Úterý 19. březen 2024 07:17
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Instaforex krypto ebook

Evropské akcie znovu v červených číslech. EUR sílí, zatímco CAD doplácí na výsledky HDP

29.05.2015 16:20  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské akcie dnes znovu ztrácí a většina indexů pravděpodobně týden zakončí v červených číslech. Dominantním tématem je dnes, společně s přílivem nových makroekonomických dat, také situace okolo Řecka. To je opět hlavním tématem celé řady komentářů předních politiků na zasedání zemí G7 v Německu, a to i přesto že dnes Řecko není součástí oficiální agendy. Trhy nesou s mírným zklamáním především vyjádření německého ministra financí, podle kterého jdou jednání pomalu a jejich uzavření zatím zdaleka není jisté. To je v ostrém kontrastu s nedávnými výroky řeckého ministra financí, který novináře nepřetržitě ubezpečuje, že jednání postupují dobře a dohoda je na spadnutí. I nadále tak dostáváme z Evropy zcela protichůdné signály, které náladu na evropském akciovém trhu rozhodně nijak nezlepšují.

Untitled

Dnešní fundamenty: Švýcarské HDP v 1Q kleslo o 0,2% proti konsenzu, který počítal s nulovým růstem, Německé maloobchodní tržby rostly v dubnu o 1,7 % proti konsenzu 1,1 %, Švýcarský KOF index překvapil růstem na 93,1b. proti konsenzu 90,1b., Španělský CPI v květnu klesal o 0,2 % y/y a překonal většinový konsenzus, který se obával půlprocentní deflace, Peněžní zásoba (M2) eurozóny dál zrychluje, když meziročně stoupá o 5,3 % proti konsenzu 4,9 %. Úvěry soukromému sektoru ale minulý měsíc nečekaně stagnovaly, zatímco trh počítal se zrychlením meziročního růstu z původních 0,1 % na 0,4 %,

Untitled1

Revize amerického HDP snížila podle očekávání původní odhad za 1Q z 0,2 % na -0,7 %, Kanadské HDP v březnu klesalo o 0,2 %, zatímco trh doufal v jeho růst o 0,1 %,

Untitled2

Příjemným překvapením je pro nás dnes hlavně tempo růstu peněžní nabídky v eurozóně. Lepší výsledky sice trochu kazí stagnace úvěrů soukromému sektoru, výrazné zrychlení růstu peněžní nabídky je však dobrým signálem o výsledcích měnové politiky ECB, jejíž QE zdá se začíná, konečně prosakovat do reálné ekonomiky. Zklamáním jsou naopak výsledky z Kanady, kde jde nečekaný propad HDP proti očekávání kanadské centrální banky, která ve svých projekcích počítá s rychlým zotavením kanadské ekonomiky v 2Q. Jedná se sice stále o zpožděná data za 1Q (březen), na důvěře v zotavení kanadské ekonomiky ale dnešní čísla rozhodně příliš nepřidávají. Právě kanadský dolar se dnes dočkal asi největší volatility, když začal krátce po zveřejnění výsledků HDP ztrácet na všech hlavních měnových párech.

Untitled3

Na ostatních měnových párech je situace klidnější. Daří se hlavně evropské měně, která nejenže koriguje své ztráty na páru s dolarem, ke kterému se vrátila na dosah 1,10 EURUSD, ale zároveň výrazně navyšuje své pozice k libře. K té roste již třetí den a zatím se jí úspěšně daří vzdalovat od supportu 0,70 EURGBP.

Untitled4

Bondy v Evropě i v USA si svou cenu drží a zvýšené volatility jsme svědky, jako obvykle, pouze na řeckých dluhopisech, jejichž výnosy u desetiletých splatností rostou o 23bp. na 10,97 %. Klid panuje také na komoditním trhu, kde si většina průmyslových a zemědělských komodit svou cenu bez větších výkyvů udržuje. Dnešek nabídne ještě v 15:45 chicagský PMI a v 16 hod. pozor na expiraci následujících opcí na EURUSD: strike 1,090 v objemu EUR 2,12 mld., strike 1,095 v objemu EUR 832 mil., strike 1,100 v objemu EUR 1,56 mld., Celkový objem převyšující 4,5 mld. dolarů v rozmezí 100 pips může být zdrojem zvýšené volatility. Samotné striky (zejména nejbližší 1,10 EURUSD) pak mohou být zajímavými technickými úrovněmi, jejichž význam poroste s blížícím se časem expirace (16 hod.).

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropské akcie za čtvrtletí klesly nejvíce za dva roky
    Západoevropské akcie navzdory dnešnímu růstu podpořenému zprávami o akvizicích a oživení v lednu zaznamenaly za celé čtvrtletí nejhorší propad za dva roky. Evropský index STOXX 600 se za celé první čtvrtletí snížil o 4,7 procenta a dnes uzavřel na 370,87 bodu, napsala agentura Reuters.
  • Evropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem
    Evropské akcie zahájily dnešní obchodování růstem. Zotavily se tak po dvou dnech prudkého propadu, který byl způsoben všeobecným výprodejem rizikovějších aktiv po zprávě, že Britové se v referendu rozhodli pro odchod z Evropské unie. Dnes na trzích zpevňují hlavně akcie bank a dalších finančních společností, které za poslední dva dny zažily nejhorší propad.
  • Evropské akcie zahajují týden mírným růstem, CAD opět ztrácí kvůli klesající ropě
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá v naprostém klidu. Z důležitých fundamentů jsme se dočkali pouze německého indexu IFO, jehož dopad na finanční trhy byl ale poměrně mírný. Evropské akcie se v rámci intradenního šumu drží mírně nad pátečním close, přičemž zobchodované objemy jsou na většině evropských burz téměř poloviční. Německý DAX si na takto nízkých objemech připisuje růst o 0,9%, díky kterému se již vyhoupl nad hranici 10 200 euro.
  • Evropské akcie zamířily dolů, americké se snaží držet pozice
    Zprvu nevýrazné páteční obchodování se postupem času posunulo spíše tím negativním směrem. Akcie na hlavních trzích většinou ztrácejí, přičemž pozice jednotlivých indexů se dost liší. Francie nebo Itálie klesají skoro o procento. Praha jen a tom ještě hůř, když ji o 1,3 pct dolů tlačí bankovní sektor.
  • Evropské akcie zaváhaly, americké nikoli. Eurodolar dál bez pohybu
    Jízda akcií z minulého týdne už nenabírá takovou rychlost jako v minulém týdnu. Do hledáčku investorů se dostávají akcie, které byly ještě před nedávnem pod velkým tlakem a jejich odrazu vzhůru bránil výhled dlouhého dopadu koronakrize na jejich byznys. Stejně tak šly strmě vzhůru akcie, kde dochází k zavírání krátkých pozic. V obou případech přitom hraje roli změna očekávání zpět k rychlému ekonomickému oživení.
  • Evropské akcie zaznamenaly výrazné ztráty
    „Investoři si dnes začali vybírat zisky, které na akciových trzích v posledních týdnech nashromáždili. To vede k výrazným poklesům na burzách. Nejvíce trpí letecké společnosti, které citlivě reagují na zprávy o mutaci koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Evropské akcie zažily nejhorší týden za poslední dva roky
    Evropské akciové trhy zažily nejhorší týden za poslední dva roky a zakončily ho na šestiměsíčním minimu. Mezi investory panují obavy, že růst inflace urychlí zpřísňování měnové politiky. Panevropský index STOXX 600 dnes odepsal 1,45 procenta na 368,61 bodu. Za celý týden tak ztratil zhruba pět procent.
  • Evropské akcie znervózněly před hlasováním v britském parlamentu
    Americké akcie navázaly na včerejší seanci a i dnes míří k vyšším hodnotám. Zveřejněné statistiky o vývoji spotřebitelských cen naznačují, že současný stav nepotřebuje dále zvyšovat úrokové sazby. Index S&P 500 na počátku úterní seance přidává 0,3 %. Nejvíce se daří energetickým společnostem (+0,9 %), které reagují na zprávy ohledně toho, že Saudská Arábie bude nadále omezovat dodávky ropy na světový trh. Naopak průmyslové podniky padají o 0,7 %, na čemž se opět nejvíce podílejí akcie Boeingu, které odepisují dalších šest procent.
  • Evropské akcie znovu mírně ztrácí, zlato na dosah 1 290 USD
    Zdá se že nervozita na finančních trzích i nadále pozvolna narůstá. Evropské indexy dnes mírně navyšují své ztráty a odepisují několik desetin procenta ze svého včerejšího close. Přestože výprodej zatím není nijak agresivní, nezdá se, že by se tentokrát jednalo o pouhý intradenní šum, když společně s klesajícími akciemi dál pozvolna narůstá také implikovaná volatilita. Ta se v případě amerického VIXu již dokázala vyhoupnout nad hranici 16b., což je nejvyšší úroveň od amerických prezidentských voleb.
  • Evropské akcie znovu v červených čísel, spotová volatilita na S&P500 šplhá už k 50%
    Po včerejším výplachu na světových burzách se i dnes všechny světové indexy noří do červených čísel. V Asii a v Evropě, kde se ztráty pohybují od tří až do pěti procent se jedná do značné míry hlavně o „dohánění“ včerejšího kolapsu amerických burz. Futures na americké indexy ztrácí podstatně méně a zatím se drží v okolí docela únosných -0,5 %.
  • Evropské akcie znovu v červených číslech, italské výnosy zpátky nad 7 %
    Evropské akcie znovu v červených číslech, italské výnosy zpátky nad 7 %...
  • Evropské akcie znovu výrazně v červených čísel, dolar slabší na většině párů
    Evropské indexy se i ve středu propadají do červených čísel. Po včerejším výprodeji ztrácí některé více než dvě procen...
  • Evropské akcie znovu ztrácí. V čele výprodejů tentokrát stojí automobilky
    Evropské akcie dnes dopoledne navazují na včerejší výprodej v USA a propadají se do červených čísel. K pádu jim pomáhá...
  • Evropské akcie zůstávají klidné po PMI indexech
    Hlavní evropský index – EUSTOXX 50 – se obchodoval bez výraznější změny v úterý ráno a nacházel se kolem úrovně 3,610 EUR během Londýnské seance.
  • Evropské akciové burzy zalil optimismus, září Deutsche Bank. V dobré náladě jsou i americké futures
    Evropské akciové indexy zalil při pondělní seanci optimismus, který převládá navzdory neutěšené situaci ve městech na Ukrajině. Důvodem jsou pokračující jednání mezi oběma dotčenými protistranami i situace v komoditním sektoru.
  • Evropské akciové indexy díky četným pozitivním faktorům dál plynule rostou
    Evropské burzovní indikátory v průběhu čtvrteční obchodní seance na pozadí silných finančních výsledků významných korporací vytrvale rostou. V době psaní článku tak britský ukazatel FTSE 100 vzrostl o 0,03 % na 7 646,1 bodů, francouzský CAC 40 si připsal 0,03 % a dosáhl 7 133,12 bodů a německý DAX vyskočil o 0,2 % na 15 514,1 bodů.
  • Evropské akciové indexy, s výjimkou italského a španělského, na základě obchodování vzrostly
    Kompozitní index největších společností v regionu Stoxx Europe 600 vzrostl o 0,68 % a dosáhl 465,28 bodů. Francouzský index CAC 40 vzrostl o 0,83 %, německý DAX o 0,71 %, britský FTSE 100 o 0,76 %. Španělský IBEX 35 a italský FTSE MIB zároveň klesly o 0,36 %, resp. o 1,03 %.
  • Evropské akciové indexy ve středu klesly, protože centrální banky zveřejnily svou měnovou politiku
    Hlavní evropské indexy ve středu klesly, přičemž STOXX Europe 600 ztratil 1,1 %. DAX klesl o 0,5 %, CAC 40 ztratil 1,2 %, FTSE 100 spadl o 0,9 %, zatímco FTSE MIB a IBEX 35 klesly o 1,4 %, resp. 1 %.
  • Evropské akciové indexy v průběhu obchodování mírně klesají
    Britský akciový index FTSE 100 klesl o necelé 0,1 %, německý DAX o 0,24 %, francouzský CAC 40 o 0,31 %. Italský FTSE MIB a španělský IBEX 35 ztratily 0,1 %, resp. 0,3 %.
  • Evropské akciové indexy v úterý klesly
    Evropské akciové indexy během včerejší seance výrazně klesaly. STOXX Europe 600 se uzavřel v záporném teritoriu se ztrátou 2,4 %. DAX se propadl o 3,85 %, CAC 40 se snížil o 3,94 %, FTSE 100 klesl o 1,72 %. Ve Španělsku ztratil IBEX 35 3,4 %, zatímco italský FTSE MIB se propadl o 4,1 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Fintokei SwiftTrader