtít počkat ještě na některá další čísla. Konkrétně na březnovou inflaci (příští týden), která by podle našeho odhadu měla zaznamenat další nárůst. Ve světle překvapivého poklesu březnové inflace v eurozóně, kde spadla jádrová inflace zpátky do blízkosti historických minim, ale mohou chtít centrální bankéři větší jistotu a přece jen ještě chvíli vyčkávat a pozorovat nově příchozí čísla?

FOREX

Region

Zasedání polské centrální banky (NBP) vyznělo spíše lehce jestřábím způsobem. NBP sice stále vidí stabilitu oficiálních sazeb jako nejpravděpodobnější scénář pro zbytek roku, s čímž počítáme i my (šéf NBP Glapinski dokonce i pro rok příští), avšak nepřišlo vymezení se vůči silnějšímu zlotému. Současný inflační nárůst totiž NBP stále přičítá zejména jednorázovým vlivům vyplývajícím z růstu cen komodit. Koruna se mezitím opět přiblížila hranici kurzového závazku ČNB a forwardové kurzy šly lehce dolů.

Dnes může nervozitu na trhu lehce zvyšovat jednání bankovní rady ČNB, na kterém může teoreticky padnout rozhodnutí o ukončení intervencí (viz úvod). V Česku kromě toho budou zveřejněna i některá únorová makročísla (průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod).

EUR/USD/GBP

Dolar byl včera podpořen dobrými daty z amerického trhu práce. Americká měna odpoledne slabě rostla na páru s eurem. Dobře se dařilo i libře. Ta rostla o zhruba 0,4 procent na páru s eurem a 0,3 procenta na páru s dolarem.

Při absenci důležitějších dat se dnes eurodolarový trh zaměří na vystoupení centrálních bankéřů z ECB, která mohou být po včerejších jestřábích slovech šéfa Bundesbanky zajímavá. Promluví dnes prezident ECB Draghi a hlavní ekonom Praet.

Autor: Jan Čermák & Jan Bureš, ČSOB Investiční výzkum

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Překvapí ČNB příští týden?
    Slovní munici ECB vyčerpala už v červnu, a tak se od jejího včerejšího zasedání vlastně ani nic nečekalo. A tento předpoklad centrální banka splnila na 100 %. Na řadu přišla tradiční slova o nutnosti stimulů, slabším růstu, nejistotách a opatrný komentář ohledně hrozící obchodní „války“. A vlastně co jiného se dalo čekat, když konec QE ECB avizovala už minule a otázku sazeb zřejmě nebude otevírat ještě dlouho po QE.
  • Rozbřesk: Překvapivá odolnost eura vůči rozjíždějící se obchodní válce
    Včera trochu polevilo napětí na evropských trzích ve chvíli, kdy Donald Trump oznámil šestiměsíční odklad účinnosti cel na evropské automobilky. Vzhůru šly především akcie německých automobilek, které byly v posledních týdnech pod výrazným tlakem. Volkswagen i BMW za poslední měsíc ztratily skoro čtrnáct procent a včerejší zprávy oslavily více než 3,5 procentním ziskem. Zdaleka tak velký pozitivní obrat nezaznamenalo euro. Důvod je jednoduchý. V posledním měsíci totiž na frontě s dolarem překvapivě nezaznamenalo prakticky žádné ztráty. Přitom v minulosti při nárůstech obchodního napětí mezi Čínou a USA euro tradičně nebylo ušetřeno a spolu s ostatními měnami solidárně vůči dolaru sláblo.
  • Rozbřesk: Přepisování historických rekordů pokračuje
    Už včera zveřejněné předběžné výsledky americké a německé ekonomiky ukázaly, že dopad korona-krize je naprosto nebývalý. Dvouciferný propad, k němuž přispěl nejdříve rozpad dodavatelských řetězců a následně restrikce a opatrnost spotřebitelů a v neposlední řadě i obezřetnost firem. Nepřekvapí proto, že na poklesu německé ekonomiky o více než 10 procent se podílely všechny složky poptávky s výjimkou vlády. Zadrhnul se zahraniční obchod, spotřebitelé omezovali své výdaje a firmy investice. A tak jediný, kdo utrácel více, byla nakonec vláda. A s obdobným scénářem můžeme počítat i pro další evropské země včetně ČR, která dnes zveřejnila svá předběžná čísla za druhé čtvrtletí. Lišit se bude jen rychlost pádu, která byla „úměrná“ načasování, míře dopadu koronaviru a restrikcí s ním spojených v každé jednotlivé zemi.
  • Rozbřesk: Přepíše Ifo historická maxima?
    Německé ekonomice se v letošním roce daří nad očekávání dobře a nejspíše to dnes potvrdí i jedno z posledních letošních velkých čísel, a sice Ifo. Minule, když Ifo přepsalo historické rekordy, se firmy vyjadřovaly ještě před krachem jednání o jamajské koalici, nyní zase fakticky před startem jednání o staronové vládní koalici. Přesto by politika s výsledky příliš zamíchat nemusela a Ifo by opět mělo potvrdit výbornou kondici německého hospodářství.
  • Rozbřesk: Přes střelbu na Kapitolu převládá optimismus z nástupu “modré vlny”. Dolar a dluhopisy mohou zůstat pod tlakem
    Politický vývoj ve Spojených státech v posledních dnech naplňuje bohužel nejhorší obavy skeptiků. Odcházející prezident Donald Trump opakováním nepodložených tvrzení o “zfalšovaných” volbách, které odmítly zatím veškeré soudní instance v USA, mobilizoval své skalní přívržence, kteří včera napadli Kapitol, aby přerušili jmenování nového prezidenta Joea Bidena. Výsledkem byly zablokované účty prezidenta Trumpa na Twitteru a Facebooku a čtyři mrtví.
  • Rozbřesk: Přesvědčí mzdy ČNB ke zvýšení sazeb už v prosinci?
    Napětí na českém trhu práce nepolevuje. I při rekordně nízké nezaměstnanosti se dále rozšiřuje nabídka volných pracovních míst, i když jejich struktura se příliš nemění. V první desítce se nadále drží především dělnické profese – od kvalifikovaných dělníků až po ty pomocné, řidiči a nově se mezi nejhledanější pozice dostaly uklížeč(ky)i. Růst nabídky volných pracovních míst tak jen dále potvrzuje, že si česká ekonomika drží velmi silné tempo růstu. Nakonec už v minulých dvou recesích se docela dobře ukázalo, že počty nabízených volných pracovních míst mohou dobře fungovat jako indikátor stavu ekonomiky.
  • Rozbřesk: Příběh iránských sankcí, aneb ropná troika v akci
    Zatímco v minulých týdnech trápil ropný trh eskalující konflikt v Libyi, nejnověji poutá pozornost situace kolem Íránu. Americká administrativa se totiž rozhodla neprodloužit výjimky na import íránské ropy (celkem osmi zemím), což povede k významnému zpřísnění sankcí vůči Teheránu. Takto razantní krok, jenž má íránský režim odstřihnout od klíčového zdroje příjmů, se bezprostředně odráží v cenách ropy, které atakují hranici 75 USD/barel.
  • Rozbřesk: Přijde do ČR post-koronavirový šok?
    Včera zveřejněná česká inflace sice dopadla o jednu desetinu procentního bodu lépe, než předpokládal trh, nicméně dál se drží nad cílem ČNB i nad její aktuální prognózou. Výrazná odchylka inflace od prognózy, která vznikla už před měsícem v důsledku rychlejšího růstu cen potravin, však alespoň lehce poklesla. Dolů zamířila i jádrová inflace, kterou ČNB rovněž sleduje, nicméně její pokles stále zaostává za očekáváním centrální banky.
  • Rozbřesk: Přijde náznak dobré kondice českého průmyslu? Špunt v Suezu povoluje
    Nejenom finanční trhy uklidnila minulý týden umírněná rétorika ČNB, která dala jasně najevo, že ke zvyšování úrokových sazeb přistoupí teprve tehdy, až bude zvládnuta pandemie v ČR a dojde i k oživení ekonomiky. Předběžné indexy nákupních manažerů z Německa pak ukázaly, že minimálně naše nejbližší okolí vytváří příznivé podmínky pro návrat konjunktury už nyní, a tak jen zbývá doma zvládnout pandemii a postupně se vracet do dřívějších kolejí. Plán rozvolňování asi ještě tento týden nespatří světlo světa, nicméně po Velikonocích by se mohlo ukázat, že si ČR může dovolit učinit první kroky na cestě k normálu. V první fázi nicméně půjde nejspíše o návrat žáků a studentů do škol a o odstranění restrikcí ve službách půjde teprve až v druhém sledu. V každém případě pandemická čísla zůstanou i nadále v centru pozornosti.
  • Rozbřesk: Přijde náznak zpomalení české ekonomiky?
    Už zítra čeká tuzemské finanční trhy velká událost v podobě měnově-politického zasedání bankovní rady ČNB, od kterého si sice neslibujeme změnu úrokových sazeb, ale o to víc se může vyjasnit postoj centrální banky k aktuálně slabé koruně. ČNB totiž ve své dosud platné prognóze počítala s rychlým posilováním za hranici 25 korun za euro, nicméně aktuálně je kurz koruny vůči euru o téměř 80 haléřů (cca 3 %) slabší.
  • Rozbřesk: Přinesl říjen pro Německo obrat k lepšímu?
    V říjnu jako by se ve světové ekonomice začaly věci obracet k lepšímu a některé černé mraky již zdaleka nevypadají tak děsivě. Čína a Spojené státy v obchodní válce vyjednaly dočasné příměří a snaží se dospět k první (minimalistické) fázi dohody. V případě brexitu viditelně poklesla pravděpodobnost chaotického odchodu Británie bez dohody - souboj před prosincovými volbami se mezi dvěma hlavními stranami vede o to, zda přijmout dohodu Borise Johnsona nebo vypsat nové referendum. Současně Fed znovu uvolnil měnové kohouty a americké korporace hlásí slušnou výsledkovou sezónu. Tento koktejl dohromady přispěl na trzích k velké úlevě a rizikovým aktivům se jednoduše dařilo - akciové indexy si připsaly mezi 2-5 %, viditelně posílilo euro na frontě s dolarem a daří se i české koruně.
  • Rozbřesk: Přišel čas, aby D. Trump vytáhnul alespoň nějakého králíka z klobouku
    Nastal čas, aby nový americký prezident vyložil karty na stůl. Donald Trump jde poprvé promluvit do Kongresu. Všeobecně se očekává, že jeho fantastické daňové a výdajové plány budou konečně odtajněny. Ne, že bychom se dnes večer měli dočkat úplných detailů, nicméně základy, které budou silně spoluovlivňovat budoucí rozpočty USA, by měly být položeny. Na co by si trhy, podniky a investoři z Evropy měli dát pozor?
  • Rozbřesk: Putinova jedenáctka zřejmě neoslní, úspěch však může přijít v zákulisí
    Již pozítří startuje v Rusku mistrovství světa ve fotbale, nejsledovanější sportovní událost na planetě, která po následující měsíc přitáhne pozornost více než 3 miliard diváků. Pro hostitelskou zemi se přitom bude po zimních olympijských hrách v Soči jednat již o druhou sportovní mega-akci v rozmezí pěti let. Ač tentokrát vyráží sborná do boje jakožto outsider turnaje bez výraznějších sportovních ambicí, hospodářské ambice Rusku rozhodně nechybějí.
  • Rozbřesk: Putin vstoupil na východ Ukrajiny
    Podnikatelská nálada v eurozóně se v únoru znovu vylepšila, když kompozitní index PMI vyskočil na 55,8 bodu - nejsilnější úroveň za posledních pět měsíců. Pod povrchem však už zdaleka tak veselo není. Vylepšení táhl sektor služeb, zatímco nálada v průmyslu spadla na dvouměsíční minima.
  • Rozbřesk: Pyrrhovo vítězství Angely Merkelové. Jaká bude reakce trhů?
    Angela Merkelová bude po čtvrté kancléřkou, dohodnout koalici ale nebude nic jednoduchého. CDU/CSU sice zvítězila, ovšem nejslabším výsledkem od roku 1949. Ještě hůř dopadli druzí socialisté, kteří dosáhli pouze 20 % a rozhodli se dobrovolně odejít do opozice. Předvolební průzkumy naopak překonala nacionalistická AfD, která překonala 13 %. V takové situaci Angele Merkelové v zásadě nezbývá nic jiného, než se pokusit sestavit pravo-levicovou koalici s liberální FDP a zelenými - tzv. Jamajku.
  • Rozbřesk: Raketové zdražování bytů pokračuje
    Ceny nemovitostí v Česku na začátku roku 2021 dál zdražovaly, a to ještě rychleji než ke konci roku 2020. Podle čísel z Eurostatu se zvýšily ceny od začátku roku o 4,6 % a meziročně skoro o 12 %. Čísla z Českého statistického úřadu ukazují na ještě rychlejší růst cen bytů o 15,1 %. A to zejména kvůli rychlému růstu cen starších bytů mimo Prahu.
  • Rozbřesk: Recese ničí pracovní místa pomalu, covid rekordy korunu rychle
    Nebývá to příliš často, kdy se ČR umístí na čele nějakého pozitivního žebříčku v rámci EU, avšak pokud jde o míru volných pracovních, je to už téměř pravidlo. I ve druhém čtvrtletí, které bylo ve znamení masivního propadu ekonomiky, byla česká míra volných pracovních míst v Unii opět nejvyšší.
  • Rozbřesk: Registrace aut prudce rostou, automotive však čekají velké změny
    Prodeje aut v březnu rostly a v Evropě raketovým tempem o 87,3% meziročně. Jde však v prvé řadě o důsledek extrémně slabého loňského března - chvíle, kdy pandemie COVID 19 zamířila do Evropy. Nejzasaženější regiony zaznamenaly nárůst ještě násobně vyšší - v Itálii vzrostly registrace nových aut letos v březnu meziročně dokonce o 497%. Tato čísla nesvědčí mnohé o dnešních trendech jako spíše o tom, že na jaře 2020 se v Itálii prakticky žádná auta neprodávala.
  • Rozbřesk: Rekordní investice v české ekonomice
    Určitě by bylo zajímavé věnovat se dynamice přípravy na brexit, avšak vzhledem k tomu, že kromě aktuálního avíza další žádosti o prodloužení doby odchodu Británie z Unie s otevřením všech dřívějších možností včetně ne-brexitu se nic nového vlastně neodehrálo, věnujme pozornost spíše zprávám z tuzemské ekonomiky. A tou hlavní bylo včera další zpřesnění odhadu HDP za poslední kvartál roku a zveřejnění podrobností o chování jednotlivých sektorů v našem hospodářství.
  • Rozbřesk: Rekordní nákupy zatím inflaci neroztočí
    Zatímco spotřebitelské nákupy v ČR míří k novým maximům, v EU, a zvláště pak v eurozóně, byl poslední měsíc ve znamení útlumu. Po zářijovém čtyřprocentním růstu přišla na řadu stagnace, o kterou se postaraly země, jako je Rakousko, Belgie nebo Lucembursko. V celé EU se maloobchodní tržby zvýšily jen o necelé jedno procento v důsledku slabších prodejů oblečení a stagnujících nákupů alkoholu a cigaret. Už to samo o sobě nenapovídá nic o tom, že se snad mění trend a že spotřebitelé začínají šetřit. Jde spíše jen o krátkodobou korekci (navíc způsobenou i vyšším srovnávacím základem), takže a spotřeba i nadále zůstane jedním z hlavních pilířů růstu ekonomik zemí EU.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster