Úterý 19. březen 2024 10:01
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader

Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli

24.09.2012 11:18  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Bankovní unie, která by měla v Evropě začít vznikat již na začátku příštího roku je jablkem sváru politiků a trnem v oku centrálních bankéřů. V současné podobě znamená společné ručení střadatelů napříč členskými zeměmi za špatné půjčky v celém bankovním systému, upozornil viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny. O důležitosti tématu vypovídá i fakt, že německá kancléřka Angela Merkelová nedokázala při víkendovém setkání najít společnou řeč na otázku bankovní unie s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. 

„My se v Evropské unii bavíme o řešení schodků v rámci jednoho dvou procent a o tom vedeme poměrně velké debaty mezi členskými zeměmi. Ale vznikem bankovní unie najednou dáváte ve špatných časech k dispozici možná desítky procent HDP, desítky procent svých rozpočtových výdajů. Bankovní unie s tímto způsobem sdílení všech zdrojů je prostě fiskální unií automaticky, i kdyby někdo verbálně říkal, že to tak prostě není,“ upozornil Hampl v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny.

Evropská komise před dvěma týdny přestavila první hlubší rysy plánu na vytvoření bankovní unie (nejen) v eurozóně. Komise počítá s tím, že dohled nad evropskými bankami bude spuštěn již v lednu příštího roku. Má se jej zhostit ECB a zahrnovat má v první fázi dohled pouze nad bankami, které požádají o pomoc záchranný fond ESM, od července 2013 potom i všechny systémově významné banky a od ledna 2014 nakonec podle návrhu EK pokryje asi 6000 finančních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen.

Zavedení společného bankovního dohledu by mělo být prvním pilířem nové bankovní unie v Evropě. Druhým pilířem mají být společná pravidla pro fungování bank, třetím pilířem jednotný systém pojištění vkladů a čtvrtým pilířem potom společný systém pro krizové řízení. Pravidla bankovní unie se sice budou zpočátku vztahovat pouze na eurozónu. Zbylých deset zemí EU včetně České republiky se ale může připojit, pokud budou chtít. Nebudou ale mít hlasovací práva v ECB, protože neplatí eurem.

Viceguvernér ČNB nejvíce varoval před riziky třetího pilíře bankovní unie. „Dnes má každá země svůj fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky a z něhož se v případě pádu banky vyplácí klienti. V bankovní unii by měl v zásadě vzniknout jeden panevropský pojišťovací fond. Fakticky to znamená, že si fondy ručí navzájem. České banky by tak v zásadě v případě potíží vyplácely třeba řecké nebo španělské střadatele,“ upozornil Hampl.

Mojmír Hampl také v rozhovoru vystoupil proti způsobu komunikace plánů nového projektu hlubší integrace bank v regionu. „Nikdo nepředstavil kompletní koncept bankovní unie. Žádnou vizi, jak mají všechny její pilíře pohromadě vypadat, kdo za co ručí, kdo co platí, kdo o čem rozhoduje. Teď je to předkládané tak, že nevidíte celý projekt, ale postupně jsou vám představovány kroky, kdy si jeden vynucuje druhý. Přitom je jasné, že ve finále jde o zaplacení všech těch půjček, které se v evropských bankách nashromáždily,“ uvedl viceguvernér ČNB. Guvernér Miroslav Singer již před evropským summitem na konci června varoval, že některé návrhy Bruselu znamenají vysoké střednědobé riziko pro finanční stabilitu.

Merkelová je pro kvalitu, Hollande pro rychlost

Víkendové setkání německé kancléřky Angely Merkelové s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem také přineslo názorový rozkol v oblasti bankovní unie. Zatímco Hollande se nechal slyšet, že společný dohled nad bankami v Evropě by měl být zaveden „čím dříve, tím lépe“, Merkelová volala spíše po kvalitě hledaného řešení. „Musí to být důkladné , kvalita musí být dobrá, a pak uvidíme, jak dlouho to bude trvat,“ nechala se o víkendu slyšet německá kancléřka.

Merkelová se již po setkání všech ministrů evropské 27ky, kteří musejí návrh bankovní unie opatřit svým podpisem, uvedla, že příprava nového dohledu nad bankami se nesmí uspěchat jen proto, aby Evropa splnila termín, který si sama stanovila - leden 2013 – kvalita musí podle ní být kladena před rychlostí.

Německo, které je dlouhodobě proti vyšší supervizi nad bankovním sektorem ze strany ECB, již minulý týden vyčetlo návrhu Komise, že povinnost ECB monitorovat každou z šesti tisíc bank eurozóny bude pro centrální banku těžko splnitelná. Zákonodárci německé koaliční vlády, v jejímž čele stojí Angela Merkelová, následně na konci minulého týdne navrhli, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci nové úpravy dohlížela v Evropské unii pouze na největší banky, které lze považovat za důležité z hlediska fungování celoevropského bankovního systému.

Neshody kolem podoby a rychlosti zavádění reforem bankovního dohledu se dobře projevily už při předešlém víkendu, když se minulý v kyperské metropoli Nikósii sešli ministři financí všech 27 členských zemí Evropské unie. Německo mělo vážné výhrady ke společným garancím za vklady, neboť se obává, že by jeho občané byli zodpovědní za vklady lidí z jiných členských zemí unie. Podobné obavy mají Němci i ke společným dluhopisům eurozóny.


(Zdroj: Bloomberg, Lidové noviny, ČTK, Reuters, Euroskop)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hackeři vydírají společnost CD Projekt. Její akcie prudce klesly
    „Společnost CD Projekt ještě nestačila vyřešit problémy s nepovedeným vydáním hry Cyberpunk 2077 a již čelí dalšímu obrovskému problému. Kvůli hackerskému útoku může přijít o významnou část svých tržeb. Navíc mohou být ohrožena citlivá data uživatelů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Hackeři získali stovky milionů. Prolomili systém udělování víz do ČR.
    Hackeři prolomili systém udělování víz s názvem Visapoint. Ten do loňského listopadu sloužil cizincům pro registraci termínu k žádosti o víza do ČR. Policie obvinila 8 lidí z Ruska a Vietnamu. Ti kupčili s termíny a vydělali stovky milionů korun. Odhalit je pomohla česká kontrarozvědka BIS.
  • Hádanka o libře: Kolikrát musí Bank of England zvýšit sazby, aby do září činila 1 %?
    Bank of England skutečně překvapila trhy zvýšením sazeb. Investoři a ekonomové si pro jistotu takovou možnost připustili a odhadli ji na 40 %, ale nikdo nečekal tak prudký přechod k režimu zpřísňování.
  • Ha-Joon Chang: Economics Is For Everyone!
    A teď z trochu jiného soudku. Narazil jsem na tohle zajímavé a skvěle graficky zpracované pojednání o ekonomii od jihokorejského profesora Ha-Joon Changa. Bohužel pouze anglicky, ale k dispozici jsou alespoň velmi dobře zpracované anglické titulky. Pokud se trochu zajímáte o ekonomii, určitě doporučuji. A hlavní sdělení? Mě osobně velmi blízké – máte-li jen kladivo (jednu ekonomickou teorii), všechny problémy vám budou připadat jako hřebík.
  • Halving a ETF na Bitcoin 🗽 Začne v roce 2024 kryptoměna novou býčí vlnu? ⚡
    Trh s kryptoměnami zažívá po katastrofálním roce 2022 pro toto odvětví skutečné "oživení". Ani 140% růst bitcoinu však neuspokojil apetit investorů, kteří hledí do budoucnosti se stále větším optimismem. Odkud se bere tento závan naděje a je skutečně zářná budoucnost Bitcoinu v roce 2024 již předem daná?
  • Halving bitcoinu v dubnu 2024 může spustit cyklický býčí běh, říká analytik Morgan Stanley
    V nedávné zprávě investiční bankovní gigant Morgan Stanley naznačil, že krypto zima je na odchodu a začátkem příštího roku pravděpodobně přijde jaro. Zpráva – Přijde někdy kryptografické jaro? – jejímž autorem je Denny Galindo, burzovní analytik společnosti Morgan Stanley, uvádí, že krypto zima s největší pravděpodobností přijde na koni v podobě halvingu (půlení) bitcoinu, které se očekává v dubnu 2024.
  • Halving Litecoinu zvyšuje býčí dynamiku
    Kryptoměna Litecoin označovaná fanoušky digitálních aktiv jako „digitální stříbro“ si v posledních dnech vede mnohem lépe, než je tržní průměr hlavních kryptoměn. Důvody býčí reakce Litecoinu mohou zahrnovat nadcházející 'halving', tj. 50% pokles nabídky a odměny za těžbu bloků:
  • Hamé se loni dařilo díky paštikám a chlazenému jídlu
    Tržby společnosti Hamé stouply o 154 milionů korun na 5,1 miliardy korun. Meziročně si firma polepšila o 2,7 %. V číslech nejsou zahrnuty výsledky společnosti Agrimex, největšího českého výrobce mražené zeleniny. Největší podíl na produkci měly paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Společnosti Hamé se dařilo i na zahraničních trzích. Odbyt firemní produkce na Ukrajině se zvýšil o 14 % a významně byl navýšen export do Izraele, Itálie, Vietnamu i Nizozemska.
  • Hamižflace, aneb ekonomika jako čerpací stanice
    Ten fenomén známe všichni velmi dobře – když na světových trzích roste cena ropy, tuzemští pumpaři na nic nečekají a rychle zdražují, zvláště v časech prudkých cenových výkyvů. Opačným směrem je však cenová korekce o poznání zdrženlivější a levnější ropa se na totemech čerpacích stanic projeví s viditelným zpožděním. V posledním roce však tuto cenovou asymetrii pozorujeme nejen v případě pohonných hmot, ale napříč mnoha dalšími sektory české ekonomiky.
  • Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?
    Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na české koruně na očekávání rychlého ukončení kurzového závazku, budiž varování: cesta bude trnitá a představitelé centrální banky rozhodně nemusejí nikam spěchat. Takový vzkaz vyslal viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Goldman Sachs v novém výhledu očekává konec závazku už v úvodu druhého čtvrtletí roku.
  • Hampl: Hned v září mohu hlasovat pro další růst sazeb ČNB
    Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl by na srpnovém jednání bankovní rady, na kterém chyběl, rozhodně hlasoval pro zvýšení sazeb ČNB. A hlas pro další zvýšení sazeb ČNB zvažuje hned na nejbližším dalším měnovém jednání 27. září. Téma bude odteď relevantní pro každé měnové zasedání bankovní rady, řekl v rozhovoru pro Reuters. Kurz koruny k euru podle něj zůstává pro ČNB zásadním faktorem, zaplavení trhu hotovostí po splacení části dluhopisů se ale neobává.
  • Hampl je proti nekonvenční měnové politice a ukazuje rozpory v ČNB. Aukce českých dluhopisů nesplnila cíle
    Zatímco guvernér České národní banky Miroslav Singer i viceguvernér Vladimír Tomšík vyjádřili ochotu využ...
  • Handelsblatt (nemecký hospodársky denník)
    Denník dnes píše o tom, že nemeckí zákonodarcovia by mohli robiť tlaky na vládu aby zastav...
  • Handelsblatt: Tesla získala konečné povolení zprovoznit svůj závod v Německu
    Americký výrobce elektromobilů Tesla získal od ministerstva životního prostředí spolkové země Braniborsko povolení zprovoznit v Německu svůj první závod na výrobu automobilů. Tesle se tak podařilo dokončit schvalovací řízení, což ale neznamená, že automobilka může okamžitě zahájit výrobu. Ta by ale patrně i tak mohla začít už brzy. Bez uvedení zdroje o tom informoval německý list Handelsblatt. V pátek se podle něj bude na toto téma konat tisková konference předsedy braniborské vlády Dietmara Woidkeho.
  • Handelsblatt: Volkswagen zvažuje, že zruší 30.000 pracovních míst
    Německá automobilka Volkswagen uvažuje o zrušení až 30.000 pracovních míst, aby snížila náklady a zlepšila konkurenceschopnost v době, kdy ji ohrožují noví hráči, jako je americký výrobce elektromobilů Tesla. Uvedl to německý list Handelsblatt, který se odvolává na prezentaci generálního ředitele Herberta Diesse pro dozorčí radu. Podle zaměstnanecké rady je ale takové propouštění nepravděpodobné.
  • HARDWARIO úspěšně vstoupilo na trh START
    Společnost Hardwario a.s. dnes úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Emise byla přeupsána o 32,47 %. Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 24. října 2022, za cenu 17 Kč za akcii. Celkem bylo od investorů získáno 48 790 000 Kč.
  • Harker o měnové politice a problému financování vlády
    Dnes jsme se dočkali vyjádření a zpráv od několika centrálních bankéřů. Co se týká FOMC tak stojí za to zmínit, že dva prezidenti regionálních poboček Fedu, Rosengren a Kaplan, rezignovali kvůli svému skandálu okolo obchodování na burze. Další regionální hlava Fedu, Harker, se dnes zúčastnil panelové diskuze ECB. Je považován za měnového jestřába, ale v letech 2021 a 2022 nemá hlasovací právo.
  • Harker z Fedu signalizuje konec cyklu sazeb Fedu a „měkké přistání“ 💵 US100 stoupá o 0,2 %
    Wall Street reaguje na „holubičí“ komentáře Patricka Harkera, prezidenta Federal Reserve Bank of Philadelphia.
  • Harker z Fedu uvedl, že současná úroveň úrokových sazeb je dostatečná 📌
    Prezident filadelfského Fedu Patrick Harker uvedl, že se domnívá, že Federální rezervní systém může udržet současné úrokové sazby, pokud nedojde k výraznému posunu v ekonomických údajích.
  • Harmonizovaná inflace vzrostla
    Harmonizovaná inflace v únoru podle předběžných odhadů vzrostla na 5,5 % meziročně oproti 5,1 % v lednu. Trhy očekávaly růst na 5,4 % meziročně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook