Úterý 19. březen 2024 08:33
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Hampl je proti nekonvenční měnové politice a ukazuje rozpory v ČNB. Aukce českých dluhopisů nesplnila cíle

19.09.2012 12:35  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zatímco guvernér České národní banky Miroslav Singer i viceguvernér Vladimír Tomšík vyjádřili ochotu využít v případě potřeby i nestandardních nástrojů měnové politiky, druhý viceguvernér Mojmír Hampl pro takovýto krok nevidí důvod.

Guvernér ČNB Miroslav Singer ve včerejším rozhovoru pro Mladou frontu Dnes potvrdil vysokou pravděpodobnost, že na příštím jednání sazby dál klesnou. Navíc hovořil o dalších nástrojích, které může ČNB zvážit, a přidal se tím k viceguvernéru Vladimíru Tomšíkovi, který je zmínil už zhruba před měsícem. Singer uvedl, že ČNB disponuje celou řadou nástrojů, které by mohla použít, od závazku dlouhodobě nízkých sazeb přes nákup širšího spektra aktiv či jejich přijímání jako zálohy až po intervence na devizovém trhu.

Viceguvernér Mojmír Hampl však dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že tato nestandardní opatření by byla lékem pro ekonomiky zažívající nestabilitu finančního sektoru, fiskální krizi nebo zamrznutí likvidity, což České republice ani v jednom případě nehrozí.

"Proto se mi vůbec nechce bavit o nějakých nekonvenčních nástrojích, protože mi připadá, že to absolutně není nic, co by odpovídalo stavu této ekonomiky," řekl dnes Mojmír Hampl Reuters. Na adresu změny klíčové sazby ČNB Hampl řekl, že si není jist, zda by mělo přijít další uvolnění měnové politiky. Zároveň prý ale ještě není rozhodnut, jak bude příští čtvrtek (27. září) hlasovat.

 
Včerejší slova guvernéra Singera spolu s obratem sentimentu ve světě v neprospěch rizikových aktiv donutila korunu včera odevzdat většinu zářijových zisků a oslabit až k hladině 24,90 CZK/EUR. Česká měna tak předvedla nejslabší výkon ze všech 170 měn sledovaných agenturou Bloomberg a vysloužila si i několik prodejních doporučení od vlivných investičních bank, jako HSBC a Barclays. Dnes koruna své ztráty zprvu korigovala, aby před jedenáctou hodinou opět prohloubila své oslabení až nad hladinu 24,90 CZK/EUR, kde se neobchodovala od 5. září. Po slovech viceguvernéra Hampla ale následovala opět mírná korekce doprostřed pásma 24,80-24,90.

Vývoj kurzu koruny k euru za posledních 5 obchodních seancí:



Aukce MFČR nesplnila maximální cíle

Naproti tomu výnos českých státních dluhopisů splatných v roce 2021 dnes dopoledne před aukcí klesl o 15 bps na 2,33 procenta. Ministerstvo financí nakonec po poledni prodalo dluhopisy splatné v roce 2021 s kupónem 3,85 procenta za 2,49 miliardy korun, ačkoliv maximální stanovený cíl pro aukci byl na úrovni 3 miliard korun a poptávka dosáhla 3,79 miliardy korun. Dluhopisy byly prodány při průměrném výnosu 2,306 procenta proti historickému minimu výnosu 2,139 procenta dosaženému v aukci z 29. srpna.

Také v případě dluhopisů s variabilním kupónem a splatností v roce 2017 ministerstvo financí ČR nedosáhlo na stanovený maximální cíl 6 miliard korun, ačkoliv poptávka dosáhla 6,3 miliardy korun. Celkový objem emise byl nakonec 4,5 miliardy korun a výnos byl stanoven 10,625 bps nad sazbou PRIBOR.

(Zdroj: Reuters, MfD, Bloomberg, MFČR)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hádanka o libře: Kolikrát musí Bank of England zvýšit sazby, aby do září činila 1 %?
    Bank of England skutečně překvapila trhy zvýšením sazeb. Investoři a ekonomové si pro jistotu takovou možnost připustili a odhadli ji na 40 %, ale nikdo nečekal tak prudký přechod k režimu zpřísňování.
  • Ha-Joon Chang: Economics Is For Everyone!
    A teď z trochu jiného soudku. Narazil jsem na tohle zajímavé a skvěle graficky zpracované pojednání o ekonomii od jihokorejského profesora Ha-Joon Changa. Bohužel pouze anglicky, ale k dispozici jsou alespoň velmi dobře zpracované anglické titulky. Pokud se trochu zajímáte o ekonomii, určitě doporučuji. A hlavní sdělení? Mě osobně velmi blízké – máte-li jen kladivo (jednu ekonomickou teorii), všechny problémy vám budou připadat jako hřebík.
  • Halving a ETF na Bitcoin 🗽 Začne v roce 2024 kryptoměna novou býčí vlnu? ⚡
    Trh s kryptoměnami zažívá po katastrofálním roce 2022 pro toto odvětví skutečné "oživení". Ani 140% růst bitcoinu však neuspokojil apetit investorů, kteří hledí do budoucnosti se stále větším optimismem. Odkud se bere tento závan naděje a je skutečně zářná budoucnost Bitcoinu v roce 2024 již předem daná?
  • Halving bitcoinu v dubnu 2024 může spustit cyklický býčí běh, říká analytik Morgan Stanley
    V nedávné zprávě investiční bankovní gigant Morgan Stanley naznačil, že krypto zima je na odchodu a začátkem příštího roku pravděpodobně přijde jaro. Zpráva – Přijde někdy kryptografické jaro? – jejímž autorem je Denny Galindo, burzovní analytik společnosti Morgan Stanley, uvádí, že krypto zima s největší pravděpodobností přijde na koni v podobě halvingu (půlení) bitcoinu, které se očekává v dubnu 2024.
  • Halving Litecoinu zvyšuje býčí dynamiku
    Kryptoměna Litecoin označovaná fanoušky digitálních aktiv jako „digitální stříbro“ si v posledních dnech vede mnohem lépe, než je tržní průměr hlavních kryptoměn. Důvody býčí reakce Litecoinu mohou zahrnovat nadcházející 'halving', tj. 50% pokles nabídky a odměny za těžbu bloků:
  • Hamé se loni dařilo díky paštikám a chlazenému jídlu
    Tržby společnosti Hamé stouply o 154 milionů korun na 5,1 miliardy korun. Meziročně si firma polepšila o 2,7 %. V číslech nejsou zahrnuty výsledky společnosti Agrimex, největšího českého výrobce mražené zeleniny. Největší podíl na produkci měly paštiky, masové konzervy a hotová jídla. Společnosti Hamé se dařilo i na zahraničních trzích. Odbyt firemní produkce na Ukrajině se zvýšil o 14 % a významně byl navýšen export do Izraele, Itálie, Vietnamu i Nizozemska.
  • Hamižflace, aneb ekonomika jako čerpací stanice
    Ten fenomén známe všichni velmi dobře – když na světových trzích roste cena ropy, tuzemští pumpaři na nic nečekají a rychle zdražují, zvláště v časech prudkých cenových výkyvů. Opačným směrem je však cenová korekce o poznání zdrženlivější a levnější ropa se na totemech čerpacích stanic projeví s viditelným zpožděním. V posledním roce však tuto cenovou asymetrii pozorujeme nejen v případě pohonných hmot, ale napříč mnoha dalšími sektory české ekonomiky.
  • Hampl (ČNB): Korunu čeká po konci závazku divoké období. Kdy to bude?
    Investoři, kteří doufají v rychlé zhodnocení své spekulace na české koruně na očekávání rychlého ukončení kurzového závazku, budiž varování: cesta bude trnitá a představitelé centrální banky rozhodně nemusejí nikam spěchat. Takový vzkaz vyslal viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Goldman Sachs v novém výhledu očekává konec závazku už v úvodu druhého čtvrtletí roku.
  • Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli
    Bankovní unie, která by měla v Evropě začít vznikat již na začátku příštího roku je jablkem sváru politik...
  • Hampl: Hned v září mohu hlasovat pro další růst sazeb ČNB
    Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl by na srpnovém jednání bankovní rady, na kterém chyběl, rozhodně hlasoval pro zvýšení sazeb ČNB. A hlas pro další zvýšení sazeb ČNB zvažuje hned na nejbližším dalším měnovém jednání 27. září. Téma bude odteď relevantní pro každé měnové zasedání bankovní rady, řekl v rozhovoru pro Reuters. Kurz koruny k euru podle něj zůstává pro ČNB zásadním faktorem, zaplavení trhu hotovostí po splacení části dluhopisů se ale neobává.
  • Handelsblatt (nemecký hospodársky denník)
    Denník dnes píše o tom, že nemeckí zákonodarcovia by mohli robiť tlaky na vládu aby zastav...
  • Handelsblatt: Tesla získala konečné povolení zprovoznit svůj závod v Německu
    Americký výrobce elektromobilů Tesla získal od ministerstva životního prostředí spolkové země Braniborsko povolení zprovoznit v Německu svůj první závod na výrobu automobilů. Tesle se tak podařilo dokončit schvalovací řízení, což ale neznamená, že automobilka může okamžitě zahájit výrobu. Ta by ale patrně i tak mohla začít už brzy. Bez uvedení zdroje o tom informoval německý list Handelsblatt. V pátek se podle něj bude na toto téma konat tisková konference předsedy braniborské vlády Dietmara Woidkeho.
  • Handelsblatt: Volkswagen zvažuje, že zruší 30.000 pracovních míst
    Německá automobilka Volkswagen uvažuje o zrušení až 30.000 pracovních míst, aby snížila náklady a zlepšila konkurenceschopnost v době, kdy ji ohrožují noví hráči, jako je americký výrobce elektromobilů Tesla. Uvedl to německý list Handelsblatt, který se odvolává na prezentaci generálního ředitele Herberta Diesse pro dozorčí radu. Podle zaměstnanecké rady je ale takové propouštění nepravděpodobné.
  • HARDWARIO úspěšně vstoupilo na trh START
    Společnost Hardwario a.s. dnes úspěšně zakončila veřejnou nabídku svých akcií (IPO). Emise byla přeupsána o 32,47 %. Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 24. října 2022, za cenu 17 Kč za akcii. Celkem bylo od investorů získáno 48 790 000 Kč.
  • Harker o měnové politice a problému financování vlády
    Dnes jsme se dočkali vyjádření a zpráv od několika centrálních bankéřů. Co se týká FOMC tak stojí za to zmínit, že dva prezidenti regionálních poboček Fedu, Rosengren a Kaplan, rezignovali kvůli svému skandálu okolo obchodování na burze. Další regionální hlava Fedu, Harker, se dnes zúčastnil panelové diskuze ECB. Je považován za měnového jestřába, ale v letech 2021 a 2022 nemá hlasovací právo.
  • Harker z Fedu signalizuje konec cyklu sazeb Fedu a „měkké přistání“ 💵 US100 stoupá o 0,2 %
    Wall Street reaguje na „holubičí“ komentáře Patricka Harkera, prezidenta Federal Reserve Bank of Philadelphia.
  • Harker z Fedu uvedl, že současná úroveň úrokových sazeb je dostatečná 📌
    Prezident filadelfského Fedu Patrick Harker uvedl, že se domnívá, že Federální rezervní systém může udržet současné úrokové sazby, pokud nedojde k výraznému posunu v ekonomických údajích.
  • Harmonizovaná inflace vzrostla
    Harmonizovaná inflace v únoru podle předběžných odhadů vzrostla na 5,5 % meziročně oproti 5,1 % v lednu. Trhy očekávaly růst na 5,4 % meziročně.
  • Harry Dent: americký akciový trh se letos může zhroutit
    Harry Dent předpovídá, že letos dojde k největšímu finančnímu propadu v historii a že investoři budou riskovat nejvíc, pokud okamžitě nezačnou prodávat aktiva.
  • Hartenberg z Babišových svěřenských fondů znásobil čistý zisk na 130 milionů Kč
    Investiční skupina Hartenberg Holding ze svěřenských fondů bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) v roce 2021 vykázala konsolidovaný čistý zisk 130 milionů korun, což byl téměř šestinásobek zisku z roku 2020. Konsolidované tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb se meziročně zvýšily o víc než 21 procent na 8,28 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Pro loňský rok očekávali jednatelé firmy další nárůst tržeb, čistého i provozního zisku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points