Čtvrtek 28. březen 2024 11:48
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Proč má zlato rádo nízké úrokové sazby?

20.04.2016 14:14  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Přestože se zlato v posledních seancích dostalo do stínu stříbra, jeho výkon v posledních měsících mnohé překvapil. První kvartál byl pro zlato dokonce nejúspěšnější za posledních 30 let (+16 %). Už od počátku března však tento kov v širším pásmu konsoliduje a vybírá další směr.

Ještě na konci minulého roku se zdálo být vše jasné. Zlato od října do konce roku ztratilo desetinu ceny a v prosinci atakovalo hladiny šestiletého minima pod úrovní 1050 dolarů za unci. Mnohé naznačovalo, že zlato bude dále pokračovat v poklesu. Namísto toho přišel extrémní růst zlata, který byl doprovázen propadem akciových trhů a výrazným vzestupem rizikové averze.

glds

Na cenu zlata působí mnoho protichůdných faktorů. V dlouhém období je vidět jeho úzký vztah tohoto monetárního kovu s inflací. Investoři vždy zlato nakupovali jako obranu před znehodnocením papírových měn. Pokud inflace akcelerovala, tedy klesalo množství dostupného zboží a služeb, které šlo za jednotku měny pořídit, poptávka po zlatu rostla a obráceně.

Zlato jako bezvýnosové aktivum však zároveň trpí růstem úrokových sazeb, které jsou pro něj konkurencí. A požadované výnosy mají tendenci posilovat v případě vzestupu inflace. Výhody zlata klesají relativně k aktivům s průběžným výnosem (například dluhopisům).

Zlato tak může reagovat pozitivně na pokles i růst inflace v závislosti na vývoji úrokových sazeb v ekonomice. Přičemž stále platí, že tempo znehodnocování peněz zůstává hlavním dlouhodobým hybatelem cen zlata. Negativní reakce kovu na růst sazeb se řadí ke krátkodobým faktorům. Právě ty jsou však často pod drobnohledem obchodníků.

Odpovídá tomu také vývoj v prvních měsících roku. Ještě po prosincovém zasedání amerického Fedu se očekávalo, že nás v roce 2016 čeká série růstu sazeb v USA. Odhad čtvera zvýšení od členů FOMC byl možná příliš optimistický, ale trh čekal 2 – 3 zvýšení, tedy do rozmezí 1 % – 1,25 %.

Už na počátku února už trh očekával, že k žádnému zvýšení letos nedojde. Na základě aktuálních dat z futures na úrokové sazby vyplývá, že by mohlo dojít k jednomu růstu sazeb v prosinci (pravděpodobnost 55 %). Přes určité zlepšení situace se však stále neblížíme k růstu sazeb očekávaném ještě v prosinci (kdy bylo zlato na minimech).

FFR

První čtvrtletí tohoto roku bylo navíc ve znamení negativních úrokových sazeb, které se začaly čím dál více prosazovat ve vyspělých ekonomikách. Pokles sazeb do negativního teritoria je další ze série nástrojů centrálních bank, které používají ke stimulaci inflace a ekonomiky. Po Švýcarsku, Švédsku, eurozóně (Dánsku) se v lednu přidalo také Japonsko.

Z pohledu vývoje úrokových sazeb tak byly podmínky pro zlato v posledních měsících velmi příznivé. Fed méně tlačí na pilu s růstem a v případě dalších centrálních bank převažoval další pokles sazeb, v uvedených případech dokonce do negativního teritoria. V posledních týdnech ovšem převažuje stabilizace. Některé centrální banky, o kterých se ještě v nedávné minulosti s ohledem na další pokles úroků spekulovalo, svými posledními kroky tyto spekulace vyvrátily (RBA,RBNZ,BoC)

Samozřejmě je vždy otázkou, jaký další vývoj můžeme čekat. Pokud se nízkým úrokovým sazbám (společně s dalšími faktory) podaří nastartovat růst, pak po období stagnace sazeb můžeme očekávat pozvolný růst. Pro zlato by tento vývoj byl rizikem. Naopak v případě dalšího odkládání růstu sazeb či nové vlny snižování úroků by ceny zlata mohly profitovat.

Další vývoj

Primárním vodítkem dalšího pohybu sazeb bude vývoj inflace a inflačních očekávání. Přestože v hlavních ekonomikách vidíme v posledních statistikách známky stabilizace, tak po březnovém nárůstu inflačních očekávání (USA, eurozóna) jsme se dosud v dubnu dočkali poklesu. Tlak na růst sazeb se tedy nadále nezvyšuje.

Nezanedbatelným faktorem je také riziková averze na finančních trzích, která v posledních seancích spadla nejníže od srpna. Potřeba zlata jako bezpečného přístavu klesá. Investoři více sázejí na riziková aktiva. Situace může do značné míry souviset s pozitivním vývojem v Číně. Sázky na rychlý pád ekonomického růstu v této zemi se (zatím) nenaplňují.

V neposlední řadě se vyplácí sledovat vývoj amerického dolaru, který klesá ruku v ruce s poklesem sázek na brzké utahování měnové politiky. Drahé kovy včetně zlata (a dalších komodit) profitují na poklesu americké měny. Na komoditách je také díky slabšímu dolaru znát nárůst likvidity. Pozitivní vývoj se ovšem v prvé řadě projevuje na průmyslových komoditách.

Na zlato tedy v současnosti působí více protichůdných faktorů. Nečekám, že by se komodita v blízké době chytla jednoznačného trendu. Pokud bych si přesto musel jeden směr vybrat, byl by to růst. A to hlavně s ohledem na příliv likvidity na komoditní trhy. Ten ovšem nebude trvat věčně, pokud se nezačnou zlepšovat indikátory globální ekonomiky. Následné úvahy o utahování měnové politiky centrálních bank by měly kov směrem vzhůru brzdit.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč je zlato při inflaci v USA 9,1 % pod 1 800 USD?
    Trh zlata se odrazil od svého minima poté, co byla včera zveřejněna data o inflaci v USA, která v červnu vzrostla na 9,1 %. Někteří investoři byli zklamáni nedávným cenovým zásahem, protože zlato je tradičně vnímáno jako zajištění proti inflaci.
  • Proč jsou akcie výrobců pevných disků i při nízkém P/E drahé?
    V polovině roku 2011 do výroby hard disků negativně promluvily záplavy v Thajsku. Ty zničily až 60 procent továrních kapacit největšího světového výrobce disků firmy Western Digital. Podíl společnosti na celosvětovém trhu dosahuje zhruba 45 procent. Vzpamatovat se pak firmě trvalo několik měsíců. Záplavy znamenaly pro celé toto odvětví velký zádrhel, přičemž během druhé poloviny roku 2011 bylo zasaženo téměř 25 až 30 procent globálního průmyslu počítačových disků.
  • Proč jsou další kroky ECB důležité pro ČNB a korunu?
    Tento týden bude hlavní událostí čtvrteční jednání ECB. Neočekáváme, že proběhne nějaká změna v oficiální komunikaci bankovní rady. Potvrdí stávající nastavení centrální banky dále uvolňovat měnové podmínky v ekonomice. Nicméně je jisté, že velkým tématem bude očekávaný konec kvantitativního uvolňování. Od začátku tohoto roku ECB nakupuje finanční aktiva polovičním tempem ve srovnání s původním nastavením. Kvantitativní uvolňování však už trvá více než tři roky, během kterých centrální banka téměř vysála celý trh státních dluhopisů. Jen německých státních dluhopisů zbývá podle odhadů na trhu pouze 10 %. Ekonomika eurozóny vykazuje nejsilnější růst za posledních deset let, trh práce stále posiluje a inflace se zvedá ze dna.
  • Proč jsou dnes ženy vzdělanější než muži? I kvůli vynálezu antikoncepční pilulky
    Když Margaret Sangerová, zapálená feministka, někdejší vydavatelka časopisu Woman Rebel, poskytla v padesátých letech 150 tisíc dolarů doktoru Gregory Pincusovi, jistě netušila, jak důležité právě tyto peníze budou pro životní osudy všech dalších pokolení. Pincusův výzkum totiž vedl k objevu ústně podávané antikoncepční pilulky. A začaly se dít věci.
  • Proč klesá cena ropy, díky inflaci libra posílila; analýza GBP/NZD, GBP/AUD
    Cena ropy včera zlevnila poté, co japonská ekonomika, třetí největší spotřebitel ropy na světě, zaznamenala ve druhém čtvrtletí pokles hrubého...
  • Proč končí Bohemia Energy? Kdo je na řadě další a kdy? O kolik ještě zdraží lidem plyn a elektřina? Odpoví Pavel Tykač, majitel Sev.en Energy, 8. nejbohatší Čech
    Proč končí Bohemia Energy? Kdo je na řadě další a kdy? O kolik ještě zdraží lidem plyn a elektřina? Kdy skončí energetická krize? Pavel Tykač, většinový majitel Sev.en Energy a 8. nejbohatší Čech dle Forbesu odpoví dnes v pořadu TV Nova / TN LIVE „Naše Česko“.
  • Proč koruna neposiluje víc, když má proto euru rekordní náskok v úročení? Aneb Holubovy vrásky z holubic
    V minulém týdnu se nůžky mezi klíčovým úrokem na koruně a na euru rozevřely do největší šíře v celé historii eurozóny, psané od roku 1999. Po zvýšení základní sazby České národní banky (tedy čtrnáctidenní repo sazby) na rovných sedm procent se totiž rozdíl mezi touto sazbou a depozitní sazbou Evropské centrální banky zvýšil na 7,5 procentního bodu. Překonal tak dosavadní rekord, 6,75 procentního bodu, ze začátku roku 1999. Rekordní za celé období od začátku toku 1999 je nyní také rozdíl mezi základní sazbou ČNB a další z klíčových sazeb ECB, tedy sazbou pro hlavní refinanční operace. Tento rozdíl činí rovných sedm procent.
  • Proč letošek ještě nebude vhodný časem k nákupu investiční nemovitosti
    V Německu nyní poprvé od roku 2009 ceny rezidenčních nemovitostí klesají. Ve Švédsku dochází ke splasknutí pandemické realitní bubliny, neboť předlužené domácnosti jsou lapeny v pasti náhle zvýšených úroků. Centrální banky na celém Západě se samy lapily do pasti své závadné měnové politiky posledních více než deseti let. Vyťukávaly do klávesnic svých počítačů miliardy a biliony dolarů, eur i korun, za něž v zajetí pomýlených teorií skupovaly devizy, vládní dluh či další cenné papíry. Pumpovaly tím do mezibankovního systému nové peníze, které umožnily stlačit úrok třeba i na hypotékách. 
  • Proč má Amazon bilionovou hodnotu a co to vypovídá o firmě a trhu?
    Využijme titulku o bilionové hodnotě firmy Amazon k uvedení několika zajímavých faktů a spíše k širšímu zamyšlení ohledně akciových trhů. Před Amazonem se bilionové valuace povedlo dosáhnout jen dvěma veřejně obchodovatelným firmám a pravděpodobně jedné soukromé společnosti. Historicky prvním americkým titulem s bilionovou hodnotou se stala ikonická společnost Apple, která tuto metu poprvé pokořila 2. srpna 2018. Amazon pokořil tuto magickou metu na pár okamžiků 4. září 2018. V roce 2007 tuto hranici na chvíli překonala i čínská ropná společnost PetroChina po vydání akcií formou IPO. Velmi záhy po “ikarovském” růstu o cca 500 procent na hodnotu přes onen bilion dolarů však přišla o většinu své hodnoty během nechvalně známého roku 2008. Dalším gigantem, o kterém se často mluví, je soukromá (respektive státní) společnost Saudi Aramco, tedy těžař a zpracovatel ropy. Odhad tržní hodnoty této neveřejně obchodované společnosti sahá až ke dvěma bilionům dolarů.
  • Proč má dnešní rozhodnutí OPEC+ pro ropu pouze malý význam?
    OPEC+ rozhodne o osudu dohody o omezení produkce na zasedání 3.-4. srpna. Aktuální úrovně produkce (na srpen) jsou v souladu s referenčními hodnotami, což znamená, že dohoda omezuje nabídku.
  • Proč měsíční uzavření bitcoinu nad 23 000 dolarů naznačuje další impuls pro býky?
    Bitcoin se s blížícím se koncem měsíce nadále držel nad úrovní 23 000 USD. Největší kryptoměna v odvětví podle tržní kapitalizace může mít v ukazateli 50měsíčního klouzavého průměru další signál pokračování k dobytí nových ročních maxim.
  • Proč Messi musí skončit v Barceloně? Klub řídí fanoušci, kteří jednají pod vlivem emocí, takže snáze spadnou do dluhu
    FC Barcelona představuje nejbohatší klub nejen fotbalový, ale obecně sportovní. V roce 2018 se jako první sportovní klub dějin přehoupla svými tržbami přes miliardu dolarů. Jak je tedy možné, že nemá na to, aby si udržela svoji největší hvězdu, Lionela Messiho? Důvod je, jak jinak, převážně ekonomický. Či spíše důvody.
  • Proč Ministerstvo financí vidí budoucnost ekonomiky méně růžově?
    Ministerstvo financí vydalo minulý týden svou novou makroekonomickou predikci. Tento dokument je důležitý, protože by na jeho základě měly státní orgány rozhodovat o budoucnosti. Myslím si však, že to platí jen v teorii, a v realitě se často rozhoduje tak, aby to vyhovovalo politickým zadáním.
  • Proč mohou komodity v éře stagflace zazářit
    Náš nejnovější COT report se věnuje pozicím, které hedgeové fondy a další spekulanti drželi ve futures na komodity, cizí měny a dluhopisy, a jejich změnám v týdnu končícím úterkem 29. srpna. Tedy v týdnu, kdy trhy začaly reagovat na údaje svědčící o tom, že se trh práce v USA rozvolňuje a důvěra spotřebitelů klesá. Tato reakce byla do značné míry pozitivní a je z ní patrná afinita k riziku. Za přístupem typu „špatné zprávy potěší“ stojí spekulace, že teď už musí Federální rezervní systém brzy ukončit svou kampaň agresivního zpřísňování. Ceny komodit vystřelily vzhůru a posílení je patrné ve všech sektorech, nejvíce u drahých kovů.
  • Proč mohou komodity v éře stagflace zazářit
    Hlavní investiční analytik společnosti Saxo ve své nedávné analýze nastínil, proč jsme upravili svůj výhled pro americkou ekonomiku na rok 2024. Dřív jsme očekávali, že recese nepřijde, dnes počítáme s mírnější formou stagflace, neboli „lehkou stagflací“, pro niž je charakteristický pomalý růst a úporná inflace. V minulosti přitahovaly v období stagflace zvýšenou pozornost určité komodity. Příčin je několik, ty nejdůležitější popisujeme v tomto článku, kde se zároveň podrobněji zabýváme tím, jak v tomto sektoru investovat.
  • Proč může být čínské otevření problémem pro Evropu?
    V komunistické Číně se v posledních týdnech hnuly ledy. Pod tlakem rostoucího počtu nově nakažených, negativních dopadů do ekonomiky a nezvykle silných občanských protestů se úřady rozhodly rozvolnit politiku nulové tolerance vůči covidu. Vše tak nasvědčuje tomu, že se Čína vydá západní cestou minimálních restrikcí a naučí se „žít s covidem“. Pro evropskou ekonomiku však může být tento krok – zvláště pokud proběhne překotně – spojený minimálně s dvěma negativními riziky.
  • Proč může být 3,5m $ pro Shiba Memu jedním z nejlepších kryptoměnových zlatých dolů?
    Kryptotrh nabírá pozitivní dynamiku a vymetá pavučiny z drsného roku 2022. Koneckonců, krása kryptotrhu spočívá v neustálém přílivu příležitostí k zisku pro potenciální investory, přičemž ICO patří k nejlepším kryptoměnovým zlatým dolům, do kterých se můžete zakousnout.
  • Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny? Češi začínají pořádně platit za Green Deal EU a od zdražení dané válkou už jim vláda nepomůže
    Zdražení regulované složky plateb za elektřinu domácnostem o 71 procent je nebývalé. Meziročně totiž zpravidla dochází ke změnám v rozsahu jednotek procent, a to často spíše nižších jednotek. Jistou výjimkou byl loňský rok, kdy Energetický regulační úřad redukoval regulovanou složku o bezmála sedmnáct procent. Jakkoli toto snížení bylo nebývale rozsáhlým meziročním pohybem, v porovnání s nyní zamýšleným zdražením, o oněch 71 procent, byl jeho rozsah pouze zhruba čtvrtinový.
  • Proč nelze čekat věčně v long pozici, než půjde ropa znovu na stovku?
    Je tomu pouze několik týdnů, co se cena ropy pohybovala poblíž nejnižších hodnot od počátku tisíciletí. Množství článků v novinách dávalo najevo, do jak extrémní situace se komodita dostala. Není se co divit, výrazné pohyby přitahují pozornost. Situace se ani po vzestupu v posledních týdnech příliš nezměnila.
  • Proč nemá euro radost z vyšší inflace?
    Inflace v Evropě je na vzestupu. V eurozóně za únor pravděpodobně poprvé za poslední čtyři roky dosáhne 2% cíle Evropské centrální banky. Teoreticky bychom se měli radovat. Evropa utíká hrobníkovi z lopaty a vzdaluje se obávanému japonskému scénáři. Trhy ale zatím trvalému návratu inflace do “hry? moc nevěří, a proto nejdou příliš nahoru eurové výnosy a euro zůstává slabé. Proč?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI