Úterý 19. březen 2024 07:20
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Investiční výhled pro rok 2019

14.02.2019  Autor: Admiral Markets  Sekce: Technická analýza   Tisk

Pro investiční výhled na rok 2019 jsme dali jasné a jednoduché zadání - neohlížejte se na populární témata a proveďte analýzu dat a podpořte ji statistikou, která dokáže, že se jedná o investiční příležitosti se zajímavým ziskovým potenciálem a větší pravděpodobností na úspěch.

Vzhledem k velkému množství finančních instrumentů, které lze u Admiral Markets UK Ltd (Admiral Markets) obchodovat to byl úkol nelehký. Avšak i přes velký počet dostupných finančních instrumentů nakonec data a statistika vyfiltrovaly 6 investičních příležitostí, které považujeme za robustní. Konkrétně se jedná o příležitosti na trzích:

  • Ropa WTI CFD
  • Káva Arabica CFD
  • Platina CFD
  • FX měnový pár GBPCHF
  • FX měnový pár USDRUB
  • FX měnový pár USDCNH

Investiční příležitost je pro nás obchod, který může trvat klidně i celý rok. Nejedná se o nápady ke krátkodobým spekulacím. Pokud budete chtít sami podobné investice realizovat, tak byste na ně měli alokovat volný kapitál s vědomím, že ho na dobu následujících dvanácti měsíců nebudete potřebovat.

Ano, je možné, že některé příležitosti se vyplní v řádu týdnů, ale může to trvat i více než půl roku. Samozřejmě fakt, že je statistika nakloněna ve prospěch těchto příležitostí, neznamená, že vyjdou na 100%. Na finančních trzích nikdy není nic stoprocentní. Abychom se ochránili před statistickými úkazy, které hrají proti nám, tak musíme být chytří a věnovat a pozornost 2 zásadním věcem:

1. Diverzifikace

Diverzifikace investic je velmi důležitá. Všichni známe lidová moudra jako “Neměj všechna vajíčka v jednom košíku”, nebo “Nesázej vše na jednu kartu”. To je jinými slovy řečeno - diverzifikujte.

Ať už jste jakýkoliv typ investora, tak lze jen maximálně doporučit, abyste vaše peníze měli investované v co nejširším spektru aktiv. Pokud část těchto aktiv bude tvořit investice na finančních trzích, tak i v rámci této dílčí investice byste ji měli rozdělit (diverzifikovat) mezi různé finanční nástroje.

Při rozhodování o rozdělení investice mezi jednotlivé finanční nástroje, je třeba vědět, jaký vztah mezi nimi je - jinými slovy, jaká je mezi nimi korelace.

Níže uvedený obrázek je vygenerovaný nástrojem Admiral Correlation Matrix. Tato matice ukazuje, na základě cenových dat za posledních 500 obchodních dní, jak hodně spolu v tomto období korelují trhy, které byly vyfiltrovány do Investičního výhledu 2019.


Zdroj: Admiral Correlation Matrix, D1, 500 dní, MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018

Škála se může pohybovat od -100 (totální negativní korelace = trhy se budou pohybovat stejnou velikostí, ale v opačném směru) přes 0 (žádná korelace = trhy se budou pohybovat zcela nezávisle na sobě) až po +100 (totální pozitivní korelace = trhy se budou pohybovat stejnou velikostí a ve stejném směru).

Pokud budete zvažovat byť jen jednu z výše uvedených investičních příležitostí pro rok 2019, tak byste si měli zjistit jakou korelaci bude mít s ostatními pozicemi ve vašem portfoliu a podle toho určit její váhu v celkovém portfoliu a na základě této váhy otevřít adekvátní velikost pozice.

Pokud budeme zvažovat vytvoření hypotetického investičního portfolia pouze z námi vyfiltrovaných příležitostí, tak při pohledu na výše uvedenou korelační matici se jako skvělé jádro portfolia jeví trhy USDRUB, USDCNH a Arabica. Tyto trhy totiž spolu mají jen malou korelaci (tzn. že by se na základě historické korelace měli pohybovat na sobě hodně nezávisle) a lze jim tedy v portfoliu přidělit stejnou váhu.

Pro přidání dalších pozic do portfolia už budeme muset brát ohled na vyšší korelaci a přizpůsobit velikost pozic. Řekněme, že bychom ke třem výše uvedeným trhům chtěli přidat jako čtvrtou pozici - Platinu. Vidíme, že Platina má s trhem USDCNH korelaci -35, což je poměrně nízké číslo a tudíž, zde nemusíme nic řešit.

Když se ale podíváme na korelaci trhů Platina a Arabica, tak vidíme už vysoké číslo +72. To znamená, že tyto trhy se budou pohybovat hodně podobně. V takovém případě bychom měli obě pozice na trhu Platina a Arabica udělat menší. Ale musíme to skutečně dělat?

Nemusíme. Protože v portfoliu máme třetí původní pozici USDRUB. A korelace mezi trhy Platina a USDRUB je vysoké číslo -87. To znamená, že u těchto trhů, na základě historické korelace, očekávám, že se budou vyvíjet v opačném směru.

Takže pokud ke třem původním pozicím přidám pozici na trhu Platiny, tak s USDCNH je korelace nízká, s Arabica je vysoká pozitivní a s USDRUB vysoká negativní. Vysoká pozitivní korelace a vysoká negativní korelace se skoro vyruší a z toho mi vyplývá, že pozice na trhu Platina může mít v portfoliu stejnou váhu jako předešlé 3 pozice.

2. Řízení rizika (velikost jednotlivých investic)

Jakmile máte jasno o tom, jak spolu jednotlivé pozice korelují, tak vám z toho vyplyne, jakou váhu byste měli jednotlivým pozicím přiřadit. To prakticky znamená, že vám vyplyne, jak velkou pozici otevřít.

Pokud je korelace mezi všemi pozicemi nízká, tak to máte poměrně jednoduché, protože můžete svůj celkový kapitál rovnoměrně rozdělit mezi všechny zvažované pozice (obchody).

Pokud máte v portfoliu pozice, které spolu mají vysokou pozitivní korelaci, tak je nanejvýš vhodné otevřít obě s menším objemem. Protože korelace vám díky stejnému pohybu, prakticky spojí 2 menší pozice v jednu pozici s normální velikostí.

Posledním aspektem, který musíte dobře promyslet je řízení jednotlivých pozic. V našem Investičním výhledu pro rok 2019 u každé investiční příležitosti uvádíme ziskový potenciál v procentech, který má v roce 2019 daná příležitost dobrou pravděpodobnost přinést. Nicméně hodnota finančního instrumentu může jak růst, tak klesnout a uchování hodnoty aktiv není garantováno.

Bude záležet na tom, kdy si tento Investiční výhled přečtete a kde se bude cena nacházet v moment, kdy se eventuálně rozhodnete pozici otevřít. Na základě korelací byste měli mít alokovaný kapitál pro jednotlivé pozice, takže víte, kolik můžete v každé pozici maximálně riskovat.

A jelikož averze nebo naopak příklon k riziku je věc velmi osobní, tak se musíte sami rozhodnout, zda budete riskovat s větší pozicí a těsnějším stop lossem, nebo otevřete menší pozici což vám dovolí mít volnější stop loss. Nejrozumnější radou je, zjistit, jaká je průměrná volatilita na daném trhu a stop loss volit podle ní.

Nyní už uvádíme jednotlivé investiční příležitosti pro rok 2019 s krátkým komentářem (Nota bene! Všechny tyto instrumenty jsou u Admiral Markets obchodovány skrze rozdílové smlouvy (CFD). CFD obchodování.

1. Káva Arabica CFD - růst

Trh kávy Arabica se nachází poblíž minim, která tento trh už vytvořil několikrát za posledních 13 let. Fakt, že se trh za posledních 13 let nedostal pod 91 centů za libru, neznamená, že v roce 2019 tuto bariéru neprolomí a poklesne. Nicméně z dlouhodobého, investičního hlediska je potenciál pro růst ceny lepší, než potenciál pro další pokles.

Z aktuálních hodnot (101) vnímáme během roku 2019 potenciál pro návrat ceny k dlouhodobé středové hodnotě na tomto trhu (120 - 130 centů za libru). Pokud se tento scénář stane skutečností, tak to představuje ziskový potenciál přibližně 20 - 30%.

Cena kávy ale může i klesat a můžete být vystaveni riziku ztráty kapitálu. Pro takový případ je nanejvýš vhodné zadat do trhu tzv. stop loss příkaz, který jasně definuje maximální možnou ztrátu.

Pro stanovení stop lossu můžete použít obecně uznávaný přístup, kdy budete riskovat stejnou částku, jako je očekávaný ziskový potenciál.

O něco sofistikovanější metodou pro určení vhodného stop lossu je, spočítat průměrnou roční volatilitu na trhu Káva Arabica CFD a za tuto hodnotu, nebo za 1,5 násobek této hodnoty umístit stop loss příkaz.


Zdroj: ARABICA, měsíční graf (červenec 2003 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

2. Ropa WTI CFD - růst

Trh ropy WTI od října 2018 do prosince 2018 oslabil přibližně o 35% a dostal se na úrovně, kde se obchodovalo velkou část roku 2017. Pokles ve třetím kvartálu roku 2018 byl razantní, takže nakupovat proti takovému impulsu vnímáme aktuálně jako rizikové.

Z dlouhodobějšího investičního hlediska ale považujeme nákup malé části celkové pozice i přes razantní pokles za opodstatněný.

U Admiral Markets je navíc výhodou, že nákupní pozice CFD na ropu WTI vám bude přinášet pozitivní swap. To si můžete jednoduše představit jako kladný úrok, který budete inkasovat při držení pozice. Můžete tedy profitovat nejen na samotné změně ceny, ale zároveň navyšujete svůj zisk o připsané úroky. Prodejní pozice na CFD na ropu WTI vám bude přinášet negativní swap.

V roce 2019 vnímáme potenciál pro otestování dlouhodobé středové hodnoty na tomto trhu (cena 60 dolarů za barel). Už z aktuální ceny (51,70) je k očekávané hladině ziskový potenciál okolo 16%. Pokud se vám podaří vstoupit do pozice za nižší cenu (ať už s částí pozice nebo s pozicí celou), tak se logicky ziskový potenciál zvětší.

Cena CFD na ropu WTI může klesat i více a můžete být vystaveni riziku ztráty kapitálu. Pro takový případ je nanejvýš vhodné zadat do trhu tzv. stop loss příkaz, která jasně definuje maximální možnou ztrátu.

Pro stanovení stop lossu můžete použít obecně uznávaný přístup, kdy budete riskovat stejnou částku, jako je očekávaný ziskový potenciál.

O něco sofistikovanější metodou pro určení vhodného stop lossu je, spočítat průměrnou roční volatilitu na trhu CFD na ropu WTI a za tuto hodnotu, nebo za 1,5 násobek této hodnoty umístit stop loss příkaz.



Zdroj: CFD na ropu WTI, měsíční graf (leden 2007 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

3. Platina - růst

Trh Platiny se posledních několik měsíců pohybuje poblíž minim ustanovených v roce 2008. Tento trh je navíc v sestupném trendu už od roku 2011. Potenciál pohybu směrem níže je v roce 2019 z našeho pohledu menší, než potenciál pro růst.

Během roku 2019 vnímáme dobrou pravděpodobnost pro otestování dlouhodobé středové hodnoty na tomto trhu (900 - 1000 USD za trojskou unci). Z aktuální ceny (789) to představuje ziskový potenciál okolo 12,5 - 25%.

Cena platiny může klesat i více a můžete být vystaveni riziku ztráty kapitálu. Pro takový případ je nanejvýš vhodné zadat do trhu tzv. stop loss příkaz, která jasně definuje maximální možnou ztrátu.

Pro stanovení stop lossu můžete použít obecně uznávaný přístup, kdy budete riskovat stejnou částku, jako je očekávaný ziskový potenciál.

O něco sofistikovanější metodou pro určení vhodného stop lossu je, spočítat průměrnou roční volatilitu na trhu CFD na Platinu a za tuto hodnotu, nebo za 1,5 násobek této hodnoty umístit stop loss příkaz.


Zdroj: CFD na Platinu měsíční graf (červenec 2003 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

4. GBP/CHF - růst

Investiční příležitost na FX měnovém páru GBPCHF vyvolá nejspíš nejvíce kontroverzní reakce. Hlavním důvodem bude fakt, že téma Brexitu je neustále omílané z různých stran. Názorů, prognóz a analýz je mnoho. Nejistot a otazníků možná ještě více.

Jak už jsme napsali v úvodu tohoto Investičního výhledu, tak investiční příležitosti byly vyfiltrovány analýzou dat a statistikou, a ne populárními tématy či názory expertů.

Fakta jsou taková, že trh GBPCHF se už 2 roky pohybuje okolo nejnižších historických hodnot na tomto trhu. Ale nejen proto je potenciál pohybu směrem níže v roce 2019 z našeho pohledu menší, než potenciál pro růst.

Během roku 2019 vnímáme dobrou pravděpodobnost pro otestování dlouhodobé středové hodnoty na tomto trhu (okolo 1,3100 - 1,3550). Z aktuální ceny (1,2460) to představuje ziskový potenciál okolo 5 - 8,5%.

Cena FX měnového páru GBPCHF může klesat i více a můžete být vystaveni riziku ztráty kapitálu. Pro takový případ je nanejvýš vhodné zadat do trhu tzv. stop loss příkaz, která jasně definuje maximální možnou ztrátu.

Pro stanovení stop lossu můžete použít obecně uznávaný přístup, kdy budete riskovat stejnou částku, jako je očekávaný ziskový potenciál.

O něco sofistikovanější metodou pro určení vhodného stop lossu je, spočítat průměrnou roční volatilitu na FX měnovém páru GBPCHF a za tuto hodnotu, nebo za 1,5 násobek této hodnoty umístit stop loss příkaz.

Velkou výhodu této investiční příležitosti vnímáme v tom, že u Admiral Markets vám bude u nákupní pozice na tomto měnovém páru připisován pozitivní swap. To je kladný úrok, za držení pozice. Můžete tedy profitovat nejen na samotné změně ceny, ale zároveň navyšujete svůj zisk o připsané úroky. Prodejní pozice na FX měnovém páru GBPCHF vám bude přinášet negativní swap.


Zdroj: GBPCHF měsíční graf (září 2003 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

5. USD/RUB - pokles

Měnový pár USDRUB především kvůli silnému USD posílil od ledna 2018 do prosince 2018 o přibližně 19,5%. Tento měnový pár se dlouhodobě nachází na historicky vysokých hodnotách, takže v roce 2019 vnímáme dobrou pravděpodobnost pro test ceny směrem níže.

Pro rok 2019 vnímáme potenciál pro otestování dlouhodobé středové hodnoty na tomto trhu (okolo 62 - 58 rublů za dolar). Ze současné ceny 66,4 rublů za dolar to představuje ziskový potenciál přibližně 6,5 - 12,5%.

I přes několikanásobné zvýšení úrokových sazeb v USA, úrokové sazby v Rusku zůstávají na vysoké úrovni. Díky tomu vám u Admiral Markets při držení prodejní pozice bude účtován pozitivní swap. To je kladný úrok, za držení pozice. Můžete tedy profitovat nejen na samotné změně ceny, ale zároveň navyšujete svůj zisk o připsané úroky. Nákupní pozice na FX měnovém páru USDRUB vám bude přinášet negativní swap.

Avšak pozor! Na tomto trhu je potřeba počítat s velkou volatilitou v případě geopolitického napětí. To je faktor, který devalvuje atraktivitu této investiční příležitosti. Jestli v roce 2019 dojde k politickému “jiskření” Rusko vs. kdokoliv z jeho obvyklých oponentů, nelze objektivně předpovědět.

Faktem je, že volatilita za posledních 2,5 roku je na tomto trhu stabilní a výrazně nižší, než při extrémech volatility spojených s uvalením sankcí na Rusko v roce 2014. Pokud se bojíte extrémní volatility, jako byla v roce 2014 a 2015, tak je lepší se trhu USDRUB vyhnout. Pokud se vám pozice USDRUB hodí do portfolia, tak můžete otevřít mnohem menší pozici, abyste “ustáli” i případnou extrémní volatilitu.


Zdroj: USDRUB měsíční graf (leden 2015 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

6. USD/CNH - pokles

U trhu USDCNH je handicap v tom, že není tak dlouho obchodovaný. Historie je na tomto trhu teprve od druhé poloviny roku 2012, což logicky váhu statistických údajů snižuje. Nicméně od jara 2018 do prosince 2018 tento trh posílil přibližně o 10% a cena se nachází poblíž historických maxim na tomto trhu.

Z pohledu dostupné statistiky vnímáme pro rok 2019 dobrou pravděpodobnost pro otestování dlouhodobé středové hodnoty na tomto trhu (okolo 6,6450 - 6,5400). Z aktuální ceny (6,8980) to představuje ziskový potenciál okolo 3,5 - 5%.

Cena FX měnového páru USDCNH může klesat i více a můžete být vystaveni riziku ztráty kapitálu. Pro takový případ je nanejvýš vhodné zadat do trhu tzv. stop loss příkaz, která jasně definuje maximální možnou ztrátu.

Pro stanovení stop lossu můžete použít obecně uznávaný přístup, kdy budete riskovat stejnou částku, jako je očekávaný ziskový potenciál.

O něco sofistikovanější metodou pro určení vhodného stop lossu je, spočítat průměrnou roční volatilitu na FX měnovém páru USDCNH za tuto hodnotu, nebo za 1,5 násobek této hodnoty umístit stop loss příkaz.


Zdroj: USDCNH měsíční graf (únor 2014 - prosinec 2018), MT5 Admiral Markets, 11. prosince 2018. Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Tým Admiral Markets

O společnosti Admiral Markets

Investiční společnosti Admiral Markets Group AS provozované pod obchodní známkou Admiral Markets jsou vedoucím poskytovatelem služeb pro online obchodování s Forexem a CDF pro indexy, kovy, energie, akcie, dluhopisy a kryptoměny.

Admiral Markets UK Ltd je licencovaný broker s působností v mnoha zemích světa. Poskytuje nejspolehlivější a velice oblíbené obchodní platformy MetaTrader 4 a MetaTrader 5. A to vše za velmi konkurenceschopných podmínek a nízkých typických spreadů (např. EURUSD 0,6 pipu nebo DAX 0,8 pipu).

S Admiral Markets můžete obchodovat na všech zařízeních (PC, Mac, iOS, Android, Web) a navíc pouze u nás můžete využít rozšíření MetaTrader Supreme Edition, které přináší řadu unikátních indikátorů a nástrojů pro vylepšení vašeho obchodování.


Vyloučení odpovědnosti

  1. Toto je marketingová komunikace. Zveřejněný obsah je pouze pro informační účely a v žádném případě si ji nelze vyložit jako investiční poradenství nebo doporučení. Obsah nebyl připraven v souladu s právními požadavky, navrženými k podpoře nezávislého investičního výzkumu a není předmětem žádného zákazu pro šíření investičního výzkumu.
  2. Jakékoliv investiční rozhodnutí činí klient sám a investiční společnosti Admiral Markets Group AS (Admiral Markets) nejsou odpovědná za jakékoliv ztráty nebo škodu plynoucí z takového rozhodnutí, ať už je založeno na analýze či nikoliv.
  3. Analýza je připravena nezávislým analytikem (dále jen "autor") a je založena na osobních odhadech autora.
  4. Aby Admiral Markets zabezpečila zájmy klientů a aby byla zajištěna objektivita analýzy, byly zavedeny relevantní interní procedury pro prevenci a správu střetu zájmů.
  5. Zatímco se snažíme zajistit, aby byly zdroje analýzy spolehlivé a aby byly všechny prezentované informace srozumitelné, včasné, přesné a úplné, Admiral Markets negarantuje přesnost a úplnost informací obsažených v analýze.
  6. Jakýkoliv namodelovaný nebo předchozí výkon finančních instrumentů uvedený v publikaci si nelze vyložit jako slib, garanci nebo implikaci ze strany Admiral Markets vůči budoucím výkonům. Hodnota finančního instrumentu může růst i klesat a zachování hodnoty aktiva není garantováno.
  7. Produkty obchodované s finanční pákou (včetně rozdílových smluv) mají spekulativní povahu a mohou vyústit ve ztráty nebo zisky. Předtím než začněte obchodovat, se prosím seznamte se všemi riziky.
Sdílení článku: 
   

 

Čtěte více

  • Fibonacci retracement a jeho využití v tradingu
    Využití Fibonacciho čísel v cenových grafech je jedním z nejpopulárnějších přístupů v technické analýze. Každý obchodník by měl ale již vědět, že v tradingu neexistuje svatý grál a ani Fibonacciho čísla nejsou výjimkou. Nicméně v kombinaci s dalšími prvky technické analýzy se může jednat o velmi silnou zbraň, která může obchodníkovi pomoci k profitabilnímu obchodování. V dnešním vzdělávacím článku se podíváme na to, jak se mohou Fibonacciho čísla stát součástí profitabilního obchodního systému.
  • Fibonacci retracement: Jak používat tuto metodu?
    Historie tohoto skvělého nástroje technické analýzy spadá až do Itálie 13. století. Autorem je Leonardo Pisano Fibonacci, který patří k jedněm z nejuznávanějších matematiků, jehož myšlení se používá už po staletí. Poprvé zpozoroval jisté poměry číselných řad, které jsou považovány za popisování přirozených poměrů věcí ve vesmíru a také i cenových řad. S Fibonacciho posloupností se lze setkat v přírodě jako například spirálové ulity měkkýšů, druhy kaktusů, slunečnicová semínka nebo ve starověkém Egyptě pyramidy. Je až s údivem co vše může být založeno na Fibonacciho posloupnosti.
  • Filtrovanie - nástroj na prežitie
    Tento týždeň by som vám rád predstavil jednu metódu, podľa ktorej sa dá odfiltrovať šum, ktorý by inak viedol k zlým obchodom. Na takýto účel nám poslúži MACD.
  • Forex a mysterium svíčkových grafů
    Svíčkové grafy patří mezi nejstarší a hojně používané grafy. Mnoho traderů je má v oblibě pro jejich jednoduchost, přehlednost a možnost využití různých technických formací a patternů. Dost a dost papíru již bylo popsáno o této problematice, tak, že snad ani nemůže být řečeno něco nového. Přesto je tato oblast, oblastí stále živou, protože grafy a jejich čtení jsou a ještě dlouho budou základem obchodní strategie každého tradera.
  • Grafické formace v technické analýze - kompletní průvodce (1. část)
    Na finančních trzích hrají grafické formace velkou roli při předpovídání budoucího pohybu trhu. Formace, které si představíme v tomto článku, můžeme úspěšně používat pro všechny trhy: forex, komodity, akcie, akciové indexy a kryptoměny.
  • Grafické formace v technické analýze - kompletní průvodce (2. část)
    V tomto druhém díle se budeme věnovat obratovým a neutrálním grafickým formacím. Na závěr se zamyslíme nad grafickými formacemi jako takovými a shrneme také jejich výhody a nevýhody.
  • Grafické formace v technické analýze - kompletní průvodce (3. část)
    V závěrečném dílu našeho seriálu o grafických formacích si shrneme všechny představené informace a podíváme se na jejich použití v praxi přímo na grafech, kde si všechny tyto Price Action formace vyhledáme.
  • Indikátor Envelopes a jeho využití v bočním trendu
    V únorovém vzdělávacím článku jsme si představili indikátor Envelopes a jeho využití pro odhad začátku nového trendu v kombinaci s klouzavým průměrem. Tento indikátor si však mohou oblíbit také obchodníci, kteří raději spekulují na udržení nějakého instrumentu v určitém obchodním pásmu (bočním trendu). Právě tomuto se budeme věnovat v dnešním článku.
  • Indikátor Envelopes a jeho využití v tradingu
    V dnešním vzdělávacím článku se budeme v rámci technické analýzy věnovat indikátoru Moving Average Envelopes. Jak již název napovídá, tento indikátor vychází především z klouzavého průměru a je to trendový indikátor. Tato pomůcka při jejím správném pochopení dokáže zachytit klíčové body v trhu - odhadnout začátky nových trendů nebo naopak udržení trhu v určitém obchodním pásmu.
  • Indikátory nebo Price Action?
    V tomto článku si objasníme názor obchodníků z týmu FXstreet.cz na horlivé diskuse a věčné pře traderů, jestli jsou úspěšnější a ziskovější obchodní systémy postavené na bázi indikátorů nebo naopak jsou dlouhodobě stabilnější obchodní strategie založené na bázi Price Action. V průběhu článku se pokusíme shrnout zkušenosti a poznatky, ke kterým jsme došli za několik posledních let reálného obchodování na finančních trzích.
  • Jak na konfluence více faktorů
    Tento článek se zabývá pokročilou metodou Price Action tradingu, kterou je obchodování pomocí konfluence více faktorů. Asi málokdo si pod tímto názvem okamžitě představí přesný způsob obchodování, proto se na toto téma dnes podíváme podrobněji a vysvětlíme si, v jakých situacích lze tohoto přístupu s výhodou využít.
  • Jak na obchodování skrytých divergencí
    V nedávném vzdělávacím článku jsme se věnovali oblíbené metodě technické analýzy - obchodování standardních divergencí. V dnešním článku na toto téma navážeme, ale představíme si tentokrát divergence skryté neboli trendové. Opět zde platí, že při správném pochopení tohoto konceptu mohou obchodníci získat velmi účinný nástroj k dosažení pozitivních výsledků.
  • Jak na obchodování standardních divergencí
    Obchodování divergencí patří u obchodníků k velmi oblíbené metodě technické analýzy, a to zejména proto, že se jedná o poměrně jednoduchý koncept. V dnešním vzdělávacím článku se podíváme na standardní (protitrendové) býčí a medvědí divergence. Při správném uchopení této technické pomůcky totiž můžeme získat velmi užitečný nástroj k dlouhodobé profitabilitě.
  • Jak na oscilátory
    Dnešní článek je zaměřen na oblast technické analýzy. Nebudeme se zaměřovat na základy technické analýzy, ale probereme jen pár zajímavých indikátorů - oscilátorů.
  • Jak na úspěšné obchodování praporkových formací
    V dnešním vzdělávacím článku zabrousíme do tématu technické analýzy a budeme se v něm věnovat velmi oblíbené a zároveň poměrně jednoduché formaci, která se po správném uchopení může stát slušným nástrojem ke generování zisků. Jedná se o praporkové formace a v tomto článku si je podrobněji představíme.
  • Jak na vstupy a výstupy podle EW
    Zdravím všechny příznivce našeho exkluzivního seriálu o Elliotových vlnách (Elliott Wave Theory, zkráceně EW, česky Elliottovy vlny). Vzhledem k nebývalému zájmu o tyto články bych rád na seriál o EW volně navázal.
  • Jak obchodovat cenová pásma
    Forexový trh se často pohybuje v trendech, jak dlouhodobých, tak krátkodobých. Je to jeho nesporná výhoda v porovnání s jinými trhy, jakými jsou například akcie či dluhopisy. Tato skutečnost též přitahuje stále více a více obchodníků k tomuto trhu. Ovšem každý trend je jednou u konce a trhy se nezanedbatelnou část času nachází též ve fázi určité konsolidace, kde často vzniká identifikovatelné obchodní pásmo - rozpětí (range). To se může objevit buď v průběhu trendu, když trh potřebuje pauzu v růstu či poklesu nebo na konci nějakého trendu, než začne trend opačný. Pravdou je, že takové netrendové období může být celkem dlouhé, ale i toho se dá v tradingu velice dobře využít.
  • Jak obchodovat dvojité vrcholy a dvojitá dna?
    V dnešním vzdělávacím článku si představíme velmi známé a mezi obchodníky oblíbené formace, kterými jsou dvojitý vrchol a dvojité dno (double top / double bottom). Tyto formace se v trzích vyskytují poměrně často, přičemž nabízí výrazný potenciál zisku s omezeným riskem, což by tradeři měli určitě vyhledávat.
  • Jak obchodovat Fakey Pattern
    Všichni známe všemožné patterny a formace technické analýzy, které se čas od času snažíme v grafu odhalit a dle pravidel technické analýzy (Price Action) zobchodovat. Nicméně existují ještě jiné možnosti, než jen obchodovat tyto formace. Co třeba zkusit obchodovat to, že daná formace selhala? V dnešním článku si takovou formaci a její obchodování představíme a podíváme se na to, jak ji v praxi využívat.
  • Jak obchodovat falešné Pin Bary
    Obchodování stylem Price Action je poměrně oblíbený způsob tradingu. Je mnoho variant, jak tento styl tradingu uchopit. Obchodování Pin Barů patří mezi velice oblíbené metody a dneska se podíváme na alternativu Pin Barů, kterou jsou falešné Pin Bary.

 


Diskuse ke článku

Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
XTB trading konference 2024