Čtvrtek 28. březen 2024 21:39
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Dukascopy new

Čína povoluje opratě: Poprvé od roku 2008 snižuje úrokové sazby, ulevuje bankám

07.06.2012 13:30  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čínská centrální banka učinila jasný krok k uvolnění měnové politiky a tím podpoře příliš přichlazené ekonomiky. Poprvé od roku 2008 rozhodla o snížení roční depozitní sazby o 25 bazických bodů, stejnou měrou snižuje také roční zápůjční sazbu. Opatření vstupuje v platnosti k 8. červnu. Roční depozitní sazba klesne na 3,25 % z dosavadních 3,5 %, roční zápůjční sazba pak na 6,31 % z dosavadních 6,56 %. Banky mohou nabízet 20% diskont na referenční zápůjční sazbu, uvedla navíc centrální banka PBOC. Dosud to bylo 10 %.

Jasnou podporou opětovné úvěrové expanzi je také rozhodnutí Číny na počátek roku 2013 odsunout bankovní reformu, která zahrnují přísnější pravidla na kapitál bank. Nový návrh čínského regulátora bankovního sektoru CBRC stanovuje bankám „rozumné“ tempo naplňování kapitálových požadavků s ohledem na „udržování adekvátního úvěrového růstu“, stojí v materiálu na stránkách čínské vlády. Pravidla, původně ohlášená loni v srpnu, měla začít platit již od 1. ledna 2012.

Postoj vlády a centrální měnové autority je zřejmý, Po řízeném ochlazování ekonomiky, které se v dubnu projevilo nečekaným zaostáváním vesměs všech hlavních parametrů růstu ekonomiky a meziměsíčním propadem nových úvěrů o 33 procent nastává obrat k opětovné stimulaci.

Dnešní rozhodnutí PBOC je reálnou odpovědí na úvěrové náklady dopadající na čínské firmy, spotřebitelské výdaje a společně vytvářející brzdu dalšímu růstu čínské ekonomiky v chtěném tempu. 23. května vláda varovala, že rizika pro nadměrné zpomalení růstu ekonomiky rostou a několik zdrojů z bank pro Bloomberg uvedlo, že reálně hrozí, že čínské banky letos poprvé po sedmi letech nenaplní úvěrové limity, které mají úvěrovou expanzi omezovat, kvůli slábnoucí poptávce po úvěrech za dosavadních podmínek, na čemž se z části podepisuje i výpadek exportu do globální ekonomiky včetně Evropy.

„Vláda začala posilovat a rozšiřovat stimulaci ekonomiky, nezbytnou ke stabilizaci růstu čínské ekonomiky,“ uvedl Sun Junwei z pekingské HSBC. „Hrozbou čínské ekonomiky je přikládání nadměrného akcentu inflaci a podceňování rizika vážného zpomalení,“ dodal.

Čínská inflace ale letos zpomaluje a ponechává PBOC více prostoru k podpoře ekonomiky. Spotřebitelská inflace CPI v dubnu rostla o meziroční 3,4 % a třetí měsíc v řadě byla pod vládním cílem 4 %. Loni v červenci dosahovala 6,5 % a byla nejvyšší od krize roku 2008.

Naposledy centrální banka snížila úrokové sazby na konci roku 2008, kdy vláda v rámci stimulačního balíku uvolnila 4 biliony jüanů, tehdy zhruba 586 miliard USD. Sazby pak byly beze změny do července 2011, kdy přišlo jejich zvýšení.

V listopadu 2011 PBOC snížila rezervní požadavky na banky poprvé po třech letech, pak znovu letos v únoru a květnu. Již to bylo snahou pomoci úvěrování.



Dubnová sada dat o průmyslové produkci, tvorbě nových úvěrů i vývoji exportu přiměla čínského premiéra Wena Jiabao k veřejnému příslibu podpory ekonomiky a velké nadnárodní banky Goldman Sachs, Morgan Stanley či BoA/ML ke snížení odhadů pro růst čínské ekonomiky. V prvním čtvrtletí čínská ekonomika rostla o 8,1 %, pro aktuální 2Q předpovídá Credit Suisse meziroční růst o 7 %, Citigroup o 7,5 %. Dong Tao, ekonom hongkongské Credit Suisse, očekává, že vláda na útlum odpoví expanzním fiskálním balíkem v rozsahu 2 bilionů jüanů, tedy poloviny balíku v krizi roku 2008. Čínská agentura Xinhua ale na konci května citovala zdroje, které uvedly, že masivní fiskální stimulaci vláda neplánuje.

(Zdroj: Bloomberg, Xinhua, PBOC, CBRC, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BoA/ML, HSBC)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Čína plánuje zavedení nového balíčku ekonomických stimulů 🏛
    Podle agentury Bloomberg Čína zvažuje nový balíček na podporu nemovitostí, aby podpořila ekonomiku. Regulační orgány zvažují snížení záloh v některých čtvrtích velkých měst, snížení provizí makléřů z transakcí a další snížení transakčních poplatků.
  • Čína podala k WTO stížnost na Spojené státy, vadí jí dotace na elektromobily
    Čína podala ke Světové obchodní organizaci (WTO) stížnost na Spojené státy. Vadí jí americké dotace na výrobu elektromobilů a požadavek na regionální původ dílů. Ten je totiž pro přiznání subvencí důležitý. Oznámila to dnes čínská diplomatická mise u WTO v Ženevě. Americké subvence, které navrhla vláda prezidenta Joea Bidena, Čína považuje za diskriminační.
  • Čína podpoří ekonomiku asi 400 miliardami jüanů skrze nižší minimální rezervy bank
    Dubnová slabší inflace a největší pokles průmyslu za dva roky (oznámené v pátek...
  • Čína podpořila americký akciový trh
    Asijské akcie ve středu vzrostly díky růstu akcií technologických firem a slibu Číny, že udrží kapitálové trhy stabilní. Asijsko-pacifický akciový indikátor přidal přibližně 3 %, zatímco čínský technologický index se odrazil od brutálního výprodeje a vzrostl až o 18 %. Index S&P 500 si rovněž připsal 0,5 %, zatímco Nasdaq 100 a Euro Stoxx50 vzrostly o 1 % a 1,4 %.
  • Čína pohrozila Spojeným státům odvetnými cly, Trumpa to příliš nevystrašilo
    Peking v pondělí oznámil odvetná cla na americké zboží ve výši 60 miliard amerických dolarů. Nová cla by měla dosáhnout 5 až 25 % a zasáhnou až 5000 amerických produktů. Platit by měla od 1. června. Hlavní tajemník japonské vlády Yoshihide Suga konstatoval, že japonská vláda neuvažuje o změně zvýšení daně z prodeje v říjnu. Broadbent z BoE sdělil, že se domnívá, že odložení brexitu do října bude negativní pro investice.
  • Čína poprvé od roku 2008 snižuje rezervy bank, vidina více peněz v oběhu vrací na trhy růst
    Čínská centrální banka dnes překvapivě po třech letech uvolnila svou politiku vů...
  • Čína poslala koreláciu európskych akcií a ropy na niekoľkoročné maximá
    UBS zverejnila veľmi zaujímavý graf, podľa ktorého je korelácia vývoja európskych akcií a ropy najvyššia minimálne za ...
  • Čína potápí bitcoin a zastavuje obchody
    Bitcoin šel v poslední době prudce vzhůru, Číně se to ale nelíbí. Zastavila veškeré obchody s kryptoměnou a ta se následně prudce propadla o čtvrtinu. Kybernetická měna bitcoin vzbuzuje ve světě velký rozruch. Cena bitcoinu v spadla pod 3 000 dolarů, zatímco ještě nedávno v řádu týdnů velmi úspěšně atakovala hranici 5 000 dolarů. Jde o prudkou reakci na zprávy, že všechny kryptoměnové burzy v Pekingu musejí ihned zastavit své obchodování a o termínu tohoto kroku následně informovat všechny uživatele. O tomto nařízení státních orgánů nejprve informoval list Securities Times.
  • Čína potopila pacifické meny, akcie strácajú
    Dnešné obchodovanie prinieslo na trhy o niečo väčšiu volatilitu ako predošlé dni. O rozruch sa postaral predovšetkým p...
  • Čína povolí plné zahraniční vlastnictví výroby osobních automobilů
    Čínské úřady zruší omezení zahraničních investic do výroby osobních automobilů. Od 1. ledna 2022 tak bude moci být výroba osobních aut plně v zahraničním vlastnictví. Vyplývá to z dnešní zprávy čínského ministerstva obchodu a Národní rozvojové a reformní komise, uvedl dnes zpravodajský server CNBC.
  • Čína povzbudila akciové investory, neplánuje oslabovat juan; analýza zlata
    Evropské burzy v pondělí rostou a korigují ztráty z předchozích dvou týdnů. Optimismus čerpají z Asie, kde japonský akciový index Nikkei...
  • Čína po zasedání G20 uvolňuje povinné minimální rezervy, indexy PMI opět zklamaly, analýza AUD/USD
    Čínský index nákupních manažerů Caixin za výrobu spadl na 48,00 oproti očekávaným 48,4 bodům. Podnikatelské podmínky ve výrobním sektoru...
  • Čína požaduje od bánk, aby znížili sadzby na vkladoch, s cieľom stimulovať ekonomiku!
    Menový pár USDCNH a kontrakt CHNComp reagovali nárastom v súvislosti s oznámením príkazu čínskych úradov znížiť úrokové sadzby z vkladov s cieľom stimulovať ekonomiku. Výnosy čínskych dlhových cenných papierov poklesli po uvedenom oznámení.
  • Čína prichádza s programom na zníženie korporátneho dlhu. Je taký európsky – bezzubý
    Čína prichádza s prvým programom na riešenie extrémne vysokého korporátneho dlhu, ktorý je v pomere k HDP najväčším na svete (keď nepočítame malé finančné/daňové centrá ako Luxemburgsko, kde firmy sídlia len na papieri). Tento stav je dedičstvom masívnych stimulov, s ktorými prišla vláda po prepade zahraničného dopytu v roku 2009. Tie spočívali v masívnych pôžičkách štátom vlastnených bánk, ktoré išli predovšetkým štátom vlastneným firmám, ktoré za to stavali/vyrábali kadečo, len aby sa udržali pracovné miesta a vysoký rast HDP. Korporátny dlh k HDP sa následne vyšplhal z úrovní pod 100% HDP až k súčasným 150% a zatiaľ to nevyzerá, že by sa jeho rast mal zastaviť (graf od @zerohedge):
  • Čína pripravuje odvetné clá, akcie rozširujú straty
    Negatívnu náladu na akciových trhoch umocnili správy z Číny o tom, že Čína pripravuje odvetné clá na import tovarov z USA. Pripravované clá počítajú s 25% colnou sadzbou na dovoz tovarov z USA. V prípade, ak nedôjde k úspešnému dosiahnutiu obchodnej dohody, USA pristúpi k zvýšeniu ciel a rovnako aj Čína. Stupňujúce sa napätie ohľadom obchodnej vojny poslalo trhy späť nadol. K týmto negatívnym správam sa pridal aj fakt, že Európska komisia znížila výhľad rastu eurozóny pre rok 2019 z 1,3% na 1,2% a v roku 2020 z 1,6% na 1,5%. EK uviedla, že v prípade eskalácie obchodnej vojny, bude tempo hospodárskeho rastu nižšie.
  • Čína provokuje Trumpa. A vôbec nemá také slabé karty, ako by sa mohlo zdať
    Môj dnešný komentár pre hnonline.sk   Čínska mena sa v júni oslabila voči doláru o viac ako 3%. Bolo to najväčšie...
  • Čína představila odvetná cla
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování se ztrátami. Indexy S&P 500 a Dow Jones oslabují o 0,5 % a technologický Nasdaq klesá o 0,8 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře vede energetickým společnostem (-1,1 %). Děje se tak v reakci na oznámení Číny o plánu uvalit ve dvou vlnách nová cla v rozmezí 5 až 15 % na americké zboží v celkové hodnotě 75 mld. USD. První s účinností od 1. září a druhá od 15. prosince. Jednou z dotčených komodit je americká ropa, na kterou připadá 10% clo. To je také důvod, proč jsou energetické společnosti po otevření trhů nejztrátovějším odvětvím.
  • Čína představuje hnací sílu globálního oživení poptávky po ropě
    Čínská poptávka po ropě se zotavila na úroveň více než 90 % původního stavu před pandemií koronaviru začátkem tohoto roku, což je překvapivě silné oživení, které by se mohlo odrazit v třetím čtvrtletí.
  • Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut
    Čína předstihla Japonsko na pozici největšího světového vývozce aut. V prvním čtvrtletí Čína vyvezla podle oficiálních statistik zveřejněných minulý týden 1,07 milionu vozů, což je meziročně o 58 procent více. Z Japonska putovalo na světové trhy 954.185 automobilů, o šest procent více než ve stejném období loni, píše zpravodajský server BBC. Čínský vývoz podpořila poptávka po elektromobilech a prodej do Ruska.
  • Čína překvapila vyšší fixací USDCNY v době oslabování dolaru
    Oslabování dolaru v pátek uprostřed všeobecného výprodeje pokračovalo, jelikož silná data z Německa z...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new