Čtvrtek 28. březen 2024 17:28
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

ECB dnes zvedne sazby kvůli euru a bude s obavami sledovat výnosy

08.09.2022 11:37  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dneškem si od problémů energetického rázu odskočíme k měnové politice a pokračujícímu dilematu ECB. Ta dnes pravděpodobně zvedne úrokové sazby rovnou o 75 bazických bodů, čímž dál zrychlí i proti překvapivě velkému červencovému kroku (50 bps).

Rozhodnutí to bude jako vždy velice těžké. Na jedné straně inflace překvapuje směrem nahoru, ještě se čeká plné promítnutí energetického šoku, hrozí odpoutání inflačních očekávání a euru se nedaří vymanit z tlaku dolaru. Na straně druhé je tu obligátní strach z recese, kterou nákladové šoky vyvolají a přísnější politika může jen přiživit, a samozřejmě i obavy, co vyšší sazby provedou s dluhopisy Itálie či dalších dluhových hříšníků.

Z mandátu centrální banky by preference měly být naprosto jasné, ale jak víme, nejsou. I tak ale za současné situace vidíme problém spojený s eurem a inflací jako palčivější, ECB by tedy měla jednat rázně. Tlačí ji k tomu jestřábí Fed, ale také domácí problémy, které důvěru investorů v euro podrývají. Bankéři podle nás vědí, že pokud sazby dostatečně nezvednou, pošlou tím euro strmě dolů, důvěru dál nalomí a inflační problém zhorší. Nová prognóza by měla posunout výhled inflace nahoru a výhled pro růst dolů, čímž jen podtrhne dilema stojící před měnovou politikou.

A Itálie? V červnu rostly spready mezi italskými a německými výnosy dluhopisů tak rychle, že ECB narychlo oznámila záchranný program proti "fragmentaci" neboli TPI. Tím došlo k uklidnění, ale pouze na čas. Nyní jsou spready už téměř tak vysoko, jak byly. Zvýšení sazeb ECB by v očekáváních mělo být hodně započítáno, takže velký impuls k růstu by výnosům dát nemělo. I tak ale ECB bude muset aspoň zdůraznit svůj závazek bránit slabé členy a zřejmě se blížíme do bodu, kdy nový program bude muset i využít, aby svá slova podpořila.

ECB má potenciálně v arzenálu vedle sazeb i další nástroje na utažení politiky. Po vzoru Fedu může přistoupit k vyfukování bilance neboli QT. Dále je to práce s TLTRO, kde by se objem poskytnutých úvěrů mohl zmenšit s vyšším úročením. Prozatím ale zřejmě zůstane u úvah o budoucích možnostech, neboť by si radši měla nejdřív počkat, co udělají sazby s dluhopisovým trhem.

Euro se před jednáním zvedlo díky včerejšímu optimismu na trzích a drží se těsně u parity s dolarem. Výnosy dluhopisů v Evropě mírně rostou a akcie jsou na tom smíšeně při malých změnách na hlavních indexech.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 11:33 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR24.5738-0.085924.613624.5624
CZK/USD24.57500.004124.650524.5400
HUF/EUR397.90010.2881399.8698395.6407
PLN/EUR4.72580.00744.72974.7100
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR6.9578-0.20476.97646.9469
JPY/EUR144.06300.1234144.1050143.3230
JPY/USD144.08500.2303144.1260143.4630
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.87090.39080.87100.8668
CHF/EUR0.9751-0.24550.97800.9740
NOK/EUR10.03060.356210.03799.9778
SEK/EUR10.7049-0.016810.715610.6885
USD/EUR0.9999-0.10491.00150.9977
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.48700.66911.48961.4762
CAD/USD1.31400.13911.31481.3105
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB čerpá USD likviditu od Fedu
    ECB napodobňuje SNB a podľa denníka WSJ je pripravená obno...
  • ECB: Čo očakávať?
    Dnes sa očakáva veľmi dôležité zasadnutie ECB. Implikovaná overnightová volatilita na páre EURUSD sa pohybuje na najvyššej úrovni...
  • ECB: další stimul může přijít v prosinci 
    Dnes zasedala ECB a podle očekávání si nechala ještě nějaký čas na rozmyšlenou, když čerstvě oznámila lockdown Francie a Německo. Banka naznačila, že upraví svou měnovou politiku na dalším zasedání v prosinci, kdy bude jasné, jak moc zasáhly nejnovější restrikce ekonomické zotavení. Stále je však ve hře nouzové zasedání, které by přišlo v případě, že se situace ještě více zhorší. ECB však rychle dochází střelivo a není jasné, jaké nástroje použije.
  • ECB: další stimul může přijít v prosinci 
    Dnes zasedala ECB a podle očekávání si nechala ještě nějaký čas na rozmyšlenou, když čerstvě oznámila lockdown Francie a Německo. Banka naznačila, že upraví svou měnovou politiku na dalším zasedání v prosinci, kdy bude jasné, jak moc zasáhly nejnovější restrikce ekonomické zotavení. Stále je však ve hře nouzové zasedání, které by přišlo v případě, že se situace ještě více zhorší. ECB však rychle dochází střelivo a není jasné, jaké nástroje použije.
  • ECB: Denní vklady bank na novém rekordu
    Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky (ECB) se vyšplhaly ...
  • ECB dnes oznámí plány ohledně dalšího směřování programu odkupu aktiv
    Klíčovou událostí dne je zasedání ECB. Očekáváme, že na něm bude o devět měsíců (do září 2018) prodloužen program odkupu aktiv, zároveň bude snížen na 25 miliard EUR měsíčně. Konec tohoto programu však dnes ECB podle nás neoznámí a ponechá si otevřené dveře pro jeho další prodloužení či rozšíření. Rétorika ECB navíc zůstane velmi holubičí, což může poslat euro ke slabším hodnotám. Regionální ekonomický kalendář dnes bude ve světle ECB nezajímavý.
  • ECB dnes představí novou prognózu
    Zasedání Evropské centrální banky (ECB) žádnou změnu nepřinese, přesto má možnost kurz eura ovlivnit. Představena bude totiž nová ekonomická prognóza. Evropské ekonomice se daří, těží především z růstu vnější poptávky. Na českém trhu bude zveřejněna statistika podílu nezaměstnaných.
  • ECB dnes představí novou prognózu, sazby ale nezmění
    Dnešní zasedání Evropské centrální banky bude jedno z dalších v řadě, kdy zůstanou úrokové sazby beze změny na 4,0 %. Pozornost trhů tak bude znovu směřovat primárně na doprovodnou komunikaci centrální banky, včetně tiskové konference Christine Lagarde. Rada guvernérů bude mít navíc k dispozici novou makro prognózu, která může otevřít dveře budoucímu snižování sazeb.
  • ECB dnes ukončí program kvantitativního uvolňování
    Americký index S&P 500 si během včerejší seance připsal půl procenta. Dařilo se především prodejcům zbytného spotřebního zboží a těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie si polepšily o zhruba jedno procento. Naopak nejztrátovějším odvětvím byly stavební společnosti, jejichž kapitalizace se snížila o 1,9 %. Nedařilo se ani dalším defenzivním akciím jako utilitám nebo maloobchodním řetězcům, které přišly o 0,6 %, respektive 0,2 %.
  • ECB dnes způsobila pořádnou volatilitu
    Evropská centrální banka dnes na svém zasedání snížila všechny 3 úrokové sazby, přičemž trh čekal pokles jenom jedné z nich, a to depozitní. Ta byla...
  • ECB dnešný výhľad
    Dnes rozhoduje v Helsinkách o svojej menovej politike ECB. O 13:45 bu...
  • ECB dodala balíček opatření
    Evropská centrální banka dnes dodala svůj balík opatření, kterým chce podpořit evropskou ekonomiku. Jedná se ale spíše o balíček, než balík. Místo námi očekávaných 20 bb snížila depozitní sazbu nakonec jen o 10 bb na úroveň -0,5 %. Zároveň zavede dvoustupňový tierieng, aby bankovní systém chránila před dopadem negativních úrokových sazeb.
  • ECB dodala stimuly, akcie rostou
    Dlouho očekávané zasedání Evropské centrální banky přineslo nová i staronová opatření na podporu skomírajícího hospodářského růstu. Depozitní sazba klesla o dalších 10 bb na -0,5 %, byl zaveden dvoustupňový tiering a od listopadu tu máme nové kolo kvantitativního uvolňování, kdy centrální banka bude nakupovat cenné papíry v objemu 20 mld. EUR. Reakce trhů byla příznivá, evropský index Stoxx 600 skokově posílil o zhruba půl procenta. Jednoznačně nejvíce z oznámených kroků těží sektor utilit, který aktuálně přidává 1,7 %. Na straně druhé nejméně se daří energetickým firmám, jejichž akcie padají o 1,2 %. To je ale spíše důsledkem klesající ceny ropy, která oproti včerejšku zlevnila o 2,8 %. Finanční sektor se rovněž nachází v červeném. Přichází o zhruba třetinu procenta, ačkoliv počáteční reakce byly poměrně rozpačité. Nejprve zisky o více jak 1,5 %, v následující půlhodině ztráty přes dvě procenta.
  • ECB - dolárové refinančné operácie
    ECB požičala v 7-dňových USD refinančných operá...
  • ECB dostatečnou podporu nedodala, Trump znovu hrozí a dobrá tržní nálada je pryč
    Evropská centrální banka nezměnila sazby a natáhla očekávané období stabilních sazeb až do poloviny příštího roku. To moc nepřekvapí. Banka mírně zhoršila prognózu pro inflaci a růst na příští dva roky, přičemž dál zmiňuje rizika směrem dolů. Uvádí také nižší inflační očekávání, která podle nás měla na úpravu výhledu sazeb důležitý vliv.
  • ECB doufá v silný růst mezd, který podpoří zvyšování sazeb
    Evropská centrální banka předpokládá, že růst mezd bude v nadcházejících čtvrtletích velmi silný a podpoří argumenty pro další zvyšování sazeb.
  • ECB drží vytyčený směr, potvrdí ho i Mario Draghi?
    ECB na svém dnešním zasedání ponechala vše beze změny. Kromě sazeb zůstává stejné i nastavení politiky kvantitativního uvolňování. Beze změn zůstávají možná trochu překvapivě i některé dobře známé formulace, nechávající ve hře možnost dalšího poklesu sazeb nebo opětovné rozšíření QE. To lze interpretovat jako lehce holubičí signál, který by euru nemusel být úplně po chuti. Otázkou zůstává, zda tento signál potvrdí ve svém vystoupení i Mario Draghi na tiskové konferenci od 14:30.
  • ECB drží vytyčený směr, vidí ale svět “růžověji?
    ECB na svém dnešním zasedání ponechala vše beze změny. Kromě sazeb zůstává stejné i nastavení politiky kvantitativního uvolňování. Beze změn zůstávají možná trochu překvapivě i některé dobře známé formulace nechávající ve hře možnost dalšího poklesu sazeb nebo opětovné rozšíření QE. Na tiskové koferenci ale přece jen Mario Draghi naznačil, že si je ECB jistější svým pozitivním výhledem. Euro v reakci na slova Draghiho prolomilo 1,0600 EURUSD.
  • ECB: ekonomické odhady pozměněny, měnová politika při starém
    Po zveřejnění německých spotřebitelských cen dnes brzy ráno, které meziročně stagnovaly a meziměsíčně klesly o 0,1 %, zbývá v kalendáři pouze další údaj o inflaci, tentokrát z USA. Meziměsíční dynamika amerických spotřebitelských cen měla dle tržních očekávání v srpnu zvolnit na růst (po sezónním očištění) o 0,3 % z předchozích 0,6 %. V meziročním srovnání mělo naopak dojít k mírnému nárůstu o 0,1pb na 1,2 %.
  • ECB: Európa pokračuje v raste, no stále sú prítomné hrozby
    Report finančnej stability zverejnený Európskou centrálnou bankou potvrdil, že ekonomická stabilita v eurozóne je aktuálne veľmi dobrá a je podporená silným ekonomickým rastom a nízkou infláciou. Eurozóna však podľa centrálnej banky stále čelí viacerým hrozbám, ktoré by mohli spomaliť ekonomický rast a spôsobiť volatilitu na finančných trhoch.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova