Čtvrtek 28. březen 2024 23:44
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ropa WTI klesá na pozadí skokového růstu ropy Brent. USA mohou ze situace těžit

01.02.2022 12:57  Autor: InstaForex  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americký ropný benchmark ztrácí na hodnotě uprostřed skokového růstu ceny ropy Brent. V současné době není důvod k panice. Rostoucí rozdíl mezi oběma benchmarky však může změnit strukturu amerického vývozu.

Dnes vidíme spread mezi cenami ropy WTI a jejího analogu, ropy Brent, který již dosáhl 3,50 USD. Jedná se o velmi důležitý fakt, protože nižší cena WTI ve srovnání s Brentem může podpořit americký vývoz.

analytics61f80d97cd03b.jpg

Když spread dosáhne 4 USD, stává se americká ropa pro mezinárodní rafinerie příliš levnou, a pokrývá tak náklady na přepravu a skladování v zahraničí.

V této situaci americké rafinerie obvykle přestávají nakupovat zahraniční ropu a uzavírají kontrakty na americkou značku. To vše může změnit dynamiku obchodní bilance, pokud se americký vývoz zpomalí.

Současný stav lze částečně vysvětlit konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou. V poslední době obchodníci nadhodnocují cenu ropy Brent v souvislosti s rizikem dalšího zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi.

V srpnu spotřeba ropy prudce vzrostla v souvislosti se zlepšením globální epidemiologické situace a skokovým nárůstem poptávky ze strany Číny. V důsledku toho se velmi zvýšila i mezinárodní poptávka. Energetická krize v Evropě a dalších regionech však situaci změnila.

Kreml stále popírá jakékoli plány na invazi na Ukrajinu. Nicméně obchodníci s takovou možností počítají. Americký Kongres navíc nyní hodlá uvalit na Rusko sankce i bez jakéhokoli útoku.

Pozoruhodné je, že Rusko zůstává druhým největším producentem ropy v rámci OPEC+. Udržet si tuto pozici je však stále obtížnější. Faktem je, že známá a výhodná ložiska jsou využívána již příliš dlouho, zatímco počet nových ložisek je poměrně malý. Proto se země snaží jak o zvýšení kapacity, tak o splnění plánu těžby ropy.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa vyskočila téměř o 4,0 %, protože OPEC zvažuje snížení produkce o 2 miliony barelů denně
    Ceny ropy vzrostly téměř o 4 % po zprávě, že OPEC bere v úvahu snížení produkce až o 2 miliony barelů denně, ačkoli dopad na globální nabídku by mohl být podle agentury Bloomberg menší. Skupina velkých producentů se má ve středu sejít ve Vídni. Dříve se očekávalo, že kartel sníží produkci o více než 1 milion barelů denně s možností dalších dobrovolných omezení jednotlivými členy. Pokud dojde k omezení produkce o 2 miliony, pak by to odráželo obavy OPEC, že globální ekonomika zpomaluje.
  • Ropa vyskočila v reakci na uvolnění amerických strategických rezerv
    Cena ropy vzrostla v reakci na zprávu Bílého domu o uvolnění strategických ropných rezerv (SPR). Spojené státy uvolní celkem 50 mil. barelů z rezerv, což je o něco více, než se čekalo. Bílý dům oznámil, že Čína, Japonsko, Indie, Jižní Korea a Velká Británie také uvolní rezervy. Indie již oznámila uvolnění 5 mil. barelů a čeká se na prohlášení dalších zemí.
  • Ropa vystřelila z trojúhelníkové formace
    Futures kontrakty na ropu BRENT od svého zářijového maxima na úrovni 95,02 ustupovaly a prorazily pod po sobě jdoucí podpůrné zóny. Přestože se ceně podařilo zastavit ústup a smazat část ztrát. Pokud býčí tlaky přetrvají, mohla by ropa napadnout úroveň 84,47, což je úroveň, která dopomohla v listopadu dalšímu propadu. Po zdolání této barikády by býci mohli zaútočit na úrovni 86,82.
  • Ropa vytiahla infláciu v eurozóne najvyššie od r. 2014 a bude ju ťahať nahor aj naďalej
    Eurostat dnes zverejnil prvý odhad októbrovej inflácie. Tá vzrástla z 0,4% na 0,5%, čo predstavuje najrýchlejší rast od leta 2014. Jediným dôvodom tohto rastu je postupný rozpad medziročného poklesu cien energií (teda predovšetkým ropy). V októbri zaznamenali ceny energií medziročný pokles len 0,9%, ešte pred mesiacom to bolo pritom 3% a začiatkom roka dokonca viac ako 8%. Po očistení o ceny energií inflácia mierne klesla – z 0,8% na 0,7%:
  • Ropa v září +10 %, částečně pomáhá kondice světové ekonomiky ale také řada jednorázových fundamentů
    Ropa je na tom v září skvěle. Poslední čtyři týdny jsou zatím pro ropné šejky darem z nebes a o tomto týdnu to platí dvojnásob, když se ropa vyhoupla až na svá dvouletá maxima. Stále častěji se tak objevují články o konci éry levné ropy a přestože optimismus ohledně kondice světové ekonomiky nechci nijak shazovat, rozhodně bych byl v případě ropy do budoucna i nadále raději opatrný. Důvod? Září přineslo na můj vkus až příliš jednorázových vlivů, které ropě shodou okolností hrají do karet.
  • Ropa vzrástla o takmer 5 dolárov za barel
    Býci opäť získali kontrolu nad trhom s ropou a po krátkej celodennej prestávke obnovili rastový trend. Hlavným ťahúňom pohybov na trhu je potenciál zákazu ruských energetických komodít členmi Európskej únie. Keďže však niektoré krajiny ako Maďarsko alebo Taliansko sú proti takémuto kroku, rýchly odchod ruskej ropy z trhov EÚ je nepravdepodobný.
  • ROPA vzrostla o více jak 30 % za 4 měsíce
    BRENT míří vzhůru a obracejí předchozí pokles na týdenní minimum 91,55. Stažení zpět se dalo očekávat, jelikož ukazatele RSI i stochastický index překročily své příslušné překoupené zóny. Stochastika zůstává vychýlená směrem dolů a směřuje k neutrální úrovni, ale RSI se pokouší znovu vstoupit do překoupené oblasti. To by mohlo být znamením, že je možná další růstová akce, než dojde k výraznější korekci.
  • Ropa WTI atakuje hranici 100 dolarů
    Cena ropy opět stoupá. Po nepokojích v Íránu a Sýrii jsou momentálně ohroženy její dodávky z USA. Tropická bouřka Isaac způsobila pokles dodávek černého zlata z Golfského...
  • Ropa WTI, celkový přehled: Trh čeká na nové faktory
    V úterý zveřejněné údaje Amerického ropného institutu ukázaly, že zásoby v USA se za týden snížily o 5,5 mil. barelů. Kromě toho Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) potvrdila svou prognózu, podle níž se globální poptávka po ropě v roce 2024 zvýší o 2,25 mil. barelů denně. Spolu s konflikty na Blízkém východě to nadále ovlivňuje ceny ropy. Potenciál růstu navíc zůstává kvůli obavám ze zpomalení hospodářského růstu v Číně, druhé největší světové ekonomice a největším světovém dovozci ropy, omezený. Silnější než očekávané údaje o inflaci ve Spojených státech navíc podpořily zvěsti, že Federální rezervní systém může odložit snížení úrokových sazeb. To by zbrzdilo hospodářskou aktivitu a snížilo poptávku po ropě. Vzhledem k těmto faktorům by býci měli být opatrní. Obecně je zřejmé, že ropa se již měsíc obchoduje v bočním pásmu.
  • Ropa WTI i včera oslabila
    Nevydařený týden naopak potvrdila ropa WTI, která se i včera oslabila, tentokrát o 0,4 % a obchodovala se tedy za 68,25 USD Za barel. Zlato odepsalo 0,1 % na 1812 dolarů za unci.
  • 📉Ropa WTI klesá o takmer 4%
    Cena ropy sa v posledných hodinách obchoduje pod rastúcim predajným tlakom. Doteraz neboli zverejnené žiadne kľúčové informácie, ktoré by mohli ovplyvniť zásadnú situáciu „čierneho zlata“. Preto nemožno vylúčiť, že prebiehajúce poklesy sú technického charakteru. V grafe H1 sa cena ropy WTI prelomila pod dolnú hranicu stúpajúceho kanála - ceny ropy sa v tomto kanáli pohybujú viac ako týždeň, pričom horná a spodná hranica boli niekoľkokrát testované. WTI navyše klesla pod 100- a 200-hodinový kĺzavý priemer, ktorý v minulosti slúžil aj ako podpora (mohlo dôjsť k realizácii mnohých stop lossov). Ďalšia dôležitá psychologická podpora sa nachádza na úrovni 70 dolárov za barel.
  • Ropa WTI má nakročené k úrovni 60USD/bbl
    Akciové trhy sa dnes obchodovali zmiešane. Európske akcie sa obchodujú v mierne nižšie, zatiaľ čo americké sa obchodujú mierne vyššie. Mierny nárast zaznamenali zlato a ropa. Nárast ceny zlata podporuje najmä pokles výnosov na amerických vládnych dlhopisoch, keďže dlhopisy v takomto prípade strácajú výhodu nad zlatom. Menový pár EURUSD dnes pokračoval v raste a dostal sa k dôležitej úrovni rezistencie.
  • Ropa WTI může vybočit z rostoucího trendu!
    Ráno nezačíná pro riziková aktiva dobře. Na trhu jednoznačně kraluje americký dolar a japonský jen. Akcie a komodity včetně ropy jsou vyprodávány. Ropa WTI dnes ztrácí více než 1 %, což může souviset s problémy čínských developerů, kteří mají problémy se splácením svých závazků. To zase vyvolává obavy o celou čínskou ekonomiku, která se již řadu let opírá právě o stavební trh.
  • 🛢Ropa WTI nad $104 za barel!
    Futures na ropu WTI vyskočily o více než 9,0 % na více než 104 USD za barel, což znamená nejvyšší úroveň od roku 2014. Investoři zůstávají znepokojeni kvůli možnosti narušení dodávek ze strany klíčového exportéra Ruska kvůli eskalaci situace na Ukrajině. Rusko vyváží přibližně 5 milionů barelů ropy denně. Jedná se o největší zdroj příjmů pro ruský rozpočet (více než příjmy z plynu nebo uhlí). Na Rusko byly uvaleny silné ekonomické sankce, které již způsobují logistické potíže. Účastníci trhu uvádějí, že někteří obchodníci mají problémy s platbou za ruskou ropu, tankery odmítají dodávat ruskou ropu, nebo některé přístavy (včetně britských) blokují přístup ruským lodím. OPEC navíc naznačuje, že snižuje prognózu převisu nabídky na trhu. Plnění dohody o omezení produkce ropy se navíc v únoru zvýšilo na 136 % z lednových 132 %.
  • 🛢Ropa WTI padá o téměř 3 %
    V uplynulých minutách začala ropa výrazně ztrácet. WTI se propadla z 90 na přibližně 87 USD za barel, což je téměř 3% pokles. Ropa Brent ztrácí o něco méně. Prozatím neexistuje žádné konkrétní vysvětlení poklesu. V poslední zprávě OPEC+ stojí, že kartel těží o 3 miliony barelů denně pod produkčním cílem. Existují obavy o ekonomické zpomalení, proto OPEC+ nechce zvyšovat produkční cíle. Pohyby směrem dolů ovlivnila i pozitivní informace o jaderné dohodě, kterou začínají Spojené státy realizovat. Írán uvedl, že je schopen rychle zvýšit produkci na 4 mil. barelů denně.
  • Ropa WTI pod 69 dolárov za barel!
    Napriek skutočnosti, že dohoda OPEC + je mnohými inštitúciami vnímaná ako pozitívna udalosť pre trh, ceny dnes jednoznačne klesajú. V jednom okamihu výpredaj dosiahol takmer 4% a ropa WTI klesla pod 69 dolárov za barel. Samozrejme, sentiment je dnes mierne negatívny, čo je vidieť aj na akciovom trhu. Stojí za zmienku, že akciový trh je pod tlakom kvôli zvyšujúcemu sa počtu prípadov koronavírusu. Po opadnutí týchto obáv by sa ceny ropy mali opäť pohybovať smerom nahor. Ďalším faktorom, ktorý vedie k znižovaniu cien ropy počas dnešného obchodovania, je posilňovanie amerického dolára.
  • Ropa WTI pokračuje v sestupném pohybu
    Ropa WTI prodlužuje ztráty do třetího dne bez jakýchkoli jasných katalyzátorů. Výprodej zrychlil po slabém čtení PPI při silnějším USD. OPEC ve své říjnové zprávě odhalil, že poptávka po ropě se v roce 2022 zvýší o 2,64 milionu barelů denně, neboli 2,7 %, což je o 460 000 barelů denně méně než v předchozí prognóze. Bylo to počtvrté, co skupina snížila prognózu poptávky po ropě. Kartel také snížil svou předpověď pro rok 2023 o 360 000 bpd na 102,02 milionů bpd. Revize směrem dolů následuje po kroku OPEC+ z minulého týdne, aby dosáhl největšího snížení těžby od roku 2020. Zpráva také ukázala, že těžba OPEC v září vzrostla o 146 000 bpd na 29,77 mil. bpd v čele se Saúdskou Arábií a Nigérií. Kartel nicméně produkuje mnohem méně, než požaduje dohoda OPEC+, a to při nedostatku investic.
  • Ropa WTI po údajích DOE roste
    16:30, Spojené státy - Údaje EIA: Dovoz ropy: skutečných 1,600 milionů; předchozí 0,565M; Zásoby topného oleje: skutečné -0,223M; předchozí 0,456M.
  • Ropa WTI prekonala hranicu 111 USD
    Ceny ropy WTI vzrástli o viac ako 3,5 % po tom, čo prezident Biden oznámil, že Spojené štáty majú v úmysle kúpiť 60 miliónov barelov ropy. Ako informovala CNN, plán na doplnenie strategických rezerv má byť predstavený dnes.
  • Ropa WTI propadla pod 45 USD, inflace klesá i v Británii, zlato posiluje; analýza EUR/USD, USD/JPY, EUR/JPY
    Cena ropy pokračuje v poklesu. Americká WTI se dnes ráno propadla pod 45 USD za barel, prvně od dubna 2009. Ropa ...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new