Úterý 19. březen 2024 04:28
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rozbřesk: S&P 500 před branou medvědího trhu. Fed nechá akcie svému osudu

20.05.2022 09:04  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Volatilita americké výnosové křivky zůstává brutální. Jen pro dokreslení situace: očekávání toho, kde by se ode dneška za tři roky mohly pohybovat krátkodobé dolarové sazby (implikované Fedem) poklesla za posledních deset dní o 40 bazických bodů.

V posledních dnech se vše samozřejmě točí okolo hrozby recese, což zároveň přivedlo klíčový americký akciový benchmark S&P500 těsně před brány medvědího trhu. Související otázka přitom zní: padnou-li v následujících dnech či týdnech americké akciové trhy naplno do medvědího trhu, bude to Fed považovat za dostatečné utažení finančních podmínek, aby odvolal co slíbil? Tedy, minimálně dvakrát po sobě zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů...Stručná odpověď zní NE. Hlavním důvodem proč Fed trhům minimálně do půlky léta záchranné laso nehodí je a bude příliš vysoká inflace. Některé klíčové položky jádrové inflace jako jsou např. ceny ojetých automobilů či nájmy totiž již dnes signalizují, že i květnová čísla mohou být opět vysoká. Meziměsíční jádrová inflace může za květen činit 0,4-0,5 %, což implikuje, že by v meziročním srovnání mohla poklesnout “jen” na 5,8-5,9 % a to navzdory velmi silnému negativnímu efektu vysoké srovávací základny z minulého roku. Na příštím zasedání Fedu, které se odejhraje 15. června, bude tedy americká centrální banka opět konfrontována s velmi vysokým inflačním číslem, když celková spotřebitelská inflace zůstane nad 8 %! Za této situace, Fed nevyhnutelně zvýší sazby o 50 bazických bodů, přičemž nejistota ohledně toho, jak dopadne červnové inflační číslo, mu nedovolí přemýslet o ničem jiném pro další zasedání. To ovšem proběhne až 27. července.
Následující dva až tři měsíce tedy mohou být pro trhy s rizikovými aktivy pěkně krušné. Fed totiž bude chtít získat zpět anti-inflační kredibilitu, což znamená soustředit se na inflační data, zavřít na čas oči nad mizernými čísly přicházejícími z ekonomiky a nechat akciové trhy svému osudu…


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna po komentářích Tomáše Holuba a Tomáše Niedetzkého drží pozice pod 24,70 EUR/CZK. Zdá se, že ČNB v tuto chvíli bude bránit úrovně pod 25,00 EUR/CZK a ve chvíli, kdy to trh pochopil, se již o zdolání této hranice nijak aktivně nepouští. Nejistota spojená s obměnou bankovní rady však koruně prozatím asi nedovolí pomýšlet na výraznější posun vpřed. 

Eurodolar
Pokračující akciový výplach spolu se slabšími daty z americké ekonomiky (výrazně nižší Philly Fed, vyšší žádosti o podoporu a nižší prodeje existujících domů) ublížily dolaru, takže měnový pár EUR/USD dokonce atakoval hranici 1,06.
Konec týdne se odehraje zřejmě v poklidném duchu, když kalendář očekávaných událostí je prakticky prázdný.

Akcie
Zámořské akcie pokračovaly v propadu, ten ale není zdaleka tak dramatický, jako tomu bylo v posledních dnech. Klíčový index S&P500 tak sice uzavřel níže o 0,6%, ale stále nad hranicí označující medvědí trh (3856 bodů).
Nejvíce dnes ztratil průmyslový index Dow Jones , tažený velkým propadem společnosti Cisco Systems (-13,7 %), která ohlásila neuspokojivý výhled hospodaření pro letošní rok, především šlo o snížení výhledu růstu výnosů. Za tím stojí především faktory stažení se z ruského trhu a nedostatek komponent, spojený s uzavíráním čínské ekonomiky kvůli koronavirovým opatřením.

 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Růst trhů se opírá o optimismus USA - Čína
    Klíčovým motorem tržní dynamiky dál zůstávají čínsko-americká jednání. Růst akciových trhů jde do značné míry právě za rostoucími šancemi na uzavření první fáze obchodní dohody. Po včerejším telefonátu hlavního čínského vyjednavače se svými protějšky, zněla čínská strana nebývale optimisticky. V podobném duchu vyzněly i výroky Donalda Trumpa, který potvrdil, že “obchodní jednání jsou v poslední fázi”. I proto si akciové trhy sahají, tedy alespoň v USA, na nová maxima. Dál ovšem platí, že akcie zůstávají relativně drahé a prostor pro další zisky v případě uzavření dohody je rozhodně menší než prostor pro ztráty v případě krachu jednání.
  • Rozbřesk: Růst v režii spotřeby
    Jak už v podstatě pravidelně napovídají výsledky tuzemského maloobchodu, bude zřejmě spotřeba domácností v letošním roce hlavním motorem ekonomického růstu ČR. Tržby obchodníků rostly i v březnu docela svižným tempem (reálně +4,3 %), po očištění o vliv Velikonoc dokonce o necelých šest procent a znovu tak potvrdily, že chuť nakupovat Čechům rozhodně nechybí. Nálada spotřebitelů zůstává i nadále pozitivní, i když jejich optimismus neláme rekordy jako před rokem. Stále platí, že vysoká zaměstnanost spolu s rekordně nízkou nezaměstnaností dokážou vykompenzovat případný strach z budoucnosti, který by se jinak podepsal na chování spotřebitelů jako tomu bylo v nedávné minulosti. A dnešní čísla z úřadů práce by navíc měla pozitivní vývoj na trhu práce znovu potvrdit. Míra nezaměstnanosti by se mohla dostat zpět pod úroveň tří procent (odhadujeme na 2,7 %) s tím, jak se rozjely sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Navíc i v průmyslu přetrvává navzdory zpomalení výroby nedostatek pracovníků, který zůstává i nadále hlavní překážkou pro expanzi tohoto odvětví. Proto lze i nadále počítat s tím, že volných pracovních míst je více než nezaměstnaných, respektive je jich třikrát více, pokud vezmeme v úvahu pouze ty nezaměstnané, kteří si práci hledají a jsou schopni či vůbec ochotni do ní vůbec nastoupit.
  • Rozbřesk: Růst výnosů, návrat volatility. Globální výprodej dluhopisů pokračuje
    Pokračují globální výprodeje na dluhopisových trzích - investoři jako by se ve světle vysoké inflační nejistoty báli všech fixně úročených papírů. Výnos německého dluhopisu se probojoval do blízkosti kladných hodnot (-0,06 %), kde byl naposledy na jaře roku 2019.
  • Rozbřesk: Rychlý růst sazeb podporuje korunu v posilování
    Srpnové zasedání bankovní rady dopadlo podle očekávání a hlasování dokonce úplně stejně jako minule, přesto je dojem následné tiskové konference přece jen jiný. I když nakonec většina čtyř hlasů rozhodla o zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, k padesátibodovému navýšení repo sazby nebylo úplně daleko. To je docela jasný signál naladění většiny v bankovní radě, která je připravena úrokové sazby zvýšit na každém dalším zasedání do konce roku. Dvoutýdenní repo sazba by se tak mohla už v prosinci dostat na úroveň 1,50 %.
  • Rozbřesk: Řecká dluhová sága jde do finále, dočkají se Athény oddlužení?
    Řecký dluhový maraton pomalu spěje do finále - dnes v Sofii začínají jednání o dluhových úlevách, na které “nejpředluženější” evropská ekonomika marně čeká posledních šest let. Detaily dluhové “úlevy” však ještě budou předmětem vášnivých politických debat…
  • Rozbřesk: Řecko mimo záchranný program
    Nový týden začíná pozitivní zprávou o tom, že Řecko opouští záchranný program a může znovu zamířit na mezinárodní kapitálové trhy. V jaké kondici? Po dlouhé řadě škrtů, reforem a jednom oddlužení ze strany soukromých věřitelů, kteří odepsali dluhy za cca 100 mld. eur, aktuálně řecký celkový veřejný dluh dosahuje zhruba 323 mld. eur a odpovídá tak – podle údajů za první kvartál letošního roku – 180 % HDP. Většinu z této částky dnes tato země dluží ostatním členským zemím eurozóny, zatímco jen necelou jednu třetinu z této částky představují dluhopisy.
  • Rozbřesk: Řecko opět pod tlakem, dvouletý výnos atakuje 9 %
    Řecký dvouletý výnos vyskočil včera na nejvyšší úrovně za posledního půl roku a atakuje hranici 9 %. Důvod? Mezi hlavními mezinárodními věřiteli opět neexistuje shoda na tom, jak dál pomáhat Řecku. To sice udělalo v posledních letech poměrně výrazný krok směrem kupředu a má tento rok potřetí v řadě dosáhnout primárního přebytku rozpočtu. Bohužel to ale nestačí na to, aby všechny dluhy Řecka byly splatné.
  • Rozbřesk: Řecku hrozí zastavení evropského financování
    Řecko ve světle Brexitu, italské recese a dalších evropských událostí vypadá jako dávná krize uložená hluboko v evropském podvědomí. V tomto týdnu se ale opět připomněla. Řecko pravděpodobně nedostane finanční injekce, které mu slíbili evropští věřitelé postupně uvolňovat po ukončení posledního záchranného balíku v uplynulém roce. Proč?
  • Rozbřesk: Říjnová inflace pod taktovkou úsporného tarifu, čeká nás vysoká volatilita
    Pokles inflace v říjnu v důsledku zavedení energetického úsporného tarifu jsme sice očekávali, překvapil nás ovšem svojí intenzitou - náš odhad 17,5 % (versus 18,0 % v září) patřil sice k nejnižším na trhu, i tak ovšem výrazně zaostal za realitou (-1,4 % meziměsíčně,15,1 % meziročně).
  • Rozbřesk: S&P nakonec rating Itálii nesnížila a italské dluhopisy i euro si ulevily
    Itálie si může oddechnout, agentura S&P podobě jako Moody's rozhodla ponechat Itálii její investiční rating (BBB). Italské dluhopisy přitom byly v uplynulém týdnu pod tlakem kvůli neschopnosti evropských lídrů eurozóny dohodnout se na společném financování záchranných prací a právě kvůli strachu ze snížení ratingu. Mezi hlavními důvody, proč Itálii nadále věřit, S&P uvedla domácí úspory a nízkou míru soukromého zadlužení. To by však samo o sobě určitě nestačilo ve chvíli, kdy se čeká masivní nárůst veřejného zadlužení - v případě Itálie může jít bez problémů o rychlý nárůst veřejného dluhu o více než 20 % HDP. Hlavní důvod, proč tedy S&P Itálii věří, je jiný - je to důvěra v to, že ECB bude hrát v případě Itálie roli věřitele poslední instance a jednoduše ji v těžkých chvílích na trzích pomůže (i to je v důvodech explicitně zmíněno).
  • Rozbřesk: Saúdové budou tlačit na delší omezení těžby ropy
    Klid tváří v tvář klesajícím cenám ropy v Saúdské Arábii dlouho nevydržel. Ačkoliv minulý týden na konferenci v Houstonu producenti zářili optimismem a pochvalovali si dohodu z loňského listopadu, tak včera již Saúdský ministr pro ropu Al-Falíh nenechal nikoho na pochybách, že se mu současný pokles cen ropy nezamlouvá.
  • Rozbřesk: Saúdové chtějí prodloužit dohodu na omezení těžby ropy i na druhé pololetí
    Šok v podobě vojenského zásahu USA v Sýrii již pomalu začal odeznívat a tak se ceny ropy opět pokusili oživit Saúdové pomocí slovních intervencí. Dobře informovaný zdroj deníku WSJ včera uvedl, že Saúdská Arábie stojí o prodloužení dohody na omezení těžby ropy na další půlrok.
  • Rozbřesk: Sazby ČNB beze změny, komentář lehce jestřábí. Evropský plyn pod 100 EUR/MWh
    Centrální banka podle očekávání ponechala beze změny jak úrokové sazby (základní repo sazba na 7,0 %), tak závazek bránit korunu proti “nadměrným výkyvům”. Pro stabilní sazby hlasovalo pět členů bankovní rady, zatímco dva členové zvedli ruku pro růst sazeb o 50bps.
  • Rozbřesk: Sazby Fedu beze změny, ale Powell proměnil tiskovku v jestřábí show
    Americká centrální banka si připravila půdu pro zahájení cyklu zvyšování úrokových sazeb. Ty půjdou nahoru brzo, což znamená v polovině března. Kromě to však Fed indikuje jasný záměr redukovat svoji bilanci, přičemž jak z jeho komunikace vyplývá, tato forma restrikce by mohla přijít na řadu již ve druhém čtvrtletí tohoto roku.
  • Rozbřesk: Sázky na konec intervencí rostou stejně jako “překoupenost? koruny
    Sázky na blížící se konec intervencí rostou. Podle posledních dostupných čísel o volné likviditě v českém bankovním sektoru věříme, že březen bude v otvírání dlouhých korunových pozic (a kumulaci devizových rezerv ČNB) jen o něco slabší než rekordní leden. V první polovině března vzrostly devizové rezervy ČNB odhadem o dalších 9,5 miliardy euro a od začátku intervencí pak skoro o 80 miliard euro. Velkou otázkou je, co za nárůstem devizových rezerv stojí?
  • Rozbřesk: Sázky na zisky české koruny rostly, více je v dluhopisech
    V červnu zahraniční hráči zvyšovali své sázky na další zisky koruny. Včera to potvrdila čísla z platební bilance. Ta ukazují, že během června do Česka na portfoliových a ostatních investicích přiteklo lehce přes 2 miliardy eur. Tomu ostatně odpovídá i vývoj na trhu - během června se koruna sesunula z blízkosti 26,50 až ke 26,10 EURCZK.
  • Rozbřesk: Sentiment v eurozóně na maximu, v ČR už klesá
    V eurozóně je sice ekonomický sentiment na maximu, avšak v ČR se v červenci mírně zhoršil. A jeho pokles jde na vrub jak průmyslu, tak službám. Včera zveřejněné podrobné výsledky dávají možnost podívat se, co za změnou nálad v českém hospodářství vlastně stojí.
  • Rozbřesk: Seznam šoků v německé ekonomice
    Česká ekonomika na začátku roku pravděpodobně zpomalí. Hlavní brzdou je přešlapující Německo, které v druhé polovině roku 2018 skoro spadlo do recese a na první známky obratu k lepšímu se zatím čeká. Německý průmysl sráží dolů řada přetrvávajících faktorů - slabá čínská poptávka nebo nejistota spojená s brexitem. Na druhou stranu ke konci roku hrály svoji roli i faktory jednorázové. Tento týden mohou první odhady německých průmyslových PMI ukázat, zda některé z nich odeznívají.
  • Rozbřesk: Shutdown americké vlády prozatím odvrácen
    Zatímco ještě na přelomu roku se ropný trh ocitl v zajetí cenových kotrmelců, v posledních týdnech na něm zavládl až nečekaný klid. Cena ropy se tak již více než měsíc drží v blízkosti hranice 60 USD/barel, kde s napětím vyčkává, jak se rozvinou dva hlavní příběhy první poloviny tohoto roku.
  • Rozbřesk: Schodek rozpočtu může být ještě vyšší, je správné, že si stát tvoří zásoby hotovosti
    Nový návrh státního rozpočtu počítá s deficitem 300 miliard korun, ale ani to s vysokou pravděpodobností nebude konečná. Jenom výpadky daňových příjmů pravděpodobně dosáhnou stovek miliard korun a nová opatření také nebudou zadarmo. Na druhou stranu, je pochopitelné, že ministerstvo financí v tuto chvíli podobně jako většina hráčů na trhu jednoduše neví, jak velký bude celkový účet za pandemickou krizi. Je tedy dobře, že na trhu shání peníze “do zásoby”. Jen uplynulý týden ministerstvo na trzích sehnalo skoro 90 miliard korun a díky zrychlenému prodeji dluhopisů si tak od začátku roku půjčilo již přes čtvrt bilionu korun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader