Čtvrtek 28. březen 2024 12:53
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Zlato se pohybuje pod hranicí 1 880 USD kvůli blížícímu se americkému indexu spotřebitelských cen

13.01.2023 09:56  Autor: InvestCentrum  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týden se ceny zlata pohybovaly kolem osmiměsíčního maxima, zatímco trhy se připravovaly na údaje, které by měly ukázat zmírnění inflace v USA.

Předpokládá se, že údaje o indexu spotřebitelských cen v USA (CPI), které mají být zveřejněny během dne, ukáží, že prosincová inflace oproti minulému měsíci dále, klesla, což si vyžádá méně jestřábí kroky ze strany FEDu po rychlém zvýšení úrokových sazeb do minulého roku.

Takový scénář bude pro ceny kovů celkem pozitivní kvůli tomu, že signalizuje menší krátkodobý tlak na nevýnosová aktiva v důsledku zvýšených úrokových sazeb. Trhy doufají, že zmírnění inflace nakonec přiměje FED k tomu, aby pozastavil aktuální cyklus zvyšování sazeb.

Ceny kovů těžily ze zvýšené poptávky po bezpečném přístavu kvůli strachu z recese a sázky na to, že dolar se dostal na svůj vrchol, přiměly obchodníky začít vyhledávat zlato.

I přes to, že se zlato zotavilo z minim, které dosáhlo v roce 2022, i nadále čelí prostředí, kde jsou úrokové sazby v USA na nejvyšší úrovni od finanční krize v roce 2008.

I když se očekává, že se prosincová inflace zmírnila, je stále hodně nad ročním cílem FEDu. Vyvolalo to varování členů FEDu, že úrokové sazby by mohly být i nadále vyšší, což udržuje trhy s kovy pod tlakem.

Mezi průmyslovými kovy ceny mědi ve čtvrtek klesly, ale nacházely se těsně pod nejsilnější úrovní od poloviny června. V roce 2023 se zvýšil červený kov zatím o skoro 10 % v souvislosti s rostoucím optimismem týkajícího se obnovení ekonomické aktivity v Číně.

Futures kontrakty na měď v ranním asijském obchodování se snížily na 4,1730 USD za libru. Vypadá to, že kov bude v nejbližší době těžit také z omezenějších dodávek kvůli zvýšeným poruchám v Peru, světovém producentovi mědi č. 2, jelikož země čelí politicky motivovanému násilí.

Největší světový dovozce mědi – Čína, tento týden poprvé po 3 letech znovu otevřela své hranice. Krátkodobé hospodářské vyhlídky země jsou ale stále zamlžené v důsledku bezprecedentnímu nárůstu případů onemocnění COVID-19.

Stabilizace ropy po 5 dnech růstu před inflačními údaji v USA

Ropa se po 5 dnech růstu před údaji o inflaci v USA ustálila, jelikož se před svátky nového lunárního roku zvyšuje nákup ropy v Číně.

Americká ropa WTI se obchodovala poblíž 77 USD za barel poté, co v předchozí seanci uzavřela o 3,1 % výše. Investoři pečlivě sledovali čtení indexu spotřebitelských cen, které mělo být zveřejněno ve čtvrtek a mělo napovědět, jakým směrem se bude ubírat zpřísňování měnové politiky v největší světové ekonomice.

James Whistler, výkonný ředitel společnosti Vanir Global Markets Pte v Singapuru, uvedl, že kolem čínské poptávky „roste optimismus“. „Čínští kupci aktivně povzbuzují fyzické trhy.“

Růst ropy, který proběhl nedávno, nabral na síle po rozkolísaném začátku letošního roku ve strachu ze zpomalení globální ekonomiky. Investoři odhlédli od největšího skoku v zásobách ropy v USA od roku 2021, který byl do značné míry předpokládán po chladném období.

Jeff Currie, vedoucí oddělení výzkumu komodit společnosti Goldman Sachs, řekl, že by cena ropy Brent mohla do 3. čtvrtletí dosáhnout 110 USD za barel, jestli se Čína a další asijské ekonomiky po omezeních Covidu úplně otevřou. Pierre Andurand, přední manažer hedgeového fondu, uvedl minulý týden, že ropa může v letošním roce překročit hranici 140 USD.


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zlato se obchoduje na nejvyšších úrovních od roku 2013 - co bude dál?
    Vzhledem k současnému ekonomickému vývoji v USA, poklesu 30letých amerických výnosů na rekordní minima, nejnižší úrovni IHS Markit Flash Comosite PMI od roku 2013, poklesu 10letých amerických výnosů pod 1.50% a přetrvávajícím obavám z korona viru, se zlato obchoduje na nejvyšších úrovních od roku 2013.
  • Zlato se obchoduje na nižší úrovni
    Zlato se obchoduje na nižší úrovni, mírně pod 50denním jednoduchým klouzavým průměrem (SMA). Zlato je ve skutečnosti na sestupné dráze od maxima ze 4. května 2023 na úrovni 2 079, přičemž medvědi se s největší pravděpodobností snaží dosáhnout nového minima, a to pod úroveň 1 893, a pokračovat tak v nedávné medvědí sérii nižších minim a nižších maxim. Ukazatele momenta jsou stále převážně na straně medvědů.
  • Zlato se obchoduje na ročních maximech z důvodu averze k riziku
    Noční obchodovaní od neděle do pondělí přineslo znovu averzi k riziku z důvodu dalšího testu balistické rakety ze Severní Korei. Akcie byly vyprodány a kapitál byl nalit do bezpečných přístavů, jako je japonský jen, švýcarský frank a zlato.
  • Zlato se obchoduje poblíž 1 900 USD
    Zlato se obchodovalo poblíž denních maxim, když USA zveřejnily údaje o trhu s bydlením za leden. Zpráva ukázala, že objem bytové výstavby byl nižší, než se očekávalo, zatímco počet vydaných stavebních povolení odhady překonal.
  • Zlato se obchoduje při dvouměsíčních maximech
    Cena zlata ve středu ráno konsolidovala a zlato se nacházelo 0.1% níž během Londýnské seance kolem 1,292 USD. Cena poskočila až k 1,295 USD v úterý odpoledne, což jsou téměř dvouměsíční maxima pro tento drahý kov.
  • ZLATO SE ODRAZILO A DOLAR OSLABUJE
    Zlato a stříbro, oba kovy se včera výrazně odrazily po prudkém pádu z minulého týdne. Oba vzácné kovy klesly přibližně o téměř 5%. Zlato v současnosti obchoduje na 1387 USD za trojskou unci v Asii, tedy o 25 USD výše než tomu bylo sotva před 24 hodinami. Stříbro obchoduje na 22,70 USD za unci, když se odrazilo od minima na 21 USD a na počátku asijského obchodování dosáhlo 23 USD. Americký dolar oslabily vyhýbavé a nejasné komentáře zástupců Federálního rezervního systému (FED) ohledně pobídek pro nákupy dluhopisů.
  • 🥇 Zlato se po datech vrací nad 2 000 USD
    Zlato se obchoduje zpět nad úrovní 2 000 USD za unci. Neuspokojivé údaje o maloobchodních tržbách za leden ze Spojených států vytvářejí tlak na americký dolar a následně podporují drahé kovy. Mnohem hlubší než očekávaný pokles celkových maloobchodních tržeb i neočekávaný pokles jádrových a základních maloobchodních tržeb naznačuje oslabení amerického spotřebitele. Tato slabost, pokud ji potvrdí další zveřejněné údaje, může být argumentem pro to, aby Fed začal rychleji snižovat sazby. Navíc údaje o průmyslu a výrobě za leden také vykázaly nečekaný pokles.
  • Zlato se po dlouhé době dostalo na úroveň 2 000
    Zlato se po odrazu od říjnového minima nachází ve strmém vzestupném trendu, kdy vyskočilo zpět nad klíčové technické oblasti, jako je 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA), a dosáhlo nového pětiměsíčního maxima 2 009. Zlato však zaznamenalo menší korekci v důsledku dosažení překoupených úrovní a dosažení psychologické hranice 2 000. Pokud by zájem o nákupy přetrvával, mohl by nejdříve se vrátit k úrovni 2 009. Po zdolání této barikády by býci mohli zamířit na vrchol pásma 2 022.
  • Zlato se pohybuje kolem 8měsíčního maxima, ropa klesá
    Na začátku týdne se ceny zlata ustálily kolem nedávných maxim kvůli investorům, kteří uzavřeli zisky a zachovali určitou opatrnost před řadou důležitých ekonomických údajů a zasedání centrálních bank z celého světa.
  • Zlato se pohybuje poblíž hlavní podpory
    Zlato dnes testovalo double-low formaci kolem 1 620 USD za unci s výstřihem kolem 1 725 USD za unci. Proto je vidět, že rozsah potenciálního vzestupného pohybu je poměrně velký. Po cestě však máme důležitou rezistenci kolem 1 690 USD za unci. Kromě toho si lze všimnout, že cena se od března pohybuje v silném sestupném trendu, podporovaném 50 a 100 SMA. Pouze rozhodující proražení nad 100 SMA by naznačovalo potenciální obrat trendu.
  • Zlato se pohybuje při 1,350 USD, čeká na impuls k pohybu
    Drahý kov se obchodoval mírně níž v pondělí ráno a pohyboval se kolem úrovně 1,250 USD během Londýnské seance, přičemž volatilita by měla být pouze mírná dnes kvůli absenci důležitých makrodat.
  • Zlato se pohybuje v blízkosti hlavní podpory
    Ceny zlata ve čtvrtek dále klesly a přiblížily se nejnižší úrovni od března 2020 poté, co jestřábí Fed poslal dolar nahoru. Během dnešní seance zlato testovalo zónu podpory kolem 1615 dolarů za unci, která je poznamenána předchozími cenovými reakcemi. Kupcům se tuto úroveň podařilo ubránit, nicméně je třeba mít na paměti, že hlavní trend zůstává klesající a při rozhodném prolomení nad rezistenci na úrovni 1685 USD, která se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem a horní hranicí klesajícího kanálu, by předznamenala změnu sentimentu. Do té doby se jeví jako pravděpodobnější další pohyb směrem dolů. Pokud se prodejcům podaří prolomit pod úroveň 1615 dolarů, mohl by se impuls směrem dolů prohloubit k 1580 dolarům, kde se nachází 78,6% retracement.
  • Zlato se pokouší vynořit nad hladinu
    Zlato klesá roste 1,4% d/d na 1295 a po propadech v posledních dnech na minimum od září 2010 tlačí na hlavní podpor...
  • Zlato se po prohlášení Fedu propadlo až na třítýdenní minima
    Situace na Ukrajině už není pro trhy tak zásadní – alespoň po víkendovém referendu na Krymu a středečním relativ...
  • Zlato se po propadech přiblížilo dlouhodobé podpoře
    Zlato roste 0,1% d/d na 1201 po trvalejších drtivých propadech v posledních měsíců i včerejšího dne. Další část akc...
  • Zlato se po propadu rychle vzpamatovává
    Během dnešní seance jsme byli svědky poklesu ceny zlata. Nicméně během projevu guvernéra Fedu Powella v Kongresu začal kov růst. Obchodníci našli support na ceně $1 785 a následně zlato přidalo téměř $20. Na H4 intervalu grafu je patrné, že hlavní zóna rezistence se nachází na úrovni $1 813. Je definována předchozími cenovými reakcemi a úrovní 100 EMA. Pokud dojde k jejímu průrazu, tak může růstový trend akcelerovat. Pokud naopak ukážou medvědi větší sílu, tak již zmíněný support na $1 785 se může ocitnout pod tlakem.
  • Zlato se po šesti letech dostalo přes 1 400 dolarů za unci
    Cena zlata stoupá díky příznivým vyhlídkám na snížení úrokových sazeb v USA. Světová rada pro zlato uvedla, že za první 3 měsíce roku 2019 jde o nejsilnější nárůst poptávky trhů se zlatem od roku 2011.
  • Zlato se propadá na 1425, USD odmítl pokles. Výprodej začal.
    Americká měna využívá situace a na I.USDX indexu reaguje na vzniklou bull divergenci a opakovaný pokles ke hladině 82,...
  • Zlato se propadá na 1425, USD odmítl pokles. Výprodej začal.
    Americká měna využívá situace a na I.USDX indexu reaguje na vzniklou bull divergenci a opakovaný pokles ke hladině 82,...
  • 🟡Zlato se propadá o téměř 1,5 %
    Začátek posledního březnového týdne vypadá hodně srovnatelně s koncem toho předchozího, kdy se náklady na pojištění dluhu Deutsche Bank proti riziku nesplacení v pátek vyšplhaly na nejvyšší hodnotu v historii, dnes se však nálada zlepšila, a to především díky finálnímu prodeji Silicon Valley Bank, který může pravděpodobně ukončit téma nestability bankovního sektoru. FDIC se navíc bude nadále podílet na převzetí SVB společností First Citizens.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points