Úterý 19. březen 2024 03:45
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Rozbřesk: Růst trhů se opírá o optimismus USA - Čína

27.11.2019 09:22  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Klíčovým motorem tržní dynamiky dál zůstávají čínsko-americká jednání. Růst akciových trhů jde do značné míry právě za rostoucími šancemi na uzavření první fáze obchodní dohody. Po včerejším telefonátu hlavního čínského vyjednavače se svými protějšky, zněla čínská strana nebývale optimisticky. V podobném duchu vyzněly i výroky Donalda Trumpa, který potvrdil, že “obchodní jednání jsou v poslední fázi”. I proto si akciové trhy sahají, tedy alespoň v USA, na nová maxima. Dál ovšem platí, že akcie zůstávají relativně drahé a prostor pro další zisky v případě uzavření dohody je rozhodně menší než prostor pro ztráty v případě krachu jednání.

A to platí pro celé spektrum rizikových aktiv, která se na vlně obchodního optimismu svezla. I česká koruna díky tomu zatím dál testuje hranici 25,50 EUR/CZK a pokouší se rozšířit své zisky. Překvapivě ji tak nechávají v klidu pokračující ztráty reálně nejníže úročené měny na světě - maďarského forintu. Ten na začátku roku působil jako jednoznačné regionální závaží negativně ovlivňující vývoj nejen na zlotém, ale i na koruně. To se v posledních týdnech dost viditelně mění. Investoři jednoduše rozlišují mezi ekonomikami, kde centrální banky vysokou inflaci řeší a nechávají ve hře další růst sazeb (ČNB) a těmi kde nikoliv. V roce 2019 v Maďarsku inflace zůstala spolehlivě nad 3 % a centrální banka nad růstem sazeb ze záporu zatím vůbec neuvažuje. Trhům tím dává opakovaně signál, že ji kombinace supernízkých sazeb a slabé měny vyhovuje…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se na rozdíl od forintu drží v těsné blízkosti 25,50 EUR/CZK a pod vlivem obchodního optimismu se může dnes pokusit o rozšíření zisků (viz úvodník).

Zahraniční forex
Volatilita na hlavních devizových párech včetně eurodolaru zůstává velmi nízká, neboť postrádají výraznější impulzy jak ze strany makrodat, tak ze strany centrálních bank. Dnes by přece jenom mohla do obchodování promluvit alespoň americká data - konkrétně data za investice (durables), pravidelné týdenní statistiky z trhu práce a především index podnikatelské nálady PMI z Chicaga.

Zatímco na hlavních měnových trzích je celkem nuda, tak ve střední Evropě se přece jen něco děje. Maďarský forint včera oslabil na nová historická minima a měnový pár EUR/PLN se dostal viditelně nad úroveň 4,30, což je měsíční maximum. Slabost středoevropských měn souvisí s nízkými reálnými úrokovými sazbami.

Ropa
Ropa Brent si během včerejšího obchodování připsala další drobné zisky, které vyhouply její cenu nad 64 dolarů za barel. Navzdory překvapivému nárůstu zásob surové ropy (+3,6 mil. barelů dle API) ve Spojených státech totiž trh věnuje pozornost zejména americko-čínským obchodním jednáním, respektive rostoucím šancím na dosažení první fáze vzájemné dohody.

Mimoto ropný trh pozorně sleduje jakékoli zprávy k blížícímu se zasedání států OPEC+, které je na programu již 5. a 6. prosince ve Vídni. Z relativně kusých dostupných informací se zatím jeví jako nejpravděpodobnější varianta prodloužení dosavadních těžebních škrtů v rozsahu 1,2 mil. barelů denně o další tři měsíce, tj. do června 2020. To by sice mělo kartelu umožnit flexibilněji reagovat na vývoj tržní bilance, nicméně z našeho pohledu nijak neřeší očekávaný mohutný převis nabídky nad poptávkou v první polovině příštího roku.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Rusko-ukrajinský konflikt: Koho bude bolet?
    Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních týdnech eskalovalo na nejvyšší úroveň od propuknutí konfliktu na východě Ukrajiny v roce 2014. Další kroky Ruska jsou v tuto chvíli nejasné a na stole tak zůstává hned několik scénářů, od postupné deeskalace napětí přes omezenou vojenskou intervenci Ruska na východě Ukrajiny až po otevřený válečný konflikt mezi oběma státy.
  • Rozbřesk: Rusko zavírá plynové kohoutky do Evropy
    Energetická krize v Evropě dále eskaluje poté, co včera oznámilo Rusko okamžité zastavení dodávek zemního plynu do Polska a Bulharska. Tento krok opětovně zvyšuje napětí na evropském trhu s plynem a také pravděpodobnost, že by mohlo dojít k odstřižení i ostatních členských zemí EU od ruských importů. Cena plynu v reakci na tyto zprávy vzrostla až o 17 % a dostala se zpět do blízkosti 100 EUR/MWh.
  • Rozbřesk: Ruský ropný šok poslal Brent ke 140 dolarům za barel
    Ropa v pozadí ruské invaze na Ukrajinu dál letí vzhůru - její cena na konci týdne (Brent) vyskočila až na 139 USD za barel. Nejen ceny ropy, ale i energií a některých potravin lámou na globálních trzích mnohaleté rekordy, a s tím se budou posouvat vzhůru i naše odhady inflace minimálně pro první polovinu roku. Cena ropy Brent od začátku února zdražila skoro o 100 % a je nejvýše od roku 2008. Ceny u českých čerpacích stanic proto asi dál poletí vzhůru a nebude velkým překvapením, pokud v tomto týdnu v průměru prolomí 45 korun za litr.
  • Rozbřesk: Rusnok z ČNB říká, že pravděpodobnost záporných sazeb se "výrazně snížila"
    První měnově politické zasedání bankovní rady ČNB v letošním roce a zároveň poslední ve stávajícím složení nepřineslo žádné překvapení. Kurzový režim zůstává i nadále v platnosti, tvrdý (ne dříve než ve druhém čtvrtletí) ani měkký (zhruba v polovině roku) závazek se nemění, a tak jediné, co ČNB aktuálně změnila, je její prognóza. Ta listopadová se totiž brzy ukázala jako velmi pesimistická – alespoň pokud jde o vývoj inflace, a tak se stalo, že inflačního cíle centrální banka dosáhla o půl roku dříve, než sama ještě v listopadu předpokládala.
  • Rozbřesk: Růst amerických úrokových sazeb konečně probudilo dolar
    Vpravdě historické zasedání americké centrální banky, na kterém bylo rozhodnuto o zatím bezprecedentní řízené kontrakci bilance Fedu, překvapilo až nečekanou spokojeností s americkou ekonomikou. Ta v součtu mohla signalizovat jediné - další zvýšení úroků v USA je na cestě. Nestane-li se v americké či globální ekonomice v následujících týdnech něco zlého, tak Fed týden po Mikuláši zvýší úroky o dalších 25 bazických bodů.
  • Rozbřesk: Růst inflace připravuje půdu ČNB pro další růst sazeb
    Inflace v září zrychlila na 2,7 % a nezaměstnanost dál klesá - v září i registrovaná nezaměstnanost označkovala historická minima 3,8 %. Pokračuje rychlý růst cen potravin a pomalu by se k nim přidávají i pohonné hmoty (+3% meziročně). Jádrová inflace očištěná o tyto volatilní složky je však podle všeho za svým vrcholem. A proto by se v dalších měsících měl zastavit i nárůst inflace celkové….ty by se v příštím roce mohla postupně vrátit do blízkosti 2 %.
  • Rozbřesk: Růst inflačních očekávání, jako rukavice hozená nastupujícímu šéfovi Fedu
    Stále probíhající výplach na trzích dluhopisů a s tím souvisejí růst úrokových sazeb je skloňován s různými přívlastky - jeden z nich si však rozhodně nezaslouží: překvapivý. Makroekonomických signálů o tom, že by tržní úrokové sazby v USA a v Evropě měly být posazeny výše, bylo totiž v posledních týdnech a měsících tolik, že jen skutečný greenhorn na finančních trzích je mohl přehlédnout.
  • Rozbřesk: Růst mezd nepřekvapuje ničím
    Rychlý růst mezd pokračoval podle očekávání i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Meziročně se průměrná mzda zvýšila o 8,5 % (reálně o 6 %) a dosáhla v tomto období 31.516 korun. Jak je vidět ze srovnání s vývojem předchozích kvartálů, na dynamice mezd se téměř nic nezměnilo. A nemění se vlastně ani důvody takto rychlého mzdového růstu. Tím prvním je samozřejmě pokračující napětí na trhu práce, kde stále výrazně přebývá volných pracovních míst nad množstvím uchazečů skutečně si hledajících práci. Jde tedy o výsledek dosavadního růstu ekonomiky založeného na stále větší potřebě pracovníků.
  • Rozbřesk: Růst mezd překonal očekávání ČNB. Koruně svědčí ústup pandemie
    Včera měly trhy možnost seznámit se jednak s posledními údaji za třetí kvartál, které se zveřejňují se zpožděním, až po celkové výsledky ekonomiky. Protože jde z pohledu ČNB o velmi důležitá data indikující domácí mzdové tlaky, stojí zvláště tentokrát za trochu pozornosti. Podle nových čísel statistického úřadu se průměrná mzda ve třetím čtvrtletí zvýšila o 5,7 %, reálně pak „díky“ vyšší inflaci jen o 1,5 %. Stejným tempem jako průměrná mzda, kterou nevydělají zhruba dvě třetiny zaměstnanců, vzrostla i mzda mediánová.
  • Rozbřesk: Růst napětí na Blízkém východě žene ceny ropy vzhůru
    Růst cen bytů v ČR v závěru loňského roku mírně zpomalil, přesto byly nemovitosti podle Eurostatu meziročně dražší v průměru o 8,4 % a jejich ceny se tak dostaly na novou rekordní úroveň. Oproti maximu dosaženému v minulém cyklu v roce 2008 jsou jejich ceny vyšší skoro o pětinu. Pro zajímavost, nejlevnější byly v roce 2012, kdy se jejich ceny nacházely oproti současnosti o 28 % níže.
  • Rozbřesk: Růst v režii spotřeby
    Jak už v podstatě pravidelně napovídají výsledky tuzemského maloobchodu, bude zřejmě spotřeba domácností v letošním roce hlavním motorem ekonomického růstu ČR. Tržby obchodníků rostly i v březnu docela svižným tempem (reálně +4,3 %), po očištění o vliv Velikonoc dokonce o necelých šest procent a znovu tak potvrdily, že chuť nakupovat Čechům rozhodně nechybí. Nálada spotřebitelů zůstává i nadále pozitivní, i když jejich optimismus neláme rekordy jako před rokem. Stále platí, že vysoká zaměstnanost spolu s rekordně nízkou nezaměstnaností dokážou vykompenzovat případný strach z budoucnosti, který by se jinak podepsal na chování spotřebitelů jako tomu bylo v nedávné minulosti. A dnešní čísla z úřadů práce by navíc měla pozitivní vývoj na trhu práce znovu potvrdit. Míra nezaměstnanosti by se mohla dostat zpět pod úroveň tří procent (odhadujeme na 2,7 %) s tím, jak se rozjely sezónní práce v zemědělství, stavebnictví a v některých službách. Navíc i v průmyslu přetrvává navzdory zpomalení výroby nedostatek pracovníků, který zůstává i nadále hlavní překážkou pro expanzi tohoto odvětví. Proto lze i nadále počítat s tím, že volných pracovních míst je více než nezaměstnaných, respektive je jich třikrát více, pokud vezmeme v úvahu pouze ty nezaměstnané, kteří si práci hledají a jsou schopni či vůbec ochotni do ní vůbec nastoupit.
  • Rozbřesk: Růst výnosů, návrat volatility. Globální výprodej dluhopisů pokračuje
    Pokračují globální výprodeje na dluhopisových trzích - investoři jako by se ve světle vysoké inflační nejistoty báli všech fixně úročených papírů. Výnos německého dluhopisu se probojoval do blízkosti kladných hodnot (-0,06 %), kde byl naposledy na jaře roku 2019.
  • Rozbřesk: Rychlý růst sazeb podporuje korunu v posilování
    Srpnové zasedání bankovní rady dopadlo podle očekávání a hlasování dokonce úplně stejně jako minule, přesto je dojem následné tiskové konference přece jen jiný. I když nakonec většina čtyř hlasů rozhodla o zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu, k padesátibodovému navýšení repo sazby nebylo úplně daleko. To je docela jasný signál naladění většiny v bankovní radě, která je připravena úrokové sazby zvýšit na každém dalším zasedání do konce roku. Dvoutýdenní repo sazba by se tak mohla už v prosinci dostat na úroveň 1,50 %.
  • Rozbřesk: Řecká dluhová sága jde do finále, dočkají se Athény oddlužení?
    Řecký dluhový maraton pomalu spěje do finále - dnes v Sofii začínají jednání o dluhových úlevách, na které “nejpředluženější” evropská ekonomika marně čeká posledních šest let. Detaily dluhové “úlevy” však ještě budou předmětem vášnivých politických debat…
  • Rozbřesk: Řecko mimo záchranný program
    Nový týden začíná pozitivní zprávou o tom, že Řecko opouští záchranný program a může znovu zamířit na mezinárodní kapitálové trhy. V jaké kondici? Po dlouhé řadě škrtů, reforem a jednom oddlužení ze strany soukromých věřitelů, kteří odepsali dluhy za cca 100 mld. eur, aktuálně řecký celkový veřejný dluh dosahuje zhruba 323 mld. eur a odpovídá tak – podle údajů za první kvartál letošního roku – 180 % HDP. Většinu z této částky dnes tato země dluží ostatním členským zemím eurozóny, zatímco jen necelou jednu třetinu z této částky představují dluhopisy.
  • Rozbřesk: Řecko opět pod tlakem, dvouletý výnos atakuje 9 %
    Řecký dvouletý výnos vyskočil včera na nejvyšší úrovně za posledního půl roku a atakuje hranici 9 %. Důvod? Mezi hlavními mezinárodními věřiteli opět neexistuje shoda na tom, jak dál pomáhat Řecku. To sice udělalo v posledních letech poměrně výrazný krok směrem kupředu a má tento rok potřetí v řadě dosáhnout primárního přebytku rozpočtu. Bohužel to ale nestačí na to, aby všechny dluhy Řecka byly splatné.
  • Rozbřesk: Řecku hrozí zastavení evropského financování
    Řecko ve světle Brexitu, italské recese a dalších evropských událostí vypadá jako dávná krize uložená hluboko v evropském podvědomí. V tomto týdnu se ale opět připomněla. Řecko pravděpodobně nedostane finanční injekce, které mu slíbili evropští věřitelé postupně uvolňovat po ukončení posledního záchranného balíku v uplynulém roce. Proč?
  • Rozbřesk: Říjnová inflace pod taktovkou úsporného tarifu, čeká nás vysoká volatilita
    Pokles inflace v říjnu v důsledku zavedení energetického úsporného tarifu jsme sice očekávali, překvapil nás ovšem svojí intenzitou - náš odhad 17,5 % (versus 18,0 % v září) patřil sice k nejnižším na trhu, i tak ovšem výrazně zaostal za realitou (-1,4 % meziměsíčně,15,1 % meziročně).
  • Rozbřesk: S&P nakonec rating Itálii nesnížila a italské dluhopisy i euro si ulevily
    Itálie si může oddechnout, agentura S&P podobě jako Moody's rozhodla ponechat Itálii její investiční rating (BBB). Italské dluhopisy přitom byly v uplynulém týdnu pod tlakem kvůli neschopnosti evropských lídrů eurozóny dohodnout se na společném financování záchranných prací a právě kvůli strachu ze snížení ratingu. Mezi hlavními důvody, proč Itálii nadále věřit, S&P uvedla domácí úspory a nízkou míru soukromého zadlužení. To by však samo o sobě určitě nestačilo ve chvíli, kdy se čeká masivní nárůst veřejného zadlužení - v případě Itálie může jít bez problémů o rychlý nárůst veřejného dluhu o více než 20 % HDP. Hlavní důvod, proč tedy S&P Itálii věří, je jiný - je to důvěra v to, že ECB bude hrát v případě Itálie roli věřitele poslední instance a jednoduše ji v těžkých chvílích na trzích pomůže (i to je v důvodech explicitně zmíněno).
  • Rozbřesk: S&P 500 před branou medvědího trhu. Fed nechá akcie svému osudu
    Volatilita americké výnosové křivky zůstává brutální. Jen pro dokreslení situace: očekávání toho, kde by se ode dneška za tři roky mohly pohybovat krátkodobé dolarové sazby (implikované Fedem) poklesla za posledních deset dní o 40 bazických bodů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new