Čtvrtek 28. březen 2024 12:47
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Ebook

Čtvrteční zasedání BoJ se blíží. Co čekat?

25.04.2016 16:54  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Plánované zasedání Bank of Japan (BoJ) se blíží. Už ve čtvrtek se rozhodne o dalším nastavení měnové politiky. Na její uvolnění se spekuluje už dlouhé měsíce. Trhy už však čekají tak dlouho, že sázky nejsou nakonec nijak vysoké. Dle průzkumu Bloombergu jen lehce překonaly 50 %. Pokud však není inflační cíl ve výši 2 % jen chimérou, tak by se BoJ měla alespoň o něco pokusit.

Dle pátečního CoT reportu se ani velké hedgeové fondy či investiční banky nepředhánějí v sázkách na uvolňování měnové politiky. Spekulativní long pozice na JPY této skupiny obchodníků zůstaly týden před rozhodování BoJ poblíž nejvyšších hodnot minimálně od roku 1995 (začátek časové řady). V posledních týdnech byly pozice stabilní, nárůst strachu se hledá jen obtížně.

Varováním pro BoJ je lednový posun depozitní sazby do negativního teritoria. Z počátečního šoku se japonská měna rychle vzpamatovala. Obchodníci začali spekulovat, že pokud BoJ pálí pouze takovou ráží, tak je správný čas k útoku. Během dvou týdnů oslabil USD/JPY o téměř 8 % a další poklesy následovaly. I v současnosti hrozí, že pokud BoJ trhy zklame, tak JPY dostane nový impuls k posilování.

Dostáváme se tedy k otázce, jestli BoJ bude dále pokračovat ve stejném duchu (Kicking the Can Down the Road), nebo zvolí inovativní přístup. Stále má dostatek nábojů efektivně zasáhnout, ale bude záležet na tom, zda si je bude chtít vystřílet na aktuálních úrovních. V budoucnu by mohla palebná síla chybět.

Nástroje BoJ

Jedním z hlavních nástrojů dalšího uvolnění měnové politiky je navýšení kvantitativního uvolňování z dosavadních 80 bilionů jenů ročně. Spekuluje se o intervalu 80 – 100 milionů. Jak ovšem ukazuje následující graf, tak růst objemu nákupů v rámci QE není vůbec jednoznačný.

blss

Další možností je poslat úrokovou sazbu více do negativního teritoria. Jak však ukazuje následující graf, tak ani tato možnost není široce očekávaná.

kds

Nástrojů, které má BoJ k dispozici, je samozřejmě více. BoJ může v rámci svého dosavadního QE snížit nákupy na dluhopisových trzích, na kterých je čím dál více těsno, a více se zaměřit na jiné skupiny aktiv. Nabízí se zvýšení nákupů ETF fondů z dosavadních 3,3 bilionu jenů zhruba k 5 bilionům. BoJ by tak pomohla akciovým indexům, které byly kvůli sílícímu jenu pod tlakem.

V neposlední řadě by banka mohla, jak už se v pátek spekulovalo, zavést program úvěrů komerčním bankám s negativní úrokovou sazbou. Nějaká obdoba evropského TLTROII by byla další možností, jak zkusit nastartovat inflaci a hospodářský růst.

Guvernér BoJ Harihiko Kuroda je známý tím, že dokáže trhy překvapit. Pokud BoJ nepřijde se silným vzkazem, japonská měna bude mít další důvod k růstu. I v případě silného zásahu se však zdají lednové hodnoty okolo 120 USD/JPY příliš vysoko. Nelze zapomínat ani na posun v měnové politice Fedu, který v posledních týdnech USD dále oslabil. Pokud se žádná opatření nepřijmou, lze očekávat prudký propad USD/JPY. Support na 105 jenech za dolar se zdá být dobrým záchytným bodem.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČSSD svým návrhem zákona o veřejně prospěšných bytových společnostech institucionalizuje „výpalné“, oklešťuje svobodu podnikání a poškozuje střední třídu
    Obce by měly mít při povolování výstavby bytů právo od developerů žádat až čtvrtinu nových bytů pro svoje účely. Počítá s tím dnes představený poslanecký návrh ČSSD o veřejně prospěšných bytových společnostech, který by měl obcím usnadnit výstavbu bydlení. Obce by developerům za byty platily pouze nákladovou cenu, zákon by měl podle ČSSD snížit ceny bytů až o třetinu.
  • ČSSD žádá pro rok 2021 až takřka pětkrát rychlejší růst mzdy minimální v porovnání s mzdou průměrnou. Jejich návrh by těžce poškodil podnikatele, firmy, obce i kraje
    Plán vlády na další zvýšení minimální mzdy, o němž se má jednat dnes, signalizuje, že jak řada politiků, tak odboráři si odmítají přiznat ekonomickou realitu. Vláda zatím řešením koronavirové krize zatížila hlavně živnostníky, firemní sféru, banky, ale také kraje a obce. A pochopitelně – prostřednictvím citelného navýšení dluhu – všechny daňové poplatníky.
  • ČSÚ: Dluh vládních institucí stoupl v 1. čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy Kč
    Nominální dluh vládních institucí České republiky stoupl v letošním prvním čtvrtletí meziročně o 630,3 miliardy na 2,5191 bilionu korun. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně vzrostla z 32,4 procenta na 44,1 procenta HDP. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku vládní dluh Česka vzrostl o 366,1 miliardy korun a míra zadlužení o 6,3 procentního bodu. Údaje jsou nadále ovlivněny důsledky epidemie koronaviru, uvedli statistici.
  • ČSÚ lehce vylepšil růstové statistiky české ekonomiky
    Finální čtení národních účtů za třetí čtvrtletí přineslo mírně vzestupnou revizi. Ekonomika díky rozvolnění protipandenických opatření nakonec vzrostla oproti loňskému druhému čtvrtletí o 1,6 % oproti původně udávaným 1,5 %. Meziroční dynamika činila 3,3 %.
  • Čtrnáctidenní uzavírka kin, o níž dnes rozhodla vláda, připraví biografy na vstupném o dalších 35,2 milionu korun
    V loňském roce navštívilo tuzemská kina 18,32 milionu diváků. To odpovídá více než 50 tisícům návštěvníků na jeden den. I když v realitě dochází k sezónním výkyvům i k výkyvům na základě toho, jak zrovna den v týdnu je. Nyní v říjnu je zatím návštěvnost kin zhruba třetinová oproti běžnému, třeba právě loňskému stavu.
  • Čtveřice největších bank vydělala 12 mld. Kč, o dvě miliardy více
    Čtyřka největších bank v ČR v prvním čtvrtletí 2017 vydělala zhruba 12,9 miliardy Kč, což je o dvě miliardy více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank.
  • Čtvrteční analýza EUR/USD
    Eurodolaru se konečně podařilo prolomit ledy. Tím se samozřejmě zneplatnil včerejší náznak harmonické formace. Nyní se trend krátkodobě...
  • Čtvrteční Fed může být nebývalé drama, ať už se stane cokoliv
    Ve čtvrtek zasedá Fed a vzhledem k významu tohoto zasedání se asi nelze divit tomu, pokud by trhy do čtvrtka jen velmi...
  • Čtvrteční obchodní seance se nesla v pozitivním duchu
    Nejvýrazněji posílil technologický index Nasdaq Composite, který se posunul výše o 117 b., tedy 1,01 %. Informační technologie byl rovněž jeden z nejvíce rostoucích sektorů, který přidal 1,6 % (Nvidia +2,73 %, Microsoft +1,97 %). Sektorem, který naopak odepsal více jak 1 % byl energetický (Chevron -1,04 %, Exxon mobil -1,22 %). Společnost Meta Platforms posílila o 2,24 %. Akcie Snap vzrostly o 3,08 %.
  • Čtvrteční přehled událostí na finančních trzích, analýza GBP/USD
    Britské maloobchodní tržby vzrostly v únoru nad očekávání. Po 2,0 procentním lednovém oslabení přišla 1,7 procentní expanze, predikce...
  • Čtvrtek dopadl na Wall Street nerozhodně
    Hlavní americké indexy včera ztrácely část středečních zisků. Potvrzuje se ale opět, že technologičtí giganti trh ovlivňují nejvíce. Apple odepsal 0,2 % a Alphabet 0,6 %. Index S&P 500 tak uzavřel obchodní den sice těsně, ale přesto v červeném teritoriu. V poklesech pokračovaly společnosti spojené s čínskou regulací gamblingu v Macau (Las Vegas Sands -1,4 %, Wynn Resorts -2,4 %). Automobilka Tesla, zakončila obchodování 0,2 % v plusu i přesto, že Cathie Wood, potfolio manažerka ARK fondů, prodala v posledních dvou dnech akcie této společnosti v hodnotě 128 milionů USD. Akcie videoherní společnosti Electronic Arts se včera propadly o 0,8 %.
  • Čtvrtek přinesl uklidnění na středoevropské trhy navzdory eskalaci ukrajinských protestů
    Navzdory stupňující se krizi na Ukrajině bylo čtvrteční obchodování ve středoevropském regionu poměrně klidné. Během dopoledne sice forint...
  • Čtvrtek ve znamení dalších výprodejů
    Americké akcie i včera pokračovaly ve značně volatilním duchu. Jediný index Nasdaq dokázal nakonec ukončit den v plusu (+0,1 %). Nejlépe se dařilo telekomunikačnímu (AT&T +1,5 %, Comcast +3,9 %, Netflix +4,8 %) a farmaceutickému sektoru (Pfizer +1,9 %, Novavax +11,8 %, Moderna +5,5 %, BioNTech +9,6 %, Eli Lilly +1,8 %, Abbvie +1,5 %). Nedařilo se naopak finančnímu sektoru (Citigroup -2,3 %, Bank of America -1,4 %, Wells Fargo -1,8 %, Visa -1,4 %). Technologický sektor pak sice zakončil v těsném plusu, ovšem vývoj jednotlivých titulů byl značně nesourodý (Apple -2,7 %, Alphabet -0,7 %, Meta Platforms +1,3 %, AMD -1 %, Nvidia -2,7 %, Microsoft -2 %).
  • Čtvrtek začíná další pozitivní korekcí, která přináší euru mírné zisky
    Po výprodejích rizika, které ovládly včerejší odpoledne v Evropě a potom i americké obchodování, se s...
  • Čtvrtina Čechů drží úspory na běžném účtu nebo v hotovosti, ukázal průzkum Generali Investments CEE
    Téměř desetina Čechů si peníze stále odkládá v hotovosti. Mezi lidmi se základním vzděláním je to dokonce pětina, ukázal průzkum Generali Investments CEE k projektu Lví podíl. Dalších 14 % respondentů pak považuje za nejlepší našetřené peníze ponechat na běžném účtu.
  • Čtvrtina Čechů chce čelit inflaci investicemi do zlata
    Češi při boji s inflací nejčastěji zvažují investice do zlata nebo uložení peněz na termínovaný vklad. Zatímco zlato by volilo 25,4 procenta lidí, termínovaný vklad nebo investici do nemovitostí pak vždy přes 22 procent Čechů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury Median pro společnost Golden Gate.
  • Čtvrtina pracovního trhu se do pěti let promění. Nejvíce míst vznikne díky digitalizaci a zeleným technologiím
    Automatizace, zelená politika a stárnutí populace. To jsou hlavní faktory, které budou v následujících letech určovat podobu pracovního trhu. Aktuální výzkumná zpráva Světového ekonomického fóra ukazuje, že nejvíce nových míst vznikne v oblastech digitálních a zelených technologií, potřeba budou také zdravotníci a sociální pracovníci. Kromě struktury pracovního trhu se změní i požadavky zaměstnanců.
  • Čtvrtletní odbyt Tesly převýšil odhady, firma překonala celoroční cíl
    Americký výrobce elektromobilů Tesla dodal ve čtvrtém čtvrtletí na trh 484.507 vozů, což je více, než se čekalo. Firma tak překonala svůj celoroční cíl, který činil 1,8 milionu vozů. Nejhodnotnější světová automobilka to uvedla ve svém dnešním sdělení. Čínský konkurent Tesly BYD, který ale vyrábí i hybridní vozy, zvýšil prodej nad tři miliony vozů. Tesla ale zůstala největším výrobcem bateriových elektromobilů.
  • Čtvrtletní reporty firem pokračují těšit investory.
    Vedoucí Evropský a Americký indexy včera vzrostli o 0,2 - 0,6%, růst začal se hned po zveřejnění dobrých zpráv ohledně...
  • Čtvrtletní tržby společnosti Meta překonaly očekávání, akcie výrazně posílily
    Čistý zisk americké internetové společnosti Meta Platforms, která je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp, se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 24 procent na 5,71 miliardy dolarů (zhruba 122 miliard Kč). Tržby však vzrostly o tři procenta na 28,65 miliardy dolarů a překonaly očekávání analytiků. Akcie podniku si po zveřejnění výsledků připisovaly více než deset procent.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI