Čtvrtek 28. březen 2024 22:26
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani

Hongkongské bouře jsou klíčovou bezprostřední hrozbou světové ekonomice, Trumpa staví před nepříjemné dilema

20.11.2019 17:20  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Sokem v celní válce nejsou americkému prezidentu Donaldu Trumpovi jen jeho čínský protějšek Si Ťin-pching a jeho soudruzi. Svým způsobem mu sokem jsou i mnozí vrcholní politici v USA, včetně republikánů. To samé platí pro Si Ťin-pchinga. Sokem mu není jen Trump a jeho administrativa, ale také mnozí přední spolustraníci.

Nejnověji to vše ilustruje stále napjatější situace kolem hongkongských pouličních bouří, jejíž nynější vývoj stahuje dolů akciové trhy po celém světě a představuje klíčovou bezprostřední hrozbu pro celosvětovou ekonomiku.

Americký Senát, který ovládají republikáni, včera schválil legislativu, která podporuje hongkongské protestující. Američtí senátoři tím vysílají signál, který se Pekingu pochopitelně vůbec líbit nemůže. Trhy se obávají, že postoj amerického Senátu nakonec může způsobit krach jednání o dílčí dohodě v celní válce. Ten by pravděpodobně vedl k citelnějšímu propadu burz a předznamenal další dlouhé měsíce s celní válkou, která zásadním způsobem přispívá k současné ztrátě růstové dynamiky globální ekonomiky.

Zmíněná legislativa, kterou americký Senát schválil, určuje, že americké ministerstvo zahraničí by každoročně muselo vyhodnocovat, zda Hong Kong zůstává na Pekingu dostatečně nezávislý na to, aby si nadále uchránil svůj zvláštní status, kterým v obchodním vztahu s USA disponuje. Díky tomuto statutu nyní platí například to, že Spojené státy sice vedou celní válkou s Čínou, ale nikoli s Hong Kongem, ač ten je její součástí. Trump sice může danou legislativu vetovat, ovšem Kongres následně může prezidentovo veto přehlasovat, takže Trump by ve výsledku jen ztratil tvář – jakožto politik, jenž Číně přes razantní rétoriku ustupuje více než jiní američtí politici.

Peking na krok amerických senátorů hbitě reagoval. „Neříkejte, že jste nebyli varováni,“ uvedlo dnes čínské ministerstvo zahraničí v Hong Kongu. Čínští diplomaté s takovouto frází neplýtvají, používají ji zřídka. Například před zahájením války s Indií roku 1962.

Čínský prezident Si si však je dobře vědom, že zatínání svalů trhy znervózňuje. A že spíše, než aby Američany vylekalo, může proto ještě více vykolejit čínskou ekonomiku. Dlouhodobě zřejmě ze sebevědomého postoje vůči Washingtonu slevovat nechce, protože obě velmoci válčí nejen o cla, ale v důsledku hlavně o technologickou, a nakonec tedy i vojenskou dominanci. Krátkodobě si však Si může dost dobře přát, aby se napětí mezi jeho zemí a USA alespoň načas zmírnilo. To proto, aby se čínská ekonomika, která letos roste nejpomaleji za celá desetiletí, mohla konsolidovat a stabilizovat. Stabilita je pro Číňany obecně metou nejvyšší.

Podobné dilema řeší také Trumpova administrativa. Trumpovu samotnému by jako jeho čínskému protějšku vyhovovalo, aby celní válčení alespoň načas zmírnilo, alespoň do voleb. Stupňováním celní války houstne nervozita trhů a roste riziko, že dramaticky propadnou. Máloco ohrožuje Trumpovy šance na znovuzvolení v prezidentských volbách příští rok v listopadu jako právě citelnější pád trhů. Mnozí Trumpovi voliči mají podstatnou část svého bohatství v akciích a pokud trhy budou padat, zchudnou. To Trumpovi jistě k dobru nepřičtou.

Zároveň se stupňováním celní války a celkového napětí ve vztahu k Číně Trump připravuje o možnost, že Peking začne ještě dostatečně dlouho před volbami odkupovat zlomový objem americké zemědělské produkce, například sóji. Tyto odkupy by nepochybně zvýšily Trumpovu šanci na znovuzvolení, protože volby v příštím roce může rozhodnout právě to, jak širokou přízeň amerických farmářů Trump dokáže získat. Když bude boby odkupovat Číňan opravdu ve velkém, živobytí amerických farmářů se rapidně zlepší a dají tím spíše svůj hlas (opět) Trumpovi.

Jak v USA, tak v Číně nyní současně působí dvojí, protichůdná dynamika: krátkodobá a dlouhodobá. Krátkodobou dynamiku představují ekonomické zájmy znesvářených velmocí, které obě celním válčením ztrácí, pročež se chtějí dohodnout. Představují ji ostatně právě i zájmy Trumpův i Si Ťin-pchingův. První chce být znovuzvolen, druhý si nepřeje svoji zemi destabilizovat, protože pokud něco, tak právě důsledky destabilizace Číny snad ponejvíce ohrožují jeho doživotní setrvání v úřadu. Dlouhodobou dynamiku představuje zájem o zmíněnou technologickou, a nakonec i vojenskou dominanci na světem. Zosobňují ji vlastně ani ne tak prezidenti samotní, jako spíše „jestřábi“ kolem nich nebo obecně ve vrcholných politických funkcích. V USA jsou teď takovými „jestřábi“ třeba zmínění senátoři, kteří se ve střetu pekingských vládních paláců s hongkongskou ulicí staví na stranu ulice.

Který z obou dynamických sil převáží, je zatím ve hvězdách. Říci lze jen to, že Čína celní válkou ekonomicky ztrácí více než Spojené státy, v její prospěch ale hraje čas, resp. možnost, že již za rok touto dobou bude mít Amerika jiného zvoleného prezidenta, než je Trump.

Lukáš Kovanda
Hlavní ekonom CZECH FUND

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Home office využívají v EU spíše ženy a starší lidé, Češi jsou podprůměrní. Kvůli koronaviru se to změní, boom ale nenastane všude, jelikož při lidi je důležitá i „chemie“ a náhoda
    Jedním z důsledků koronavirové krize bude rozšíření fenoménu „práce z domova“, tedy na bázi „home office“. Před úderem koronaviru, v loňském roce, vykazovalo Česko v rámci EU podprůměrný podíl zaměstnaných osob pracujících obvykle právě z domova. Podíl odpovídal jen 4,6 procenta osob. Vyplývá to z dubnových údajů Eurostatu.
  • Home office využívají v EU spíše ženy a starší lidé, Češi jsou podprůměrní. Po koronavirové krizi zřejmě nastane boom
    Jedním z důsledků koronavirové krize pravděpodobně bude rozšíření fenoménu „práce z domova“, tedy na bázi „home office“. Před úderem koronaviru, v loňském roce, vykazovalo Česko v rámci EU podprůměrný podíl zaměstnaných osob pracujících obvykle právě z domova. Podíl odpovídal jen 4,6 procenta osob. Vyplývá to z údajů, které nově zveřejnil Eurostat (zde).
  • Honduras chce z BTC učinit zákonné platidlo
    Honduras se může stát dalším státem, která z bitcoinu učiní zákonné platidlo. Max Keizer, investor do bitcoinu, ve svém příspěvku na Twitteru z minulého pátku šířil zvěsti o tom, že se tak již stalo
  • Hongkong a pochybnosti o dohodě. Týden začal v Asii negativně, Evropa navazuje
    Úvod nového týdne zkalily na asijských trzích zprávy z Hongkongu. Další masivní protesty a ostrá střelba policie do demonstrantů neukazují na poklidné řešení. Je zde dokonce nebezpečí, že téma zkomplikuje obchodní vyjednávání Číny s USA.
  • Hongkong a Singapur bojují o titul hlavního krypto centra v Asii
    Hongkong a Singapur jsou významnými mezinárodními centry kryptoměn. Finanční úřady obou měst se však rozcházejí v přístupu k investování do kryptoměn, zatímco si Japonsko razí svou vlastní regulační cestu.
  • Hongkong by měl zvýšit výdaje na podporu hospodářského růstu
    Mezinárodní měnový fond naléhal na hongkongskou vládu, aby zvýšila výdaje na podporu hospodářství v zemi. Větší fiskální podpora by pomohla posílit růst při zachování dlouhodobé udržitelnosti.
  • Hong Kong je bojištěm války Spojených států a Číny. Bojuje o své jedinečné ekonomické postavení
    Hong Kong má z ekonomického hlediska jedinečné postavení. Je to most i brána zároveň. Brána pro firmy z kontinentální Číny, které touží po mezinárodním kapitálu. Zároveň brána pro zahraniční firmy, které by rády obchodovaly právě s pevninskou Čínou. Hong Kong tedy vlastně přemosťuje propast, která mezi světem a pevninskou Čínou, ekonomicky v mnoha ohledech stále poměrně uzavřenou, vždy zela. A která je od propuknutí obchodní války s USA nyní ještě propastnější. Podle mnohých nejde „jen“ o válku obchodní, ale dokonce o technologickou studenou válku.
  • Hongkong láká globální společnosti, aby vstoupily na jeho burzu
    Burza ve městě věří, že nová iniciativa umožňující pevninským čínským investorům obchodování s akciemi mezinárodních společností, bude pro některé z největších světových podniků přesvědčivý argument pro získání finančních prostředků v tomto asijském finančním centru.
  • Hong Kong míří do recese, předzvěst světové? Dle Japonců opakujeme jejich chyby?
    Ekonomika Hong Kongu je klíčovým centrem globálního obchodu a pro mnohé zejména asijské ekonomy a analytiky barometrem globálního hospodářského vývoje. Ve druhém čtvrtletí udělal krok do recese mezikvartálním poklesem HDP o 0,5 procenta. Kevin Lai z Daiwa Markets této realitě zacílil nejblíže a svět by se dle jeho předpovědi měl připravit období prudkého zpomalení a vývoje ekonomiky blízko stagnace nejméně do konce roku 2012. Předtím, že ve snaze zachránit situaci opakujeme japonské chyby roku 1997, varuje Richard Koo, který pracoval mimo jiné jako ekonom Fedu v letech 1981-1984.
  • Hong Kong podporuje kryptoměny, americký regulátor pokračuje v represích
    Zatímco se ostatní regulační orgány, jako například Komise pro cenné papíry Spojených států (SEC) ke kryptoměnám otočily zády, Hongkong si pevně stojí za svým odhodláním stát se novým kryptocentrem.
  • Hongkongskou ekonomiku může povzbudit čínský gigant Alibaba
    „Společnost Alibaba Group pravděpodobně investuje peníze z prodeje akcií na hongkongské burze do rozvoje čínského trhu. Hlavní strategií společnosti je rozšířit elektronický prodej mimo velká čínská města do méně rozvinutých oblastí. Tím by mohlo být osloveno mnoho desítek milionů nových zákazníků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Hong-kongský dolár a jeho špecifiká
    Predstavte si krajinu, v ktorej sú úspory väčšie ako bankové úvery. Alebo krajinu, v ktorej vláda sporí tak veľa, že musí prebytok rozdávať svojim rezidentom. Hovoríme o Hong-kongu.
  • Hongkongský Hang Seng ztratil za tři dny 11 % a výprodej v Číně už straší i Japonsko
    A zase ta Asie. Výprodej na asijských trzích nebere konce a panika z Číny se pomalu začíná přesouvat do Hong Kongu a J...
  • Hong Kong: Trump mlčí, jde tedy do tuhého
    Exministr zahraničí USA Henry Kissinger to minulý týden na konferenci v Pekingu vyjádřil příměrem. V nové studené válce sice svět ještě není, ale pokud je studená válka jakýmsi temným horským masívem, nacházíme se v předhůří. Temnému masívu opravdu radno se vyhnout; konflikt mezi USA a Čínou by totiž podle šestadevadesátiletého státníka mohl být nakonec horší než první světová válka.
  • Honohan (ECB)
    "Nemám optimistický výhľad na ekonomiku eurozóny na rozdiel od niektorých mojich kolegov.&...
  • Honohan (ECB, Írsko)
    " úroková sadzba pre Írsko z úveru by mohla byť na úrovni 5% p.a."... ...
  • Honohan (ECB, Írsko)
    " Očakávame veľkú finančnú podporu od EU a MMF pre írsku ekonomiku"... komentár: guv...
  • Honohan (guvernér írskej centrálnej banky)
    Aktuálne vidím veľké riziko pre pre írske banky na trhu. Bude trvať roky, kým sa ich bilancie...
  • Horiace Atény podporujú euro
    Včerajšia sumarizáciaPočas včerajšej obchodnej seansy...
  • Horké hlavy chladnou a co dnes ECB?
    Zdá se, že čínská i americká administrativa začínají pozvolna skládat zbraně. Alespoň ze včerejších prohlášení vyplývá, že Američané odloží další zvyšování cel o dva týdny, naproti tomu Čína oznámila okruh zboží, které bude vyňato z placení cel, na něž byly uvaleny tarify v minulém roce. Zatím se jedná spíše o symbolické kroky než o skutečné uvolnění restrikcí v mezinárodním obchodě, ale i tak se pozitivně promítají do obchodování na akciových trzích. Americké indexy včera zakončily se slušnými zisky. Index S&P 500 přidal nejméně, a to 0,7 %, průmyslový Dow Jones si polepšil o 0,9 % a technologický Nasdaq se vyhoupl o 1,1 % výše. V rámci nejširšího indexu se dařilo s výjimkou realitního sektoru všem odvětvím v čele s farmaciemi a informačními technologiemi.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova