Čtvrtek 28. březen 2024 17:53
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Co sledovat příští týden? (06.01.2023)

06.01.2023 18:30  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

První týden nového roku byl na trzích velmi zajímavý. Zápis z FOMC a údaje z amerického trhu práce vyvolaly na trzích velkou volatilitu. Příští týden vypadá také zajímavě, protože investorům nabídne údaje o americkém indexu spotřebitelských cen za prosinec, zprávu o německém HDP za rok 2022 a výsledky bank na Wall Street za 4. čtvrtletí 2022. Nezapomeňte příští týden sledovat GOLD, US500 a DE30!

GOLD

Zápis z jednání FOMC a nedávné komentáře členů Fedu posílily jestřábí sázky na trzích. Očekává se, že úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou v letošním roce na zvýšené úrovni v kombinaci se snižováním rozvahy. Nadcházející čtení indexu spotřebitelských cen v USA za prosinec (čtvrtek 12. ledna ve 14:30) by mohlo tato očekávání dále upevnit. Mediánový konsenzus ukazuje na zpomalení růstu celkových cen ze 7,1 % meziročně na 6,9 %! Vyšší než očekávaný údaj by mohl zvýšit šance na další zvýšení sazeb Fedu a následně vyvinout tlak na ceny zlata.

Index US500

Příští týden začnou na Wall Street příjmy za 4. čtvrtletí roku 2022. Jako obvykle budou jako první reportovat výsledky hlavní americké finanční instituce. Zisky Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, BlackRock a JPMorgan budou zveřejněny v pátek 13. září, před otevřením americké seance. Výsledky bank by mohly být optimistické, protože výnosy v USA v posledních měsících rostly v souvislosti se zrychlující se inflací a rostoucím očekáváním zpřísnění ze strany Fedu. Solidní výsledky by mohly pomoci udat tón nadcházející výsledkové sezóně a poskytnout podporu indexu S&P 500.

Index DE30

Výsledková sezóna v Evropě začne později než na Wall Street. Investoři z Evropy však tento týden dostanou jeden údaj, který může mít na DE30 velký vliv. Německý spolkový statistický úřad zveřejní v pátek 13. září v 10:00 údaje o růstu HDP v roce 2022. Trh pro rok 2022 očekává růst o 1,6 % po 2,6% expanzi HDP v roce 2021. Nižší než očekávaný údaj by mohl zesílit tlaky na německý index.

Tento materiál je marketingovou komunikací ve smyslu čl. 24 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/65/EU ze dne 15. května 2014 o trzích finančních nástrojů, kterou se mění směrnice 2002/92/ES a směrnice 2011/61/EU (MiFID II). Marketingová komunikace není investiční doporučení ani informace doporučující či navrhující investiční strategii ve smyslu nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014 ze dne 16. dubna 2014 o zneužívání trhu (nařízení o zneužívání trhu) a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/6/ES a směrnic Komise 2003/124/ES, 2003/125/ES a 2004/72/ES a nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/958 ze dne 9. března 2016, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 596/2014, pokud jde o regulační technické normy pro technická ujednání pro objektivní předkládání investičních doporučení nebo jiných informací doporučujících nebo navrhujících investiční strategie a pro zveřejnění konkrétních zájmů nebo náznaků střetu zájmů nebo jakékoli jiné rady, a to i v oblasti investičního poradenství, ve smyslu zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Marketingová komunikace je připravena s nejvyšší pečlivostí, objektivitou, prezentuje fakta známé autorovi k datu přípravy a neobsahuje žádné hodnotící prvky. Marketingová komunikace je připravena bez zohlednění potřeb klienta, jeho individuální finanční situace a nijak nepředstavuje investiční strategii. Marketingová komunikace nepředstavuje nabídku k prodeji, nabídku, předplatné, výzvu na nákup, reklamu nebo propagaci jakýchkoliv finančních nástrojů. Společnost XTB S.A. organizační složka nenese odpovědnost za jakékoli jednání nebo opomenutí klienta, zejména za získání nebo zcizení finančních nástrojů, na základě informací obsažených v této marketingové komunikaci. V případě, že marketingová komunikace obsahuje jakékoli informace o jakýchkoli výsledcích týkajících se finančních nástrojů v nich uvedených, nepředstavují žádnou záruku ani předpověď ohledně budoucích výsledků. Minulá výkonnost nemusí nutně vypovídat o budoucích výsledcích a každá osoba jednající na základě těchto informací tak činí zcela na vlastní riziko.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Co si vlastně portugalští politici myslí?
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankPo nočním vzestupu asijských akcií otevřou o něco výše i e...
  • Co si vybrat: zlato nebo dluhopisy?
    Sentiment na trhu se zlatem se zlepšil. Kvůli rostoucí geopolitické nejistotě se poptávka po bezpečných aktivech dále zvýšila a ceny drahého kovu se vrátily na 2000 dolarů za unci.
  • Co sledovat příští týden? (01.07.2022)
    Světové trhy jsou pod tlakem kvůli obavám z recese. Indexy pokračují v poklesech, přičemž jakékoliv změny trendu jsou spíše krátkodobé. Příští týden bude k dispozici další balíček ekonomických dat, včetně FOMC minutes a NFP reportu. Pomohou tyto zprávy uklidnit investory nebo přilijí olej do ohně? Určitě se vyplatí sledovat US500, EUR/USD a AUD/CAD.
  • Co sledovat příští týden? (01.12.2023)
    Listopad byl pro akcie jedním z nejlepších měsíců v tomto roce. Přišel letos Santa Claus předčasně, nebo nás sezónní rally na konci roku teprve čeká? To se dozvíme již brzy! Mezitím se obchodníci v nadcházejících dnech zaměří na údaje o zaměstnanosti v USA, údaje z německého průmyslu a také na rozhodnutí o sazbách RBA a BoC. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte USD/JPY, DE30 a AUD/CAD.
  • Co sledovat příští týden? (02.09.2022)
    Srpnová NFP data máme již za sebou a nyní se trhy připravují na důležitá rozhodnutí centrálních bank, která budou zveřejněna přiští týden. Investoři získají údaje o zvyšování sazeb z Eurozóny (ECB), Kanady (BoC) a Austrálie (RBA). Vyplatí se tedy sledovat EURAUD, USDCAD a CHNComp.
  • Co sledovat příští týden? (02.12.2022)
    V příštím týdnu nebudou zveřejňovány ekonomické zprávy nejvyšší úrovně, jako je zpráva o NFP, ale budou zveřejněny některé pozoruhodné údaje z průzkumů, včetně ISM služeb a spotřebitelské nálady v Michiganu. Kromě toho bude velká pozornost upřena na ropu, protože v pondělí vstoupí v platnost západní sankce na ruskou námořní ropu. V neposlední řadě se očekává, že RBA poprvé od roku 2013 zvýší sazby na 3,0 % nebo výše. Nezapomeňte příští týden sledovat US500, OIL a AUD/USD!
  • Co sledovat příští týden? (03.02.2023)
    Velké technologické společnosti tento týden svými výsledky většinou zklamaly, což vyvolalo určitý tlak na akciové indexy. Nicméně výsledková sezóna je stále v plném proudu a příští týden budou trhy ovlivněny dalšími zprávami. Kromě nich se obchodníci zaměří také na rozhodnutí RBA o úrokových sazbách a Bidenův projev o stavu Unie. Obchodníci s ropou budou hodnotit situaci, protože v platnost vstupuje zákaz EU na ruské ropné produkty. Nezapomeňte příští týden sledovat AUD/USD, OIL a US500!
  • Co sledovat příští týden? (03.03.2023)
    Trhy se připravují na rušný a zajímavý týden, během kterého se odehraje mnoho událostí nejvyšší úrovně. Předseda Fedu Powell zamíří do Kongresu na dvoudenní pololetní výpovědi, zatímco Bank of Canada a Bank of Japan oznámí rozhodnutí o sazbách. V neposlední řadě budou v pátek zveřejněny údaje o zaměstnanosti za únor ze Spojených států a Kanady. Nezapomeňte příští týden sledovat US500, CAD/JPY a USD/CAD!
  • Co sledovat příští týden? (04.11.2022)
    Zasedání Fedu i americká zpráva NFP za říjen jsou již za námi, ale to neznamená, že příští týden bude jakkoli nudný. Obchodníkům bude nabídnuto čtení amerického indexu spotřebitelských cen za říjen. Kromě toho se v úterý uskuteční americké volby v polovině volebního období. Nezapomeňte příští týden sledovat US500, GOLD a GBPUSD!
  • Co sledovat příští týden? (05.08.2022)
    Po zveřejnění amerického NFP reportu se trhy zaměří na americká červencová CPI data. Informace o stavu trhu práce a inflace mohou určovat směr v monetární politice Fedu. Kromě CPI budou obchodníci zaměřeni i na data o ropě a obilí. Příští týden tedy sledujte USDJPY, Ropu a Pšenici.
  • Co sledovat příští týden? (07.10.2022)
    Zpráva NFP za září a zasedání OPEC+ jsou za námi a trhy nyní zaměří svou pozornost na začátek sezóny zveřejňování výsledků Q4 2022 pro společnosti z Wall Street, které budou poskytovat informace o zdraví soukromého sektoru. Kromě toho stojí za pozornost zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC. Vzhledem k nedávné volatilitě libry se také vyplatí zaměřit se na nejnovější údaje z Velké Británie a údaje o CPI z USA. Zvláště relevantními instrumenty v nadcházejícím týdnu budou tedy US500, GOLD a GBPUSD.
  • Co sledovat příští týden? (08.07.2022)
    Pozornost, kterou si tento týden získal NFP report, bude upřená na středeční americká CPI data za červen. Obchodníci USD a zlata budou hledat náznaky změny politiky Fedu. Příští týden budou nabídnuty i informace o sazbách od Bank of Canada a Reserve Bank of New Zealand, které mohou svým rozhodnutím způsobit volatilitu na trhu. Příští týden tedy neváhejte sledovat Zlato, AUD/NZD a USD/CAD.
  • Co sledovat příští týden? (09.09.2022)
    Další jestřábí komentáře Fedu a ECB nezpůsobily výprodej akciových indexů, nicméně americký dolar se stáhl z 20letého maxima. Nyní trhy obrací svou pozornost k dalšímu zásadnímu americkému datu – zprávě CPI za srpen, která může ovlivnit pohled Fedu na budoucí zvyšování sazeb. Také zpráva o maloobchodních tržbách a další makroekonomická data z USA spolu se zprávou z australského pracovního trhu by měly poskytnout další volatilitu na trzích. Pokud jde o asijské trhy, investoři se zaměří na setkání Xi Jinpinga a Vladimira Putina, ale také na údaje o čínské průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách. V následujícím týdnu určitě sledujte US500, CHNComp a AUDUSD!
  • Co sledovat příští týden? (09.12.2022)
    I když se blíží vánoční útlum, ještě nenastal a určitě nenastane ani příští týden. Investoři se připravují na závěrečné rozhodnutí o sazbách v roce 2022 od 3 hlavních centrálních bank - Fedu, ECB a BoE - přičemž všechna tři jsou naplánována na příští týden. Kromě toho budou potenciální spouštěče volatility představovat také údaje o inflaci v USA a bleskové PMI z Evropy. Nezapomeňte příští týden sledovat US100, EURGBP a DE30!
  • Co sledovat příští týden? (11.11.2022)
    Americké volby v polovině volebního období jsou za námi a pozornost trhu se přesouvá zpět k makroekonomickým údajům. Příští týden budou obchodníkům nabídnuty špičkové údaje ze Spojeného království, Číny, Spojených států a Kanady a všechny tyto údaje mají potenciál vyvolat na trzích skokové zvýšení volatility. Nezapomeňte příští týden sledovat USD/CAD, EUR/GBP a CHNComp!
  • Co sledovat přiští týden? (12.08.2022)
    Údaje o americké inflaci jsou již za námi a trh upře svou pozornost opět na centrální banky. V příštím týdnu nás čekají FOMC minutes a očekáváné zvýšení úrokových sazeb o 50 bp na Novém Zélandu. Mimo jiné budou zveřejněna i data o tržbách amerického maloobchodu a údaje o inflaci z Kanady. Doporučujeme tedy sledovat vývoj zlata, AUD/NZD a USD/CAD.
  • Co sledovat příští týden? (13.01.2023)
    Tento týden začaly na Wall Street zprávy o výsledcích hospodaření a po víkendu se investoři dočkají dalších zpráv od amerických finančních společností a také některých zpráv z oblasti technologií. Kromě toho se Bank of Japan chystá oznámit svou další měnovou politiku, přičemž pozornost bude zaměřena na její případnou revizi. V neposlední řadě budou údaje ze Spojeného království, Německa a USA udržovat GBP, EUR a USD v pohybu. Nezapomeňte příští týden sledovat US500, GBP/JPY a EUR/USD !
  • Co sledovat příští týden? (14.04.2023)
    Výsledková sezóna na Wall Street za 1. čtvrtletí 2023 byla tento týden zahájena velkými americkými bankami. Od příštího týdne bude tok reportů pestřejší, neboť je naplánováno reportování některých technologických společností zvučných jmen, včetně společnosti Tesla. Kromě výsledků hospodaření se investoři zaměří také na bleskové indexy PMI z Evropy a údaje o HDP za 1. čtvrtletí z Číny. V nadcházejícím týdnu určitě sledujte DE30, AUD/JPY a US100!
  • Co sledovat příští týden? (14.07.2023)
    Tento týden zahájily největší banky v USA výsledkovou sezónu na Wall Street. Očekávání byla již tak vysoká, přesto je megabanky jako JPMorgan a Wells Fargo dokázaly překonat. Pokud budou výsledky i v dalších sektorech pozitivní, mohlo by to v příštích týdnech podpořit růst trhů. Proto se vyplatí pozorně sledovat reakce trhu na další finanční zprávy. Kromě indexu S&P 500 (US500) se vyplatí sledovat také USDJPY a trhy s kryptoměnami.
  • Co sledovat příští týden? (14.10.2022)
    Tento týden vyšší než očekávaný údaj o indexu spotřebitelských cen v USA, který přišel v patách robustní zprávy o zaměstnanosti, snížil jakékoli naděje na změnu monetární politiky a přidal k očekáváním dalšího obrovského zvýšení úrokových sazeb na listopadovém zasedání Fedu. Příští týden se investoři zaměří na zprávy velkých amerických technologických společností jako Tesla nebo Intel. GBPUSD může dostat šanci na pohyb ve středu, kdy budou zveřejněny nové údaje o britské inflaci. V neposlední řadě mohou čínské indexy zaznamenat vyšší volatilitu v úterý, kdy bude zveřejněno několik klíčových makroekonomických údajů. Příští týden určitě sledujte US100, GBPUSD a CHNComp.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank