Čtvrtek 28. březen 2024 10:07
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní glosa: Česká ekonomika zakončila rok ve svižném tempu

02.02.2022 08:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily. Ekonomika se totiž v posledním kvartále nepropadla, jak předpokládala ČNB, ale pokračovala – i když v pomalejším tempu – v růstu. HDP se zvýšil oproti předchozímu období o 0,9 %, meziroční růst pak dosáhl 3,6 %. Žádná podrobnější data sice nejsou k dispozici, ale podle doprovodného komentáře statistického úřadu stála za těmito dobrými čísly tentokrát zahraniční poptávka. Za celý loňský rok si ekonomika připsala 3,3 %, a to především díky spotřebě domácností a zásobám. Nic moc dál se zatím nedá analyzovat, protože chybí nejenom aktualizované detailní řady HDP, ale vlastně i výsledky jednotlivých odvětví za prosinec, které budou k dispozici až v pondělí. Prozatímní výsledky ekonomiky předčí stávající prognózu ČNB, které tak dávají do rukou další argumenty pro pokračování cyklu rychlého zvyšování úrokových sazeb. A totéž lze v podstatě říct i o soft datech, která jsou k dispozici od minulého týdne, nebo o včera zveřejněném indexu nákupních manažerů (PMI). Ten v lednu skončil na úrovni 59 bodů, což je poměrně silný výsledek naznačující pokračování expanze tuzemského průmyslu. Je vidět, že firmy mají dostatek zakázek a jejich hlavním problémem zůstává fungování dodavatelských řetězců a vysoké vstupní ceny, které jsou podniky nuceny promítat i do cen své produkce. I když se problémům firmy snaží i nadále předcházet hromaděním zásob, cenová (inflační) očekávání jsou nejvyšší za dobu sledování. Pozitivní očekávání ovšem nepanují pouze v tuzemském průmyslu, ale i v tom evropském. PMI za eurozónu skončil jen těsně pod tím českým, německý jen mírně nad. Rovněž i v případě průmyslu v zemích eurozóny jsou vyhlídky na růst velmi pozitivní, byť tlak na růst cen přetrvává, stejně jako problémy se subdodávkami. V každém případě ovšem naznačují velmi ostrý start průmyslu v novém roce, který se pozitivně odrazí i na výsledcích tuzemského průmyslu a vlastně i celé ekonomiky. Proto i dosažení více než čtyřprocentního růstu českého HDP není v letošním roce nedosažitelným cílem. Ohrozit jej v tuto chvíli může snad jen přetrvávající vysoká inflace, která by si vyžádala dodatečný zásah ČNB.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní glosa
    Rozhodnutí turecké centrální banky snížit úrokové sazby (a to nehledě na vysokou inflaci) poslalo tureckou liru do “pekla” - od začátku týdne ztratila zhruba 11%. Toto napětí rezonovalo na širší paletě rozvíjejících se trhů včetně střední Evropy, kde se pod tlak dostal nejen polský zlotý, ale i česká koruna. Maďarský forint unikl jen díky dalšímu domácímu zvýšení sazeb. Česká měna tak potvrzuje, jak složité je pro ní v dnešní době zaznamenávat další zisky, a to nehledě na rekordní úrokové rozpětí vůči eurozóně - rozdíl mezi dvouletými českými a eurovými sazbami se pohybuje nad čtyřmi procentními body.
  • Ranní glosa: Akcie pod “palbou”
    Strach z inflace zavedl v uplynulém týdnu akciové trhy doprostřed “minového pole” - akciový index S&P500 v pátek v závěrečném výprodeji ztratil 1,9 % a za celý týden skoro 6 %. To je nejhorší týdenní ztráta od března 2020 - chvíle, kdy startovala pandemie COVID 19. Nyní jsou ale důvody výprodejů jiné, je to na prvním místě obava z inflace a rychlého zvyšování amerických sazeb.
  • Ranní glosa: Akcie s napětím čekají na Fed, v centru pozornosti QT
    Akciové trhy se pokouší druhý den o stabilizaci, ale zdá se, že najít „pevnou” půdu pod nohama nebude tak lehké. Včera S&P500 ve volatilní seanci opět ztratil (0,6 %) a index strachu (VIX) vyskočil na nejvyšší hodnoty od ledna 2021. Hlavním motorem strachu zůstává covidem nastartovaná inflace a dopad do politiky amerického Fedu, na jehož zasedání dnes trhy napjatě čekají.
  • Ranní glosa: Americký trh práce se dále utahuje
    Obavy z varianty omikron jsou stále jedním z hlavních hybatelů tržního dění. Rychlost šíření v Jihoafrické republice ukazuje na výrazně vyšší reprodukční číslo a menší ochranu protilátek po prodělané nemoci. Na silnější závěry, zejména ohledně účinnosti vakcíny, je však stále brzy. V mezičase další země i mimo jih Afriky zpřísňují karanténní opatření (Korea, USA).
  • Ranní glosa: Američané snášejí inflační vlnu hůře než Evropané
    Páteční čísla jako by trhům vyrazila dech - maloobchod ve Spojených státech v prosinci nejenže podle očekávání nerostl, ale naopak velmi prudce poklesl (o 1,9 % meziměsíčně a o 2,3 % bez zahrnutí automobilů). Velmi prudce poklesly zejména online prodeje - o 8,7 %, což je jeden z nejprudších meziměsíčních propadů v historii.
  • Ranní glosa: Co stojí za růstem německých výnosů?
    Rostoucí preference německé sociální demokracie a teoretická možnost “levicové koalice” po konci éry Angely Merkelové jsou jedním z důvodů, proč se v uplynulých týdnech odlepily německé výnosy ode dna a začaly růst. Německý desetiletý výnos od poloviny srpna vystoupal z -0,5 % na -0,3 %. Německé volby však nejsou jediným faktorem ve hře. V neprospěch německých dluhopisů (tedy ve prospěch jejich vyšších výnosů) hrála ještě výrazněji kombinace vyšší inflace a změny v politice ECB. Ta se rozhodla na základě nové prognózy a zprávy o finančních podmínkách zmírnit tempo nákupů dluhopisů v rámci pandemického programu PEPP.
  • Ranní glosa: COVID a nová opatření opět zchladí českou ekonomiku
    Pandemie opět v Česku výrazně omezí sociální kontakty. Od dneška budou muset kromě jiného restaurace a bary uzavřít ve 22:00 a na sportovní a kulturní akce může nově dorazit maximálně 1000 lidí. Češi už nakonec tak jako tak dobrovolně své sociální kontakty omezovali, na což ukazovala například data společnosti Google. Vládní opatření však sociální kontakty omezí ještě více a přispějí k tomu, že některá odvětví v čele s pohostinstvím, hoteliérstvím a kulturou potáhnou českou ekonomiku na konci roku dolů.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika míří opět do útlumu
    V době, kdy se česká ekonomika stále ještě vypořádává s vysokými cenami surovin, začíná její vývoj komplikovat zhoršující se vývoj koronavirové pandemie. Počty nově nakažených lámou rekordy, a i když si nejspíš nevynutí přímo lockdown, dopad na křehké oživení ekonomiky nepochybně mít budou. První na řadě je cestovní ruch, který se zdaleka ještě neoklepal z loňské první vlny covidu. Stále zde chybí miliony zahraničních nerezidentů dříve navštěvujících ČR, jejichž nepříjezd znamená výpadek spotřeby okolo 100 mld. korun za rok.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika ve druhém kvartále rostla o 1 %
    Konečně jsme se včera dočkali podrobných výsledků české ekonomiky za druhý kvartál. Nakonec se ukázalo, že si hospodářství vedlo přece jen o trochu lépe, než indikoval bleskový odhad (+1 % vs. 0,6 %), nicméně stále jde o výrazně slabší výsledek ve srovnání s většinou zemí Unie. Slabší bylo nicméně toto číslo ve srovnání s odhadem ČNB, která předpokládala 1,7 %.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika v závěru roku zpomalovala
    První letošní zasedání bankovní rady, na kterém ČNB představí novou prognózu, proběhne už příští týden. Očekává se další razantní navýšení základní sazby, která se může v krajním případě dostat až do blízkosti pětiprocentní hranice. Záležet bude samozřejmě, s jakým návrhem a zejména jakou prognózou přijde měnový odbor. Finanční trhy nicméně mohou o obojím zatím jen spekulovat a zaměřit se na data, která se ještě do termínu zasedání dostanou bankéřům do ruky. Tím prvním bude nepochybně bleskový odhad HDP, který bude k dispozici už v úterý.
  • Ranní glosa: Česká inflace vyskočí výrazně nad 5 %
    Máme k dispozici poslední v zásadě kompletní sadu zářijových čísel od průmyslu po výkony v pohostinství a hoteliérství, která ukazují na "polojasno až zataženo" na konci třetího kvartálu. Hlavním problémem je bezesporu situace v automobilovém průmyslu - ten se potýká s kritickým nedostatkem subdodávek (zejména polovodičů) a výroba i proto meziročně klesá skoro o 7 %. A říjen a listopad budou vzhledem k novým odstávkám ve výrobě ještě horší. Dobrou zprávou je, že nedostupné subdodávky a drahé energie se zatím zdaleka tolik nepodepisují na zbytku průmyslu.
  • Ranní glosa: Česká koruna jako proti-inflační faktor
    Česká koruna se včera opět probojovala pod 24,30 EUR/CZK, nehledě na padající akcie (Nasdaq vstoupil oficiálně do korekce) a rostoucí globální výnosy se pokouší rozšířit své novoroční zisky. A v tuto chvíli se již pohybuje na silnějších úrovních než ukazuje poslední prognóza ČNB (24,40 EUR/CZK) a pokud se nálada neotočí, může začít pomalu hrát roli “proti-inflačního” faktoru.
  • Ranní glosa: Česká koruna se drží v defenzivě
    Česká koruna nebyla v posledních dvou týdnech schopna ocenit další nárůst domácí inflace ani novou sérii jestřábích komentářů z ČNB. Ty sice poslaly dál vzhůru krátký konec výnosové křivky – dvouletý český swap se pohybuje nad 3 % a výnosové rozpětí oproti eurovým sazbám zdolalo 3,5procentního bodu. Česká koruna však současně s tím zařadila "zpátečku" a vrátila se nad 25,50 EUR/CZK - úrovně, kde se pohybovala před zářijovým zasedáním ČNB.
  • Ranní glosa: České mzdy pravděpodobně zpomalily
    Dnes pravděpodobně Český statistický úřad ukáže, že tempo mezd ve třetím kvartále zvolnilo z 11,3 % na 5-6 %. To bude zejména důsledek výpadků mimořádných příplatků ve zdravotnictví. Vedle celkového čísla bude zajímavé sledovat vývoj jednotlivých odvětví. Předpokládáme také, že v dynamice mezd budou nadále zaostávat sektory nejvíce zasažené pandemií - jako pohostinství a hoteliérství. Je však otázkou, jak si vedla páteř české ekonomiky - průmysl.
  • Ranní glosa: Česko má rekordní schodek, je třeba více škrtat?
    Česko v uplynulém roce hospodařilo s historicky nejhorším schodkem veřejných financí - necelých 420 miliard korun (okolo 7 % HDP). I když veřejné finance zůstávají bezesporu problémem, který nová vláda bude muset řešit, přirovnání k “hořícímu lesu”, který potřebuje rychle “uhasit”, příliš nesedí.
  • Ranní glosa: Česko na konci roku asi překonalo očekávání ČNB
    Poslední sada čísel z české ekonomiky ukázala, že konec roku 2021 pravděpodobně vůbec nebyl tak špatný, jak se bála centrální banka. Ta očekávala v důsledku rozbitých výrobních řetězců a nové varianty omikron pokles hospodářství o 1,1 % mezikvartálně. Zdá se však, že poslední listopadové statistiky ukazují, že napětí v průmyslu začalo odeznívat o něco rychleji a náš nowcast ukazuje spíše než na propad hospodářství na lehce “kladnou nulu”.
  • Ranní glosa: Český automotive zaostává za Německem, odrazí se to v dynamice mezd?
    Šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík dnes v Hospodářských novinách přiznal, že dodávky čipů v rámci koncernu jsou špatné a že spolu se Seatem tahají za kratší konec provazu. Obává se proto, že i příští rok nebude možné vyrobit přes 200 tisíc vozů, a situace se nijak dramaticky nevylepší. A o zaostávání celého českého sektoru automotive mluví ostatně i poslední čísla z průmyslu.
  • Ranní glosa: Čínská realitní nákaza děsí trhy
    Globální akciové trhy včera zasáhl masivní výprodej, který odstartovaly obavy o kondici čínské ekonomiky. Ty byly ještě několik týdnu nazpět spojeny s šířením delta varianty koronaviru, nyní se však pozornost trhů upíná k problémům realitního giganta Evergrande.
  • Ranní glosa: ČNB agresivně zvyšuje sazby o 75 bps
    Česká národní banka zvýšila sazby překvapivě o 75 bps na 1,50 %, a to v reakci na kumulaci inflačních rizik v posledních týdnech. Podle guvernéra Rusnoka vnímá většina bankovní rady rizika (vzhledem srpnové prognóze) jako výrazně pro-inflační, a sáhla proto k rychlejšímu růstu sazeb, než indikuje srpnová prognóza. Hlavní pro-inflační rizika spojuje ČNB na prvním místě s vyšší letní inflací, kterou táhla vzhůru zejména jádrová inflace.
  • Ranní glosa: ČNB dnes zvedne sazby minimálně o 50 bps
    Dnešní zasedání ČNB bude opět napínavé. ČNB úrokové sazby zvýší minimálně o 50 bps (náš základní scénář), ale ve hře bude i agresivnější krok. Proč? Především proto, že poslední inflační čísla opět překvapila vyšším růstem a v září vyskočila na 4,9 %. Poslední prognóza přitom předpokládala růst pouze o 3,2 %. Navíc ještě daleko rychleji rostla jádrová inflace očištěná o vyšší ceny energií, která v září vyskočila až na 5,8 % (ČNB přitom očekávala úrovně okolo 3,5 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Purple pivot points