Čtvrtek 28. březen 2024 16:59
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Ranní okénko - Polská centrální banka dnes možná dorovná ČNB

09.11.2022 09:08  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
 

Aktuální hodnoty měny/komodity/indexy:

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

 

Aktuál

1D

6M

 

 

 

EUR/CZK


24,31

-0,01%

-2,9%

 

 

 

S&P 500

3828,1

0,56%

-4,9%




USD/CZK

24,15

0,10%

1,9%

 

 


NASDAQ

10616,2

0,49%

-10,1%




EUR/USD

 

1,007

-0,06%

-4,6%

 

 

 

DAX

13688,8

1,15%

-2,4%

 

 

 

USD/PLN

4,667

0,18%

4,0%




PX

1237,25

0,33%

-4,6%




Ropa Brent

USD/barel

95,25

0,24%

-6,2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zlato

USD/unce

1712

-0,05%

-6,9%











Aktualizováno

8:58

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes je ekonomický kalendář prakticky prázdný, a trhy tak budou vyhodnocovat výsledky amerických voleb. Zatímco většina předvolebních průzkumů předpovídala „červenou“ vlnu, a tedy výrazné vítězství republikánů, předběžné výsledky hovoří jinak. Vyrovnaný je boj o Senát (očekáváno), ale i o Sněmovnu. Model od NBC aktuálně předpovídá, že republikáni získají ve Sněmovně 218 ze 415 křesel, tedy nejmenší možnou většinu. Výsledek se tak vzhledem k těsnému průběhu ještě může v průběhu dne otočit na druhou stranu.

Z ekonomických událostí dnes může překvapit jedině polská centrální banka. Ta bude rozhodovat o dalším nastavení sazeb. Po překvapivé pauze na posledním zasedání očekávají analytici další hike, tentokrát o 25bb. Základní sazba by se dostala na úroveň 7 %, kterou v naší prognóze předpokládáme pro Polsko jako finální. Důležitý ale bude zejména další výhled, který ukáže, jestli centrální banka opravdu ukončí cyklus na této úrovni, nebo v reakci na vyšší inflaci a růst sazeb v zahraničí ponechá prostor pro další zvyšování.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maloobchodní tržby v září překvapily lepším než očekávaným výsledkem, mírné revize směrem vzhůru se dočkala i srpnová statistika. Meziměsíčně tak tržby proti předchozímu měsíci rostly reálně o 0,8 %, stejně i při odečtení vlivu aut. Meziročně ale zůstává český maloobchod dále v relativně hlubokém záporu a reálně tržby klesly o 5,6 %. Trh byl naladěn více negativně, když očekával pokles o 8 %. K lepšímu výsledku pomohl proti srpnu mírnější propad napříč sektory, zejména u potravin, pohonných hmot a internetových obchodů.

V souladu s naším i tržním očekáváním se v říjnu zastavil růst podílu nezaměstnaných osob, a ten tak dosáhl 3,5 %. Dále pokračuje úbytek volných pracovních míst, mírně ale poklesl i počet uchazečů. Pozitivně působily zejména sezónní vlivy, kdy historicky v říjnu a listopadu je nezaměstnanost spíše nižší, v zimních měsících naopak lze očekávat navázání na růst z posledních měsíců.

Koruna včera posilovala, část zisků ale v odpoledních hodinách ztratila. Dnes ráno se obchoduje v okolí 24,30 EUR/CZK. Daří se i měnám v regionu, například polský zlotý posílil za poslední měsíc proti euru o 3,5 % a přibližuje se k úrovním ze začátku roku. Americké akcie včera dále posilovaly, index S&P 500 přidal zhruba 0,5 %. Dnes budou reagovat na výsledky voleb, finální verdikt ale může trvat delší dobu a lze očekávat od investorů spíše opatrnost i s přihlédnutím k blížícím se zítřejším datům ohledně americké inflace. Německý DAX dále posiloval, včera o více jak procento, mírně rostla i pražská burza.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

Hospodářské výsledky:

Siemens Healthineers Ag

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ST: USA velkoobchodní zásoby
ČT: ČR inflace; USA inflace, týdenní žádosti,
PÁ: SRN finální inflace; USA spotřebitelská důvěra

Vratislav Zámiš, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - PMI odhalí rozevírající se nůžky mezi sektorem služeb v eurozóně a USA
    V tomto týdnu budou klíčovou událostí dubnové PMI indikátory pro eurozónu a USA. Bude nás zajímat nejen vývoj ve službách a výrobě, ale i informace o tom, zda přetrvávají, či se dokonce nezhoršují podmínky v dodavatelsko-odběratelských řetězcích. Ty jednak limitují výrobu a jednak tlačí ceny vstupů vzhůru. V tomto směru budou zajímavé také březnové ceny průmyslových výrobců, jež dorazí z tuzemska i Německa. Kromě ekonomických dat se koná zasedání ECB, od kterého nečekáme změnu jak v nastavení sazeb, tak v komunikaci měnové politiky.
  • Ranní okénko - PMI opět zhodnotí situaci v dodavatelských řetězcích
    Hlavní události týdne jsou koncentrovány do závěrečných dvou dnů. Včera proběhlo měnověpolitické zasedání ECB a jak se předpokládalo, došlo jen k potvrzení dřívější komunikace. Dubnová edice evropského průzkumu spotřebitelské důvěry dopadla lépe, než odhady naznačovaly. Dnes trh již upíná svou pozornost ke zveřejnění průzkumu mezi nákupními manažery (PMI), které dorazí nejprve z eurozóny, včetně Německa, a odpoledne z USA.
  • Ranní okénko - PMI poskytne nové údaje o problémech v dodavatelských řetězcích
    Z českých údajů je dnes na řadě PMI ve zpracovatelském sektoru a měsíční statistika státního rozpočtu ke konci září. ČNB včera přistoupila k razantnímu kroku, když navýšila hlavní úrokovou sazbu o 75bp na 1,50 %. Silnější, než předpokládané navýšení vedlo ke skokovému posílení koruny vůči euru z 25,50 na 25,30. Aktuálně se kurz pohybuje u 25,34. Vzhůru se po rozhodnutí vydaly také výnosy státních dluhopisů. Ze zahraničních událostí je dnes nejdůležitější inflace v eurozóně. Z USA odpoledne dorazí statistika osobních příjmů a výdajů.
  • Ranní okénko - PMI přinese nové informace o situaci na nabídkové straně
    Tuzemský PMI index pro zpracovatelský sektor nastíní, jak si uprostřed třetího čtvrtletí vede průmyslová výroba. Kromě tempa expanze produkce očekáváme nové informace o stavu dodavatelských řetězců, jelikož zintenzivnění potíží by brzdilo českou ekonomiku i ve druhé polovině roku. V neposlední řadě je vývoj na nabídkové straně směrodatný také pro inflaci, konkrétně její nákladovou složku. V českém kalendáři je dále údaj o státním rozpočtu. V tom evropském jsou německé maloobchodní tržby a míra nezaměstnanosti. Jak je zvykem vydal německý statistický úřad údaje již brzy ráno a podle nich maloobchodní tržby poklesly o 0,3 % r/r oproti odhadovaným +3,6 %. Míra nezaměstnanosti v eurozóně měla zaznamenat již čtvrté snížení v řadě z červencových 7,7 % na 7,6 %, a opět se tak vzdálit od pandemického vrcholu 8,6 % z loňského léta. Odpoledne se pozornost obrátí směrem k USA, kde vyjde statistika o růstu zaměstnanosti z dílny institutu ADP a průzkum mezi nákupními manažery v průmyslu od ISM, který měl stejně jako PMI v srpnu poklesnout.
  • Ranní okénko - Podle Rusnoka se ekonomický výhled zhoršil
    Evropská centrální banka má dnes na programu pravidelné měnověpolitické zasedání. Vzhledem k okolnostem ovšem nebude patřit mezi ta nejzajímavější, jelikož se neočekává žádná změna v nastavení politiky, ani výraznější posun v rétorice. ECB již minule ústy své šéfky Lagardeové vystoupila proti nedávnému svižnému růstu výnosů na evropských dluhopisech, který podle ní neodrážel kondici ekonomiky ani výhled na inflaci a hrozil tak předčasně utáhnout měnové podmínky. Kromě verbálního zásahu došlo i k přesměrování části objemu prostředků vyhrazených na nákupy aktiv ze speciálního pandemického programu do nejbližších týdnů a měsíců. Situace na dluhopisovém trhu se mezitím stabilizovala a ECB tak patrně nebude mít důvod na svém postoji mnoho měnit.
  • Ranní okénko - Podnikatelská nálada v Česku se opět zhoršila
    Dnes v horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční setkání centrálních bankéřů a trhy budou pozorně naslouchat především tomu, co na ekonomickém sympoziu řekne předseda Fedu Jerome Powell. Kromě toho dnes z USA dorazí i týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti nebo revize HDP za druhý kvartál. Analytici očekávají, že výsledek ohledně výkonu americké ekonomiky se dočká mírného zlepšení, i tak to na vystoupení z technické recese stačit nebude.
  • Ranní okénko - Pokles inflace v eurozóně se zastavil
    První zářijový den nabídne plno zajímavých ekonomických údajů. Během dnešního dopoledne bude publikován výsledek indexu nákupních manažerů (PMI) v eurozóně, Německu i České republice. Prvotní odhady týkající se eurozóny a Německa naznačují mírné navýšení hodnoty, což by se mělo podepsat i na tuzemském výsledku. My očekáváme, že ve zpracovatelském průmyslu došlo k nárůstu z červencových 41,4 na 41,8.
  • Ranní okénko - Pokles nálady v německém průmyslu jako varování pro Česko
    Závěr týdne bude opět patřit především předstihovým ukazatelům, kdy již za několik málo minut dorazí výsledek českého konjukturálního průzkumu. Ten by mohl naznačit zlepšující se náladu u spotřebitelů, mj. díky poklesu inflace, byť nižší lednový výsledek ještě s největší pravděpodobností nebude plně reflektován. Sběr dat pro účely průzkumu totiž probíhá v první polovině měsíce. Postupné zlepšování nálady povede k pokračujícímu růstu maloobchodních tržeb, což by mělo být jedním z hlavních motorů prozatím jen pomalu přicházejícího ekonomického oživení. Hůře může naopak dopadnout průzkum u podnikatelů, kdy poslední dva měsíce přinesly opatrný nárůst, některé další přicházející předstihové ukazatele ale potvrzují pokračující skepsi i v začátku letošního roku.
  • Ranní okénko - Pokles reálných mezd brzdí vývoj v maloobchodě
    Série tuzemských dat pokračuje dnešním výsledkem maloobchodních tržeb. I přesto, že tržby s největší pravděpodobností setrvají v meziročním poklesu, výsledek by mohl přinést náznak zlepšení v podobě meziměsíčního růstu. V dlouhodobějším výhledu ale brzdí spotřebu domácností pokračující negativní vývoj reálných mezd, které blíže ke kladným číslům zamíří až v druhé polovině letošního roku. Z Německa již před pár minutami dorazil výsledek dubnové průmyslové produkce, která meziměsíčně rostla o něco pomaleji, než se očekávalo. U již včera zveřejněných továrních objednávek se naopak namísto očekávaného meziměsíčního růstu dostavil další pokles, byť méně razantní než v březnu.
  • Ranní okénko - Pokles spotřeby dostal německou ekonomiku na -0,3 %
    Důležitá data dorazila během včerejška i dnes ráno. Německý Ifo index nečekaně poklesl ve všech sledovaných složkách včetně složky očekávaného vývoje, která dosáhla na 88,6 (odhad 91,6) z 91,7 bodů. Stalo se tak navzdory zlepšení situace v dodavatelských řetězcích. Nicméně ekonomika čelí jiným překážkám, například narůstajícím úrokovým sazbám, které dolehly i na nedávno zveřejněný ZEW index. V ekonomice probíhá nerovný vývoj, kdy je v útlumu průmyslový sektor, kterému chybí impulzy se strany poptávky.
  • Ranní okénko - Polsko a Česko s 10% inflací, americké ceny výrobců v poklesu
    Z pohledu českých ekonomických dat je dnes klid, a tak pohledy trhu míří více do zahraničí. Po téměř 10% české inflaci je v našem regionu na řadě dnes Polsko, kde bychom se mohli dočkat velmi podobného čísla, a tudíž dalšího zrychlení vůči prosinci. Z eurozóny se v průběhu dopoledne dočkáme upřesnění ohledně růstu HDP za poslední čtvrtletí roku 2021 a z Německa pak šetření mezi aktéry na finančním trhu v podobě ZEW indexu. Za pozornost bude stát i vývoj cen amerických výrobců, kde by podruhé za sebou mohla meziroční dynamika zpomalit.
  • Ranní okénko - Polsko po 11 zvýšení v řadě rozhodlo o stabilitě sazeb
    Za pár minut dorazí informace z českého maloobchodu, který si za srpen připíše další meziroční pokles. Díky silnějším prodejům aut, i vyplácení jednorázového příspěvku na dítě by ale výsledek měl vypadat lépe než v červenci. Obdobná statistika pak o 2 hodiny později vyjde v eurozóně, kde analytici sází na meziroční i meziměsíční pokles. Větší šanci rozproudit evropské trhy budou mít spíše zveřejňované zápisky ze zářijového zasedání ECB.
  • Ranní okénko - Po pozitivním překvapení u PMI nás čeká Ifo a tuzemský konjunkturální průzkum
    Dnes je na řadě jediný údaj z tuzemska tohoto týdne – konjunkturální průzkum. Dále nás čekají výsledky Ifo indexu, které napoví, jak si německá ekonomika vede během čtvrtého kvartálu. Odpoledne patří údajům z USA včetně struktury HDP v Q3 2021 a zápisu z posledního (listopadového) měnového zasedání. Česká měna se stále drží na slabší úrovni (25,51), na kterou se dostala koncem minulého týdne, mimo jiné vlivem epidemické situace doma i v zahraničí a také posilujícímu dolaru vůči euru.
  • Ranní okénko - Poptávka v Americe sílí
    Středeční den bude na důležitější data skoupý. Dorazí výsledky zjišťující náladu mezi spotřebiteli v Německu měřenou institucí Gfk. Dle tohoto průzkumu by se spotřebitelská důvěra v červenci oproti červnu měla zvýšit, ale stále je na velmi nízkých hodnotách, dokonce pesimističtější než v covidové době (v letech 2020 a 2021). V USA vyjde statistika žádostí o hypotéku za minulý týden ve srovnání s týdnem předchozím, což nám podá další dílčí informaci o nemovitostním trhu v Americe.
  • Ranní okénko - Poptávka v Německu slábne
    Kromě údaje o vývoji státního rozpočtu dnes dorazí PMI pro český výrobní sektor. Očekáváme v souladu s konsensem trhu, že dojde k jeho snížení z 54,4 na 54,1 bodu. PMI pro odvětví výroby bude zveřejněn také v USA, jen od jiné instituce (ISM). Očekává se pokles z 55,4 na 54,5. V eurozóně vyjde dubnová míra nezaměstnanosti, která se měla udržet na 6,8 %, což je nejméně za poslední desítky let.
  • Ranní okénko - Porostou sazby v USA nad neutrální úroveň?
    Dnešek bude díky státnímu svátku v řadě evropských zemí poměrně klidný a důležitější data dorazí jen z USA. Upřesnění a podrobnějšího rozkladu se dočká výsledek HDP za první kvartál, chybět nebudou ani tradiční data ohledně týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ty již ovšem nejsou tak sledované jako například po vypuknutí pandemie a dopad na trhy bude jen tlumený. Menší pozornost na sebe dnes strhne i ruská centrální banka, která bude rozhodovat o dalším nastavení sazeb.
  • Ranní okénko - Poruší dnes ECB slib, nebo doručí 50bb hike?
    Ještě před týdnem nebylo nejmenších pochyb o tom, že ECB na dnešním zasedání zvýší sazby o 50bb. Ostatně prezidentka Lagarde to vzhledem k inflačním tlakům označila na poslední tiskové konferenci za „velmi, velmi pravděpodobné“, hned poté co ECB zvýšila sazby podruhé v řadě o 50bb. Jenže po pádu americké SVB se nejistota přelila i na evropský bankovní trh. Po tlakem se včera ocitla zejména švýcarská banka Credit Suisse, jejíž akcie odepsaly během dne čtvrtinu své hodnoty. Pokles ale zaznamenal celý evropský bankovní sektor.
  • Ranní okénko - Poslanecká sněmovna dnes schvaluje státní rozpočet
    Poslanecká sněmovna dnes bude hlasovat o schválení návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Novou vládou přepracovaný návrh představuje oproti původnímu návrhu úsporu ve výši 97 miliard Kč. Přepracovaný státní rozpočet je ambicióznější než "zlaté pravidlo" konsolidace, které radí seškrtat schodek veřejných rozpočtů z 1/3 skrz vyšší příjmy a ze 2/3 skrz nižší výdaje. Nicméně spíše, než detailní nastavení parametrů rozpočtu je důležité, že vysílá správný signál, tedy nastolení trendu udržitelného hospodaření. Na systémové změny je pak prostor v následujících letech.
  • Ranní okénko - Poslední data ukazují na mírnější pokles české ekonomiky
    Ekonomická data očekávaná tento týden nám umožní vyčíslit ekonomické ztráty za minulý rok. Budou zveřejněny předběžné odhady HDP za čtvrtý kvartál jak pro ekonomiku českou, tak i eurozóny. Současně dorazí indexy nákupních manažerů, díky nimž budeme moc zaktualizovat stav ekonomik v právě probíhajícím čtvrtletí. Neméně důležité bude zasedání ČNB.
  • Ranní okénko - Poslední hike Fedu a pokračující stabilita ČNB
    Dnes odpoledne rozhodne o nastavení úrokových sazeb ČNB, ve večerních hodinách pak Fed. Od ČNB se téměř výhradně očekává, že ponechá sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tím setrvá na 7 %. S ohledem na nedávné jestřábější výroky některých členů bankovní rady ČNB ale zazněly i názory upozorňující na možnost hiku o 25bb. Tento scénář nám ale přijde nepravděpodobný. Jádrová inflace, i když nadále zvýšená, je na ústupu a poptávka oslabená. Obavu ohledně vyšší persistence inflace ale mohou v bankovní radě vytvářet mzdy, respektive indikace o jejich svižnějším růstu, než prognóza ČNB očekávala. Další obavou, jež někteří členové bankovní rady zmínili, je deficit státní kasy. Kromě samotného rozhodnutí o sazbách bude tradičně následovat tisková konference a tentokrát centrální banka vydá aktualizovanou makroekonomickou prognózu. Ta nastíní očekávánou trajektorii úrokových sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster