Čtvrtek 28. březen 2024 13:26
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new

DEGIRO: Online revoluce v obchodování na finančních trzích

09.10.2015 17:49  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Investoři v Evropě jsou zvyklí platit velmi vysoké poplatky za zprostředkování transakcí. Nástup online technologií tomu však má učinit přítrž. Nyní totiž brokeři již nemají důvody cenově rozlišovat mezi velkými institucemi a malými investory.

Internet transformuje mnohá hospodářská odvětví a nyní plnou silou mění i prostředí investování na veřejných finančních trzích. Velcí institucionální investoři mají náklady na jednu transakci jeden bazický bod, říká Gijs Nagel, CEO a zakladatel brokera DEGIRO. „To je jedna setina procenta neboli jedna koruna za každých deset tisíc investovaných korun“. Náklady obyčejných investorů jsou nesrovnatelně vyšší, i když díky online technologiím pro to přestává být důvod. Dobře organizovaný broker v dnešním světě totiž nemusí mít s velkým množstvím malých klientů o mnoho větší náklady než s jedním velkým. Online prostředí umožňuje vybudovat jednu platformu pro všechny, příkazy je možné automatizovat a riziko efektivně řídit. „Rozdíl mezi retailovým klientem a tím velkoobchodním dočista zmizel,“ říká Nagel.

S tímto vzpomíná na začátky, kdy DEGIRO nabízelo své služby jen institucionálním investorům: „Podívali jsme se na trh a odhadli naše budoucí náklady. Vtipné bylo, že i s příjmem půl bazického bodu na transakci jsme měli dost, abychom byli v hezkém zisku. Připadalo nám divné, že naši největší konkurenti si účtují až desetkrát více.“ Nagel z toho vyvozuje, že zatímco svět se v posledních 20 letech radikálně proměnil, brokeři nešli s dobou. A rozhodl se, že své podnikání rozšíří i pro běžnou klientelu. Infrastrukturu měl vybudovanou díky poskytování služeb velkým investorům. Všechno co bylo potřeba udělat, bylo vytvořit klientskou podporu.

Nagel dále vysvětluje, proč DEGIRO srazilo poplatky tak výrazně. „Nedívali jsme se na to, co je nejvýnosnější. Přemýšleli jsme, co bude fér vůči zákazníkům, jaká je spravedlivá cena. Náš model je založen na úsporách z rozsahu. Čím více transakcí, tím mohou být nižší náklady na transakci. A chtěli jsme produkt, který bychom mohli nabízet po celé Evropě.“

Konkurenti v Nizozemsku, kde DEGIRO začínalo, se snaží v investorech vzbudit obavy ohledně bezpečnosti. Nagel si však z podobných poznámek nedělá těžkosti. Bezpečnost byla pro institucionální investory na prvním místě a DEGIRO si drží strukturu, kterou po ní instituce požadovali. Aktiva klientů jsou striktně oddělena od aktiv společnosti a ani v případě jejího krachu nehrozí klientům žádné riziko. Ví, že za úspěchem DEGIRO, podobně jako u aplikací WhatsApp či Booking.com, stojí online technologie. Jen díky nim může nabízet služby, které na poli investic dávají malým investorům stejné podmínky jako těm velkým.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Deficity zámořských obchodních bilancí stoupají
    Obchodní bilance v USA negativně překvapila Deficit obchodní bilance (rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží a slu...
  • Deficit zahraničního obchodu prohlubují auta a komodity
    Zářijová obchodní bilance skončila s deficitem 13,3 mld. CZK, tedy jen lehce pod naším odhadem. Na jejím vývoji se opět projevil meziroční pokles přebytku ochodu s motorovými vozidly, tentokrát o 20,6 mld. CZK. To vzhledem k tomu, že výroba automobilů v září propadla o masivních 53,1 %, není překvapivé. Růst cen na světových komoditních trzích pak vedl k prohloubení deficitu obchodu s ropou a zemním plynem (o 13,4 mld. CZK). Hlubší byl i v kategorii základních kovů (o 5,8 mld. CZK). V meziměsíčním srovnání poklesl vývoz i dovoz shodně o zhruba dvě procenta.
  • Deficit zahraničního obchodu přiživují energie a zmírňují auta
    Bilance zahraničního obchodu v září dle očekávání mírně navýšila deficit z 21,5 na 28,2 mld. Kč. Hlavním důvodem byl opět meziročně vyšší deficit s ropou a zemním plynem, kde se projevily meziročně vyšší čerpané objemy plynu a vyšší ceny. Ke zmírnění deficitu pomohlo především kladné saldo obchodu s motorovými vozidly. Stejným směrem znovu působil i přebytek s obchodem elektřiny.
  • Deficit zahraničního obchodu se přiblížil k 30 mld. Kč
    Bilance zahraničního obchodu se v dubnu dále propadla z -12,1 na -28,4 mld. Kč. Meziročně se jedná o 48 mld. Kč horší výsledek. Prohloubení deficitu koresponduje se zhoršením v průmyslu, jehož výroba v dubnu meziročně poklesla o 6,4 % (kalendářně neočištěný údaj). To se ve výsledku negativně propisuje do výkonu exportu, zatímco vysoké dovozní ceny navyšují hodnotu dovážených komodit a stahují tak saldo především s energetickými komoditami do mínusu.
  • Deficit zahraničního obchodu se v prosinci výrazně snížil
    Bilance zahraničního obchodu poprvé za devět měsíců sestoupila z dvouciferného deficitu, když za prosinec dosáhla -1,2 mld. Kč. Důvodem je snížení deficitu bilance obchodu s chemickými látkami, ropou a zemním plynem a současně pokračující přebytek obchodu s motorovými vozidly a elektřinou a plynem spolu s přechodem obchodu s elektronickými zařízeními do kladného salda. Za celý rok 2022 dosáhl deficit bilance zahraničního obchodu se zbožím 197,8 mld Kč, což odpovídá naší prognóze, jež počítala s 202,2 mld. Kč.
  • Deficit zahraničního obchodu v USA se prohloubil
    Obchodní bilance v prosinci klesla o 67,4 mld. USD. Trhy očekávaly pokles o 68,5 mld. USD.
  • Deflace cen výrobců postupně odeznívá
    Ceny průmyslových výrobců v červnu o šest desetin procentního bodu zmírnily svůj meziroční pokles na -0,3 %. Tato hodnota byla o dvě desetiny procentního bodu nižší, než činila tržní očekávání. Ve srovnání s květnem se ceny ve výrobní sféře snížily o desetinu procenta. Uvedený cenový pohyb byl dán dražší ropou na světových trzích, což podstatně zmírnilo předchozí hluboký propad cen v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Nadále však výrazně klesaly ceny chemických látek (-15,6 %), v těžbě a dobývání (-3,6 %) a v oblasti zpracování kovů (-1,2 %). Na druhé straně ceny u elektřiny, plynu a páry pokračovaly v rychlém růstu, když meziročně přidaly 8,0 %. Nadále se zvyšovaly i ceny v potravinářství, v červnu o 1,7 %.
  • Deflaci a liberalismus nahrazuje inflace a protekcionismus, řekl Pírko na Vyšehradském fóru
    Globální ekonomika se za posledních deset let výrazně posunula od liberalismu k větším státním zásahům ze strany vlád i centrálních bank. Podíl na tom mají protekcionistické a populistické vlády, tisk peněz, demografické proměny, nebo příchod válek, řekl na investiční konferenci Vyšehradské fórum ekonom Štěpán Pírko.
  • Deflačné tlaky sú späť
    Tento týždeň uvidíme zasadanie dvoch veľkých centrálnych bánk – Fedu a ECB. Tieto dve rozhodnutia o menovej poli...
  • Deflačný strašiak eurozóny
    Po krátkom pullbacku sa US Akciový indexy opäť vrátili vyššie a vytvorili nové rekordné maximá. Rast včera viedli hlavne maloobchodní...
  • DEGIRO VSTUPUJE NA TRH VE VELKÉ BRITÁNII A IRSKU
    DEGIRO dnes spouští svou revoluční, nízkonákladovou platformu ve Velké Británii. Dneškem je DEGIRO aktivní v 18 zemích Evropské Unie a nabízí tak více než 460 milionům Evropanům přístup na finanční trhy po celém světě.
  • DEGIRO výsledky 1. čtvrtletí roku 2018
    Rostoucí trh s cennými papíry v kombinaci se zvýšenou pozorností médií ohledně blockchain technologií vedl k prudkému nárůstu počtu zákazníků na počátku prvního čtvrtletí roku 2018. DEGIRO znovu završilo čtvrtletí ziskově.
  • DEGIRO ZAČALO VÁLKU BROKERŮ VE ŠVÉDSKU
    Na počátku tohoto roku začala společnost DEGIRO poskytovat své služby ve Švédsku. Tak jako tomu je i v ostatních...
  • DEGIRO ZAHAJUJE REVOLUČNÍ OBCHODOVÁNÍ ZDARMA
    Nejrychleji rostoucí broker DEGIRO spustí novou revoluční platformu s nulovými poplatky. DEZIRO umožní klientům nákup a prodej...
  • Degiro zveřejnilo výsledky obchodování svých klientů
    Broker Degiro, který vstoupil na český trh na konci srpna minulého roku, zveřejnil výsledky obchodování klientů. Ze zveřejněných dat vyplývá...
  • Degraduje guvernérka Yellenová Fed?
    Dlouhodobá snaha médií odhadnout pravděpodobnost a načasování dalšího zvýšení sazeb ze strany Fedu už nikoho nebaví, protože se změnila v pouhou otázku, zda Fed v nejbližší době zvýší sazby alespoň jednou, nebo vůbec. Pouze výsledek brexitu a následné oslabení libry ukazuje, že hlavní směnný kurz stále žije.
  • Dejte Vaší kariéře nový směr u obchodníka s cennými papíry!
    HighSky Brokers, a.s., obchodník s cennými papíry disponující licencí České národní banky, hledá zákaznicky orientované kandidáty do svého rychle rostoucího týmu Sales & Retention v Praze. Tato role zahrnuje prodej finančních produktů a služeb po telefonu a péči o zákazníka.
  • Dekarbonizace je poslední šancí Evropy na cestu k prosperitě
    Už od konce roku 2007 přinášejí evropské akcie nižší zhodnocení než americké. Tehdy získaly na síle dva hlavní proudy. Začal se projevovat efekt sněhové koule spojený s digitalizací, za kterou stály převážně americké firmy, a Evropa byla výrazně postižena Velkou recesí z roku 2008, což vedlo k dlouhým rokům fiskální střídmosti a vážné krizi eurozóny. O 14 let později stojí svět znovu na rozcestí. Kvůli ekonomickým výhodám jsme celé desítky let odkládali řešení emisí CO2 a klimatické změny, a tak teď nezbývá než zahájit urychlenou dekarbonizaci celého světa. To je nejen velká výzva, ale i příležitost, a to jak pro investiční firmy, tak pro celou společnost.
  • Dekarbonizace: Scénář do roku 2030 vede společnosti k větší udržitelnosti
    Dekarbonizace tvoří základ pro udržitelnou ekonomiku. Společnosti však často stojí před otázkou, jak učinit strategická rozhodnutí pro lepší zítřek již dnes. Ve své studii "Foresight studie: Dekarbonizace" vytvořila společnost Rohrbeck Heger, strategická divize Creative Docku prostřednictvím strategického foresightu scénář budoucnosti pro rok 2030, který nastínil směry postupu.
  • Dělení bitcoinu je za námi bez velkého šílenství, ale cena roste
    Globální ceny akcií a ropy během středečního obchodního dne oslabovaly kvůli obavám investorů z druhé vlny koronavirové pandemie a s ní souvisejícímu obnovení napětí mezi USA a Čínou. Zdá se však, že negativní sentiment se nedotkl trhu s kryptoměnami. Bitcoin a ethereum se během čtvrtečního obchodního dne nacházely v zelených číslech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
KeyStock
NORD FX
Alpari UK
reklama
Dukascopy new