Úterý 19. březen 2024 07:14
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Wall Street přerušuje sérii ztrát mírnými zisky

21.12.2022 20:57  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Wall Street v úterý ukončila čtyřdenní výprodej a indexy Nasdaq, S&P 500 a Dow Jones zaznamenaly mírné zisky ve výši 0,01 %, 0,10 % a 0,28 %. Mezitím výnosy amerických státních dluhopisů nadále rostly, přičemž výnosy desetiletých dluhopisů dosáhly nejvyšší úrovně v tomto měsíci.

Jedním z hlavních témat letošního roku byly bezpochyby ceny energií. V březnu se ceny ropy vyšplhaly na nejvyšší úroveň od roku 2008 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. To následně prohloubilo inflaci, která se již vymykala kontrole v důsledku narušení dodavatelského řetězce způsobeného pandemií Covid-19.

Od června však ceny ropy klesají. Ropa Brent se propadla o 37,5 % a WTI o 38,4 % oproti svým březnovým maximům. Oba benchmarky tak téměř zcela vymazaly své letošní zisky.

Včerejší seanci uzavřela ropa Brent s meziročním ziskem 2,8 %, zatímco meziroční zisk ropy WTI činil 1,4 %. Ceny ropy se tak nacházejí nedaleko místa, kde začínaly letošní rok, ale s opravdu velmi odlišným výhledem.

Téměř před rokem jsme psali, že ropa Brent míří do roku 2022 a zdá se, že má namířeno k 80 dolarům za barel. O rok později se však zdá, že se dynamika posunula opačným směrem.

Na ceny ropy působí především vyhlídky na celosvětovou recesi. Zjednodušeně řečeno, když ekonomika klesá, poptávka po ropě se snižuje, což přirozeně tlačí cenu dolů.

Navíc prudký nárůst případů Covid-19 v Číně, která je největším světovým dovozcem ropy, také vyvolal obavy ohledně výhledu poptávky. Nicméně podporou cen byl včera větší než očekávaný pokles zásob ropy v USA, což naznačuje, že poptávka po ropě zůstává silná.

Vzhledem k ekonomickému výhledu by nebylo překvapením, kdyby se ceny ropy při vstupu do nového roku nadále potýkaly s problémy. Kromě sledování situace v Číně budou chtít obchodníci s ropou sledovat další plánované únorové zasedání OPEC+, na kterém se pravděpodobně bude jednat o produkčních cílech.

Zdroj: TradingView - Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků..

Navzdory včerejšímu růstu na Wall Street se Tesla, součást indexu S&P 500, propadla o více než 8 %, protože investoři se obávají, že se generální ředitel Elon Musk nakonec příliš rozrostl.

Kromě společnosti Tesla je Musk také generálním ředitelem společností Twitter a SpaceX, zakladatelem společnosti The Boring Company - startupu zaměřeného na výstavbu tunelů - a spoluzakladatelem společnosti Nueralink, startupu zaměřeného na neurotechnologie.

Právě poslední z těchto pozic, Twitter, zřejmě obrátila trhy proti výrobci elektromobilů. Nejnovější výprodej přichází poté, co řada makléřských společností tento týden snížila cílové ceny akcií Tesly, přičemž si všímají zejména Muskova rozptýlení na Twitteru.

Cena akcií Tesly se v roce 2022 propadla o více než 60 %, čímž masivně zaostala za širším akciovým trhem, a od Muskova dokončení akvizice Twitteru a korunovace na generálního ředitele na konci října klesla o téměř 40 %.

Nicméně - necelé dva měsíce po převzetí otěží a s hrstkou kontroverzních rozhodnutí na kontě - Musk o víkendu uspořádal na Twitteru anketu, v níž se svých příznivců ptal, zda by měl odstoupit z funkce generálního ředitele Twitteru.

Více než 57 % ze 17,5 milionu hlasujících odpovědělo kladně, přičemž Musk včera následně potvrdil, že se výsledkem bude řídit a odstoupí, jakmile najde vhodnou náhradu.

Tento krok pravděpodobně z dlouhodobého hlediska prospěje akciím Tesly, protože Muskovi uvolní ruce, aby se v komplikované ekonomické situaci mohl více soustředit na Teslu, a napraví některé škody, které Muskovy nedávné výstřelky napáchaly na značce společnosti. Dokud však nebude nástupce na Twitteru skutečně jmenován, bude se toto drama pravděpodobně odehrávat i nadále.

Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5Tesla Denní graf. Rozsah data: 2021 - 20. prosince 2022. Datum zachycení: 21. prosince 2022. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.
Zobrazeno: Admirals MetaTrader 5 - Tesla Týdenní graf. Rozsah dat: 29. května 2016 - 20. prosince 2022. Datum zachycení: 21. prosince 2022. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků.

Investujte s Admirals

S účtem Invest.MT5 od Admirals můžete nakupovat akcie společnosti Tesla a více než 4 500 dalších společností po celém světě. Klikněte na banner níže a dozvíte se více:

Investujte do nejlepších světových nástrojů

Tisíce akcií a ETF na dosah ruky

Tento materiál neobsahuje a neměl by být vykládán jako investiční poradenství, investiční doporučení, nabídka nebo výzva k jakýmkoli transakcím s finančními nástroji. Vezměte prosím na vědomí, že tato obchodní analýza není spolehlivým ukazatelem jakékoli současné nebo budoucí výkonnosti, protože okolnosti se mohou v průběhu času měnit. Před přijetím jakéhokoli investičního rozhodnutí byste měli požádat o radu nezávislého finančního poradce, abyste se ujistili, že rozumíte rizikům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Wall Street po sérii růstů odevzdala část zisků
    Americké trhy po sérii růstů odevzdaly včera část zisků. Index S&P 500 ztratil 0,7 %, Nasdaq poklesl dokonce o 1,7 %, zatímco DJIA stagnoval na nule. Pozornost investorů přitahovalo IPO brazilské banky Nubank. ADR této banky byly při IPO oceněné na 9 USD a hned v úvodu rostly až o 35 %, aby nakonec při svém debutu zavřely s 15% ziskem.
  • Wall Street po velkolepém obratu startuje další divokou jízdu s nejistým koncem
    Hlavní americké akciové indexy se po včerejším pozitivním obratu prozatím zanořily znovu do červeného. S&P 500 je níže o 2 procenta, Nasdaq ztrácí 2,4 %, ale už na tom dnes byl i hůř. Vývoj obchodování je samozřejmě ve hvězdách, přičemž další intradenní zvraty mohou klidně přijít. Evropské akcie se během dne držely v plusu a například DAX je nyní 0,8 %.
  • Wall Street propadla nejvíce v tomto roce
    Americké akciové trhy včera zaznamenaly svůj nejhorší propad v tomto roce, když k výběru zisků investoři nepotřebovali žádné zásadní nové zprávy. Hlavní indexy se propadly přibližně o 2 %, zatímco Nasdaq 100 odepsal dokonce 2,4 %. Akcie Walmart sice otevřely v červených číslech, ale z těchto ztrát se rychle zotavily, a nakonec zavřely s mírným 0,6% ziskem. Akcie Home Depot se propadly o více než 7 %.
  • Wall Street prošla dalším výběrem zisků
    Americké akciové trhy včera prošly druhým výběrem zisků v řadě. Nejcitelnější ztrátu si připsal index DJIA, který ztratil 0,7 %, zatímco technologický Nasdaq 100 de facto stagnoval na předchozí zavírací hodnotě. Akcie Alibaba klesly o více než 4 %. Akcie PayPal naopak rostly o 3,7 %. Podle zdrojů Reuters se společnost Rivian jako další automobilka přidá k nabíjecí technologii, kterou využívá její konkurent Tesla. Akcie Tesla si po této zprávě polepšily o více než 5 %. Akcie Nvidia nezaváhaly ani při zhoršeném sentimentu na trhu a připsaly si další zisky. Vylepšily si své historické maximum na 438 USD, když si připsaly již sedmý růst během posledních osmi dní. Ke včerejšímu růstu jim pomohlo zvýšení ratingu agentury Moody´s na A1 a komentář analytiků Bernstein, kteří pořád vidí akcie Nvidia jako nejlepší způsob, jak sázet na úspěch AI.
  • Wall Street prošla smíšeným vývojem
    Americké akciové trhy prošly včera smíšeným vývojem, když index Dow Jones posílil o 0,3 %, zatímco index S&P 500 podobným tempem klesal. Svou cestou se opět vydaly technologické tituly, které ale tentokrát zamířily směrem dolů. Technologický Nasdaq 100 má za sebou šest týdenních růstů v řadě a zdá se, že tuto sérii v tomto týdnu již neprodlouží, když včera odepsal bezmála 2 %. Hluboké ztráty zaznamenaly velké technologické firmy v čele s akciemi Alphabet a Amazon, které odevzdaly přibližně 4 %. Proti negativnímu trendu v technologickém sektoru šly akcie bank, když index KBW Bank posílil o bezmála 2 %.
  • Wall Street prožívá „Santa rally“
    Úvod týdne se na Wall Street po vánoční pauze vydařil. Indexy sahají na nové rekordy a příslovečná „Santa rally“ se tak opět rozjíždí. Obavy investorů jdou do pozadí i přes alarmující nárusty nově nakažených onemocněním Covid-19. Jednotlivé indexy zakončily včera následovně: Dow Jones +0,98 %, S&P 500 +1,39 %, Nasdaq Comp. +1,39 %. Dařilo se akciím AMD (+5,6 %) a Nvidia (+4,4 %), dále Tesla (+2,5 %) Meta (+3,3 %) nebo Apple (+2,3 %). Ztrácely akcie výrobců vakcín Moderna (-1,2 %) nebo Novavax (-11 %). Nedařilo se také aerolinkám a akciím z oblasti cestovního ruchu obecně.
  • Wall Street předvedla slušnou rally
    Americké akciové trhy v úvodu výsledkové sezony výrazně zabraly, když index S&P 500 rostl již pošesté během posledních sedmi dní. V rámci třech hlavních indexů na Wall Street si nejlépe vedl Dow Jones, který posílil o více než 1 % především díky silnému růstu akcií Microsoft, UnitedHealth a Goldman Sachs. Akcie Bank of America posílily o více než 4 % a zavřely nejvýše od poloviny dubna. Akcie Netflix včera prudce vzrostly o více než 5 % na nejvyšší úroveň od ledna 2022.
  • Wall Street předvedla spanilou jízdu
    Americké akciové trhy včera přerušily třídenní propad a připsaly vysoké zisky. Index S&P 500 posílil o 2,15 %, když si připsal teprve třetí růst během posledních 12 dní. Za zlepšenou náladou stál především strmý pád ceny ropy. Akcie Chevron a Exxon Mobil poklesly o více než 5 %. V červených číslech ale byli i akcie dalších komoditních producentů, když akcie Rio Tinto zaznamenaly dokonce sedmý pokles během posledních sedmi dní.
  • Wall Street přerušila šestidenní propad
    Americké akciové trhy se včera konečně dokázaly nadechnout k růstu ze silně přeprodaných úrovní, a tak index S&P 500 přerušil šestidenní propad, během kterého ztratil 6,5 %. Společnost Apple oznámila, že upouští od svého plánu navýšit produkci nového iPhonu kvůli slábnoucí poptávce. Akcie Apple na to zprvu reagovaly více než 4% poklesem, ale postupně tyto ztráty umazávaly, a nakonec zavřely s mírnou ztrátou kolem procenta. Společnosti Biogen a Eisai oznámily pozitivní výsledky studie jejich léku na Alzheimera. Akcie japonské společnosti Eisai poskočily o více než 50 %, zatímco akcie Biogen si připsaly přes 35 %. Tyto zprávy s sebou strhly i akcie dalších farmaceutických firem zabývajících se léky na Alzheimera, když akcie Eli Lilly a akcie švýcarské firmy Roche posílily shodně o přibližně 7 %.
  • Wall Street přerušila šňůru propadů
    Minulý týden jsme zaznamenali na zámořských trzích největší zisk od poloviny března. Technologický index Nasdaq v pátek přidal 3,3 % a zastavil tak sedmitýdenní šňůru propadů, když od pondělí přidal 6,8 %. Všechny sektory v pátek výrazně narůstaly. Nejvíce se dařilo informačním technologiím a komunikacím (oba sektory přidaly více než 2 %). Naopak spíše kosmetické zisky ve všeobecně pozitivní náladě zaznamenaly sektory spotřebního zboží (+1,1 %) a utility (+1,5 %).
  • Wall Street přešlapuje na místě
    Americké indexy zakončily středeční seanci bez výraznějších změn, dolů se posunul jen průmyslový Dow Jones. Technologický index Nasdaq nedokázal výrazněji umazat ztráty z předešlé seance. V poklesu pokračovaly akcie Apple nebo AMD, posílily naopak akcie Nvidia a Facebook. Vítězem včerejšího dne byly spolu s rostoucí cenou ropy těžařské společnosti, dařilo se i bankám a necyklické spotřebě. Wall Street závěr: Dow Jones -0,47 %; S&P 500 -0,1 %; Nasdaq Comp. -0,13 %.
  • Wall Street přetáčí do červené
    Úterní seance začala na Wall Street v zelených číslech, dobrá nálada po „lepších“ inflačních číslech však dlouho nevydržela a sentiment se brzy otočil z nákupního k prodejnímu. Ztrácel především index Dow Jones, špatně si vedly průmyslové tituly, aerolinky, ropné a energetické tituly nebo banky. Širší index S&P 500 zakončil rovněž v záporu a situaci nevylepšil ani technologický Nasdaq Composite, jež se tentokrát nemohl těšit podpoře velkých titulů. Akcie společnosti Apple zamířily dolů (-1 %). Investorské prezentace nepotěšily ani akcionáře Boeing (-1,4 %) nebo GE (-4 %). Silný pokles zaznamenaly akcie Comcast (-7,3 %). Wall Street závěr: Dow Jones -0,83 %; S&P500 -0,57 %; Nasdaq Composite -0,45 %.
  • Wall Street přichází ke kryptoměnám
    Na konferenci Money20/20, která se konala na začátku tohoto měsíce, poslal David Schwed, provozní ředitel společnosti Halborn, svému týmu zprávu z pódia fintech konference v Amsterdamu.
  • Wall Street při pátku klesala
    Wall Street měla na začátku páteční seance slibně nakročeno, když všechny tři hlavni indexy otevíraly přesvědčivě v plusu, zejména technologický index Nasdaq Composite. Nálada se ale postupně vytrácela a investoři pravděpodobně přistoupili k částečným výběrům naakumulovaných zisků. Wall Street závěr: Dow Jones +0,34 %; S&P 500 -0,1 %; Nasdaq Composite -0,18 %. Výsledková sezona odstartovala reporty velkých bank – J.P. Morgan a Citi. Horší výsledky z obchodování vedly u Citi k propadu o téměř 4 %, JPM i přes silná čísla po počátečním nadšení posílila jen drobně, a sice o 0,6 % výše proti předchozímu závěru. Nová maxima pokořily akcie Nvida, titul nakonec ale zavíral v červených číslech (-1,1 %), podobně jako konkurenční AMD (+0,2 % z intradenních +4 %) nebo Intel (-2,1 %).
  • Wall Street při pátku rostla
    Páteční seance přinesla všem třem hlavním indexům plusové body. Wall Street závěr: Dow Jones +0,6 %; S&P 500 +0,95 %; Nasdaq Comp. +0,72 %. Růst cen ropy a energií povzbudil průmyslový Dow Jones. Akcie Apple dosáhly rekordních hodnot 179,49 USD (+2,8 %) a pomohly tak ostatním dvou indexům v růstu. Rostly rovněž akcie Microsoft (2,8 %). Po výborných kvartálních číslech přidávaly i akcie Broadcomm (8,3 %), nebo Oracale (+16 %).
  • Wall Street při pátku zajímaly sociální sítě
    Wall Street v pátek po slibném úvodu přetočila do červených čísel. Dow Jones +0,21 %; S&P 500 -0,11 %. Hlavním tahounem jižním směrem však byl technologický index Nasdaq Composite (-0,82 %), jenž byl zasažen výprodeji na akciích Facebook, Snapchat, Pinterest a Twitter.
  • 📈Wall Street rastie❗
    Prebiehajúce obchodovanie na Wall Street naberá na obrátkach. Pozitívny sentiment sa vrátil za posledných pár hodín a americké indexy sa dynamicky zotavujú zo včerajších strát. To je čiastočne spôsobené výpredajom dlhopisov, ktorý zvyšuje výnosy miestnych dlhopisov. To môže naznačovať, že investori sa opäť zameriavajú na rizikové aktíva. Zatiaľ čo US500 vzrástol o takmer 1,50%, index s nízkou kapitalizáciou - US2000 - je najlepší, keď získal takmer 3%.
  • Wall Street reaguje na očekávané vítězství demokratů
    Předpokládá se, že kandidát na americký demokratický senát Raphael Warnock vyhraje první ze dvou těsně sporných závodů Senátu v Gruzii. Kontrola nad Senátem Joe Biden a s ním schopnost vládnout s menším odporem v příštích dvou letech stále závisí na výsledku druhého závodu. Zdá se však, že finanční trhy očekávají demokratickou většinu.
  • Wall Street reaguje na senátní volby v Georgii
    Hlavní akciové indexy začaly dnešní seanci na Wall Street poklesem. NASDAQ (US100) otevřel ve ztrátě okolo 1 %. Naopak index malých společností Russell 2000 (US2000) rostl o více než 1 %. Divergence je důsledkem vývoje senátních voleb v Georgii, kde by mohli demokraté získat oba mandáty. Fakticky by tak získali kontrolu nad Senátem (50:50). V případě tohoto scénáře by demokraté ovládli Kongres a měli by také svého prezidenta. Demokratické vedení by mělo přinést více infrastrukturních projektů a také urychlit zásahy proti domnělým kartelům technologických společností. Vyšší zisky by mohly vykazovat společnosti, které se zaměřují na obnovitelné zdroje a také sektor pěstitelů konopí.
  • Wall Street rostla třetím dnem v řadě
    Americké trhy rostly třetím dnem v řadě, když pokračovaly v mazání hlubokých ztrát z minulého týdne. Index S&P 500 přidal 0,56 % při začínajících volbách do amerického Kongresu, když investoři doufají v nejasný výsledek, který uchrání americkou ekonomiku před výraznými změnami v aktuálně nastaveném kurzu. Své výsledky hospodaření představila softwarová společnost Take-Two Interactive nebo alternativní taxi služba Lyft. Akcie Tak-Two ztratily přibližně 13 %. Akcie společnosti Lyft se propadly o více než 20 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Instaforex ebook