Úterý 19. březen 2024 07:04
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024

ČNB – tisková konference bankovní rady, 2. února 2023

02.02.2023 18:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tisková konference bankovní rady potvrzuje nechuť dále zvyšovat úrokové sazby, když základní scénář nové prognózy z dílny centrální banky doporučuje výrazné zvýšení úroků v letošním prvním čtvrtletí a jejich následný pokles počínaje čtvrtletím druhým.

Většina bankovní rady se přiklání k variantě ponechat úroky na stávající úrovni beze změny a například dvoutýdenní reposazbu tak držet na stávající úrovni sedmi procent po delší dobu – déle, než co momentálně očekává finanční trh a než co doporučuje základní scénář nové prognózy ČNB (trh i prognóza z dílny ČNB vidí úroky ke konci letošního roku na nižší úrovni).

Pro stabilitu úroků opět hlasovalo pět členů bankovní rady, zbylí dva členové volali po zvýšení úroků o půl procentního bodu.

Z hlediska rozložení hlasů pro stabilitu úroků či pro jejich zvýšení pozorujeme stejný obrázek, jako po celé loňské druhé pololetí, kdy zaznívalo menšinové volání po zvýšení úroků ze strany viceguvernéra Mory a člena bankovní rady Holuba.

Z hlediska nastavení měnové politiky je pochopitelné, že ČNB ve svých komentářích drží i nadále odmítavou linii ohledně budoucího snížení úroků, tedy možného načasování a rozsahu budoucího snižování úroků.

Pro ČNB je důležité, aby měnové podmínky zůstaly nyní a i v nejbližších měsících pokud možno přísné a inflační tlaky v české ekonomice se tlumily bez nutnosti dalšího zvýšení úrokových sazeb centrální banky.

Osobně si ale myslím, že inflace na počátku letošního druhého pololetí klesne na jednociferné úrovně, což ve své prognóze očekává i samotná ČNB.

Takový vývoj inflace by mohl v letošním třetím čtvrtletí vést k debatě o snižování úroků, a to již na srpnovém zasedání bankovní rady.

V průběhu tiskové konference zaznělo, že pozorované výraznější posílení koruny je důležitý protiinflační faktor, a že silná koruna je pro ČNB důležitá.

Celkové vyznění tiskové konference ČNB může poskytnout pomyslný vítr do plachet dalšímu posílení koruny vůči euru – a česká měna pozitivně reagovala již v průběhu tiskové konference ČNB.

Koruna byla jak v loňském závěrečném čtvrtletí, tak v prvních týdnech letošního roku silnější, než ČNB předpokládala ve své předchozí prognóze z počátku loňského listopadu.

Čerstvě zveřejněná prognóza předpokládá, že koruna v průběhu letošního roku ze svých stávajících úrovní oslabí až nad úroveň 24,70 za euro.

Domnívám se, že s velmi snadno může stát, že koruna bude oproti prognóze centrální banky o několik procent silnější: vývoj měnového kurzu povede k výraznějšímu zpřísnění měnových podmínek v české ekonomice, což by otevřelo prostor pro pokles úroků ČNB v letošním druhém pololetí.

Nová prognóza z dílny ČNB očekává lednovou meziroční inflaci na úrovni 17,6 % a průměrnou celoroční inflaci za letošní rok na úrovni 10,8 %.

Prognóza pro lednovou inflaci se v zásadě kryje s naším vlastním odhadem, pro letošní celoroční inflaci pracujeme s předpokladem na úrovni 11,0 %.

Obdobně jako centrální banka zároveň předpokládáme, že v prvním pololetí 2024 klesne meziroční inflace do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle České národní banky.

Česká ekonomika dle nové prognózy vykáže letos celoroční pokles HDP v rozsahu 0,3 %.

Domnívám se, že skutečný výsledek může být příznivější: sdílím názor, že za celý letošní rok HDP vykáže mírný růst v oblasti 0,5 %.

Nicméně, rizika jak v podobě globálního vývoje, tak reakce domácí poptávky a zejména spotřeby domácností zůstávají výrazná a letošní první čtvrtletí bude zřejmě přinejlepším ve znamení mezikvarální stagnace HDP České republiky.

Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ČNB stále věří v silnou ekonomiku a silnou korunu
    Bankovní rada ČNB dnes na svém srpnovém zasedání rozhodla o ponechání základní úrokové sazby na 2 %. Ani lombardní a diskontní sazby nedoznala změn. Od posledního zvýšení nás dělí jen 3 měsíce. Výsledek rozhodnutí není pro trh ani analytiky žádným překvapením.
  • ČNB stále věří, že ještě zvýší úrokové sazby
    Pro ponechání úrokových sazeb beze změny (2T repo sazba na 1,75 %) hlasovalo 5 členů bankovní rady, 2 členové hlasovali pro zvýšení sazeb.
  • ČNB startuje cyklus uvolňování měnové politiky
    ČNB snížila na svém včerejším zasedání úrokové sazby v souladu s naším očekáváním o 25bps na 6,75 %. Jde o první pohyb sazeb směrem dolů od června 2022. V příštím roce podle nás půjdou úrokové sazby vzhledem k nižší inflaci dál dolů, i když pravděpodobně ne tak agresivně, jak předpokládá poslední prognóza centrální banky. Tomu také odpovídá komunikace guvernéra Michla po zasedání ČNB. Ten na jedné straně zdůraznil, že je bankovní rada přesvědčena o viditelném poklesu inflace v příštím roce, který tak ospravedlňuje pokles sazeb ze včerejších 7 %.
  • ČNB - s trpělivostí nejdál dojdeš, aneb kdo si počká, ten se dočká
    Bankovní rada ČNB dnes rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na 0,75 %. Nic jiného ani trh nečekal. Je to první „velké“ měnově politické zasedání s novou prognózou, které v novém cyklu zpřísňování měnové politiky nepřináší změnu úrokových sazeb. „Důvodem je nižší než očekávaná inflace a stále uvolněná měnová politika Evropské centrální banky, která krotí ambice českých centrálních bankéřů zvyšovat sazby.“ Přesto věříme, že ČNB v průběhu druhé poloviny roku zvedne dvoutýdenní repo sazbu ještě dvakrát a to na úroveň 1,25 % p.a.
  • ČNB svou jestřábí otočku úplně nedotočila
    Dnešní zasedání centrální banky přineslo očekávané a jednomyslné zvýšení sazeb, ale výhled pro příštím rok zaostal za očekáváním. Pro letošní rok ČNB očekává ještě jedno až dvě zvýšení sazeb, zatímco příští rok prognóza ČNB indikuje sazby beze změny. Korunu centrální banka vidí ještě chvíli slabší, nicméně brzy by se podle nové prognózy měla znovu vydat na bezhlavou jízdu směrem dolů. Celkově ČNB vidí v podstatě stejné utahování měnových podmínek jako my. Naše prognóza předpokládá více utahování sazeb (čtyři v ročním horizontu), zatímco ČNB vidí posilující korunu.
  • ČNB svým hrozbám nakonec dostála
    Domácí finanční trhy včera zaznamenaly velmi rušné odpoledne. Česká národní banka zahájila intervence a nakoupila 0,5 mld. EUR okolo...
  • ČNB šokovala extrémním růstem úrokových sazeb
    „Ani astronomické zvyšování úrokových sazeb nedokáže odvrátit zdražování, které nás do konce letošního roku čeká. Dává nám však naději, že se růst cen zbrzdí v příštím roce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • ČNB tasí bazuku
    Bankovní rada České národní banka se dnes postarala na trhu o překvapení, když namísto všeobecně očekávaného zvýšení základní sazby o 50 bazických bodů naložila rovnou 75. Repo sazba se tak dostala na úroveň 1,50 %, lombardní sazba byla zvýšena na 2,50 % a diskontní sazba na 0,50 %.
  • ČNB – tisková konference bankovní rady / nová prognóza, 3. února 2022
    Tisková konference bankovní rady podpořila názor, že se úrokové sazby ČNB již dostaly do blízkosti svého vrcholu.
  • ČNB – tisková konference bankovní rady, 2. listopadu 2023
    Tisková konference bankovní rady potvrdila, že zachování úrokových sazeb na jejich stávajících úrovních nebylo na listopadovém zasedání jednomyslné: pro stabilitu hlasovalo 5 členů bankovní rady, 2 členové chtěli snížení úroků o čtvrt procentního bodu.
  • ČNB – tisková konference bankovní rady, 3. listopadu 2022
    Tiskové konferenci bankovní rady přinesla dvě základní poselství: většina členů bankovní rady chce držet úrokové sazby stabilní po delší dobu, tou druhou zprávou je očekávaný pokles HDP České republiky v roce 2023.
  • ČNB – tisková konference bankovní rady, 31. března 2022
    Tisková konference bankovní rady naznačila, že úroky ČNB mohou ještě dále růst, kroky ale budou opatrné a budou se týkat spíše jen nejbližšího období, tedy druhého čtvrtletí letošního roku.
  • ČNB – tisková konference bankovní rady, 8. února 2024
    ČNB na tiskové konferenci po dnešním zasedání vyslala do trhu vzkaz, že úrokové sazby budou dále klesat a z vyznění nové prognózy lze očekávat, že bankovní rada může i na dalších zasedáních snižovat úroky o půl procentního bodu v jednom kroku, přičemž ve hře může být i výraznější snížení sazeb.
  • ČNB tisková konference po zasedání bankovní rady - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Tisková konference bankovní rady poodhalila, že na dnešním zasedání byla diskutována možnost zvýšení úrokových sazeb o půl procentního bodu s tím, jak nová prognóza z dílny ČNB vnímá vyšší inflační tlaky v české ekonomice a spolu s tím i potřebu ještě výraznější reakce měnové politiky.
  • ČNB – tisková konference po zasedání bankovní rady, 29. března 2023
    Bankovní rada si na tiskové konferenci po dnešním měnově-politickém zasedání udržela ve svých komentářích poměrně jestřábí tón, jenž byl patrný i na předchozích tiskových konferencích.
  • ČNB - TK bankovní rady - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB rozhodla o stabilitě úrokových sazeb na svém dnešním zasedání opět jednomyslně, tedy s poměrem hlasů 7:0. Preferenci stabilních úrokových sazeb na únorovém zasedání vyjádřilo v uplynulých týdnech několik členů bankovní rady včetně guvernéra Rusnoka, prozatímní stabilita úrokových sazeb také koresponduje s vyzněním čerstvě zveřejněné prognózy z dílny centrální banky. Nová prognóza ČNB ovšem i nadále vykresluje první zvýšení úrokových sazeb již v průběhu letošního jara, tedy ve druhém čtvrtletí s tím, že by repo sazba mohla letos vzrůst ze své aktuální hladiny 0,25 % na úroveň 1,00 %.
  • ČNB tlačí sazby rychle nahoru
    Bankovní rada ČNB se pokračuje v rychlém utahování měnové politiky a znovu překvapila. Namísto očekávaného zvýšení repo sazby o 75bps přidala ještě 25bps navíc. Repo sazba se tak na 2,75 % dlouho neohřála a nově činí 3,75 %. Současně byly zvýšeny diskontní a lombardní sazby stejném rozsahu, na 2,75 % a respektive na 4,75 %.
  • ČNB: týden poté
    Ze záznamu z posledního jednání ČNB vyplývá, že pro zvyšování úrokových sazeb hlasoval M. Hampl. Záznam také potvrzuje naši prognózu dvou zvýšení úrokových sazeb ve třetím a čtvrtém čtvrtletí. „Slabší úroveň kurzu po delší dobu by tak umožnila zpřísnit měnové podmínky úrokovým kanálem o něco dříve, než prognóza předpokládá.“ Podle našeho názoru bude koruna slabší, než naznačuje květnová prognóza ČNB a vytvoří tak prostor pro další zvýšení úrokových sazeb.
  • ČNB udělala chybu, když nezvedla sazbu, říkají experti největší německé banky
    Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla ponechat základní úrokovou sazbu na stávající úrovni sedmi procent. Jde o výsledek, jež čekala zhruba polovina expertů oslovených agenturou Bloomberg.
  • ČNB ukončila devizové intervence, kurz koruny ponechán na vůli trhu
    Bankovní rada České národní banky dnes s okamžitou platností ukončila režim devizových intervencí. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI