Úterý 19. březen 2024 05:06
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Náklady na výrobu stoupají

20.04.2022 10:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny českých průmyslových výrobců v březnu meziměsíčně zdražily 4,2 % po předchozích 2,2 %. Meziročně se jejich dynamika vyhoupla na 24,7 % z 21,3 %. Ještě silnější nárůst zaznamenaly ceny německých výrobců (+4,9 % m/m a 30,9 % r/r). V obou případech bylo meziměsíční zdražení výrazně nad mediánem odhadů. V případě německých výrobních cen se oproti únoru počítalo s nárůstem o 2,7 %, cen tuzemských výrobců o 1,9 %. Pozadu zůstal i náš odhad o 3,6 %.

Hlavním zdrojem růstu cen byly energie. Ceny energií meziměsíčně vzrostly o 8,6 %. Výrazné navýšení se dostavilo u ropy (+15,4 %), na druhé straně cena zemního plynu meziměsíčně stagnovala. Vývoj reflektuje ekonomické dopady války na Ukrajině. Snaha odklonit se od pro Evropu významných ruských dodávek energie žene jejich aktuální i očekávanou cenu vzhůru. To se navíc děje na pozadí velmi vysoké nejistoty, protože je obtížné odhadnout, zda se Evropa po plánovaném zrušením odběru ruského uhlí odhodlá uvalit embargo i na zemní plyn, či zda k přerušení jeho dodávek nakonec nedojde z ruské strany. Nejisté pak také je, jakou část výpadku nabídky energie (v důsledku embarga), a za jakou cenu, by Evropa byla schopna nahradit. V kostce se tak dá konstatovat, že březnové skokové navýšení cen nemuselo být tím posledním a rozkolísanost cen energií očekáváme i v nejbližším období.

Tlaky na ceny vstupů pro výrobce pak přiživují zádrhely v dodavatelských řetězcích, které vedou ke zdražování služeb mimo jiné ve skladování a činností v dopravě (o1,9 % m/m).

Ceny průmyslových výrobců

 

 

 

 

Aktuální

Předchozí

RB

Trh

v % r/r

24,7

21,3

23,9

23,3

v % m/m

4,2

2,2

3,6

1,9

Zdroj: Raiffeisenbank, ČSÚ, Bloomberg


Zdražení se ale projevuje i mimo energetický segment. Ceny meziproduktů meziměsíčně zdražily o 3,2 %, což se promítne vyššími náklady na výrobu napříč odvětvími. Výrobky investiční povahy o 2 % a zboží dlouhodobé a krátkodobé spotřeby v rozpětí 1-2 %.

I kdybychom ze statistiky vyloučili zdražení energií, byly by ceny průmyslových výrobců poměrně dynamické, na 2,6 % m/m namísto 4,2 % m/m.

Zdražování ve výrobě je indikátorem nadcházejícího zdražení pro spotřebitele, a to především v sektoru zboží, který je oproti sektoru služeb více energeticky náročný. Otázkou ale je, jak moc budou výrobci ceny pro koncové zákazníky ještě navyšovat. Upadající spotřebitelská nálada a obavy z budoucího ekonomického vývoje značí, že ochota přijímat zdražování se bude snižovat.
 
V průměru letos počítáme s růstem cen průmyslových výrobců okolo 22 %.

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na kladenské burze roste poptávka po nákupu energií
    Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) výrazně stoupl počet zájemců o nákup energií. Nejde jen o firmy nebo organizace, které byly nucené odejít od svých dodavatelů. Zvýšila se zejména aktivita odběratelů, kteří na ČMKB běžně energie nakupují a vyčkávali, zda po letošním prudkém růstu cen nenastane nějaká výrazná změna. Přestože cenová úroveň, na kterou byli zvyklí z minulých let, neklesla, začali nyní poptávat. Na dotaz ČTK to uvedl generální sekretář ČMKB Miroslav Hájek.
  • Nákladová inflace v USA ještě neodezněla
    Dnes jsou v kalendáři spíše druhořadá data, která nemají mnoho potenciálu ovlivnit korunu a obecně aktivitu na finančních trzích. Z tuzemských dat dorazí červnová platební bilance. Trh ji očekává mírně v záporu (-3,9 mld. Kč, po květnových +7,2 mld. Kč). Slabšímu výsledku napovídá nečekaně záporné saldo bilance zahraničního obchodu, které v červnu vykázalo -6,9 mld. Kč. Nicméně měsíční statistiky běžného účtu platební bilance bývají volatilní, obzvlášť v této době, a proto nečekáme reakci na finančních trzích.
  • Náklady na bydlení rychle rostou
    Náklady na bydlení jsou jedním z hlavních tahounů inflace v Česku a výrazně se zakusují do reálných příjmů a celkové životní úrovně řady domácností. Nejčastěji skloňované v této souvislosti jsou sice ceny energií, které meziročně zdražují v průměru o více než 50 %. Velká část nárůstu nákladů na bydlení jde ovšem také na vrub rostoucímu nájemnému.
  • Náklady na emisní normu Euro 7 podle automobilek převýší odhady EK
    Přímé náklady výrobců automobilů na navrhovanou emisní normu Euro 7 budou až desetkrát vyšší, než předpokládá Evropská komise (EK). Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) dnes uvedlo, že podle studie poradenské společnosti Frontier Economics přímé náklady na splnění požadavků normy Euro 7 u benzinových osobních vozů a dodávek, včetně nákladů na schválení typu, investice a vybavení, dosáhnou 1862 eur (44.100 Kč) na vozidlo. EK je odhaduje na 184 eur na vozidlo.
  • Náklady na lobbování v kryptografickém průmyslu prudce rostou v souvislosti s regulačními překážkami
    V překvapivém obratu událostí se americký kryptografický sektor údajně chystá překonat svůj vlastní rekord v letošních výdajích na federální lobbing.
  • Náklady na obsluhu dlhu ako indikátor recesie
    Niekedy v júni som v poste Kam až môžu porásť úrokové sadzby? Príliš vysoko to nebude načal tému vzťahu obsluhy celkov...
  • Náklady na rostoucí krátkodobá rizika drobným investorům přináší zisk jejich delší časový horizont
    ZKRACUJÍCÍ SE HORIZONTY: Warren Buffett je známý tím, že jeho oblíbená doba držení akcií je navždy, ale to samé se nedá říci o mnoha jiných investorech. Podle analýzy společnosti eToro (viz graf) činila průměrná doba držení amerických akcií v loňském roce pouze 10 měsíců.
  • Náklady na transakce Ethereum (ETH) klesají – co se děje?
    Transakce Ethereum (ETH) se údajně od léta 2021, kdy rychle rostl zájem o DeFi a NFT, výrazně zlevnily.
  • Náklady na výchovu dítěte v ČR kvůli inflaci za rok stouply o 200 tisíc korun, nyní činí 1,8 milionu korun
    Náklady na výchovu a výživu dítěte (do 18 let věku) v současnosti dle kvalifikovaného odhadu činí zhruba 1,8 milionu korun (podrobnější rozpis v závislosti na věku dítěte – viz níže). To je o zhruba 200 tisíc korun více než před rokem. Tento nárůst odpovídá přibližně 13 procentům a odráží citelnou inflaci, která Česko v posledním zhruba roce zasáhla.
  • Náklady na výchovu dítěte v ČR kvůli inflaci za rok stouply o 200 tisíc korun, nyní činí 1,8 milionu korun
    Náklady na výchovu a výživu dítěte (do 18 let věku) v současnosti dle kvalifikovaného odhadu činí zhruba 1,8 milionu korun (podrobnější rozpis v závislosti na věku dítěte – viz níže). To je o zhruba 200 tisíc korun více než před rokem. Tento nárůst odpovídá přibližně 13 procentům a odráží citelnou inflaci, která Česko v posledním zhruba roce zasáhla.
  • Naklání se Spojené státy přes okraj fiskálního útesu?
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank Pokud se americký Kongres a prezident Obama do konce roku neshodn...
  • Na kolik by státní kasu vyšlo „druhé rouškovné“ neboli „respirátorovné“? Třeba i na 23 miliard, vyplácet se bude zřejmě, až se volby přiblíží
    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová vypustila balonek takzvaného „druhého rouškovného.“ V rámci toho prvního dostali důchodci koncem loňského roku na ruku 5000 korun. Státní rozpočet to vyšlo na 15 miliard korun, což je mimochodem více, než jej v souhrnu stály kompenzační bonusy pro OSVČ. To ilustruje priority vlády.
  • Na komodity působí geopolitické starosti a silná ekonomická data
    Růstová série na globálních akciových trzích pokračuje a to především v sektoru energetiky a základních materiálů, které rostou díky silné rally, kterou zažívají cyklické komodity.
  • Na konci roku dlouhé sbohem jednomu z největších experimentů historie
    Začínáme dávat dlouhé sbohem kvantitativnímu uvolňování, které bylo jedním z největších experimentů v ekonomické histo...
  • Na konferencii o tradingu v Bratislave vystúpia svetovo uznávaní špičkoví odborníci
    Trading (obchodovanie na burze) je fenoménom doby. Cieľom traderov je zisk, prostriedkom na jeho dosiahnutie ich vlastné schopnosti a zručnosti.
  • Na konferenci v Praze se bude mluvit o vlivu blockchainu na trh práce
    19. května v Praze proběhne největší konference věnovaná kryptoměnám a technologii blochchain ve Východní Evropě: Blockchain & Bitcoin Conference Prague. Jedním z témat konference se stane optimalizace trhu práce pomocí blochchainu.
  • Nakopne ECB korunu?
    Česká měna zahajovala minulý týden na hodnotě EUR/CZK 25,95, tedy nejslabší od konce listopadu 2018. V průběhu týdne postupně posilovala a to jak vlivem vesměs pozitivních zpráv z domova (slušné PMI, růst mezd, maloobchodu i průmyslu), tak i ze Spojeného království. Tamním poslancům se totiž podařilo dosáhnout dílčích vítězství proti premiéru Johnsonovi, když prozatím alespoň zdánlivě snížili pravděpodobnost divokého brexitu. Toto uklidnění ovšem není trvalé a navíc zprávy z německé ekonomiky byly spíše horšího vyznění. Koruna tak stihla posílit pouze do blízkosti EUR/CZK 25,86.
  • Na koruně minulý týden dozníval efekt verbálních intervencí
    Kurz koruny atakoval ve druhé polovině minulého pracovního týdne úroveň 26,10 CZK/EUR, když na počátku týdne...
  • Na korunu i region doléhá růst výnosů a ochlazení optimismu ve světě
    Nadšení, které jsme sledovali na trzích včera a jemuž daly záminku příznivé zprávy z Itálie, je pryč. Evropské akcie se podobně jako Asie noří do červeného. Ztrácí také periferní dluhopisy, ale vedle nich se prodávají také ty jádrové, respektive bezpečné. Eurodolar se po včerejším propadu, který nabral na intenzitě v americkém obchodování, lehce zvedá na 1,1490.
  • Nakousnuté jablko je nejhodnotnější značkou na světě. Huawei obsadil 97. místo
    „Na území Spojených států vznikla řada silných technologických společností, které hrají významnou roli v americké ekonomice. Hospodářství Evropské unie se více spoléhá na automobilový průmysl, v rámci kterého vzniká řada nových technologií. Společnosti jako Apple, Google či Microsoft nám však chybí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster